Sabtu, Mac 14, 2015

Tips Berjimat 2: Rancang menu untuk seminggu

Assalamualaikum

Kini kita bicara tentang tips ke-2 pula...iaitu rancang menu keluarga untuk seminggu. Perancangan ini penting untuk tidak membazir beli barang dapur yang tidak perlu. Ok, kalau anda ada peti ais yang besar, anda boleh lakukan pembelian bahan basah untuk 1 minggu tetapi jika peti ais kecik macam kami, bahagi-bahagikan hari untuk membeli barang basah. Mungkin 2 kali seminggu turun ke pasar atau kedai runcit.Berikut adalah contoh rancangan pembelian barang dapur beserta menu.


Jika anda lihat menu untuk 1 minggu, anda akan dapati beberapa menu yang memang dah sedia maklum apa lauk nya, tak perlu nak fikir lauk lain. Ini kerana saya akan menyediakan bekal buat cik abg seperti hari isnin, selasa dan khamis sebab ini adalah hari-hari saya menggunakan kenderaan. Hari rabu, cik abang boleh balik sendiri lunch manakala hari jumaat bagi peluang lunch dengan kawan-kawan pejabat sebelum solat jumaat.

Jika saya ingin masak nasi ayam, ayam akan direbus malamnya dan diperap. Sambal turut disediakan malam tersebut. Esok pagi hanya perlu masak nasi dan goreng ayam perap.

Andaikata tetiba ada jemputan makan-makan...menu hari ini dibawa ke hari esok...anjaklah 1 hari...

ok...itu sahaja tips kali ini....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik