Jumaat, November 18, 2016

Urus Wang

Assalamualaikum,

Hujung minggu lepas ada seminar perniagaan dekat dewan suarah, sibu. Awal-awal tengok poster dah rasa nak ikut sama. Tapi apakan daya anak-anak perlu dijaga. Maka hanya Mr.Y yang pergi timba ilmu. Lepas solat zohor ayah tercinta telefon tanya perkabaran, bila dia tanya mana Mr.Y. Aku pun bagitahulah Mr.Y pergi seminar peniagaan. Secara tak sengaja tercakap, "kita nak ikut gok sebenornya tapi dop jadi." Ayah dengan positif membalas, "tak apalah, lain kali ada lah rezeki awak. Berniaga ini bukan susah yang penting ada kerajinan dan keinginan."

Ok lepas itu kita terus masuk cerita pasal perniagaan. Ini ilmu yang dapat terus dari orang yang berjaya dalam perniagaan walaupun hanya sebuah kedai jahit. Ilmu yang disampaikan dengan penuh kasih sayang. Jom saya kongsikan:

  1. Dalam pengurusan kewangan perlu tahu 3 perkara penting, 1: dari mana datang duit, 2: kemana duit dibelanjakan & 3:berapa yang disimpan.
  2. Setiap wang yang keluar atau masuk perlu direkodkan, walaupun nilai hanya RM0.01. Ini penting untuk elak ketidak seimbangan.
  3. Jika hendak sesuatu barang berdasar keinginan maka lebihkan usaha mecari dan kumpul duit. Jangan usik duit perbelanjaan keperluan.
  4. Pemasaran penting untuk peniaga. Rancang dan rekod pelan pemasaran anda. Setelah dilakukan rekod lagi.
Insyalah kalau ada lagi ilmu kasih sayang dari ayah tercinta, akan saya kongsikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik