Sabtu, Februari 29, 2020

Tahniah Tan Sri Muhiddin Yassin (Perdana Menteri Malaysia Ke-8)

Tahniah Tan Sri Muhiddin Yassin atas perlantikan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-8.


Setelah beberapa hari kita dilanda kemelut politik. Akhirnya Tuanku Agong menamatkan kemelut dengan perlantikan TSMY sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8. Nampaknya pakatan harapan hanya berjaya memerintah sekitar 2 tahun. 

Semoga negara dan rakyat lebih sejahtera selepas ini. Jom lah kita nyanyi lagu setia.

Lirik Lagu Setia

Demi negara yang tercinta
Di curahkan bakti penuh setia
Demi raja yang disanjung tinggi
Kesetiaan tak berbelah bagi
Kepada pemimpin kepada rakyat
Khidmat diberi penuh taat
Sama bekerja sama berusaha
Setia berkhidmat untuk semua
Rela berkorban apa saja
Amanah bangsa tetap dijaga
Kami berikrar penuh setia
Untuk agama, bangsa dan negara



Resipi kari kaki ayam tanpa santan noxxa

Assalamualaikum..semalam kita buat kari kaki ayam. Selalu buat sup kaki ayam je..bosan pulak. Maka kita ubah lah...


Kalau tak faham sangat tengok video, meh kita share resipi kat sini

BacaJuga:

Nasi ayam masak kurang sejam


Bahan-bahan
  • 1/2 kg Kaki Ayam
  • 3 sudu makan rempah kari
  • 5ulas bawang merah*
  • 2ulas bawang putih*
  • 1//2" halia*
  • 1 batang kayu manis
  • 2kuntum bunga lawang
  • Air
  • Garam
  • Daun Kari
  • Minyak masak
Baca Juga:

Resepi: Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Cara-Cara
  • Bahan bertanda ditumbuk (Tips: kena tumbuk nak bagi rasa lagi sedap), setelah tumbuh maka gaul dengan rempah kari.
  • Pasang periuk Noxxa pada butang 'Dtir Fry" dan setelah semua air kering masukkan minyak masak (Tips: kalau nak sedap lagi campurkan sedikit minyak sapi, kali ini aku tak letak sbb dah habis).
  • Apabila minyak panas, masukkan dahulu kayu manis dan bunga lawang dan tumis sehingga naik bau.
  • Apabila bau telah naik maka boleh masukkan bahan yang ditumbuk serta rempah kari. Tumis sehingga naik bau dan masukkan daun kari. (Tips: Daun kari perlu dimasukkan bersama-sama batangnya sekali)
  • Tumis bahan-bahan tersebut sehingga pecah minyak. Apabila telah pecah minyak masukkan kaki ayam dan digaul sekata.
  • Setelah itu masukkan air, jumlah air adalah mengikut kesukaan anda, nak kuah cair lebihkan air nak pekat sikitkan air. Biarkan mendidih.
  • Setelah mendidih tutup fungsi 'Stir fry' pada periuk Noxxa dan tutup penutup periuk. Pastikan tombol wap dalah keadaan 'close'.
  • Setelah itu set masa 30minit pada butang 'high pressure' di periuk Noxxa.
  • Setelah selesai 30minit buang wap air dah buka lah penutup.
  • Masukkan garam dan boleh hidang kepada keluarga.

Rabu, Februari 26, 2020

Ayam percik air fryer

Hari ini kita berpeluang membuat ayam percik tapi versi guna air fryer. Bahan-bahan yang digunakan adalah sama seperti yang aku letak dalam post terdahulu. Rujuk disini

Resepi: Ayam Panggang @ Ayam Percik Terengganu 


Apa yang beza kali ini adalah, aku guna airfryer Elba untuk panggang. Aku copy balik bahan dekat sini. Lebih senang kot.


Bahan-Bahan
  • Setengah ekor ayam (potong 2)
  • 1batang Serai (ketuk)
  • 2ulas bawang merah*
  • 1ulas bawang putih*
  • 1/2 " kunyit hidup*
  • 1/2 " halia *
  • sedikit Lengkuas
  • serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • santan (guna 1/2 kotak santan segera yang kecik)
  • 1 keping asam keping/ sedikit air asam jawa
  • 2 sudu makan cili giling/kering kisar
  • Sedikit minyak (tambahan)
Cara-cara 

  • Ayam dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-biar sekejab 
  • Sementara tunggu ayam perap, tumbuk semua bahan bertanda
  • Preheat airfryer pada suhu 180℃. Setelah siap masukkan ayam dan bakar selama 10minit setiap bahagian.
  • Dalam periuk tumis sekejab bahan tumbuk bersama cili giling/ cili kisar dan serai tadi.
  • Kemudian masukkan santan cair, setelah mendidih masukkan asam keping dan santan.
  • Perasankan, dah elok kuah pekat cantik boleh tutup api dan letak tepi.
  • Curah kuah yang telah masak keatas ayam  yang dah siap masak dekat airfryer dan panggang lagi dalam airfryer selama 5minit pada suhu 195℃
  • Ulangi langkah diatas pada bahagian yang satu lagi.
  • Akhir siap, maka boleh hidang  bersama kuah dan sedia untuk dimakan dengan nasi panas serta ulam timun.

Ini masalah kalau di suruh beli barang secara atas talian....

Assalamualaikum.... Shopback tengah buat promo sekarang...

Aku jenis malas nak buat online shopping...selalu kalau nak apa-apa aku akan suruh Mr.Y belikan. Kenapa aku malas nak buat online shopping sebab..sekali buat pembayaran maka tangan ini gatal yang amat untuk buat pembayaran kedua...ketiga dan seterusnya. Sedar-sedar barang dalam troli dah kurang....

Baca Juga:ShopBack

Tapi sekarang kurang sikit rasa bersalah buat online shopping sejak shopback buat promotion...

ShopBack 5th Birthday Sale


Dekat bawah adalah screenshot cashback yang aku dapat setelah membeli di shoppee menggunakan Shopback.
Hey! Check out ShopBack where you can earn Cashback as you shop online. Sign up via my link and get a RM5 welcome bonus today!



Selasa, Februari 25, 2020

Ustazah disuruh merangkak depan murid...apa nak jadi ni...

Hari ini kita ditularkan dengan video seorang ustazah...ye seorang ustazah yang mengajar agama disuruh merangkak di dalam kelas dihadapan murid-murid lain. Pada awalnya hati ini panas semacam bila tengok video tersebut. Persoalan yang wujud dalam kepala otak aku...

kenapa sampai macam itu sekali? 
Kenapa ustazah itu buat apa nak budak itu suruh?
Kenapa  pelajar lain tak cedera?
Kenapa Adila yang dikatakan sebagai bukti anak dia cedera akibat merangkak itu tak datang?
Kenapa tak bawa anak datang sama?
Kenapa ustazah yang lagi satu tak halang ustazah tersebut dari mengikut suruhan mak budak tu?
Kenapa ada pelajar yang ikut ustazah itu?

Kalau kurang tengok dan perasan yang ikut ustazah merangkak adalah pelajar-pelajar besar. Pelajar kecik semua duduk di kerusi.

Pada pendapat aku sebagai parents, walaupun anak kita betul dan ustazah bersalah...tetap tidak patut memalukan seorang guru sebegitu...itu kalau anak kita betul...yakin ke kita anak kita betul? Betul ke anak kita tak menipu? Cukup ke kenyataan atau saksi dari seorang sahabat anak? Jawapan aku, tak cukup kenyataan seorang saja sahabat anak untuk menyatakan anak kita betul. Mungkin anak kita cedera akibat benda lain.
Hakikatm ibu bapa akan cuba melindungi anak sebaik mungkin tapi jangan sampai melampaui batas. Apabila dah buat cikgu macam tu, ambil video, sebarkan...mak tersebut telah memalukan diri sendiri, telah meminta orang ramai mendoakan yang tidak elok bukan untuk diri dia sahaja, tapi turut doakan anak dia.

Harap kerajaan ambil tindakan.... Guru sepatut di hormati...

Aku tak nak share video tersebut sebab aku malu sebagai bekas pendidik dan sebagai ibu. Maka pada akhirnya hati ini menangis bagi pihak guru dan anak tersebut.

Siapa Bakal Perdana Menteri Malaysia Ke-8 ni?????

Sejak beberapa hari lepas rakyat malaysia yang baik hati menunggu pengumuman rasmi tentang siapa yang bakal menjadi Perdana Menteri yang ke-8. Malang sehingga malam tadi masih belum ada pengumuman rasmi.

Pelbagai cerita yang tular dimedia sosial. Aku yang tak terlibat dengan politik sekadar menonton berita. Tetiba semalam mak tanya, "kita perlu sokong mana ni?" Aku jawab saja, "mana yang mak berkenan, mak sokong lah." Jujur cakap rakyat is keliru...

Berikut adalah kenyataan media rasmi aku copy dari tweeter sinar harian.

Kiranya buat sementara waktu ini, Tun masih menjadi PM lah. Kita bersabar je lah...Moga yang baik-baik sahaja untuk malaysia dan kita rakyatnya.

Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends




Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends. Ini adalah sticky post sehingga 29 February 2020 nanti. So sehingga itu, entry terbaru mama ada di bawah post ini ye. Jom ramai-ramai join Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends.






Giveaway Wang Tunai Mamapipie


Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends

  1. Terbuka kepada blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan bank in wang tunai
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Wang Tunai RM1000 by Mamapipie & Friends". Tepek banner di atas beserta link ke post ini. Boleh copy code html yang mama dah sediakan di bawah post ni bagi memudahkan kerja korang.
  3. Tag 3 rakan
  4. Wajib Follow Youtube ibusyurga: Klik Sini -> Youtube ibusyurga
  5. Wajib Follow & Letak Blog di bawah ke dalam Bloglist korang
Ini syarat wajib dan mama akan check satu.. satu.. Kalau tak patuhi syarat ni korang akn disqualified.

Mama galakkan korang rajin singgah dan komen blog penaja kerana hadiah utama akan dipilih sendiri oleh penaja. Mama pun tak pasti bagaimana cara mereka akan memilih pemenang nanti..


  • Digalakkan Follow Media Social Mama: Instagram FB Youtube Twitter FB Page
  • Last sekali, tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  • Tarikh tutup giveaway adalah pada 29 Feb 2020 11.59 malam.
  • Insya Allah, pemenang akan diumumkan pada 5 mac 2020


Hadiah Wang Tunai RM1000 - Senarai Hadiah

Wang tunai sejumlah RM 1000 akan dihadiahkan kepada 17 orang pemenang.. Banyak kan.. Alhamdulillah, Semoga murah rezeki penaja kita. Sama-sama kita doakan agar penaja-penaja kita sentiasa murah rezeki dengan rezeki yang berkat, diberkati Allah dan bisnes sentiasa menjadi. Seramai 17 pemenang akan dipilih memenangi total RM1000 nanti. Pemenang hadiah utama akan dipilih sendiri oleh pihak penaja. Jom tengok senarai hadiah yang akan dimenangi:

Hadiah RM200 (Seorang Pemenang)

1 x RM200

Hadiah RM100 (2 Orang Pemenang)

2 x RM100

Hadiah RM50 (14 Orang Pemenang)

14 x RM50


Korang boleh copy code html di bawah dan paste as html dalam blog post korang. Good luck semua!!




KOPPIM

Assalamualaikum dan selamat pagi...hari ini kita dapat satu video yang dikongsi melalui aplikasi whatsapp.

Pertama kali dengar pasal KoPPIM.  Anda tahu tak KoPPIM ini apa sebenarnya? KoPPIM adalah Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia. Sebelum ini kita didedah dan dikempenkan dengan Kempen Beli Produk Muslim. Kini PPIM mengambil langkah maju setapak ke hadapan dengan mewujudkan koperasi yang dikenali dengan Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia. Nak tahu lebih lanjut pasal KoPPIM sila lah tengok video di atas. Sterusnya layari laman KoPPIM di https://www.koppim.com.my/.

Anda berminat untuk melabur dalam KoPPIM..hanya RM100. Tak salah kita membantu sesama islam.

Ahad, Februari 23, 2020

5 Restoran Diyakini Halal di Tokyo


Assalamualaikum dan salam semua. Hari ini aku nak kongsi sikit pasal restoran diyakini halal di Tokyo. Sebelum kita pergi ke makanan, apa kata kita kenali serba sedikit pasal negara Jepun.
Jepun merupakan satu negara yang terletaknya di Asia Timur dan bersebelahan dengan China dimana ia menjadikan Tokyo sebagai ibu negaranya. Dengan populasi penduduknya yang hampir mencecah 130,000,000 juta manusia, ia sekaligus menjadikan Jepun antara negara yang tersibuk di dunia. Haa. Korang sibuk kata Kl jem kan. Korang datang Jepun, 1000 kali ganda jem dan sibuk nya. Tapi penduduk jepun ini lebih berdisiplin di jalan raya kalau nak banding yang kat KL tu. Uhuk uhuk.

Walaupun dengan kesibukan dan kemajuan kota raya, rakyat Jepun masih lagi mampu mengekalkan budaya mereka seiring dengan teknologi yang semakin canggih. Sekaligus membuatkan negara ini menjadi salah satu destinasi pelancongan terkemuka di dunia. Aku dari zaman kecil lagi berangan nak ke Jepun siap berimaginasi sambung belajar kat sana.

Salah satu negara yang menjadi penyumbang utama sebagai pelancong ke Jepun, sudah pastilah negara kita, Malaysia. Ini kerana untuk melancong ke Jepun, banyak syarikat penerbangan yang menawarkan harga tiket penerbangan yang berbaloi dan mampu milik bagi kebanyakan masyarakat di Malaysia. Antara airline yang menjadi pilihan untuk ke Jepun adalah Jetstar Airlines. Kalau korang nak cari harga tiket Jetstar airline ni, korang cuba gunakan Traveloka sebagai platform. Dia akan bantu korang buat perbandingan harga bagi setiap airline yang ada. Dengan menawarkan ke destinasi pelancongan yang terunggul, Jepun adalah satu daripadanya. Andaikata ada antara anda ada yang bercadang nak ke benua Eropah, nak try naik yang mahal dan mewah, boleh cuba Qatar Airways flight booking kat Traveloka. IsnyaAllah harga berpatutan.

So dah buat pilihan? Andai kata Jepun masih menjadi pilihan hati korang, mari la melancong ke Tokyo. Disamping melancong dan bercuti, dah menjadi kewajipan untuk kita memastikan perut berada dalam keadaan kenyang bukan? Tapi korang ada masalah untuk cari restoran makanan halal? Jangan risau. Aku senaraikan beberapa restoran halal yang korang boleh jengah masa bercuti nanti.

Halal Ramen Ouka @ Shinjuku

Bagi peminat cerita Naruto atau anime korang mesti popular dengan makanan yang berunsurkan ramen ni. Inilah salah satu kedai menjual ramen yang korang boleh datang untuk merasa hidangan ramen yang lagi halal tanpa was-was. Untuk hidangan ramen ni korang boleh pilih nak diapit dengan ayam ataupun daging. Bagi aku, dua-dua pun sedap. Kalau nak datang sini hari Isnin – Khamis, kedai ni bukak dari jam 2 petang, Jumaat jam 5 petang, Sabtu dan ahad pulak, dia bukak dari 12 tengah hari.

Sekai Café @ Asakusa

Kalau korang tengah on diet dan vegetarian, aku sarankan korang untuk terjah restoran ni. Sebab kat restoran ni dia ada menyediakan menu untuk orang-orang diet dan ada jugak untuk orang-orang yang tak diet. So senang la kalau travel in group. Menu dia dah menyeluruh. Bagi yang tak diet tu korang boleh cuba masakan lamb steak dia. Confirm telan air liur. Restoran ni mula beroperasi pada jam 10.30 pagi pada setiap hari.

Yoshiya @ Shinjuku

Bagi aku, makanan Jepun dengan tempura berpisah tiada. Mesti ada masakan yang berasaskan tempura. Macam kat kedai ni, hidangan nasi dia confirm ada mixed tempura dan itu yang korang tak boleh lepas. Dia dah kira macam hidangan tradisi bagi rakyat Jepun. Selain tu, korang boleh cuba jugak menu tradisi Jepun yang lain contohnya macam Chicken Karaage. Restoran ni mula dibuka seawal 11 pagi.

Gyumon @ Shibuya

Inilah antara restoran yang mendapat kunjungan pelancong muslim yang ramai kat Tokyo. Tak kira la sama ada pelancong berkeluarga atau yang berpasangan. Kat kedai ni korang akan menikmati daging segar yang dibakar dan dihidangkan panas-panas bagi santapan korang. Suasana dalam kedai pun tenang aman damai untuk korang menikmati hidangan ala Japanese korang tu. Restoran mula beroperasi pada jam 12 tengah hari.

Asakusa Sushi Ken @ Asakusa

Kini tiba lah masa yang dinanti-nantikan bagi penggemar sushi. Mana yang peminat tegar sushi tu, korang datang la kedai ni bagi merasa sendiri ras sebenar sushi serta sos nya yang dihidangkan bersama. Pelbagai pilihan sushi yang korang boleh dapatkan di restoran ni. Antaranya tamago, Ebiko, Ebi Nigiri dan beberapa lagi sushi yang terkenal dek keenakan dan kelezatannya. Confirm korang nak repeat lagi makan sushi kat sini.

Itu lah dia 5 restoran halal untuk korang terjah sepanjang bercuti di Tokyo. Kalau ada antara korang yang dah tak boleh terima nak makan hidangan ala Japan ni, korang boleh la memilih restoran Malaychan1. Terletak di Ikebukuro. Haa, kat situ memang dihidangkan makanan ala Malaysia. Roti canai pun ada. Mana la tau tekak nak balik kampung halaman. Haha. Okay lah. Sampai kita berjumpa lagi. Selamat bercuti dan enjoy makanan korang okay!

Rabu, Februari 19, 2020

Main permainan sambil panggilan video menggunakan Facebook Massenger.

Assalamualaikum dan salam, beberapa minggu lepas Mr.Y keluar negara dan agak lama iaitu hampir 2minggu. Oleh kerana sekarang kakak Humaira dan pandai membaca dan menaip, maka aku buat satu akaun Telegram untuk dia berchat dengan abunya. Aku cakap dekat Mr.Y jangan guna short Don't kalau menaip dengan kakak sebab risau mempengaruhi penulisan karangan dia pulak nanti. Kembali kepada kisah main game dalam Facebook Massenger.

Baca Juga:

Tukar kepada AEON Wallet Malaysia dapat voucher


Abi call guna Facebook Massenger sebab tetiba Whatsapps dan Telegram slow. Rezeki baru kami tahu bila Mr.Y tetiba kata jom lawan permainan dekat kakak Humaira. Mula-mula dia buat muka yang pelbagai... Seronok anak-anak dapat main secara maya dengan Abi mereka.
Salah satu skin Mr.Y ambik untuk video call dengan anak-anak. Kesannya Ummu kena redho je..

Sebenarnya banyak juga permainan yang disediakan dalam Aplikasi ni. Antara yang mereka suka main adalah permainan makan burger dan tanduk bola. Video bawah contoh permainan nya.

Baca Juga:

Hutang dikalangan budak sekolah rendah



Kalau dulu aku dengan Mr.Y akan lawan game secara maya sambil call ni dalam skype. Kitaorang suka permainan 'battle ship'. Tak tahu lah wujud lagi ke tak permainan tu dalam skype.

Selasa, Februari 18, 2020

Pintasan Saloma

Pintasan Saloma atau Saloma bridge atau ada juga sebut Saloma Link. Apa yang pasti nama pada tiang jambatan ini adalah Pintasan Saloma. Sabtu, 8/2/2020, adik aku ajak aku teman dia ke KLCC untuk ambil baju dan nombor larian ' I Love Bukit Jalil'. Dari stesen Lrt Kampung Baru ke KLCC hanya perlu satu stesen, maka aku setuju lah. Tetiba adik aku tag aku dekat FB ajak lalu pintasan saloma. Tengok gambar cantic sangat waktu malam. Aku jujur bagitahu, aku tak tahu kat mana nak naik dan berapa lama perjalanan ke KLCC walaupun menurut peta google kata dalam 15minit.

Baca Juga:

Jangkitan Tonsil vs Klinik Halim, Kg.Baru


Maka adik aku pun tak jadilah tunggu aku dekat stesen Lrt KLCC sebaliknya menanti aku dekat Lrt Kampung Baru. Dari lrt kg.baru ke Pintasan Saloma dalam 5minit. Keluar dari stesen Lrt terus belok kiri dan jalanlah lebih kurang 3 ke 5 minit, maka anda akan Nampak tangga dan lift untuk naik ke jambatan saloma. Kalau naik tangga dalam 4 tingkat lah. Aku dengan adik aku pilih untuk naik tangga dengan alasan lift untuk orang tua dan anak kecil.Bila dah lama tak buat aktiviti panjat tangga..penat jugak naik tangga. Tapi puas hati sampai atas Nampak cantic je semua, (apahal duk auto koret je ni...semua aku tulis cantic jd cantic..lantak ko lah…). Apa lagi bergambar lah kita..


Baca Juga:

Kita semua diuji

Balik dari urusan di KLCC, aku tunjuk gambar dekat kakak Humaira, apa lagi terus di ajak Abi pergi jalan sana waktu malam. Tapi Abi tak layan..Esoknya, anak-anak sibuk ajak jalan.... maka Mr.Y ajak buat 10k langkah ke Pintasan Saloma. Video bawah bukti ok...


Maka itu saja perkongsian tempat viral baru di Kuala Lumpur yang terdapat di kampung baru dan berhampiran KLCC. Bila tengok gambar lain...malam memang lagi cantik.

Ahad, Februari 09, 2020

Berkufi bersama Hana & Uwais

Assalamualaikum...ada kala anak-anak akan tertanya, apa Ummu buat dengan telefon? Macam mana Ummu buat gambar? Kali ini kita ajak anak-anak join sama but...mereka pilih warna dan gambar mereka suka. Hasil seperti dibawah.

Kufi Allah Muhammad yang berjaya dibuat bersama Uwais & Hana menggunakan #pixelart


Hasil setelah di edit menggunakan #picsart 


Video proses menyiapkan karya seni mereka.

Tutorial: Kufi Allah dan photos edit menggunakan handphone

Assalamualaikum dan selamat pagi...lama sangat tak buat Kufi. Hari sempat buat tutorial menggunakan aplikasi #pixelart dan #picsart. Tonton video untuk lebih jelas.



Gambar yang berjaya dihasilkan


Kalau ada persoalan boleh tanya dekat bahagian komen.


Corono Virus vs The Flu

Assalamualaikum dan selamat tengah malam. Sekarang ramai risau pasal virus yang belum dikenalpasti yang dating dari negara China. Oleh kerana virus ini berasal dari kumpulan corona maka symptom yang ditunjukan adalah sama iaitu selsema, demam, batuk, sakit kepala dan mungkin lemah badan.

Simptom yang ditunjukkan adalah sama dengan apa yang dipaparkan dalam filem korea 2013 yang bertajuk "The Flu". Berikut adalah synopsis The Flu:

Brothers Ju Byung-woo dan Ju Byung-ki adalah penyeludup di Seoul yang mendapati bahawa pendatang tanpa izin telah mati dalam bekas penghantaran dari penyakit yang tidak diketahui. Mereka mengambil tunggal Monssai dan video telefon bimbit untuk menunjukkan bos mereka di Budang, tetapi Byung-woo menjadi sakit dan Monssai melarikan diri. Saudara-saudara pergi ke klinik di mana penularan itu disampaikan kepada orang lain yang menyebarkannya ke seluruh kota. 
Di Pusat Penangguhan di Budang, Dr. Kim In-hae ditegur kerana kehilangan data penting apabila keretanya jatuh ke bawah sebuah lombong pada hari sebelumnya. Begnya diambil dari aci oleh anggota Pasukan Kecemasan (ERT) Kang Ji-goo dan Bae Kyung-ub. Ji-goo menjawab telefonnya dan menyampaikan beg kepada anak perempuan In-hae Mi-reu.
Keadaan Byung-woo semakin teruk dan dia mula muntah darah yang hitam . Saudaranya membawa dia ke bilik kecemasan, di mana dia terisolasi dengan selesema yang tidak diketahui. Dipanggil untuk membantu, In-hae mendapati video telefon bimbit dan menegaskan bahawa syarat-syarat dalam kontena perkapalan membenarkan virus itu bermutasi . Byung-ki enggan menjawab soalan mengenai bekas itu. Byung-woo meninggal, dan Byung-ki memperlihatkan beberapa kakitangan hospital sambil bergelut untuk mendapatkan saudaranya.
Keesokan harinya, lebih banyak orang menunjukkan tanda-tanda jelas. Dengan bantuan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Korea (KCDC), kakitangan hospital mencari dan membakar bekas penghantaran. Walau bagaimanapun, tikus yang telah memakan mayat melarikan diri ke bandar. Kakitangan menentukan bahawa virus yang agresif adalah strain H5N1 yang bermutasi yang boleh membunuh dalam masa 36 jam, dan memanggil untuk mengkarantina kota.
Monssai menyelamatkan Mi-reu daripada dipukul oleh kereta. Dia kemudian mengelakkannya, menyedari bahawa dia menyebarkan penyakit itu. Mi-reu memanggil Ji-goo untuk membantu mencari lelaki yang sakit, tetapi mereka tidak berjaya. Khabar angin menyebarkan wabak dan orang mula panik. Ji-goo menyelamatkan seorang wanita yang jatuh dari eskalator, dan kehilangan pandangan Mi-reu.
Semasa meremehkan keperluan untuk kuarantin, pentadbir dan ahli politik dihadapkan dengan situasi bencana ketika orang runtuh di jalan, termasuk pemandu yang menyebabkan satu siri keganasan yang ganas. Hospital dan sistem komunikasi menjadi terharu, dan kuarantin dimulakan. Ahli politik dan kakitangan penyelidik berpindah ke Seoul dan menyampaikan ucapan ringkas kepada Perdana Menteri , yang membuat pengumuman awam yang memperburuk panik di Budang.
In-hae kekal di Budang dan menyertai Ji-goo untuk mencari Mi-reu. Mereka mendapati dia di sebuah pasar raya yang dijarah, dengan orang yang menunjukkan gejala ketika polis rusuhan cuba memasukkannya. Ketiga-tiga mereka berjaya keluar sebelum bidai keluli turun. In-hae membawa mereka ke Seoul, namun Ji-goo enggan meninggalkan tugasnya dan bekerja dengan Kyung-ub untuk membebaskan mereka yang terperangkap di kedai. In-hae dan Mi-reu mencapai helikopter terakhir untuk Seoul, tetapi Mi-reu menunjukkan gejala dan mereka dinafikan. 
Pada waktu malam, karantina Budang diperkuat oleh Angkatan Bersenjata Republik Korea , pasukan simpanan , Angkatan Tentera Amerika Syarikat dan KCDC. Penduduk dipindahkan ke kem di luar stadium sukan . Mereka yang memaparkan gejala akan diasingkan lagi dalam zon kuarantin yang dijangkiti (IQZ) di bawah stadium untuk menerima rawatan perubatan, walaupun In-hae tahu mereka tidak menyembuhkan. Dia meleleh Mi-reu melalui peperiksaan untuk menyembunyikan penyakitnya dan memastikan topeng Mi-reu supaya dia tidak akan menjangkiti orang lain. Pada hari kedua, Monssai ditemui di zon pengasingan. Cadangan In-hae untuk menyuntik antibodinya secara langsung ke pesakit ditahan, tetapi dia diam-diam memulakan transfusi ke Mi-reu, yang keadaannya semakin memburuk. Kemudian, keadaan Mi-reu terdedah dan dia dihantar ke IQZ.
Terdapat kemusnahan di kem kerana gangguan komunikasi, keadaan hidup yang sukar, konfrontasi dengan pengawal yang memakai gasmask, tembakan sporadis bertujuan untuk menjaga burung daripada menyebarkan penyakit itu, dan khabar angin yang menjangkiti orang terbunuh. Tekanan dari Leo Snyder dari Organisasi Kesihatan Dunia dan ahli politik memaksa Presiden untuk memecahkan janji untuk membebaskan orang yang tidak terinfeksi setelah 48 jam, dan rusuhan keluar. Apabila seorang askar yang dijangkiti ditembak secara fat oleh seorang pegawai, gerombolan menjadi marah dan ribut IQZ. Mereka melihat Ji-roo menyelamatkan Mi-reu dari tumpukan mayat yang dibakar, dan percaya yang dijangkiti terbakar hidup-hidup. 
Baca Juga:Kita semua diuji
In-hae dan kakitangan perubatan melarikan diri, tetapi Byung-ki membunuh Monssai dalam serangan bunuh diri untuk membalas kematian saudaranya. Mi-reu mula pulih, dan Ji-roo membawanya ke lebuh raya untuk bertemu In-hae. Walau bagaimanapun, Gook-hwan, seorang lelaki yang dijangkiti yang telah mencetuskan kerusuhan, membawa kumpulan bersenjata ke arah lebuh raya. Belajar bahawa Mi-reu mempunyai antibodi, Gook-hwan menembak di Ji-roo, mengakibatkan pertempuran senjata mematikan antara massa dan tentera.
Ji-goo menyembunyikan Mi-reu, yang membuat pemulihan penuh. Gook-hwan cuba untuk memberikan dirinya transfusi darahnya, tetapi ditemui dan dibunuh dalam perjuangan dengan Kyung-ub. Mi-reu melarikan diri dan didorong ke hadapan orang ramai, yang menghadapi tentera di lebuh raya. In-hae ditembak semasa cuba menghalang Mi-reu daripada menyeberangi garis penahanan. Mi-reu melindungi ibunya dan merayu supaya mereka berhenti, maka kumpulan itu melindungi Mi-reu. Presiden memerintahkan tentera untuk menahan diri, dan memaksa Snyder untuk membatalkan mogok udara. Mi-reu dihantar ke Seoul untuk membuat vaksin sementara pasukan perubatan dihantar ke Budang. (Sumber: https://en.wikipedia.org/wiki/Flu_(film))
Panjang dan jeles sangat synopsis wiki bagi. Aku masa memula nak terengkan kepada anak-anak tentang corona virus agak sukar...maka aku ajak mereka tonton filem ini, Alhamdulillah mereka sedikit faham.
Situasi di Wuhan, china beberapa minggu lepas.
Gambaran penyebaran wabak dalam cerita The Flu




Khamis, Februari 06, 2020

Corona Virus vs Sajat buat umrah

Assalamualaikum dan salam semua. Beberapa minggu kita di tularkan dengan perkembangan virus corona atau virus wuhan. Tetiba ketularan virus ini di media sosial jatuh akibat tularnya seorang individu yang dikatakan lelaki tapi mengaku diri adalah perempuan menunaikan umrah.

Nampaknya isu muhammad sajat menunaikan umrah lebih menarik perhatian netizen buat masa ini. Adakah kerana netizen telah bosan dengan isu virus corona atau netizen lebih berhati-hati dalam mengulas kenyataan berkaitan isu ini. Hakikat aku sendiri takut nak mengulas lebih pasal corona virus takut menyampaikan maklumat yang salah. Jangan main-main..sekarang boleh kena tangkap kalau sebar berita palsu berkaitan isu kesihatan.

Mana yang benar kita sampaikan, mana yang salah kita kita betulkan. Jadikan media sosial sebagai wadah kita merapatkan silatuhrahim dan menambah ilmu pengetahuan.

Rabu, Februari 05, 2020

Perjalanan Umrah Mr.Y dan bonda part 1

Tahun 2020 sangat bermakna buat Mr.Y kerana hasrat sekian lama nak bawa bonda menunaikan Umrah terlaksana. 

Mr.Y menunaikan umrah dengan pakej daripada Baheej Travel & Tour yang bernilai lebih kurang RM7k. Perjalanan bermula 23/1/2020 sehingga 3/2/2020.

Berikut adalah perkongsian gambar bahagian pertama....

Tujuan aku letak sini adalah untuk berkongsi dan menambah semangat kita yang belum sampai dan semangat bagi pergi lagi bagi yang dah pernah sampai.

Ahad, Februari 02, 2020

Selawat Tafrijiyah, bagus diamalkan

Beberapa hari lepas, adik aku kongsi video selawat tafrijiyah oleh UNIC. Maka aku dengar Bersama Uzayr...bagus juga lantunannya. Sebenarnya dekat you tube banyak saja, search sahaja.

apa faedah dan kelebihan amalkan selawat ini aku sendiri tak pasti. Mereka kata dapat mengeluarkan dari keadaan sukar.



Sabun cacing....

Assalamualaikum…. selalu aku dengar dan tahu adalah ubat cacing. Hari ini pertama kali dengar sabun cacing. apa yang terlintas dekat kepala aku adalah….bagaimana sabun yang dipakai diluar boleh merawat cacing yang berada dalam perut.

Sebenarnya penjualan sabun ini banyak je dekat shoppee...ok rasa nak cuba lah satu..mana tahu keluar cacing besar…

Ada yang pernah cuba ke?

Sabtu, Februari 01, 2020

Boboiboy Fussion vs Dragon Balls Fussion

Assalamualaikum dan selamat pagi. kalua sebelum ini aku ada ulas tentang persamaan babak antara Ejen Ali The Movie dengan Naruto Shipuden dengan tajuk Ali & Aliya vs Naruto & Kushina. Kali ini aku nak berikan persamaan Teknik Fussion antara Boboiboy dengan Dragon Balls.

Kedua-dua menggunakan Teknik gabungan dua individu yang berbeza. Apabila bergabung maka kuasa mereka bertambah.


Boboiboy
  • Boboiboy ice + Boboiboy Blaze = Boboiboy FrostFire
  • Boboiboy Quaje + Boboiboy Ice = Boboiboy Glacier
  • Boboiboy halilintar + Boboiboy Solar =Boboiboy Supra
Dragon Balls

Goten + Trunk = Gotrunks
Bezita + Goku = aku tak pasti.