Isnin, April 29, 2019

Sedekah: R&R Seremban

Bergambar sebelum balik KL
21 April 2019 (Ahad)

Kami behenti di R&R untuk lunch dan solat jamak zohor dan asar. Semasa nak ke surau adalah pak cik mualaf mintak sedekah. Tetiba kakak humaira tanya pasal balace beli makanan lunch tadi...ummu pelik, dia nak buat apa...bila tanya dia tunjuk dekat pakcik minta sedekah. Hana tengok kakak beri sedekah, maka dia pun nak beri. 

Sementara tunggu abi solat dan nenek ke tandas, ummu tanya anak-anak solehah kenapa mereka nak beri duit dekat pakcik tadi. Jawapan mereka, kesian pakcik tu, Allah suka kalau beri sedekah kan. Boleh pahala.

Ummu bangga anak-anak ada sifat suka memberi. Semenjak memasuki usia 7 tahun sifat suka memberi kakak Humaira makin ketara. Saat hari lahir sepupu-sepu, dia sibuk mengira duit tabung. Ummu tanya kenapa kira, dia kata nak beli hadiah buat sepupu-sepupu. Ummu ada sifat jahat dan menyakat sikit. Ummu kata kat dia, kenapa nak beri hadiah dekat mereka. Dorg bukan beri pun hadiah birthday kakak. Kakak jawab, "biarlah kakak nak bagi sebab kakak nak dorg gembira. Kakak tak dapat hadiah dari dorg tak apa lah, kakak nak bagi bukan dorg mintak. Mungkin dorg lupa or tak ada duit." Ummu pun izin kan...tapi dengan syarat hadiah jangan melebihi rm10 sebab wang kakak simpan untuk kegunaan lain jugak. 

Nampaknya ummu kena standby duit dlm beg utk kecemasan kakak memberi.


Jumaat, April 26, 2019

Solat Musafir : Masjid Al-Rashidun Alor Gajah

20 April 2019 (Sabtu)
Selepas menempuh perjalanan yang penuh jem menuju ke Melaka akibat lori terbakar, kami singgah solat di masjid Al-Rashidun Alor Gajah. Asalnya nak lunch dekat kedai dalam kawasan masjid tetapi hari tersebut semua kedai dalam tutup kerana masjid menjalankan karnival waktu pagi. Agaknya semua bahan jualan habis. Maka kami ambil keputusan solat dahulu. Anak-anak setuju sahaja mengikut. Sampai tempat wuduk Kakak Humaira dan Kakak Hana cakap nak ambil wuduk jugak. Mereka kata nak solat jugak. Alamak!!! macam mana nak solat, semua tudung orang besar...mujur dalam beg ummu ada standby stokin untuk kecemasan macam ni tapi ada satu sahaja. Pakaian anak-anak pun proper..mereka pakai seluar dengan t-shirt lengan panjang dan tudung. Maka ummu berilah stokin dekat kakak Humaira, Kakak Hana berjaya ummu pujuk untuk layan Uwais main dalam masjid. Salah satu sebab kenapa aku rasa masjid ini best, sepanjang kami singgah yang dah beberapa kali, kami tak pernah ditegur kerana anak-anak berlari di ruang belakang tempat solat. Terasa macam duduk dekat dalam surau al-mustaqim sibu pun ada. Maka hari itu kakak solat mengikut ummu. Solat jamak zohor dan asar. Usai solat, hana datang bgtahu...lain kali jangan lupa bawak stokin untuk dia juga. Kakak pulak cakap dia gembira. Ummu tanya kenapa kakak gembira. Jawapan yang akan menyentuh hati mana-mana ibu bapa. "Kakak dapat solat dengan ummu dan nenek dekat masjid, nanti kalau jalan-jalan kakak tak tinggal solat lagi. Allah mesti sayang dan dapat pahala."

Semoga semua anak-anak ummu abi suka kepada rumah Allah dan tetap kuat keimanan.

Jom tengok maklumat asas pasal solat musafir...

APA ITU SOLAT JAMAK?

Menurut JAKIM, takrifan solat jamak terbahagi kepada dua, iaitu:
1. Jama’ Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.
2. Jama’ Ta’khir iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.

APAKAH SYARAT SOLAT JAMAK?

UNTUK SOLAT JAMAK TAQDIM:

1. Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya’.
2. Hendaklah niat Jama’ Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.
3. Berturut-turut di antara solat yang dijama’kan itu.
4. Berkekalan pelayaran atau perjalanan itu hingga takbiratul ihram solat yang kedua.
5. Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).

UNTUK SOLAT JAMAK TAAKHIR:

1. Hendaklah berniat jama’ dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib.
2. Berkekalan pelayaran atau perjalanan hingga memberi salam solat yang kedua.

BAGAIMANA CARA DAN CONTOH NIAT SOLAT JAMAK?

UNTUK JAMAK TAQDIM:

1. Jama’ Taqdim Empat Rakaat

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)
2. Niat Jama’ Taqdim Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)

UNTUK JAMAK TAAKHIR:

1. Jama’ Ta’khir Empat Rakaat

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)
2. Niat Jama’ Ta’khir Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)




Khamis, April 25, 2019

Nur 2

Assalamualaikum dan selamat pagi. Minggu ini adalah minggu last cerita nur 2 disiarkan di TV3 dalam slot samarinda. Maka dengan berlangsungnya episod 12 malam tadi, berakhirlah drama yang menjadi bualan ramai. Antara watak yang mengambil kepopularan adalah watak ustaz hamidi. Manakala watak antogonus yang baru muncul juga adalah julia. Ok aku tak layan pun cerita ni. Tapi semua plot aku tahu apabila ramai yang post pasal cerita ini dekat FB dan insta.

Baguslah dah habis cerita ni...maka bulan puasa boleh lah kita fokus kepada solat terawih malam-malam ye...

Bye Bye Nur 2....

Khamis, April 18, 2019

Saya nak sponsor hadiah...

Setelah beberapa kali memenangi hadiah giveaway dan contest, maka wujud perasaan rasa nak sponsor hadiah pulak. Nak anjur giveaway or contest kita rasa macam tak mampu nak buat je. Ada antara sahabat blogger nak cari sponsor hadiah untuk contest or giveaway tak? Kalau ada jangan segan malu nak contact kita ye...

Hadiah Random Giveaway by Mieza S

Assalamualaikum dan selamat pagi...hadiah giveaway ni dah dapat last week...tapi baru hari ni nak upload. Terima kasih Mieza S buat contest ni... 


Ahad, April 14, 2019

Mini photobook 2017

Ya Allah dah masuk 2019, aku baru nak mula buat photobook 2017....setahu terkumpul dalam laptop gambar 2017. Gambar 2018 belum kumpul lagi...

Sekarang kenapa tak jumpa ofline download photobook designer ye...memang tak ada ke aku yang tak jumpa...apa pun kita dah guna wifi laju...tak ada masalah nak buat secara online.

Insyalah dah siap kita tunjuk ok...

Sabtu, April 13, 2019

Carousell-mdyaman

Assalamualaikum dan salam hujung minggu... 
Salah satu platform untuk kami jual barang adalah Carousell. Kenapa beli kalau nak jual? Ok dia macam ni, kami beli barang tersebut kerana kami memerlukan ia, tetapi sampai saat kami tidak lagi memerlukan ia, maka kami akan let it go...cara mudah adalah buang dalam tong sampah..tapi RUGI YANG AMAT.. barang elok dan masih ada nilai kalau dijual. Kalau bagi dekat orang jual barang terpakai mesti dia nak.

Barang mula-mula dijual adalah stroller bayi. Stroller ni kami jual selepas uwais lahir. Sewaktu nak pindah lagi banyak barang yang kami jual...ada yang jual secara offline ada yang jual secara online. Aktiviti jual menjual ini aku serah sepenuhnya kepada Mr.Y. Aku just cari apa nak dijual.  Hampir 70% barang rumah kami jual sewaktu nak pindah dari Sibu, sarawak ke Kuala Lumpur. Sebab memang dah tahu balik duduk rumah mak kan. barang rumah mak dah penuh buat apa nak bawak balik perabut semua bagaikan.

Pada aku bagus jual dekat carousell ni sebab kita boleh tengok keadaan barang sebelum bayar. 

Ini lah nama yang Mr.Y guna...

Rumah nak disewa pun dia masuk dekat sini...

Paling terbaru gelongsor anak-anak dijualnya...

Khamis, April 11, 2019

Percaya kepada diri...


Hidup sebagai surirumah sepenuh masa adakala amat memberi tekanan... Kita terfikir macam mana orang lain mampu buat itu ini...tapi kita 24jam kelek dan berkepit dengan anak je. Dalam hati dan otak macam-macam nak buat, tapi kenapa lost control everything... Patut boleh kawal anak-anak suapaya kita ada ruang waktu untuk diri sendiri.

Secara tak sengaja, dapat whatsapp gambar ayah di mekah dari adik. Cara ayah duduk dalam gambar mengusik kenangan lama, saat aku sedang membersihkan ayam kampung yang baru disembelih oleh toki, ayah menemani aku sambil berborak. Waktu itu ayah duduk atas susunan bata dan kayu, lebih kurang sama macam dalam gambar kat atas. Bezanya ayah galas tuala belang bukan beg.

Antara yang diborakan adalah perihal keberanian dan keyakinan diri. Ayah cerita pengalaman hidup dia dan apa pandangan orang apabila dia nak buat sesuatu tapi dia belajar tak tinggi, SRP pun tak ada. Adakala kita pun tak yakin dengan kebolehan kita, tapi tetap nak buat sebab kita nak tahu hasilnya. Tapi kita kita jangan jadi bodoh sombong, buat sesuatu dengan ilmu.

Maka aku rasa aku tak nak jadi orang bodoh sombong buat sesuatu tanpa ilmu...aku nak jadi orang yang mampu buat lebih baik dari apa pandangan orang sebagai surirumah sepenuh masa. Surirumah yang yang ada income sendiri, ada aset sendiri tapi dalam dalam masa sama anak-anak terasuh didepan mata...

Itulah bebelan makanan lunch hari ini.

Isnin, April 08, 2019

Ejen Ali - velocity sunway

Assalamualaikum, 30.03.2019 kami sambut birthday kakak humaira di texas chicken, velocity sunway. Selesai makan2 kita pergi join event ejen ali...anak2 seronok sangat dapat join akedemi M.A.T.A ni...

Tak sabar nak tunggu ejen ali the movie...

Review: XX-Ray 3


Tentu ramai yang masih ingat dengan filem fiction arahan Aziz M.Osma yang di tayangkan pada tahun 90an. XX-Ray ditayangkan pada tahun 1992, manakala XX-Ray 2 ditanyangkan pada hujung tahun 1995. Masa ni aku masih sekolah rendah, rasa hebat sangat bila orang Malaysia boleh hasilkan filem sains fiction macam ni.

Hari ini aku layan sekuel XX-Ray 3 pulak dengan anak-anak. Best part is....dorang seronok tengok dan tak berganjak. Satu kelemahan aku bila tengok dengan anak-anak ni adalah kena jadi tukang terjemah dan beri penerangan. "ummu, probe tu apa?" "Acu, kenapa dia laju?" "ummu,perempuan tu nama lana. Cantikan dia?" "Ummu, dia tulis apa?" "dia pakai topi apa?" "Dia cakap bahasa apa?" Maka jom tengok sinopsis nya apa...

Sinopsis Filem XX Ray III

XX Ray III mengisahkan tentang tiga anak muda iaitu Rayyan (pelajar fizik), Sam (pelajar kejuruteraan zarah) dan Lana (pekerja rahsia syarikat perindustrian yang berpengkalan di Jordan/sempadan Israel) dalam misi untuk menyelamatkan kerajaan Malaysia daripada disabotaj oleh seorang hartawan muda, Rosman yang mengancam untuk mengulangi insiden kehilangan kuasa tenaga elektrik di seluruh negara yang pernah berlaku pada Ogos 1996.
Insiden tersebut disebabkan wormhole (lohong ulat) yang menyerap kuasa utama tenaga elektrik dari stesen jana kuasa di Paka, Terengganu. Lohong ulat terjadi adalah berpunca dari sebuah probe yang tidak dikenali dari angkasa lepas.
Bapa Rosman, Tan Sri Ismail telah mengambil probe tersebut dan menyembunyikannya. Hakikatnya Ace Motion Pictures Sdn. Bhd itu bakal probe tersebut adalah salah satu daripada ribuan probe yang diprogramkan untuk membuka stargate terbesar dan menyerap tenaga matahari untuk dihantar semula ke alam semesta lain.
Ketiga-tiga anak muda itu kemudiannya mencari buku nota yang ditulis oleh Profesor Amir (seorang tokoh ‘urban legend’) yang dipercayai mempunyai jawapan untuk mengawal probe berkenaan dan seterusnya menyelamatkan sistem solar. 
Yang menarik nya...
Lagu latar yang digunakan sewaktu Hang Tuah dan Prof Amir nak buka perisai adalah lagu mentera semerah padi nyanyian M.Nasir...Budak-budak semangat time lagu ni...siap tanya hang tuah berjoget ke tu? Aku balas dia buka bunga silat lah. Habis cerita Hana dan Sumayyah tanya pasal lagu mentera semerah padi...aku pun buka youtube dan dorg layan video lagu ni. Jom layan sekali lagi..

 

Selain lagu mentera semerah padi, lagu kualiti juga menarik perhatian budak-budak ni. Bahagian lagu ini keluar menarik lah jugak ditambah sedikit kelakar. Bayangkan dunia tengah nak hancur boleh di nyanyi lagu kualiti buat live video dekat FB. Mungkin kerana lirik dan aksi yang ditunjukan menarik minat anak-anak. Kalau ada antara korang yang tak tahu macam mana lagu kualiti..ini aku share video you tube nya..


Itu saja perkongsian kali ini... sesuai cerita untuk tontonan family...


Ahad, April 07, 2019

Divide Tabung Haji (TH) : Hibah atau Hiba


Hibah atau Hiba? Terpulang pada pendeposit bagi yang menyimpan sebab nak pergi haji boleh la simpan 10k minimum. Kalau nak melabur boleh bawa duit lebihan pergi ke ASB, ASB2, AHB or unit trust.

Semoga next year ada pertambahan hibah dan ekonomi bertambah baik.InsyAllah.

Jumaat, April 05, 2019

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur

Assalamualaikum dan selamat petang...dah 2 hari hujan lebat petang. Seronok tidur time-time hujan ni. Jumaat lepas abi laksanakan janji dekat anak-anak iaitu nak bawak dorg ke pesta buku.
Apa lagi seronok sangat lah depa semua.

Budak-budak ni suka sangat pergi booth Ana Muslim... kalau boleh semua benda dia nak ambil.

Jalan-jalan jumpa satu booth ada sedia ruang untuk anak-anak main sementara mak pak pilih buku.
Tetiba Mr.Y ajak swafoto....terkejut kita sebab selalu dia tak suka bergambar dengan bini. Boleh kira dengan jari lah brp keping je setahun gambar kami suami isteri.
Ummu, uwais ada misai mcm abi...
Hana tak tahu nak pilih buku apa...
Kakak humaira dan sumayyah dekat situ jugak na baca buku.
Uzayr dah penat...siap tidur dulu...

Ini tunggu abi order Grab...kereta ktorg masih dekat bengkel masa ni...

Kesimpulan, memang berbaloi pergi pesta buku antarabangsa KL 2019 kali ini....