Rabu, Februari 17, 2016

Analisa Bajet Famili

Assalammualaikum dan salam sejahtera.

Agak-agak berapa kerap anda lakukan analisis kewangan keluarga?

Kewangan keluarga melibat sumber pendapatan suami isteri dan perbelanjaan semua ahli keluarga dalam tanggungan.

Ada yang melakukan analisis sekali setahun, ada yang sebulan sekali dan ada yang melakukan seminggu sekali. Malah ada yang langsung tak pernah melakukan analisis ini.

Dulu kami melakukan sebulan sekali, namun kini lebih kerap terutama selepas Mr.Y menjadi ahli Urus insan dengan En Zaidi Ismail.Bayangkan selepas bedah siasat kewangan kami mampu selesaikan hutang kereta yang masih berbaki Rm12k selama 2tahun.

Maka duit simpanan bulanan dapat ditambah lagi dan kami tidak memilih dengan upgrade kereta ke lebih besar.Pencapaian kami bila simpanan daripada 3angka kepada 4angka bulanan.
Ingin tahu macam mana kami buat begitu?

Bajet Bulanan Selepas dapat gaji dan semua komisen kami gabungkan da buat bajet bulanan diatas Papan putih dan memantau setiap hari perbelanjaan dan masukkan ke dalam apps Penny download di Playstore.
Setiap bulan perbelanjaan bulanan dapat disimpan didalam dropbox dan dicetak dengan Excel.

Contoh bajet bulanan atas papan putih
Penny apps yang boleh dimuat turun melalui playstore

Simpanan Bulanan
Matlamat simpanan dan dimana perlu disimpan mainkan peranan kerana mengelakkan kami keluarkan setiap hujung bulan.Cadangan boleh disimpan dalam ASB dan Tabung haji.Jika ada lebih baru kami buat simpanan ke bentuk emas dan saham.


Matlamat
Kami ingin bebas hutang dan selesaikan hutang yang paling kecil dengan konsep 'snowball effect'. Rujukan daripada Ebook Dave Ramsey.
Kami sama sama merancang matlamat agar kami gembira apa yang kami lakukan.Bayangkan buat bekal untuk Mr Y dan anak pun boleh gembira sebab nak capai matlamat kami.

Motto kami
"Kurangkan kemahuan, Tingkatkan Pendapatan dan Simpanan"

Semoga perkongsian ini bermanfaat.
InsyaAllah akan bersambung.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik