Selasa, Jun 30, 2020

Akhirnya .... www.yamanaimy.com

Assalamualaikum dan salam semua..secara rasmi hari ini yamanaimy.blogspot.com bertukar kepada yamanaimy.com. Sebenarnya niat nak tukar nama blog baru je muncul beberapa minggu lepas. Tapi sebelum tukar aku cari info dahulu tentang beberapa hal. Antaranya:
  • Adakah layout blog akan bertukar atau jadi kucar kacir
  • Adakah artikel-artikel aku akan hilang 
  • Adakah adsense akan terpengaruh
Last sekali adakah aku kena tukar hostingnya. Ini yang aku paling malas sebab selalu kalau tukar mesti kena buat balik macam buat baru. Maka aku follow tutorial blog yang banyak dekat internet, taip saja apa persoalan yang muncul dalam kepala dan study mana yang mahal, mana yang murah, mana yang service terbaik. Akhirnya aku decide nak beli dekat 

Alhamdulillah...

Sabtu, Jun 27, 2020

Bila kita ada niat, Allah akan tunjukkan jalan....

Baru-baru ini Mr.Y kenalkan satu e-book serikandi saham. Bila sebut serikandi aku terus terbayang pejuang wanita. E-book ini adalah kit permulaan bagi mereka yang tak pernah belajar atau tahu pasal saham. 



Sebelum ini Mr.Y pernah suarakan untuk aku sertai mana-mana seminar asas tentang pelaburan dan perniagaan, aku sendiri pun sebenarnya ada berhajat untuk belajar semua itu tapi yang sering menjadi kebimbangan aku adalah dengan siapa aku nak tinggalkan anak-anak (bukan aku je aku rasa, semua surirumah sepenuh masa rasanya). Jika kelas dibuat pada hujung minggu boleh tinggalkan dekat Mr.Y (kalau dia tak ada hal), tapi kalau kelas, seminar atau kursus memakan masa 3-4 hari, kena kerja, dekat siapa aku nak tinggalkan anak-anak. 

Bukan tak boleh aku nak tinggalkan dekat mak, tapi arwah cik berpesan....jangan tinggalkan anak-anak lama-lama dekat ibubapa sendiri ataupun ibubapa mertua. Jika nak tinggal setakat dua atau tiga jam bolehlah. Tapi jangan lupa beli sedikit buah tangan untuk mereka sebagai hargai jasa mereka. Ibubapa kita telah penat menjaga kita sewaktu kecil, usia tua mereka untuk mereka nikmati apa yang mereka suka dengan kudrat yang mereka miliki. Macam mak suka memasak, maka dia akan memasak dan edarkan masakan kepada jiran-jiran. Arwah cik dulu pula suka pergi kelas-kelas belajar. 

Sebenarnya, aku pernah beberapa kali kena tegur dengan Mr.Y sebab cakap nak tinggalkan anak-anak sementara dekat mak. Ayat dia memang makan dalam, "awak ingat mak tu orang gaji ke nak tinggal anak lama-lama untuk dia jaga, ingat pesanan cik jangan tinggal anak-anak lama-lama dekat mak bapak." Bila dia bagi ayat itu, aku diam dan batalkan niat lah nak buat apa-apa yang makan masa lama. Jika urusan itu penting dan aku tak boleh buat pada hujung minggu, maka Mr.Y akan ambil cuti. 

Bila kita telah ada niat, dan kita cuba untuk berusaha untuk memenuhi niat tanpa melukakan mana-mana pihak. Allah pasti dengar masalah kita. Dalam kes aku, Wahed invest menjadi pentas pertama untuk aku melabur tanpa perlu kaji trend naik turun pasaran saham, Ini kerana Wahed invest adalah robo advisor. Aku ada cerita dekat sini kenapa aku sertai wahed invest.

Wahed invest adalah pelaburan halal patuh syariah, Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus penyertaan.Untuk tempoh masa terhad 21-28/6/2020 wahed invest memberi bonus sebanyak RM40. Kod Jemputan: norbin136

Bila dah mula melabur dalam wahed dan nampak kelebihan pasaran saham, maka niat dan perasaan nak belajar tentangnya bertambah kuat. Maka Allah temukan aku dengan e-book srikandi saham melalui Mr.Y. Bahkan semua urusan pembelian e-book ini dilakukan oleh Mr.Y, dia tahu kalau suruh bini dia ni, makan masa lama nak dapat. Apabila bahan dah ada didepan mata, apa lagi bacalah.

Melalui e-book ini banyak benda aku dapat belajar disamping kos yang lebih rendah dikeluarkan. Jika aku sertai mana-mana seminar maka aku kena keluarkan kos yang lebih mahal. Pendaftaran seminar saham asas sahaja boleh cecah beratus. Selain itu aku boleh baca bila aku ada kelapangan (kena pandai cari masa lapang ye, sebab kerja surirumah tak akan pernah habis, lagi-lagi kalau anda buat bisnis sendiri). 

Beli ebook dengan link saya di bawah.
Ayuh segera dapatkannya!






Khamis, Jun 25, 2020

Penyucian Harta Keberkatan Rezeki

Harta yang berkat adalah apabila kita merasakan harta itu tidak pernah berkurangan. Bagaimana untuk mendapat keberkatan harta adalah dengan menyucikan ia. Bagaimana nak cuci harta ini? Jawapan sangat mudah, iaitu dengan mengeluarkan zakat. 

Flower Hands Giving - Free photo on Pixabay

Zakat Pendapatan

Ada banyak jenis zakat yang kita tahu.Cuma yang sering bayar tahunan masa raya adalah zakat fitrah Mr.Y bayar untuk 7orang tanggungannya.

Maka ada ke zakat untuk surirumah bayar?

Zakat pada adik beradik yang susah pun boleh.

Kalau bekerja boleh buat zakat pendapatan potong gaji setiap bulan.

Contoh potongan zakat pendapatan kalau Gaji 5000* 2.5% = Rm125 sebulan

Maka sekecil kecil usaha kita dengan  bertanyakan atau menyuruh para suami buat zakat pendapatan mereka. Kita ingatkan agar dapat sucikan duit yang diterima dan rezeki pun lebih berkat.

Okay Selamat beramal.

Rabu, Jun 24, 2020

e-book serikandi saham

Saham saham saham 
Boleh ke surirumah belajar saham?

Ada ke saham beli dari rumah?

Baik belajar dulu..Kat Mana nak belajar semua bagai.

Buka akaun CDS online?
Beli kaunter mana?
Modal berapa ribu?


Beginilah Cik Aini malas nak cerita panjang baik follow FB serikandi saham.

Beli ebook dengan link saya di bawah.


Beginilah surirumah buat modal saham.

Siapa ingin belajar Saham boleh follow Serikandi Saham.

Ebook mampu milik buat semua 

Melabur saham bunyinya agak janggal buat ramai orang di luar sana.Tapi sejak PKP ni ramai guru saham keluar.

Baguslah rancakkan pelaburan Malaysia.

Buah tangan pertama Serikandi Saham ini bertajuk Trade What You See. Berbentuk pdf, khas untuk TBNU (Trader Baru Nak Untung) yang mahu belajar dan telah bersedia untuk menjadi salah seorang pelabur di Bursa Saham Kuala Lumpur.

Mengapa anda perlu memiliki buku Trade What You See ini? 

1. Buku ini sangat sesuai dipelajari oleh seisi rumah, hatta suri rumah pun mampu memulakan pelajaran saham dengan memiliki buku ini. 

2. Modal yang sangat rendah. Kelas-kelas saham lain Mahal.

3. Pelaburan saham bermula dengan modal serendah RM500-RM1,000. 

Ayuh mulakan langkah pertama anda dengan memiliki ebook ini. Ebook ini berharga RM138, namun untuk 188 orang pembeli terawal, ebook ini akan dijual pada harga istimewa iaitu serendah RM88 sahaja.

πŸ”†INGAT HANYA 188 PEMBELI TERAWAL SAHAJA YANG AKAN MENDAPAT HARGA RM88 

Setelah itu, harga akan meningkat naik. πŸ₯Ά

Ayuh segera dapatkannya!


Bismillah, jom beli.

Cik Aini
Surirumah Mr.Y

Selasa, Jun 23, 2020

Surirumah belajar Beli Rumah Subsale

Surirumah belajar Beli Rumah Subsale

Assalamualaikum dan salam semua. Sebelum ini aku ada kongsikan Macam mana kami rancang pembelian rumah ke dua. Kali ini aku nak share ilmu hartanah lagi iaitu apa yang aku dapat bila belajar beli rumah subsale. Pada peringkat awal Mr.Y akan sediakan bahan bacaan berkaitan hartanah dan seangkatannya. Ini supaya apabila berbicara tentang hartanah, aku tak lah zero knowledge. Walaupun aku tak fokus membaca dan tonton video 100% tapi dapatlah juga sikit-sikit ilmu itu. Step seterusnya Mr.Y libatkan aku dalam proses pembelian rumah. Tahun 2016 beli rumah dari pemaju, manakala 2019 aku belajar beli rumah subsale pula. 

Gambar 1&2: Aku ikut Mr.Y ke LHDN untuk selesaikan beberapa hal berkaitan rumah. Gambar 3&4: Isi perut setelah selesai urusan dekat LHDN, tgh makan kakak call buat laporan adik-adik mandi hujan.

Berikut adalah beberapa hal yang perlu kita ambil tahu apabila membeli rumah subsale.

Apa yang perlu disediakan
1) Down payment 10%
2) Lawyer fees 5%
3) Valuation Rm800-1000

REN
Bayar 3% pada REN..Real Estate Agent jangan bayar pada owner.Sekali dia tak jadi jual duit pun burn.
Confirmkan no REN berdaftar dengan company.Jadi anda berurusniaga dengan REN yang sah bukan acah acah ejen hartanah atau scam alfafa.

Lagi 7% bayar lepas or masa sign SNP.


BANK
Urusan Bank dan Pinjaman
Cari pinjaman di Bank terpilih or suruh REN carikan sebab mereka ada contact. Bank akan keluarkan offer letter.Kalau masa bincang setuju nak masukkan duit lawyer dalam loan so semua akan masuk termasuk Takaful.

LAWYER
Lawyer Bank akan berusan dengan Bank SNP..
Duit pinjaman akan direlease melalui lawyer.Peminjam tak perlu pergi keluar duit kat bank lepas tu transfer pada lawyer.

OWNER/SELLER
Owner lama akan kemukakan semua bill yang telah siap bayar..jika semua selesai satu tarikh akan diberi untuk penyerahan kunci serta baki bayaran akan direlease kepada bank penjual.

Semak semua bil yang owner kata da selesai iaitu bil TNB, bil air, bil IWK, bil maintenance , cukai taksiran dan cukai petak.

KITA/BUYER
Bila dah dapat kunci boleh cari penyewa.
Tenancy agreement link disini
Stamp duty di LHDN download digital franking.
Check setiap bulan or kutip sewa setiap bulan.

Selamat Membeli rumah Subsale

Isnin, Jun 22, 2020

Aku & wahed Invest (Bahagian 11 - Welcome reward RM40 dari 21 hingga 28 jun 2020)

Assalamualaikum dan selamat pagi, 

π‘ƒπ‘Žπ‘ π‘‘π‘–π‘˜π‘Žπ‘› π‘Žπ‘›π‘‘π‘Ž π‘šπ‘’π‘™π‘’π‘‘π‘Žπ‘˜π‘˜π‘Žπ‘› π‘Ÿπ‘’π‘“π‘’π‘Ÿπ‘Ÿπ‘Žπ‘™ π‘π‘œπ‘‘π‘’ NORBIN136 π‘’π‘›π‘‘π‘’π‘˜ π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘π‘Žπ‘‘ 𝑅𝑀10 π‘ π‘’π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘Ž π‘π‘’π‘Ÿπ‘π‘’π‘šπ‘Ž π‘Žπ‘π‘Žπ‘π‘–π‘™π‘Ž π‘Žπ‘›π‘‘π‘Ž π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘“π‘‘π‘Žπ‘Ÿ.

Alkisah malam tadi dapat e-mail dari wahed yang mengatakan wahed nak bagi duit raya...


Masa awal-awal wahed invest diperkenalkan di Malaysia, ganjaran penyertaan yang diberikan adalah RM40 menggunakan kod rujukan. Kalau tak guna kod rujukan maka tak dapatlah ganjaran penyertaan. Aku tak sempat merasa ganjaran ini, tapi aku sempat merasa ganjaran penyertaan RM20. Apabila covid-19 melanda dunia ganjaran penyertaan makin turun dari RM20 kepada RM10. Ini menunjukkan keadaan ekonomi dunia sedikit sakit. Ye lah banyak urusan perniagaan ditangguh operasi. Begitu juga pasaran saham.

Oleh kerana minggu ini adalah minggu terakhir bulan syawal maka wahed invest dengan berbesar hati nak bagi duit raya lebih kepada yang sertai wahed invest bagi tempoh 21 jun sehingga 28 jun 2020. Maka aku rasa ini masa terbaik bagi yang berhajat nak memulakan pelaburan. 

Kisahnya sehari sebelum ganjaran RM40 ditawarkan adik dan kakak aku sertai wahed invest menggunakan kod rujukan aku. Bila dapat e-mail ini aku rasa ruginya, kenapa register mereka awal sehari. Tapi apabila difikir balik aku rasa Allah makbulkan niat asal aku yang nak membantu mereka yang memerlukan. Alhamdulillah, adik dan kakak aku dapat menggunakan kod rujukkan mereka untuk ajak kawan-kawan mereka yang masih mencari pelaburan halal sertai wahed. Aku masih dapat promote kod rujukan di blog dan media sosial. 


Berminat?

Download app Wahed Invest di Google Play Store atau Appstore. Boleh juga melayari https://app.wahedinvest.com/referral untuk download app Wahed Invest.

Pastikan tuan puan menggunakan kod referral:

✓ NORBIN136

untuk mendapat RM10 secara percuma apabila anda mendaftar. Boleh refer ke post yang menerangkan step untuk mendaftar.

Jika masih tidak pasti, PM admin atau reply emel ini. Nanti admin akan cuba jawab pertanyaan tuan-puan. 

Jumaat, Jun 19, 2020

Amalan Yang Bocor

🟒 Kita ambil wuduk dgn sempurna tapi membazir air. ia umpama bekas yang BOCOR.

🟒 Kita solat, sedekah, baca Al Quran, pergi menunaikan haji dan umrah banyak kali tapi kita sering memfitnah atau mengumpat orang. ia umpama bekas yang BOCOR.

πŸ”΅ Kita memberi banyak sedekah dengan belanja kawan dan orang miskin tapi kita bangga diri dan riak. ia umpama bekas yang BOCOR.

🟣 Kita bangun tahajud, berpuasa dan taat kepada ALLAH tapi kita putuskan tali silaturrahim dengan keluarga dan orang yang kita benci. ia umpama bekas yang BOCOR.

🟒 Kita kuat beramal membaca Al Quran, berzikir pagi dan petang tapi kita selalu menyakiti hati jiran tetangga, saudara mara dan sahabat handai serta selalu lepas cakap hingga menyingung perasaan mereka. ia umpama bekas yang BOCOR.

🟠 Kita berhias-hias pakai cantik-cantik dengan wangian semerbak bukan untuk isteri atau suami malah kepada org lain, atau jika kita belum berkahwin berbuat demikian dengan tujuan memikat. ia umpama bekas yang BOCOR.

πŸ”΄ Kita muliakan tetamu malah kita juga suka memberi tapi kita suka memburuk-buruk tetamu dibelakangnya dan mengungkit pemberian. ia umpama bekas yang BOCOR.

🟑 Kita berkorban masa, wang ringgit dan tenaga demi anak-anak, suami atau isteri tapi kita sering merungut sehingga membuatkan mereka merasa serba salah. ia umpama bakes yang BOCOR.

🟒 Kita kerap berdoa mohon keampunan tapi bila diuji dengan kesakitan, kesusahan dan kesempitan lalu kita merungut menyalahkan kenapa ALLAH jadikan hidup kita terseksa begini. ia umpama bekas yang BOCOR.

Marilah kita segera sedar bahawa segala amal baik umpama terisi dalam bekas. 

Jangan diBOCORkan bekas itu 
Jangan diBOCORkan pahala baik disebabkan perbuatan buruk

Jangan sampai kita jadi orang yang MUFLIS dihadapan ALLAH SWT di akhirat kelak. 

Aamiin

Ummu, kakak lapar....

alahai kakak....ummu tengah asyik buat kerja kamu bangun cakap lapar...

apa nak bagi awak makan pukul 5 pagi ini kakak......

Khamis, Jun 18, 2020

Aku & Wahed Invest ( Bahagian 10 - Aku sesuai Saham yang mana?)

Assalamualaikum....

Unit Trust 
1) Ada ejen khas yang dilantik syarikat kewangan seperti kenanga, PMB, public mutual dan lain lain lagi.
2) Yuran 5% setiap pelaburan
3) Boleh labur guna KWSP atau cash sendiri
4) Sesuai untuk orang yang ada cash lebihan dan ada KWSP
5) Keuntungan dalam 15-20%

Wahed Invest @ Robo advisor 
1) labur seminum Rm100 sahaja
2) Yuran 0.5-0.75% dari pelaburan.
3) Boleh labur guna cash sendiri hanya bank transfer online
4) Sesuai untuk golongan millennial kerana boleh download apps di handphone.
5) Keuntungan ikut portfolio yang dipilih 2-12%

Saham 
1) Labur ikut unit saham di kaunter Bursa saham 
2) Perlu buka CDS akaun hanya Rm10 sahaja.
3) Belajar jual beli saham dengan teknik yang betul.
4) Labur saham bermula Rm1000 atau lebih.Kalau kurang untung kecil.
5) Boleh guna apps dan juga laptop.
6) Keuntungan dan kerugian bergantung pada ilmu yang dibelajar.Boleh untung lebih 100% dan boleh jadi rugi juga.

Semua bergantung pada kocek masing masing.

Unit Trust  dan wahed invest akan menjadi pasif sebab hanya labur dan biarkan. Ada masa dia beranak ada masa dia turun so kena target 3-5 tahun pelaburan.

Nombor tiga iaitu saham kena rajin dan aktif.Kalau dapat mentor dan group yang bagus boleh sama sama kaji dan nasihat pilih kaunter yang betul. 

Boleh lah pilih nak jadi trader bagaimana Swinger atau Scalper😎

Semuanya bermula dengan satu akaun CDS bernilai Rm10..

Berminat dengan wahed invest?

Sila download app Wahed Invest di Google Play Store atau Appstore. Boleh juga melayari https://app.wahedinvest.com/referral untuk download app Wahed Invest.

Pastikan tuan puan menggunakan kod referral:

✓ NORBIN136

untuk mendapat RM20 secara percuma apabila anda mendaftar. Boleh refer ke post yang menerangkan step untuk mendaftar.

Jika masih tidak pasti, PM admin atau reply emel ini. Nanti admin akan cuba jawab pertanyaan tuan-puan. 

Sekian,terima kasih.

Rakan labur anda.



Isnin, Jun 15, 2020

Kopi Durian Arissto

Assalamualaikum dan selamat pagi... sekarang dah masuk musim durian...

Harga durian mahal lagi buat masa ni pada aku... 3 biji boleh cecah harga RM1++...tapi kalau nama hantu durian...sanggup saja beli....

Aku share cara buat kopi durian menggunakan kapsul kopi arissto. Kalau tak suka kopi pekat, pilihlah kapsul luna atau amico, kalau tak suka pekat pilih kapsul sunrise atau in love.


Jika ada yang nak order atau cuba arissto boleh klik link bawah https://bit.ly/3gSiDmk

Jangan Sombong Diri

Ini kata-kata yang sangat mendalam maknanya. Sumber asal tidak diketahui, yang pasti disebarkan melalui media sosial sebagai renungan dan peringatan buat kita semua.

Kita diberi rezeki bangun berqiyamulail, maka bersyukurlah, tapi jangan dipandang rendah orang yang tidur, kerana dia mungkin tidur dengan air mata taubat dan penyesalan.

Kita diberi rezeki gagah berpuasa sunat, maka bersyukurlah, tapi jangan pandang rendah insan yang belum mampu istiqomah berpuasa sunat, siapa tahu pahala sedekah secara sembunyinya diangkat ke langit.

Kita diberi rezeki mampu khatam Al-Quran sebulan sekali, maka bersyukurlah, namun jangan diejek- ejek, disindir insan yang masih merangkak- rangkak dengan muqaddamnya. Siapa tahu Allah lebih mencintainya yang istiqomah belajar mengaji dengan segala kepayahannya.

Kita diberi rezeki dengan harta dunia dan mampu bersedekah jariah, maka bersyukurlah, namun jangan dihina si miskin yang tidak mampu memberi kerana kekurangannya. Mana tahu mulutnya tidak berhenti berzikir menjadi pahala sedekahnya.

Kita direzekikan lahir dari keluarga yang alim. Kecil- kecil sudah mantap imannya, sudah sempurna menutup auratnya, sudah sempurna solat, bacaan Al-Quran dan hadisnya. Maka bersyukurlah, tetapi jangan dihina anak- anak yang lahir dalam keluarga yang porak- peranda. Kita tidak tahu pahala yang diberi Allah atas payah jerihnya mereka mencari agama.

Bersyukurlah andai kita diberi rezeki beramal ibadah, namun ibadah itu hancur sama sekali saat kita berasa aman dengannya dan meremehkan orang lain. 
Ingatlah sejarah Iblis Laknatullah yang hebat ibadahnya namun terhumban keluar daripada syurga kerana satu titik SOMBONG 

Ahad, Jun 14, 2020

Aku & Wahed Invest (Bahagian 9- PELABURAN WAHED INVEST PATUH SYARIAH)

PELABURAN WAHED INVEST PATUH SYARIAH

π‘ƒπ‘Žπ‘ π‘‘π‘–π‘˜π‘Žπ‘› π‘Žπ‘›π‘‘π‘Ž π‘šπ‘’π‘™π‘’π‘‘π‘Žπ‘˜π‘˜π‘Žπ‘› π‘Ÿπ‘’π‘“π‘’π‘Ÿπ‘Ÿπ‘Žπ‘™ π‘π‘œπ‘‘π‘’ NORBIN136 π‘’π‘›π‘‘π‘’π‘˜ π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘π‘Žπ‘‘ 𝑅𝑀20 π‘ π‘’π‘π‘Žπ‘Ÿπ‘Ž π‘π‘’π‘Ÿπ‘π‘’π‘šπ‘Ž π‘Žπ‘π‘Žπ‘π‘–π‘™π‘Ž π‘Žπ‘›π‘‘π‘Ž π‘šπ‘’π‘›π‘‘π‘Žπ‘“π‘‘π‘Žπ‘Ÿ.

Wahed Invest ini merupakan pelaburan pasif. Kesemua pelaburan diuruskan oleh aplikasi sendiri dan pengurus dana.

Ianya tidak memerlukan kita untuk mengkaji sebarang trend pelaburan. Kita cuma perlu memilih portfolio yang kita mahu untuk menentukan kesediaan risiko kita. 

Wahed Invest mempelbagaikan jenis pelaburan kita kepada:

a. Saham di Malaysia dalam bentuk Exchange Trade Fund (ETF)

b. Saham di Amerika Syarikat dalam bentuk Exchange Trade Fund (ETF)

c. Sukuk ( Bon Islam)

d. Emas

Contohnya Rm100 dibahagikan mengikut peratus dalam setiap portfolio.

Contoh agihan Aggressive
a) 45.62% Saham ETF di Amerika
b) 17.46% Saham ETF di Malaysia
c) 24.58% Sukuk Bon Islam
d) 9.89% Emas
e) 2.45% Cash

Mempelbagaikan pelaburan ni ialah perkara asas tapi sering dilupakan terutama bila kita mengejar keuntungan. 

Hasilnya apabila pelaburan kita tidak berhasil habis jatuh terduduk. Kepelbagaian ini dapat dicapai dengan Wahed Invest. 

Bak kata pepatah Inggeris 

“Don't put all your eggs in one basket”

Berminat?

Download app Wahed Invest di Google Play Store atau Appstore. Boleh juga melayari https://app.wahedinvest.com/referral untuk download app Wahed Invest.

Pastikan tuan puan menggunakan kod referral:

✓ NORBIN136

untuk mendapat RM20 secara percuma apabila anda mendaftar. Boleh refer ke post yang menerangkan step untuk mendaftar.

Jika masih tidak pasti, PM admin atau reply emel ini. Nanti admin akan cuba jawab pertanyaan tuan-puan. 

Sekian,terima kasih.

Rakan labur anda.

Kasihku cheese ganti keropok keping....sedap terangkat...

Assalamualaikum, aku nak share menu yang tak biasa orang buat tapi anak sedara aku selalu buat.... 

Anak sedara aku ni suka ada sesuatu yang rangup bila makan nasi atau mee goreng. Selalu kalau kita makan nasi goreng atau mee goreng, kita lawankan keropok keping. Oleh kerana keropok keping dah abis stok, yang ada hanyalah kasihku cheese, maka dia ambil je kasihku cheese buart makan dengan mihun goreng...


Sebenarnya kasihku cheese adalah kudapan yang dibuat oleh kakak ipar aku. Rasa kasihku cheese ini ada 2, satu asli manakala satu lagi pedas. Kalau time nak raya habislah semua anak-anak kena bantu sebab banyak tempahan. Kalau time biasa pun tempahan banyak juga tapi tak lah sebanyak waktu nak raya. Kasihku cheese adalah kudapan berasaskan kulit popia yang digoreng garing. Rasa dia pada aku sangat sedap dan boleh diterima tahap kepedasannya. 

Aku pernah makan popia cheese yang rasanya amat pedas, bagi orang tua insyaallah tak ada masalah tapi bagi kanak-kanak tak sesuai, manakala ada pula yang bila makan akan rasa perit di anak tekak, sesetengah nya pula mempunyai rasa cheese yang tak seimbang dengan tahap kepedasan. Pernah beli jenama rahsia, mula-mula beli sedap, tapi beli kali kedua rasa lain sangat. Terus tak beli dah. 

Tapi yang kasihku cheese ini rasa dia sama sahaja setiap kali buat. Aku perhatikan kakak ipar masa bancuh cheese dan popia yang telah digoreng menggunakan sukatan yang sama. Lagi satu waktu dia bancuh, dia akan kurang bercakap, mungkin takut lupa sukatan dan mungkin siapkan bancuhan sambil berzikir kepada Allah. 


Tak rugi kalau korang cuba kasihku cheese keluaran SB&Z (Shahbani &Zuriati). 

Kalau nak cuba sila Whatsapp www.wasap.my/60193370225. atau boleh order terus dari sini


Cuba ye.....

Selasa, Jun 09, 2020

Pemenang Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy

Assalamualaikum, anda dah sedia untuk tahu siapa pemenang segmen raya aidilfitri 2020 oleh ymanaimy? Aku dah janji nak umum nama pemenang pada hari terakhir PKPB dilaksanakan kerana ia turut jatuh hari lahir aku yang ke XX.


Pemilihan pemenang aku buat secara manual. Asalnya ingat nak guna Random.org tapi macam kurang menarik. Maka decide buat video dan edit lah sedikit...Jom tonton siapa yang menang di





 Berikut adalah senarai Pemenang RM10 (yang bewarna pink) dan Pemenang Bertuah (yang berwarna biru)

Kepada para pemenang, sudilah kiranya anda emailkan kepada naimyamani@gmail.com maklumat berikut

Nama Penuh:
No.Akaun Bank:
Nama Bank:

Manakala bagi pemenang bertuah, sertakan sekali nama dalam ejaan jawi untuk saya buat design khat kufinya.

Sekali lagi aku ucapkan terima kasih kepada semua rakan-rakan yang join segmen kali ini. Segala kekurangan seperti link tak berfungsi, aku minta maaf sangat-sangat. 


Ahad, Jun 07, 2020

Aku & Wahed Invest (Bahagian 8- Bagaimana untuk tambah pelaburan)

Assalamualaikum dan selamat pagi. Bahagian 8 kisah aku & wahed invest, aku nak cerita macam mana kalau kita nak tambah jumlah pelaburan. Sebenarnya aku rancang nak cerita macam mana nak buat pengeluaran duit daripada wahed untuk bahagian 8, tapi ada beberapa orang yang message tanya macam mana nak buat kalau nak tambah pelaburan. Maka aku buat keputusan aku kongsi cara nak tambah pelaburan dahulu kali ini. 

Kalau mula-mula kita buka akaun, kita akan dibawa langkah demi langkah untuk meletak deposit untuk memastikan akaun wahed dapat dibuka. Tapi apabila kita telah ada akaun wahed, macam mana kita nak tambah pelaburan? dekat mana kita nak tekan atau klik. Jom tonton video ringkas bagaimana kita nak tambah pelaburan dalam wahed.



Semoga perkongsian video ini memberi kefahaman yang lebih kepada yang masih keliru.


Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136


Khamis, Jun 04, 2020

Awasi anak berinternet dengan Google Family Link (5 sebab yang aku suka)

Assalamualaikum dan selamat pagi....

Ini adalah buku keluaran tahun 2011. Bagaimana nak set parental control dekat windows. Buku ini lebih kepada macam mana nak kawal penggunaan internet anak-anak menggunakan komputer. Zaman sekarang hampir semua anak-anak tahu guna telefon tangan.

Beberapa bulan lepas aku nampak satu post dekat FB tentang Google Family Link. Semenjak PKP dilaksanakan, cikgu-cikgu banyak beri kerja menggunakan whatsapp, ada yang kena salin dari buku teks, ada yang kena salin dari gambar, ada yang kena print (aku suka cikgu bagi kerja sekolah, setidaknya ada kerja budak-budak ini nak buat). Tapi tak nak lah asyik ambik fon aku, banyak rahsia dalamnya. Sebab itu aku rasa bagi anak-anak ini agak penting mereka ada peranti sendiri untuk siapkan kerja sekolah. Maka kami mak ayah decide bagi pinjam telefon lama untuk anak-anak guna. Kenapa kata pinjam? Apabila kami kata pinjam bermakna, barang tersebut masih hak kami dan apa-apa anak-anak nak buat dengan telefon perlu tanya kami dahulu. Ini bagi mendidik anak-anak menghormati dan menjaga barang dan hak orang lain sebaik mungkin sebab aku percaya jika kita jaga hak orang, Allah akan jaga hak kita. Jangan harap manusia akan jaga hak kita, tapi berharaplah Allah jaga hak kita. Oleh kerana bateri telefon dah rosak, maka aku beli bateri baru dekat shopee dan ganti sendiri. Alhamdulillah boleh mereka guna. 

Baca Juga:

Doa ibu ayah


Masalah apabila kita bagi pinjam, entah apa-apa game mereka muat turun, apa-apa video mereka tonton di you tube.  Ya, anak-anak akan minta izin untuk tengok youtube dan download game. Tapi aku tak mampu nak join dia tengok setiap masa apa yang di tonton (mak walaupun duduk rumah, tapi banyak kerja nak buat). Sebab itu aku decide nak guna Google Family Link.

Apa yang aku suka tentang google family link adalah....

1. Boleh tambah pasangan sebagai second parent. Maka tak adalah kau sorang beria mengawal penggunaan internet anak-anak. Lagi satu kalau kau letak pasangan sebagai parents, anak-anak ini akan lebih berhati-hati, walaupun ada bantahan tapi tak lah seteruk mak nak hadap sorang. Macam mana nak add second parent? mula-mula jemput pasangan sebagai ahli family, kemudian dekat list family, bawah dia ada "manage parent Privilleges" (rujuk gambar bawah), klik situ dan setup lah pasangan sebagai parent.



2.Boleh setup hampir semua hal yang ada kaitan dengan internet. Macam kat gambar bawah


Control on google play macam ini, setiap kali anak nak muat turun sesuatu, maka dia kena minta izin mak ayah dulu. Mak ayah boleh bagi keizinan melalui fon mak ayah apabila anak hantar massage request atau masuk parents kod dekat fon anak. Aku lebih suka kita tentukan nak bagi kebenaran atau tidak dekat fon mak ayah...ini bagi mengelak anak-anak curi-curi intai kita punya parent kod. 

Filter on google search dan google chrome macam gambar kat bawah..


Aku pilih allow only certain site...kalau anak nak tengok apa-apa site yang aku tak senaraikan, kena minta izin lah dulu. Ini memang ada kerja lebih sikit, tapi lebih baik untuk anak-anak.

Baca Juga:

Pillow talk dan perkembangan emosi kanak-kanak


3.Boleh hadkan masa untuk game yang anak-anak main dekat androids apps. Ini akan mengelakkan anak-anak terketagih dengan game tersebut. Bukan apa, bila terketagih ini payah, sanggup tinggal segela nya sebab nak main, lepas itu dah main tak boleh kacau, nanti yang kacau kena marah.
Mr.Y kata walaupun telefon atas nama kakak humaira, tapi kena ada game adik-adik juga.

4.Boleh hentikan screen time bila-bila masa. Ini selalu terjadi apabila aku ada hal nak minta tolong tapi yang diminta tolong asyik melihat telefon. maka kita lock screen..

5. Mak ayah boleh buat jadual screen time anak-anak. Macam kami decide mula jam 12 malam sehingga 5pagi anak-anak kena tidur. Dekat skrin telefon anak akan keluar memo 'Time for sleep".

Masa mula-mula ummu buat benda ini dekat telefon kakak, kakak cakap ummu abi kedekut dan suka sekat kakak tengok dan buat apa kakak suka. Maka kalau anak-anak anda protest jangan terus mengalah dengan kehendak dia, tetapkan keimanan dan pendirian. Penggunaan aplikasi ini menjadikan anak-anak lebih selamat berada dialam maya tanpa kita perlu memantau setiap masa.

Harap perkongsian ini bermanfaat. 


Duit Raya dari Blog Adianiez...


Assalamualaikum dan selamat pagi, pagi ini sempat buat sedikit ziarah raya ke blog kawan-kawan blogger. Aku singgah sekejab ke blog naim, nampak posting terbaru dia menang segmen exchange yang dianjurkan oleh blog adianiez. Maka aku pun terus klik banner dalam post tersebut, nampak ada 5 pemenang...tetiba mata tertangkap nama blog nombor 26. Allhamdulillah. Rezeki tak disangka.


Terima kasih blog Adianiez untuk segmen kali ini.
 

 

Hari terakhir untuk sertai segmen raya aidilfitri oleh yamanaimy

Assalamualaikum dan selamat pagi. Hari ini adalah hari terakhir bagi yang berminat untuk sertai segmen yamanaimy. Segmen ini akan tamat jam 11.59malam nanti. Setakat ini telah 31 orang blogger sertai. Sebenarnya tak sangka, sambutan agak meriah, masa mula-mula buat entry, aku hanya bayangkan kalau ada 10orang sertai dah sangat bertuah. Rupanya ramai juga yang sertai. Jika sebelum ini follower blog tak sampai 100, sekarang dah 100 lebih. Terima kasih kawan-kawan sokong segmen aku. Kepada yang belum sertai, boleh sertai sebelum terlambat.