Rabu, September 18, 2019

Jerebu dan Face Mask

Assalamualaikum dan selamat pagi semua. Sejak masuk musim jerebu ini dan menjadi mak yang ada nak sekolah ni, menjadi rutin aku untuk check nilai bacaan IPU setiap pagi. Kenapa nak check setiap pagi dan tengah hari. Sebab senang nak prepare anak mana yang boleh ke sekolah dan anak mana yang kena duduk rumah.

Seperti kita tahu nilao bacaan IPU ada beberapa tahap:

 1. 0-50 sangat sihat, maka semua orang boleh keluar
 2. 50-100 adalah sederha sihat, kira masih selamat untuk menjalankan aktiviti luar.
 3. 100-200 adalah tak sihat, kurangkan anak-anak buat aktiviti luar dan jika anak sekolah, cikgu tak akan buat aktiviti luar.
 4. 200-300 pula adalah sangat tidak sihat, apabila bacaan IPU mencecah nilai 200 maka sekolah akan ditutup. Kenapa sekolah tutup sebab adalah sangat tidak selamat untuk berada diluar pada saat nilai IPU begini terutama bagi kanak-kanak dan orang tua. 
 5. 300 dan ke atas adalah sangat berbahaya. Bila bahaya bukan sekadar orang tua atau kanak-kanak yang tak boleh berada diluar tetapi juga orang muda dan sihat.

Bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) adalah dinilai berdasarkan pengiraan nilai-nilai sub-indeks(Sub-IPU) yang merangkumi 5 parameter iaitu: debu, sulfur dioksida, nitrogen dioksida, ozon, karbon monoksida dan kepekatan logam PM2.5, bersaiz 2.5mikron ke bawah.

Kembali kepada tajuk kita hari ini...Jerebu dan Face Mask. Kita sedia maklum dalam jerebu itu ada pelbagai benda halus yang tak nampak pada mata kasar. Dulu negara kita menilai jerebu sehingga PM10 sahaja, tetapi sekarang ia lebih maju dan nilai lebih kecil diambil kira. Sebagai langkah pencegahan partikel-partikel halus ni masuk dalam pari-paru maka kita pakai lah face mask atau topeng muka. Face mask ada beberapa jenis. Maka yang mana paling sesuai saat jerebu? Dekat sini aku cerita 2 jenis topeng muka yang glomour dan kebanyakkan orang tahu.

Ini yang kakak hana pakai semalam, kena ikat getah pasal telinga dah tutup dengan tudung.
Surgical Mask: ini yang sering kita nampak dan ini mudah diperolehi harga pun lebih murah. Tetapi untuk keadaan jerebu dia kurang sesuai. kerana ia tidak dapat menapis debu bersaiz 2.5mikron. Walau macam mana pun lebih baik dan selamat jika ada. Kelebihannya dia ada saiz budak.
N95: Ini yang sesuai untuk musim jerebu, malangnya agak sukar di perolehi di kedai-kedai farmasi biasa. N95 pula ada 2 jenis, satu yang biasa warna putih manakala 1 yang warna hitam. N95 bewarna hitam adalah yang berkarbon dan selalu digunakan untuk kerja makmal yang melibatkan cecair berbahaya meruap. Jangan salah beli pula. Harga untuk N95 adalah lebih mahal. Selain itu saiz untuk budak pun jarang sangat di temui. N95 yang warna putih ada 2 jenis juga tahu, satu yang ada air purifying manakala 1 lagi tak ada air purifying. Sebab apabila pakai mask ini amat lah tak selesa dan rimas. Maka dibuat satu desing yang ada air purifying untuk sedikit keselesaan.

Humaira dan sumayyah pakai surgical mask sahaja. 
BACA JUGA:Bila anak bertanya: Kenapa Allah bagi kita sakit?

Hana pun sama

Komen anak-anak ini bila pakai mask adalah, panas, susah bernafas dan tak selesa. Ini baru bagi surgical mask. Bayangkan kalau mereka pakai N95 yang tak ada air purifying, lagi kesian...

Itu saja perkongsian hari ini.


4 ulasan:

 1. stay safe and take care yaaa. kita yg besaq ni pun lemas pakai mask, apatah lagi budak2

  BalasPadam
  Balasan
  1. Tq ain...ain pun sama..jaga diri musim jerebu ni...

   Padam
 2. Kesiannyaa. Harap2 cepat la jerebu ni reda :(

  BalasPadam
 3. Harapnya jerebu ini cepatlah hilang..

  BalasPadam

Sila komen yang baik-baik