Khamis, Mac 28, 2019

Aktiviti dengan Belon

Assalamualaikum dan selamat hari khamis. Sekarang cuti sekolah kan. Tapi kali ini aku nak share salah satu aktiviti anak-anak waktu cuti. Aktiviti ni kami buat pada cuti sekolah hujung tahun lepas. Seronok budak-budak main belon air....


Ini dorang main boxing belon air...guna ampaian baju dengan benang jahit sahaja buat gantung. Video diambil bergegar sebab yang mengambil ni dukung baby uzayr...

Selain main mcm kat atas, boleh jugak main lempar-lempar belon yang ada air tu...kalau terpecah atas badan nasib ler...Selalu terus mandi kalau main baling belon air. Pernah aku suruh budak-budak ni lukis atas belon yang dah ditiup...ada yang takut, risau belon meletup... Uwais berani lukis...tapi setelah siap dia lukis dekat kaki dia dan semua kereta-kereta mainan. huhhuhuhu


Uzayr pulak aku suka buat aktiviti sensory seperti squeezing balloon... kadang2 masuk air..tapi selalu tiup sahaja. 


Selain itu aku suka bg uzayr main baling-baling...penting untuk perkembangan kanak-kanak aktiviti baling, campak dan tangkap ni.

 Google gambar berkaitan belon aku jumpa salah satu aktiviti yang menarik iaitu mewarna guna bellon...boleh cuba ni dengan anak-anak...


Kesimpulan kalau guna belon boleh buat aktiviti berikut:
  1. Tumbuk belon air
  2. Baling belon air
  3. Berlawan tiup belon paling besar
  4. Lukis pada belon
  5. Squeezing belon
  6. Mewarna gunakan belon dan water colour (belum pernah cuba)
  7. Berlawan letup belon
Banyak jugak kan....


Tiada ulasan:

Catat Komen

Sila komen yang baik-baik