Sabtu, Ogos 31, 2019

Usaha itu penting


Antara minat dan kegemaran Mr.Y selain menikmati kopi ada mencuba pelbagai menu kopi. Sekarang dia asyik cakap nak cuba minum kopi dengan telur mentah. Macam mana rasa aku pun tak tahu, yang aku pasti ia akan berbau hanyir telur. Agaknya kalau aku buat dan letak asen vanilla ok tak? Hilan tak baunya. Gambar atas Mr.Y post dekat FB dan siap tag nama aku. Payah sebenatnya nak dia tag nama bini dalam apa-apa post dia dekat media sosial. Bila dah tag faham-faham sendiri lah. Tengok coffee art ni macam advance sangat. Tak terjangkau oleh kemahiran aku ada buat masa ini. Maka aku banyangkan bentuk yang lebih mudah dan ringkas. Tapi hasil yang aku hidangkan...korang nilai sendiri lah.

Redho je lah ye Mr.Y...walaupun rupa jauh lari dari apa yang dibayangkan tapi rasa tetap terbaik sebab guna kapsul kopi Arissto.


Jumaat, Ogos 30, 2019

Resepi: Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Cubaan pertama buat muffin vanila dengan blueberry filling. Rasa ok tak teruk sangat tapi blueberry itu macam bukan filling je...lebih kepada topping...Resepi kat bawah...

Bahan-Bahan

  • 3sudu besar butter
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1biji telur
  • 1/2cawan susu cair
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • sedikit asen vanilla
  • secubit garam
  • jem blueberry



Cara-Cara
  • Pukul butter dan gula sehingga kembang, masukan telur dan susu cair biar sebati, asen vanilla & garam juga.
  • Guna teknik kaup balik masukkan tepung.
  • Masuk dalam pipping bag dan pipe kan kedalam cawan muffin
  • Kemudian pipekan jem ke tengah adunan
  • Bakar dalam airfryer pada suhu 160° C selama 10minit.
p/s: dah masak jangan terus makan sebab jem itu sangat panas, tunggu sejuk sebentar.

Sepetang di Taman Putrajaya

Alkisah weekend lepas Mr.Y ada kelas pasal kopi. Kelas Arissto dijalankan di South City Plaza, yang mana amat dekat dengan rumah kak long aku. Maka satu hari lah kami melepak disana. Memang kami dah rancang, petang nak lepak dan jalan-jalan sekitar taman putrajaya (kakak aku rancang, kami yang lain ini ikut aja). 

Mula-mula sampai dah nampak kawasan tak ramai orang. Ok sesuai nak lepas anak-anak bermain. Pemandangan pun menarik sebenarnya. Aku suka lari-lari tepi tasik macam ni. 

Uzayr yang suka kejar abi joging...sampai terjelir lidah..kalau mak suruh kejar, tak dilayan pulak.

aktiviti motor sensori. Dia pakai kasut abang Uwais. Nanti kita beli kasut uzayr ye...

Abi kata, "Uwais diri bawah kaki abi." Tapi Uwais bergantung dekat kaki abi.

bukan senang nak daoat habiskan masa bersama macam ni. Tapi kalau dapat luangkan masa macam ini memang seronok.

Uzayr & Watercolour


Bulan ini uzayr masuk usia 1tahun 6bulan. Maka rasanya tak terlalu awal untuk perkenalkan permainan warna air dekat dia. Seperti mana Uwais diperkenalkan seawal usia satu tahun 6 bulan juga. Hasil yang aku perhatikan adalah, setiap kali bermain warna air, kawasan permainan uwais bersih dan tak comot. Awal-awal diperkenalkan, jangan ditinggalkan sendirian.

Kali ini kita guna cotton buds untuk mewarna...Uzayr lebih berminat memasukan Cotton bud kedalam tiub-tiub warna berbanding mewarna pada sketchbook. Uwais pula warna lembu warna hijau. Apabila ditanya kenapa dia kata ini lembu magic, ada power macam Boboiboy daun.

Banyak web dan buku keibubapaan mengajar teknik bagaimana nak melibatkan anak-anak dalam aktiviti menggunakan permainan warna air. Sebagai ibubapa, jangan sekadar membeli barang untuk aktiviti tetapi membiarkan mereka sendirian meneroka. Seperti mana kita memerlukan guru dan panduan, begitu juga anak-anak.

Sewaktu mak tanya aku nak buat apa dengan watercalour, aku jawab nak bagi Uzayr dan Uwais main, terus aku ditegur dengan kata, "Eh tak usah lah bagi, nanti dia masuk mulut dia conteng merata, habis rumah comot." Aku balas, "tak apa orang ada sama main, orang nak latih dia main watercolour dengan betul dan kemas lepas main, insyaallah tak masuk mulut dan tak kotor rumah." Mak balas, "Uzayr tu kecik lagi nak bagi main warna." Aku terangkan, "Uwais dulu besar uzayr lah orang start latih main warna, mak nampak kan dia main tak bersepah satu rumah dan lepas main dia basuh bekas warna sendiri. Orang harap Uzayr pun macam tu lah nanti, sebab itu orang nak latih dan main dulu dengan dia." Sebenarnya mak tak kisah bagi Uwais main, dah acap kali aku beri Uwais main tanpa pengawasan sejak dia berusia 2 tahun lebih.

Itu saja perkongsian pada petang ini. Moga yang baik memberi manfaat kepada yang memerlukan.

Khamis, Ogos 29, 2019

Apabila suami tolong buat kerja rumah...



Ini cara aku, kalau boleh setiap kali Mr.Y tolong buat kerja rumah, aku nak cakap terima kasih melalui gambar.

Apabila suami tolong buat kerja rumah berkemungkinan wujud beberapa situasi...

Pertama, si isteri buat tak nampak apa suami buat. Selalu kalau isteri buat tak nampak, anak-anak akan nampak juga. Suami akan terus melipat je sebenarnya kalau bini buat tak tahu.



Kedua, si isteri akan mengeluarkan kata-kata sindiran seperti "mengigau apa awak tolong lipat baju ini?' "apasal tetiba baik hati tolong lipat ini?' " ini tolong mesti ada niat lain ni'. Ini bahaya, pertama niat baik suami akan terbantut, boleh jadi gaduh dan yang kedua pandangan anak-anak. Ibu menunjukan contoh yang tak elok. Kenapa perlu memulakan pergaduhan. Belum apa-apa, dah berprasangka buruk dekat suami.

Ketiga, si isteri mengeluarkan kata-kata penghargaan. Ini yang sebenarnya bagus dan baik. Anak-anak ambil contoh dari perlakuan ibubapa.

Anda pilih bagaimana reaksi anda apabila suami bantu kerja rumah. Elakkan terbit percikan pergaduhan.

Faliyana mom store

Assalamualaikum dan selamat petang. Kali ini nak share sikit pasal store Falyana Mom Store.n Kenapa nak share info pasal store ini? sebab kebelakangan ini, store ini lah yang sering dikunjungi oleh kami sekeluarga. 



Faliyana Mom Store adalah kedai yang menyedikan pelbagai kelengkapan ibu dan anak dari awal usia kandungan sehingga kanak-kanak. Mula-mula masuk kedai ini, aku rasa macam wow!!! banyaknya barang baby dan ibu berpantang. Masuk kedalam sikit nampak keperluan anak-anak yang lebih besar yang lain. Sebenarnya kami kerap kesini untuk mengambil stok mesin kopi dan kapsul kopi. Tapi kalau dah nama seorang mak dan ada bawa anak-anak, jangan harap hanya itu yang diambil adalah seperti berikut:

Aku memang suka bawak bag-pack untuk letak apa-apa barang keperluan anak-anak terutama untuk travel. Pada aku lebih senang. Berkenan giler dekat bag ini sebab ia unisex, maksudnya lelaki bawa pun tak nampak macam bag pampers. Mr.Y memang setuju lah bila aku kata nak beg ini. Bergaya sikit bila bawak bag pampers anak-anak.

Aku pilih 2 buah soft book, sesuai sangat untuk uzayr yang suka sangat koyak buku dan kotak. Pasti dia tak dapat koyakkan soft book ini sebab buat dari kain.

Kalau ada yang berminat nak shoping barang kerpeluan bayi dan ibu boleh layari Faliyana Mom Store di sini. Sebenarnya hadiah untuk 2 orang sahabat yang baru melahirkan anak pun kami beli dekat sini. Jimat masa dan tenaga. 


Rabu, Ogos 28, 2019

Berita kopi: Starbucks At Home by Nestle

Assalamualaikum, awal pagi kecoh dalam group whatsapp arissto pasal Starbuck dah keluarkan Kapsul kopi mereka sendiri. Menarik. Nampaknya pasaran kopi makin mendapat tempat dikalangan rakyat Malaysia. Berita penuh pasal kerjasama antara Nestle dan Starbucks boleh baca sini.

Yang jual dekat shoppee...harga kat atas tu...

Boboiboy the movie 2 ~ Family Time


Sehari selepas raya korban kami bawa anak-anak tengok boboiboy the movie 2. Memang dari awal keluar thriller aku dah cakap kat Mr.Y yang aku nak tengok wayang gak. Mr.Y bagi dengan syarat kalau Uzayr menangis kena keluar. Ok lah kita terima syarat tersebut.

Kira pecah rekod setelah 8tahun tak menjejak kaki ke pawagam. Last tengok movie dekat wayang masa mengandung Humaira, sekarang humaira dah 7 tahun. Masa dorg tengok upin ipin keris siaman tunggal pun tak dapat join walaupun hati rasa nak sangat join. Kisahnya rasa Uzayr sangat tak sesuai untuk bawak masuk wayang time tu, umur baru masuk setahun. Kira sekarang dah setahun 6 bulan. 

Reaksi uzayr memang diluar jangkaan, dia enjoy tengok movie terutama bila keluar watak papa zola dan pipi zola. Tengah cerita dia bosan nak jalan tapi tak jadi jalan jauh sebab watak papa zola dan pipi zola keluar lagi. 



kesimpulan untuk next movie ejen ali ummu boleh join lagi...tapi uzayr mcm tak minat sangat cerita ejen ali.hurm......



Giveaway Merdeka 2019'

Klik banner untuk sertai..

Selasa, Ogos 27, 2019

Hana ikuti lawatan Tadika Islam Maiwp Tengku Ampuan Jemaah

Tahun ini adalah pengalaman pertama Hana ikuti lawatan sekolah. Tahun lepas puas ummu dan abi pujuk, tak nak dia join lawatan. Kakak yang semangat nak join tahun lepas tapi tak jadi sebab demam pada hari lawatan. Tahun ini abi macam tak berapa nak bagi tapi hana bersemangat nak ikut serta. Maka kita berilah.  Jom layan gambar yang dikongsi oleh Mr.Y dan cikgu-cikgu.

Selalu pergi sekolah dengan mak long dan pak long tapi hari ini, abi hantarkan. Suka benar dia kalau abi hantarkan.

Sebagai langkah keselamatan andai dia terpisah dari cikgu atau kumpulan lawatan, abi masukkan kad nombor fon uumu dan abi dalam lipatan lengan baju. Lengan baju labuh, memang kena lipat.

Untung Hana dapat jalan-jalan naik kuda.

Lunch KFC mereka.
Ini ummu terlebih berangan dan berkoyal.


Bila ummu turun padang berniaga Arissto

Assalamualaikum dan selamat pagi. Jumaat lepas aku join Mr.Y dan kawan-kawan dalam team Arissto buka gerai. Kira tolong jaga booth sekali lah. Sebenarnya ini adalah kesan gerai diserbu oleh orang ramai bulan lepas. Masa tu kata Mr.Y, dia dan kawan-kawan tak cukup tangan.

Hari isnin masa bawak uzayr check up setahun enam bulan dia tanya aku pasti ke nak turun jumaat 23 ogos 2019 untuk tolong jaga gerai Arissto. Aku jawab, nanti tanya mak boleh jaga budak-budak tak. Hari khamis aku buat keputusan bawa Uwais dan tinggalkan Uzayr dekat nenek. Kebetulan Hana pulak payah nak bangun untuk ke sekolah maka aku suruh dia jaga Uzayr sekali.

Siap pasang meja, belanja Uwais makan dahulu. Nak berniaga kena ada tenagakan.
Sebenarnya aku tak pernah tinggalkan Uzayr lebih satu jam dekat mak. Kira ini pengalaman pertama buat aku dan Uzayr berjauhan melebihi 2jam. Hampir 7jam jugak kena tinggal. Pukul 10.30pagi aku call mak tanya macam mana Uzayr, mak kata Uzayr dah bangun tapi Hana masih tidur. Penat betul Kak Hana join lawatan sekolah hari khamis tu, rupanya bukan hana saja yang belum bangun, kawan-kawan sekolah pun ramai tak datang...heboh dalam group whatsapp tadika dia anak-anak tak nak bangun ke sekolah.

Bila tak ada orang dekat gerai aku suruh Uwais edarkan template. Oleh kerana percakapan Uwais belum jelas, maka setiap kali orang tidak faham apa dia cakap, mak kena jadi translator. Berani dia approach orang untuk edar template Arissto.





Kawan-kawan dalam team arissto yang turun adalah Iman dan Faezah. Faezah bawa baby Faeq(ntah betul ke tak ejaan nama dia). Sambil jaga gerai sambil berborak, banyak juga ilmu berkaitan kopi yang aku dapat dari iman dan faezah. Antara ilmu baru adalah:
  • Serbuk kopi yang baik tak akan hilang apabila dibancuh, bukan macam kopi segera.
  • Kopi tidak boleh dibancuh menggunakan air mendidih kerana akan hangit. Apabila hangit ia akan hilangkan rasa kopi sebenar. Sebab itu mesin Arissto mempunyai kepanasan sehingga 92° C sahaja. Keraa itu pengguna dicadangkan menggunakan air dari tapisan untuk buat kopi Arissto.
  • Buih-buih atas air kopi menunjukkan kopi tersebut di bancuh dengan baik.

Selain buat jualan air kopi, kami beri minuman teh Arissto percuma. Hampir waktu tengah hari Mr.Y ajak naik atas untuk lunch nasi lemak air tangan rakan-rakan lab dia. Sedap betul sambal nasi lemak dia, walaupun pedas. Sebenarnya Mr.Y ada jamuan perpisahan pelajar praktikal.

Masa ini aku dah turun balik jaga gerai. Jangan terkejut lab Mr.Y semua perempuan.

ada jugak gambar aku satu.
Kira-kira jam 1.00pm ktorg tutup gerai.

Isnin, Ogos 26, 2019

Naimy Art: Free Gift Template Resit

Naimy Art: Free Gift Template Resit: Assalamualaikum dan selamat pagi. Suatu ketika suami sis cakap nak beri resit sewa kepada penyewa tetapi tak sempat nak cari. Sambil-sambil... Inginkan design unik dan khas boleh hubungi kami. http://www.facebook.com/messages/NaimyArt @ Whatsapp: 0196998384/0196158384

Khamis, Ogos 22, 2019

Permaianan Blok meningkatkan imaginasi dan kreativiti anak-anak

Bongkah yang dihadiah oleh CuCah untuk kakak humaira sewaktu usia 3 tahun. Kakak Humaira dah tujuh tahun.
Assalamualaikum dan salam semua.  Semalam aku layan uwais main lego. Masyallah dia punya imaginasi mengalahkan mak dia.

Dalam banyak-banyak mainan yang pernah kitorang beli untuk anak-anak...aku rasa bongkah-bongkah blok lah paling berbaloi..kerana apa? sebab ia banyak dan tahan lama. Harga pula, ada yang murah, ada yang mahal.


Apa itu permain Blok?
Permainan blok adalah permainan yang melibatkan bongkah-bongkah atau ketulan-ketulan plastik, kayu atau kain yang mempunyai pelbagai warna dan bentuk. Anatara permaian blok yang popular adalah Blok Lego.

Usia berapa sesuai untuk permainan blok?
Sebenarnya ia sesuai dari peringkat bayi. Cuma ibubapa perlu pandai memilih bahan dan saiz. Jika bayi bawah setahun amat sesuai bongkah besar dan lembut seperti kain yang dimasukan span.  manakala untuk usia yang lebih besar saiz sederhana dan kecil boleh dimanfaatkan.

Fardah permaian blok

  1. Merangsang perkembangan saraf motor kanak-kanak
  2. Merangsang perkembangan kreativiti
  3. membantu daya berfikir 
  4. membantu dalam pertumbuhan kemahiran sosial
Syarat utama dalam apa saja permainan anak-anak adalah penglibatan orang lebih tua pada peringkat awal. Fahamkan mereka tentang fungsi dan peraturan permainan. Ada aku perhatikan anak-anak ini memasukan blok ke dalam mulut, ada yang membaling kepada kawan, ada yang tak ingin berkongsi dan macam-macam lagi...


sekian perkongsian pagi ini

Latihan solat berjemaah seawal yang boleh

Seawal usia berapa anak digalakkan untuk melakukan solat berjemaah? Pada aku seawal yang boleh. Bagaimana? Mereka dilatih dengan memerhatikan perbuatan mak ayah. Jika mak ayah rajin solat berjemaah bersama, insyalah anak tak akan rasa ganjal atau pelik untuk melakukan hal yang sama walaupun tanpa kehadiran mak dan ayah.

Kedudukan solat imam perempuan dan makmum perempuan ini tak berapa nak betul. 
Pinjam gambar en.Google

Rabu, Ogos 21, 2019

Plan Arissto Ogos 2019

Arissto melancarkan plan langganan terbaru bermula Ogos 2019.
Harga sewaan mesin masih kekal sama iaitu RM1 sebulan.
Minimum komitmen pembelian kotak kapsul kopi, teh atau coklat adalah 2 kotak sebulan.
Detail tengok gambar bawah:

Kalau berminat,tekan je link kat bawah ni..

#hantukopi
#MesinKopiPremium

Magic clay & kids- Aktiviti cuti sekolah.

Hasil kerja anak-anak solehah
Ini adalah aktiviti ke-dua sempena cuti sekolah minggu lepas. Seminggu sebelum cuti sekolah kakak humaira dan sumayyah bagitahu yang cikgu suruh bawa plastesin ke sekolah. Balik sekolah esoknya aku tanya lah apa yang mereka kena buat dengan plastesin tu. Mereka kata, humaira warna merah, dia kena buat bunga manakala sumayyah warna hujau kena buat rumput

Maka dalam aktiviti magic vlay ini aku suruh humaira dan sumayyah buat balik apa yang mereka buat dekat sekolah. Manakala hana buat apa yang dia terlintas dalam fikiran..bila ditanya buat apa, kata nya Logo orang jahit. Tak terfikir aku dia nak buat logo.

Dalam aktiviti magic clay ini, syazwan dan uwais pun join sekali. Malangnya hasil kerja mereka tak dapat disimpan...

Sebenarnya sangat mudah untuk menggalakkkan anak-anak berkreatif. tapi adakala perasaan malas mak yang melampau malas melayan. Semoga perasaan dan kemalsan itu pergi jauh-jauh.

Isnin, Ogos 19, 2019

Sehari selepas buka booth

Bulan lepas Mr. Y ada buka Booth Arissto dalam jualan PUSPANITA Jabatan Kimia. Dari apa aku dengar dan diceritakan oleh Mr.Y, Grrai mereka diserbu. Booth Mr.Y di bantu oleh leader nya iaitu Iman Arissto (nama dalam whatsapp Mr.Y). 

Waktu buka booth, mereka buat promo siapa 20 terawal dapat rasa kopi Arissto percuma. Alhamdulillah laku keras, Oleh kerana hanya 3 mesin yang dibawa, 2 buat demo 1 standby ready stok. Maka yang dapat mesin terus hanya seorang. Yang lain-lain booking dahulu.

Maka esoknya, sekeluarga ambil stok mesin kopi. Sampai kering rak mesin itu Mr.Y borong...

dekat sini pun sibuk balas msg customer

Semua kena bawa barang Arissto kecuali ummu yang bawa uzayr.

Kalau berminat,tekan je link kat bawah ni..

#hantukopi
#peminatteh
#MesinKopiPremium

I Can See Your Voice - Ella

I Can See Your Voice adalah game show yang memerlukan artis jemputan meneka sama ada peserta itu penyanyi sebenar atau penyamar. Malam tadi adalah episod minggu ke-9 dengan artis jemputan adalah Ella. Ahli panel jemputan pula adalah Ac Mizal dan Amy mastura.

Kecoh betul gameshow malam tadi. Amy mastura siap melatah gara2 kena sakat oleh Ac Mizal. Pada pendapat aku, Ella lagi percaya kepada kata-kata penonton berbanding kata-kata ahli panel.

Apapun ella buat pilihan tepat. Suara pemenang memang tak padan denagn muka. Mula-mula tengok reaksi Ac mizal, macam menipu je..rupanya betul suara tak padan dengan rupa.

Boleh tonton dekat you tube di bawah.




Maybank point & Voucher AEON

Assalamualaikum dans elamat pagi...

Mr.Y adalah pengguna kad kredit maybank. Setiap kali guna kad maybank maka akan ada point dikumpulkan. Alhamdulillah, hasil point dikumpulkan maka kami dapat claim reward sebagai voucher AEON bernilai RM100. 
Thank you maybank
Tapi voucher ini tak boleh pakai dekat AEON big tahu. Kira ini adalah voucher Aeon kali ke-3 kami tebus tahun ini. Setiap kali dapat voucher AEON, Mr.Y akan tanya apa aku nak beli. Setiap kali itu jugak aku blur nak apa. Sudahnya kami buat guna beli barang dapur dan barang anak-anak nak.

Korang dah tebus point maybank belum?

Sabtu, Ogos 17, 2019

Minuman Arissto oleh Humaira & Hana

Semalam Mr.Y tunjuk ada kawan buat kopi dan coklat Arissto blended. Malam tadi lepas solat magrib terus kami pergi kedai cari sirup coklat dan whipping cream. Sampai rumah, anak-anak teruja sama nak buat. Boleh dengar kot suara kecoh dalam video.

Pagi tadi Uzayr tidur lama (lama lah sangat kan, kul 9.30 dah bangun. Selalu kul 8.30 bangun), maka aku pun try lah edit video yang dirakam malam tadi.  Jangan mengharap lebih sebab aku hanya buat editing dalam tempoh masa satu jam sahaja.

Harap anda enjoy layan video anak-anak. 

Jika berminat boleh hubungi




GIVEAWAY NAK MENANG.. ''SAFI FAIR BEAUTY BERRY COLLAGEN DRINK'' BONDEZAIDALIFAH.COM



Klik Banner jika nak join......

SEGMEN : REFRESH MY BLOGLIST

Assalamualaikum dan selamat pagi sabtu. Kita jejalan blog kawan-kawan, jumpa Segmen ini. Maka kita join lah sekali. Kawan-kawan yang nak join boleh klik banner yer....


Jumaat, Ogos 16, 2019

Suami isteri itu


Suami isteri itu saling memerlukan sesama sendiri
Suami isteri itu sentiasa menyokong sesama sendiri
Suami isteri itu selalu berkongsi apa saja sesama sendiri
Suami isteri itu tiada rahsia antara sesama sendiri
Suami isteri itu saling meluah sesama sendiri.
Suami isteri itu selalu bergurau sesama sendiri.
SUAMI ISTERI ITU SERING BERGAMBAR SESAMA SENDIRI.

Kamu hanya dapat bergambar sesama sendiri dengan gembira dan tenang sebelum anak melasak. Bila anak mula melasak, angan2 lah gambar nya cantik. Waktu bergambar tiada lagi ketenangan tetapi penuh kelam kabut. Yang kekal adalah kegembiraan jika anda enjoy dengan kelam kabut itu....😂

Khamis, Ogos 15, 2019

Resepi Teh Tarik Arissto & Chicken Wrap

Asssalamualaikum, pagi tadi berpeluang menyiapkan sarapan pagi untuk Mr.Y sebelum pergi kerja. Menu yang kita sediakan pagi ini adalah teh susu yang ditarik menjadi teh tarik dan chicken wrap.
Kenapa teh susu jadi teh tarik? Sebenarnya Mr.Y bukan peminat teh, tapi aku nak tahu bagaimana bau dan rasa teh THE KING ARISSTO ini. THE KING ARISSTO adalah teh hitam asli tanpa campuran apa-apa bahan lain. Maka aku buat jugak tanpa letak susu pekat sebab Mr.Y dalam proses mengurangkan pengambilan gula dalam makanan dan minuman. Mr.Y rasa sikit dia kata, "awak minumlah." Aku pun bau dan rasa sikit, hurm....bau teh kuat, rasa pahit macam sesuai sangat buat teh tarik. Tak tunggu aku terus ambil susu pekat satu sudu kecil dan mula tarik.  Wow!!! rasa hampir sebiji macam teh tarik kedai mamak, agaknya mamak kat kedai tu pakai teh hitam buat teh tarik.

Teh Tarik Arissto

  1. Brew small cup kapsul The King
  2. 1 sudu kecil susu pekat manis (ikut manis mana yang kamu suka)
  3.  1/4 cawan susu segar  yang dipanaskan, jangan sampai mendidih. (susu boleh tukar kepada susu cair atau susu penuh krim)



Campurkan semua kedalam cawan, sekarang ia menjadi teh susu. Untuk menukarkan kepada teh tarik, maka boleh lah tarik kepada seberapa banyak buih yang kamu nak. Sebenarnya buih akan lebih banyak dan bertahan lebih lama jika kandungan susu pekat lebih banyak.


Chicken Wrap


  1. kepingan tortila/wraps
  2. Isi ayam yang dipotong kecil
  3. tomato yang di potong keping
  4. daun salad dipotong
  5. kobis dipotong (aku guna kobis ungu)
  6. bawang besar di potong
  7. serbuk lada sulah
  8. serbuk lada hitam
  9. mayonis
  10. oregano
  11. minyak untuk menumis (aku guna minyak kelapa dara)
  12. kepingan keju
  13. sos cili
Cara-cara
  1. Panaskan kuali non-stik, apabila panas masukkan minyak. 
  2. Apabila minyak panas masukkan bawang besar, tumis sehingga layu.
  3. Masukkan isi ayam dan tumis sehingga isi ayam dan bawang bertukar keperangan.
  4. Masukkan salad, tomato dan tomato. kalau ada lobak boleh jugak dimasukkan. Masak sehingga semua agak layu.
  5. Seterusnya masukkan serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan oregano. Gaul sekata dan tutup api. pindahkan kedalam mangkuk lain. Maka jadilah intinya
  6. Atas kuali lain panaskan kepingan tortila atau apa2 kepingan wrapper yang sehingga lembut.
  7. Letak inti ke atas wrap, seterusnya kepingan keju, mayonis dan sos cili.
  8. Seterusnya balutlah ia...maka jadilah chicken wrap.
p/s: Cara masak aku memang tak pakai garam sebab pada aku dia dah cukup rasa semuanya. Kalau korang rasa tak cukup garam, pandai-pandai lah ejas tambah garam sendiri.

Kalau berminat,tekan je link kat bawah ni..

#hantukopi
#peminatteh
#MesinKopiPremium

Giveaway-01 by Ematunz

Jom korangss join Giveaway by ematunz.blogspot.com . Serius senang sangat syarat dia (follow dan copy paste tak sampai 5 minit). Tarikh tamat 25.08.2019 11.59 malam.





Klik gambar dibawah untuk join:




Hadiah? Nama pun giveaway, mesti lahh ada. Hadiahnya, Bawal Kaca bernilai RM25 untuk seorang pemenang yang akan dipilih melalui Cabutan Bertuah. Pemenang boleh pilih nak corak apa, kaler apa. Mix and match gittuw

Info hadiah: Bawal kaca ini dipenuhi manik kaca ori gred AAAA, ala-ala batu Kristal Swarovski. Kualiti kain jenis Airis Premium rank no.2 selepas Bawal Original, ofkos laa senang bentuk. Setiap butir kaca sangat merelipp, paling penting melekat kuat. 


Ada 60 pilihan warna, dan berpuluh puluh design menarik. Berpinar mata tengok tau. Nak tengok lagi banyak, gambar ada di Bawal Kaca.






'Segmen | Giveaway UP Traffic by Madam Caramel '



Jom sama-sama kita naik kan trafic blog.

Rabu, Ogos 14, 2019

Welcome to Zoo Johor

Assalamualaikum, apa aktiviti cuti sekolah anak-anak anda? Aku dapat permintaan tulus ikhlas hari ini.

Humaira: ummu, jom lah buat aktiviti
Sumayyah: aha, aktiviti macam cuti dulu
Aku: apa aktiviti cuti dulu
Budak2: main water colour, buat topeng, lukis atas kotak bla..bla..bla...
Aku: ummu banyak kerja hari ni, baju belum sidai, baju belum lipat, uwais belum mandi, tempat tidur belum kemas...hurm...tak dapat lah nak tgk awak semua main benda2 tu.
Budak2: ala...bosan lah...

Maka lepas solat zohor, aku ajak mereka main lah. Kesian pulak kan... Mula2 susun kerusi meja makan, dorg banyangkan dorg naik kapal terbang...kapten dia hana khadijah. Lepas tu boleh pulak jadi keretapi. Tetiba humaira kata.."kawan-kawan tengok tu, ada gajah." Terus aku ada idea...buka video melihat haiwan di zoo dekat tv menggunakan aplikasi you tube.

Dalam banyak-banyak video haiwan di zoo, aku tertarik nak tengok video haiwan di Zoo Johor.

Aku screenshot je review #zoojohor yang ada kat Facebook

Hasilnya...nampak lah dorg teruja nak belajar nama-nama haiwan dan pelbagai soalan yang timbul. Maka selesai lawatan ke zoo johor hari ini.

Macam ni lah keadaan mereka saat melawat zoo johor. 

Esok? Esok lah fikir....😂





Kenali Teh Arissto dan kebaikkan nya


Assalamualikum dan selamat pagi. Hari ini aku nak kongsi sedikit maklumat berkaitan jenis-jenis teh dan kebaikan setiap jenis. Aku lebih fokus kepada jenis teh yang digunakan dalam kapsul Arissto tea iaitu teh hitam (black te) dan teh hijau (green tea).
  • Teh hijau 
    • mengandungi kompoun bioaktif yang dapat mengurangkan pembentukan radikal bebas dalam badan dan melindungi sel-sel dan molekul daripada radikal bebas. Kenapa penting untuk kurangkan pembentukan radikal bebas ini kerana nak melambatkan proses penuaan. 
    • Memperbaiki fungsi otak melalui kandungan kafein di dalamnya.
    • Pembakaran lemak badan dan kecergasan fizikal.
    • Antioksida dan memngurangkan risiko kepada beberapa kanser.
    • Mengurangkan risiko nyanyuk, parkinson
    • Membunuh kuman
    • Mengurangkan risiko kencing manis
    • Kurangkan risiko sakit jantung
    • Bantu kurus
    • Kapsul Aristo yang menggunakan teh hijau adalah PRINCE



  • Teh hitam
    • Kesihatan mulut mengurangi pembentukan plak dan pertumbuhan bakteria yang menyebabkan gigi berlubang
    • Jantung lebih baik
    • Antioksidan
    • Pencegah kanser
    • Mengurangkan risiiko diabetis
    • mengurangkan stress
    • sistem imun tubuh lebih baik
    • Salur pencernaan yang lebih sihat
    • Pertambahan tenaga melalui kandungan kafein
    • Kapsul Arissto yang menggunakan teh hitam adalah PRINCESS, THE KING, QUEEN dan EARL         
  • Infusi adalah proses menggunakan daun teh bersama pelbagai jenis herba, bunga dan buah bagi mendapatkan rasa yang lebih kompleks dan wangi. Kebaikan adalah berganda hasil gabungan dengan herba, buah dan bunga.
    • THE QUEEN menggabungkan teh hitam dan perasa buah markisa (passion fruit)
    • PRINCESS MENGGABUNGKAN teh hitam bersama dengan bunga rose
    • EARL menggabungkan teh hitam bersama minyak bergamot. Bergamot adalah limau purut.

Arissto menggunakan Ceylon Black Tea, iaitu teh hitam yang berasal dari Sri Langka. Dahulu sewaktu pemerintahan kaloni british Sri langka dikenali dengan nama Ceylon.

Kalau berminat,tekan je link kat bawah ni..
www.wasap.my/MesinArissto

#hantukopi
#peminatteh
#MesinKopiPremium