Khamis, Disember 31, 2020

Kenapa bacaan BSP tinggi waktu pagi.

 Asslamualaikum dan salam...aku tertanya-tanya kenapa bacaan bsp aku waktu pagi tinggi...tp lain2 waktu ok.  

siapa pernah alami tolong bg tips

Rabu, Disember 30, 2020

GDM masa mengandung....

 Assalamualaikum dan salam semua. Kali ini nak share kisah pertama kali berlaku dalam hidup aku. Lima kali mengandung, kali ini aku kena GDM. Makin tua makin tinggi pula gula dalam darah...


Bila kena GDM kena buat BSP. Blood sugar profile, ini kali pertama lah nak buat. Maka kita review lah mana-mana pengalaman kawan-kawan blogger yang pernah kena GDM time pregnant.




Selasa, Disember 29, 2020

Livetrade PERCUMA GRAND FINALE 2020

 AJAKLAH KAWAN KAWAN❗


Livetrade PERCUMA Grand Finale 31hb Disember 2020 3-5PM


Pasuka Serikandi Saham berharap rakan rakan di page dapat tag/ajak 3 orang kawan lain untuk turut serta bersama Serikandi dalam sesi Livetrade PERCUMA GRAND FINALE 2020 nanti.


Lebih ramai lagi meriah!


Daftar sekarang.


PERCUMA


PERCUMA


PERCUMA


Dua (2) jam bersama Serikandi Saham menganalisis kaunter secara hands on, sembang sembang pasal catalyst, sector in play, leaders dan laggards, dan kita sama perhatikan pergerakan price volume kaunter kaunter menarik.


Kita applikasi teknik eForce dan FBO.


Ada rezeki kalau muncul kaunter kaunter yang cukup sifatnya;


Kita tekan sama sama.


Sila ajak sekali kawan kawan anda semua!


Ayuh DAFTAR segera 👇👇👇


https://serikandisaham.onpay.my/order/form/livetradepercumafinale


https://serikandisaham.onpay.my/order/form/livetradepercumafinale


https://serikandisaham.onpay.my/order/form/livetradepercumafinale

Sabtu, Disember 26, 2020

SB&Z Food

 Assalamualaikum dan salam semua...akhirnyq aku berjaya buat web jualan untuk SB&Z Food. Siapa SB & Z ini. SB adalah shahbani idris dan Z adalah Zuriati binti man. Mereka adalah abang dan kakak ipar aku.

Kisah mereka dah lama menjual simpul kasih...sejak anak sulong masih kecil. Sekarang anak sulong dah umur 16tahun. Lebih sepuluh tahun dah lah. Kelebihan adalah dia menyimpul sendiri menggunakan serunding yang khas dibawa dari kedah.

Beberapa tahun lepas mereka tambah produk iaitu kasihku cheese. Pada aku kasihku cheese ini kena sangat dengan tekak aku yang suka pedas tapi tak pedas sangat. Kasih ku ada 2 perisa iaitu origanal dan pedas. Anak-anak aku suka yang tak pedas. 

Kini mereka jual lagi perencah oden jenama king oden. Ini merupakan produk orang lain tapi mereka jual...


Kasih ku Cheese

King Oden

Simpul Kasih

Jika anda berminat nak mencuba boleh ketik link berikut....

https://saleskip.io/form/sbzfood


misteri mona....yang tengok pun terjangkit sakit jiwanya....

Akhirnya berakhir kisah misteri mona...aku hanya tengok episod pertama dan terakhir... tengah2 tak layan pun. Masa episod pertama aku ingat ini kisah hantu ke, macam menyeramkan episod pertama. Bila episod seterusnyya aku lupa dah nak layan sehingga sampai episod last nak tayang ramai yang update ceta misteri mona. Ok..kena tengok... 

Rupanya kisah 2 pesakit mental yang cuba untuk saling membantu...bagus mereka ini...terungkai segala persoalan. Aku pun faham lah kisahnya...

Pengarah dan pelakon berjaya menjiwai watak...

Tahniah..

Khamis, Disember 24, 2020

SEGMEN PENCARIAN BLOGLIST LETOPSS BY EZA BOOM BOOM


 Assalamualaikum dan salam semua...nampak ada rakan blogger join segmen bloglist by eza boom boom..

1s aku tertanya kenapa dia letak nama boom boom belakang nama dia. maka aku klik link dan pergi ke segment nya. Eh muka puan tanah ni macam muka kawan aku je. Maka aku decide nak join sebab muka dia macam muka kawan aku. Harap menjawab soalan nombor 4 sebab apa aku nak join blog list dia. Setidaknya dapat tengok muka seiras kawan aku pun dah lepas rindu. Kawan aku tu pandai masak...rindu masakan dia...owh kak marlia...


Kalau anda berminat nak join boleh klik banner atas...hadiah dia best...

Giveaway by ejulz & faizzahamir


 Tinggal beberapa hari je lagi sebelum tamat giveaway by ejulz &faizzahamir... Klik banner atas untuk join ye...

Selasa, Disember 22, 2020

PETUA BERNAS UNTUK IBU MUDA: KEMBUNG PERUT PADA BABY

Baby merupakan makhluk comel yang banyak angin. Jangan terkejut bila dengar fakta yang baby kentut 13-21 kali sehari. Normal je tu.


Tapi kenapa banyak sangat anginnya? Haa..itu yang menjadi tanda tanya. Lazimnya, angin masuk ke perut baby melalui beberapa cara.

➡Melalui menyusu, sama ada breastfeeding atau botol susu
➡Menangis yang berterusan
➡Tidur dengan mulut terbuka dan kipas terpasang

Bila dan kembung perut, maka menangislah baby tu.  


Bagaimana Mencegah Kembung Perut Pada Baby?

Periksa cara menyusukan baby – Pastikan semasa menyusukan anak, kepala baby lebih tinggi dari perut. Dengan itu, susu akan terus masuk ke dasar perut dan angina pula akan naik ke atas dan keluar melalui sendawa.

Sendawakan baby anda – lepas baby habis menyusu, telangkupkan tetap pastikan kepala baby lebih tinggi dari badannya, dengan perut baby diletak di atas peha. Urut belakang baby sampai sendawa.

Tukar peralatan menyusu jika tak sesuai – Jika masih pakai putting susu yang biasa, apa kata tukar kepada yang anti-cholics. Putting anti-cholics akan mencegah angina masuk ke dalam perut baby semasa menyusu.

Exercise baby dengan kasih sayang – Sapukan minyak angin, dan baringkan baby dengan terlentang. Kayuhkan kakinya seolah-olah dia sedang menunggang basikal. Mandian suam juga boleh membantu dia melepaskan gas berlebihan di dalam perut.



Selamat mencuba! ;)

#infobyMHAMSB #minyakherbaasmak


Dah mohon i-sinar?

 Assalamualaikum dan selamat pagi... I-sinar dah boleh mohon...anda sudah ke? saya belum...tak tahu lah bila nak pergi buat i-akaun ni. Rancang weekend hari tu nak buat tapi anak tak sihat kita hold lah dulu....


Apa pun, anak sihat kita dah happy....


Selamat memohon kepada yang layak..keputusan 4 januari ye...

Sabtu, Disember 19, 2020

Apakah perbezaan di antara ebook TWYS dan TWYS Prequel ini?

 Ini adalah soalan yang kerap kali ditanya oleh pembeli ebook TWYS yang pertama. Soalan ini juga diajukan kepada affiliates oleh bakal pembeli. Ini adalah penjelasannya.





____________

Ebook kedua TWYS Prequel ini mengandungi lebih 80% perbezaan jika hendak dibandingkan dengan ebook TWYS pertama.

Baki 20% lagi merupakan perbincangan mirip namun dikupas dan disentuh isinya melalui sudut dan pendekatan yang berbeza.

Ebook TWYS Prequel adalah expansion version dari TWYS.

Contoh analisisnya lebih pelbagai dengan 200 muka surat keseluruhan.

80 muka surat awal pula merupakan nota paling bernilai untuk anda yang betul-betul tak ada idea tentang saham tapi mahu belajar melabur dengan ilmu.

Terdapat juga lebih banyak sisipan trivia dan contoh contoh kajian fundamental.

Ebook ini sangat sesuai untuk semua lapisan samada newbie atau yang sudah biasa dengan saham.

Pada harga yang ditawarkan RM108, ebook Trade What You See Prequel merupakan panduan asas lengkap kepada yang baru nak mula fahami asas saham.

Mula melabur dengan ilmu.

Dapatkan naskah TWYS Prequel anda sekarang!

Sekian, terima kasih, Naimy

Rabu, Disember 16, 2020

Bila anak sakit...kerja terbengkalai....

 Assalamualaikum dan salam tahajud... kali ini buat post guna fon aja....sebenarnya bangun check suhu anak2...huhuhu..bila 3dari 4anak tak sihat....mak punya kerja banyak trbengkalai..tambahan lagi kalau yg demam tu sikecil. Tak apa, anak tak sihat Allah nak uji mak bapak sabar ke tak. kita doakan agar kita redha..

Ada yg kata biar lah dia sebagai parents sakit bdg anak yg sakit. Tapi bila 3sekali demam...aku tak tahu siapa nak urus mereka kalau aku dgn Mr.Y yang sakit. 

Jaga kesihatan masing2 ye....covid makin banyak kat luar tu...




Rabu, Disember 09, 2020

"Ummu, tolong banyak darah terpancut keluar dari tangan kakak!!!"

 Assalamaulaikum dan selamat pagi. Hari ini aku (izin kan ye...sebab lagi seronok guna perkataan aku nak bercerita) ada misi nak kena siapkan photobook tempahan dari nun jauh di Sarawak. Ya Allah berilah kekuatan dan kesungguhan mengadap kerja. Hehehehe... Sebelum datang mood nak mengedit dan mengdesign maka aku nak kongsi satu kisah malam minggu lepas. 

Seperti biasa setiap malam kakak Humaira akan mengemas tempat tidur dengan kakak hana. Waktu kakak-kakak nak kemas Uwais nampak Uzayr makan Epal, maka dia minta kupaskan epal. Kakak hana dengar, dia pun sama nak. Bila kakak Humaira dengar, dia minta tukar kerja. Ummu kemas bilik, dia kupaskan epal untuk adik-adik. Oleh kerana kakak telah biasa kupas epal, maka aku dengan yakin setuju. Aku pun kemas tempat untuk tidur tetiba Uwais berlari masuk bilik dengan mata bulat dan muka seriusnya... 

"Ummu, tolong banyak darah terpancut keluar dari tangan kakak!!!!"

Terus ummu tinggalkan kerja yang terbengkalai, pergi dapur nak tengok keadaan tangan kakak...dalam kepala ummu, kakak pakai pisau potong ke kupas kulit epal. Terpotong jari ke apa? Sampai dapur tengok pisau untuk kupas kulit buah, ok..mesti tak teruk sangat lukanya... Alhamdulillah tak teruk mana pun, terkopek kuku sikit je...




Apa kita buat? Mula-mula cucilah lukanya dulu..kemudian kita sapu lah minyak Herba Asmak. Oleh kerana risau dia tertarik kuku yang terkopek sikit waktu tidur makan kita plaster dulu malam. Esoknya dah kering luka kita ketip lah kuku yang terkopek dan sapu minyak lagi.

Banyak betul jaga si kecil comel ini dalam keluarga saya...Jika anda berminat untuk dapatkan minyak Herba Asmak maka boleh beli di, 


PRODUK BUMIPUTRA PILIHAN RAMAI IBU DI MALAYSIA


Isnin, Disember 07, 2020

"Ummu, kaki belah ni Ahmad ada 2" ...MasyaAllah, m...

Naimy: "Ummu, kaki belah ni Ahmad ada 2" ...MasyaAllah, m...: Kisahnya tengah ummu duduk buat kerja pada pagi jumaat lepas, Ahmad bangun dan menangis cakap "ummu, kaki belah ni ahmad ada 2." D...

Bila nama sama atau hampir sama dengan orang lain...

Pernah tak ada orang nama sama dengan anda? itulah yang jadi dekat aku masa kat klinik kesihatan ibu dan anak. Alkisah doktor nak jumpa individu yang bernama xxx xxxx binti xxxxxxxx. Masa aku buat pendaftaran maka nurse B (kita letak nama senang) cakap, "Puan nanti jumpa doktor ye...hari ini ada bla..bla...la..." aku pun tanya lah kenapa nak kena jumpa doktor, dia jawab doktor nak scan. Sampai giliran masuk bilik pemeriksaan nurse A (kita letak nama nurse ni A) yang tanya aku, "kenapa doktor nak jumpa puan ye...tengok rekod tak ada masalah pun." Aku pun jawab ntah lah nurse....saya pun tak tahu kenapa. Tetiba nurse B masuk, maka berlaku perbualan seperti berikut:

Nurse B: Puan xxx xxxx kan? baby ada lagi tak?
(Aku dengan nurse yang buat pemeriksaan pun pelik lah)
Aku: ada...
Nurse B: nanti jumpa doktor scan dulu..lepas itu kita injection ye.
Nurse A: injection apa?
Nurse B: baby puan ni kan dah meninggal dalam perut. Semalam doktor pakar call puan kan?
Nurse A: hish...baby dia ada jantung lagi lh...aku baru je check ni...
Nurse B: ye ke...macam mana ni....betulkan nama pun xxx xxxx
Nurse A: xxx xxxx binti apa?
Nurse B: xxx xxxx binti mohamad
Nurse A: puan ni nama xxx xxxx binti mohd xxxx.....salah patient lah ko nii...
Nurse B: laaaaa....ye ke... sory puan..

Bayangkan jika nurse A tak tanya detail nama patient..alamak mmg kena jumpa doktor dan kekalutan akan berlaku dalam bilik doktor lah pula.. Itu kisah sebulan lepas. minggu lepas aku ada temujanji lagi dekat klinik yang sama. tapi kisah sedikit lain sebab nama patient itu nor aini dan nama aku nor aini. Kisahnya nurse nak jumpa aku duk panggil nor ain..memang tak lah aku pergi sehingga aku pelik bila dia sebut nama bapa...seingat aku yang nama nor ain dekat kaunter tadi binti lain. Maka aku beranikan diri pergi tanya, nurse nak jumpa nor ain ke nor aini? Maka nurse tengok balik buku aku dia baru perasan dia salah laung nama..dekat setengah jam gak lah dia melaung....hahahaha..

Bila aku cerita dekat Mr.Y....berikut reaksi dia...

Seoul tu nama banar...adui...mesti lain dari lain nama anak nanti. Mr.Y nama negara gak belakang...memang tak jumpa lagi yang ada nama sama macam Mr.Y.

Bila berlaku situasi begini, aku marah ke..tak pun tapi aku anggap ia sebagai rencah hiburan aku untuk hari tersebut. Kenapa nak marah, mereka tak sengaja. Sebagai individu yang terkena perlu lebih peka lah. Mereka sanggup jadi nurse pun dah Alhamdulillah...ada yang nak tolong mak-mak dekat klinik. Mereka pun sikap baik je...salah minta maaf....apa yang aku nampak team work saling menegur dan menasihati antara mereka. 
Itu sahaja kisah aku dan klinik......

Khamis, Disember 03, 2020

Apa nak buat dengan 10k

Assalamulaikum....minggu lepas kita telah mendapat pengesahan bahawa rakyat Malaysia yang layak boleh mengeluarkan wang RM10k dari akaun 1 KWSP mereka. Adakah anda tersenarai dalam individu yang layak? Kalau layak apa perancangan anda dengan nilai wang RM10k? 


 

Berdasarkan gambar di atas anda pilih yang mana? RM10k, bawa keluarga bercuti, jadikan modal bisnes, membeli belah, buat pelaburan atau buat renovasi rumah? 

Saya nak tegaskan disini yang saya bukan pakar pengurusan kewangan, apa yang akan saya kongsikan ada sekadar pendapat seorang surirumah berstatus ibu bekerja dari rumah.

Apabila diumumkan pengeluaran dapat dilakukan, maka ramai yang akan mula memeriksa syarat dan kelayakan serta nilai simpanan dalam KWSP. Saya percaya dalam kepala masing-masing pelbagai perancangan yang berlegar. Persoalannya apakah perancangan kita seiring dengan keperluan kita? 

Jika saya salah seorang yang akan mengeluarkan wang RM10k tersebut, maka saya akan bahagikan wang tersebut kepada tiga bahagian iaitu, 4/10 tambah simpanan kecemasan, 3/10 tambah pelaburan dan 3/10 modal tambahan perniagaan.

Simpanan Kecemasan
Kenapa simpanan 4/10. saya percaya sejak PKP dilaksanakan, ramai yang mula menggunakan simpanan kecemasan (jika adalah) untuk menampung keperluan kehidupan keluarga. Walaupun saya belum menggunakan wang simpanan kecemasan semenjak PKP dilaksanakan tetapi saya mempunyai perancangan menambah ahli keluarga. Apabila berlaku pertambahan ahli keluarga, perbelanjaan akan meningkat. Seiring dengan itu simpanan kecemasan perlu bertambah. Selain itu, pertambahan simpanan kecemasan penting untuk memanjangkan kelangsungan hidup keluarga jika berlaku sesuatu yang tak diingini. Saya cadangkan setiap keluarga ada simpanan kecemasan sekurang-kurang 3 bulan pendapatan. Nak lebih selesa adakn lah sehingga 12bulan pendapatan. Kalau sebulan dapat jana pendapatan RM4k maka simpanan kecemasan untuk setahun adalah RM48k. 

Pelaburan
Jika anda belum ada apa-apa pelaburan. Inilah masa yang sesuai untuk anda mula membuat pelaburan. Bagi yang telah ada pelaburan, ini adalah masa sesuai untuk tambah pelaburan. Jangan guna alasan surirumah tak boleh buat pelaburan. Banyak jenis pelaburan yang boleh anda ceburi untuk menambah pendapatan. Tapi sebelum memulakan apa-apa pelaburan anda perlu menimba ilmu serba sedikit tentang pelaburan. Ada yang kata beli emas sebagai pelaburan..ok anda boleh pilih emas sebagai pelaburan sambil bergaya. Berikut adalah graf kenaikkan harga emas sejak 5 tahun lepas. Anda boleh nilai sendiri...

sumber: https://goldprice.org/ms/gold-price-history.html


Saya setuju jika anda kata harga emas berlaku kenaikan hampir setiap tahun. Tapi pada saya nak dapat pulangan besar dalam pelaburan emas, memerlukan modal yang besar. Sedangkan saya boleh jana pendapatan dengan modal serendah RM500 dengan ilmu dan guru yang betul dalam pelaburan saham. Anda boleh baca kisah bagaimana Srikandi Saham dalam buku Trade What You See memulakan pelaburan saham hanya dengan modal RM500. Nampak mustahilkan, tetapi jika kita betul belajar dari guru yang betul, Insya Allah boleh buat sebagaimana beliau.

Selain itu anda juga boleh melabur menggunakan sistem robo advisor seperti Wahed Invest, Stash Away dan beberapa lagi yang terdapat di Malaysia. Sebab utama kenapa saya pilih robo advisor adalah kerana saya tak pandai membaca kaunter saham lagi, masih belajar kata orang. Maka untuk tidak membuang masa dengan hanya belajar sahaja, saya pilih wahed invest sebagai sarang pelaburan awal. Sedikit perkongsian, saya telah mula melabur dalam wahed invest semenjak Febuari 2020 dengan modal permulaan RM100 Setakat 22 November 2020 pendapatan saya melalui wahed adalah seperti berikut 
Daripada RM100 modal saya telah bertambah RM50.36 dan penolakan RM1.20 bagi Wahed Fees. Cash Bonus adalah pendapatan dari referral code.

Anda boleh baca disini untuk tahu lebih lanjut tentang apa itu Robo Advisor dan pilihan robo advisor yang ada di Malaysia.

Bahagian pelaburan saya tak tekankan untuk pelaburan yang memerlukan modal besar, pelaburan modal besar seperti beli hartanah atau rumah agak sukar bagi yang baru nak mula berjinak dalam bidang pelaburan. Lagipun kita bercakap tentang nilai RM10k yang keluar dari KWSP.

Modal Perniagaan
Ramai kehilangan pekerjaan semenjak pandemic Covid-19 melanda dunia. Ada yang telah berniaga mengalami kerugian akibat pandemik ini juga. Bagi yang belum memulakan apa-apa perniagaan, jangan mulakan bidang perniagaan ikut-ikut orang...sebaliknya mulakan perniagaan dalam bidang yang anda ada kemahiran dan pengetahuan. Contoh, jika sebelum ini anda pernah kerja sebagai chef di mana-mana hotel (ramai pekerja hotel kena buang sebab tak ramai pelancong, maka buat perniagaan dalam makanan, makanan apa? ikut kepakaran anda, pakar masak apa? Itu bagi yang nak mula berniaga bagi yang telah ada perniagaan tetapi pendapatan terjejas akibat pandemic, seperti saya...saya cadangkan suntikan sebahagian modal anda kedalam ilmu. Belajar cara nak pasarkan barang dalam norma baru. Apa yang saya perasan, sejak pandemik melanda, pembelian secara atas talian meningkat. Sebahagian lagi gunalah untuk menambah aset perniagaan yang berguna atau modal pembelian produk anda. 

Sebelum covid melanda saya fokus kepada bidang design, tetapi sejak pandemik melanda saya mula menjual e-book Trade What You See, Trade What You See Prequel, Promo referral code Wahed invest dan sertai team Asmak. Selain buat design saya juga suka berkongsi tentang apa saya baca dan buat di blog ini. Saya menggunakan kemahiran bercerita dan mengedit gambar untuk mempromosikan link affiliate e-book dan referral code Wahed investment. Alhamdulillah pendapatan agak memberangsangkan. 

Ini contoh pendapatan satu bulan dari salah satu link affiliate e-book yang berjaya saya janakan. Bayangkan jika anda ada beberapa buah e-book untuk dikongsi link dengan orang ramai berapa pendapatan anda sebulan.


Hampir sebulan yang lepas saya mula Team Asmak Kak Rose yang menjual produk-produk Asmak. Saya sertai sebagai dropship sebagai permulaan. Kisahnya suami saya menggalakkan saya berkongsi kebaikan produk asmak terutama kepada anak-anak. Dulu hampir setiap bulan anak lelaki kena tonsilitis dengan demam yang tinggi, semenjak amalkan madu asmak dan minyak herba asmak, kekerapan terkena tonsilitis berkurangan.

Ini adalah artikel yang dikongsi dalam post terdahulu sebelum mengamal produk Asmak secara serius. Alhamdulilah sejak serius amalkan produk Asmak, Uwais belum menjejak kaki ke hospital atau klinik akibat tonsilitis. Terpaksa screenshot artikel ini sebab kalau share link FB akan block posting kali ini.


Jika anda berminat untuk dapatkan produk Asmak boleh buat pembelian di web berikut:

PRODUK BUMIPUTRA PILIHAN RAMAI IBU DI MALAYSIA


Apa yang saya nak kongsikan disini adalah, sebahagian wang KWSP itu dijadikan modal untuk membeli e-book atau produk yang akan kita jual. Kenapa kita kena beli dulu sebelum jual? Supaya kita tahu apa kita nak kongsikan kepada orang ramai. 

Rasanya itu sahaja perkongsian saya kali ini. Harap bermanfaat terutama kepada yang masih tercari-cari apa perlu buat andai layak keluarkan Wang RM10k dari akaun 1 KWSP. 

Sekian, terima kasih.


Khamis, November 26, 2020

Oden King....untuk sambutan birthday abg long...

 Hujung minggu lepas dapat lah aku merasa perencah oden keluaran oden king apabila kak ipar buat oden untuk sambutan birthday abang long shamil. Pertama kali aku rasa oden adalah yang beli kat family mart, pastu yang beli dekat aeon...pada aku yang family mart itu pedas dan aeon itu cukup-cukup rasa. Sekali aja aku pernah beli kat aeon sebab tak memenuhi citarasa sangat.

Kemudian viral buat kuah oden guna paste asam pedas dan tomyam. Aku suruh kakak aku buat, memang melantak lah kami makan...kemudian aku dah tak minta oden lagi sehingga keluar pelbagi perencah oden segera di pasaran.

Itu cerita tahun lepas, tetiba nak hujung tahun kak ipar buat sambutan anak dia dengan jamuan oden. Perasaan itu sedap, memula rasa yang tak pedas, ye lah sebab anak-anak nak diutamakan dahulu. Kemudian aku cuba yang pedas. Pada aku 2-2 sedap. Cuma kalau anda seorang yang kaki pedas boleh tambah kepedasan dengan cili padi atau pekatkan kuah. Budak-budak pun duk ngulang makan. 


ini menu yang letak dalam oden itu hari... periuk noxxa je pakai buat rebus..

kan betul sedap...testimoni pun kata sedap.

siapa berminat nak order boleh hubungi nombor kat atas, tak pun wasap je kat sini...





Menderita Sakit Pinggang & Sakit lutut ???

Pernah dengar Mak & Ayah mengadu lutut diorg sakit?
Pernah nampak diorang susah payah solat guna kerusi?
Sekarang ni tak payah bedah lutut mak ayah boleh sembuh?



Penggunaan #FreshNCool boleh bantu selesaikan masalah sakit lutut mak & ayah.

FUNGSI
✔️ Menyembuhkan arthritis (sakit lutut akibat kehilangan pelincir).
✔️ Menyembuhkan sakit lutut akibat kecederaan
✔️ Menyembuhkan sakit sendi
✔️ Menyembuhkan sakit tulang
✔️ Menyembuhkan sakit otot
✔️ Melegakan sakit akibat Gout peringkat awal
✔️ Melegakan sakit pinggang
✔️ Melegakan sakit belakang
✔️ Melegakan lenguh-lenguh
✔️ Melegakan bengkak

Testimoni Pengguna







Nak lebih info/oder Fresh & Cool ?
www.wasap.my/60196158384/NakOrderFreshNCool

Ahad, November 22, 2020

Jus Asmak Gold



Atas adalah ilustrasi kandungan yang terdapat dalam jus asmak gold. Antara kandungan yang penting pada aku adalah lemon, garlic dan halia. Selalu kalau anak batuk dan selsema aku akan sediakan air lemon halia madu. Kadang-kadang aku letak juga bawang putih sikit. Tapi selalu kalau ada bawang putih mereka tak nak minum. Beberapa bulan lepas berkenalan dengan jus Asmak gold. Maka aku tengok kandungan dia amatlah baik. Sekarang kalau anak selsema atau batuk aku bagi madu dengan jus asmak gold.

Bukan aku je kata ia bagus, ini beberapa kata pengguna yang lain.





Berminat boleh dapatkan dengan menghubungi: http://www.wasap.my/6019618384



Jumaat, November 20, 2020

Melekat pada insan yang salah...

 

Assalamualaikum dan selamat pagi....

Hari ini hari jumaat...

Pernah atau tidak anda termelekat dengan insan yang salah. Maksud insan yang salah ini bukan dia buat jahat atau tidak baik. Tapi insan yang tak menyokong perkembangan dan kemajuan anda. Lagi malang dia menghalang anda untuk terus maju. Ada sahaja insan yang rasa selesa dengan kehidupan sekarang dan tak nak berusaha untuk lebih selesa. Harap kita dapat jauhi dari insan sebegini. Selagi hidup kita patut berusaha untuk lebih maju dan berjaya. Berdamping dengan insan yang mampu memberi inspirasi dan mengeluarkan sesuatu yang luar biasa dalam diri kita. 

Rabu, November 18, 2020

Jom berdoa...

 Ya Allah, Sungguh aku minta kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amal yang diterima.

Ya Allah jadikanlah pagi ini, pagi yang memberi ketenangan, keberkatan, dibuka segala pintu rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

Ya Allah, kami tidak meminta kekayaan, cukuplah rezeki kami seperti air yang mengalir. Sentiasa ada dan tidak putus.

Ya Allah, Selamatkanlah kami dari bala, wabak yang menimpa kami, tiadalah kesembuhan melainkan dari engkau.

Ya Allah, Hidupkan lah kami semua dalam rasa yang penuh bahagia dan kesyukuran pada hari ini dan hari-hari seterusnya.

Ya Allah, sentiasa lindungi orang-orang yang aku sayang. Semoga mereka dalam keadaan selamat setiap masa.

Ya Allah, haramkanlah wajah ibu dan bapaku dari disambar api neraka, kurniakan mereka syurga yang terindah tanpa hisab..

Ya Allah, hiasilah hariku ini dengan sedekah, meskipun hanya dengan senyuman dan kata-kata yang baik lagi indah.

Ya Allah, kurniakan kesabaran  yang tinggi dalam jiwa kami agar kami sentiasa kuat dalam menghadapi ujian Mu.


Isnin, November 16, 2020

Jus Asmak Gold---senang nak berak

 

Assalamualaikum...Kali ini aku nak share produk yang Mr.Y amalkan sejak aku mengandung. Kenapa aku mengandung dia pula yang mengamalkan produk ini. Sebab produk ini tak boleh diambil oleh orang mengandung. 

Kisahnya, salah satu simptom orang mengandung akan mengalami sembelit dan sukar membuang air besar. Adakala sembelit menyebabkan buasir. Aku pernah bagitahu yang Mr.Y akan alami sympathetic pregnancy syndrome setiap kali aku mengandung. Selalu masalah sembelit akan dialami pada trimester ke-3 atau dekat-dekat nak bersalin. Tapi kali ini, awal-awal dah kena.

Seminggu lebih alami masalah, Mr.Y buat keputusan berjumpa dengan doktor. Maka dapat lah ubat tapi bila tak ambil ubat, kembali sembelit. Cerita masalah dekat abang ipar, abang ipar bagitahu dia pun alami masalah sama sebelum amalkan Jus Asmak Gold. Apa lagi terus order.

Alhamdulillah, setelah amalkan selesai masalah sembelit. Dapat lah dia berak dengan senang tanpa mengalami kesakitan. Korg nak tempah boleh klik 



Rabu, November 11, 2020

Minyak Herba Asmak

 

Apa itu Minyak Herba Asmak?????

Minyak Herba Asmak ialah produk keluaran Minyak Herba Asma Mujarab Sdn.Bhd. Minyak asmak digunakan sebagai rawatan alternatif herba untuk masalah pernafasan seperti asma/ lelah, semput, sesak nafas, kahak, batuk dan selsema serta pelbagai lagi kegunaan luaran yang lain.

Minyak Herba Asmak diformulasikan daripada kombinasi pelbagai minyak dan herba terpilih, Ianya sesuai digunakan untuk semua peringkat usia dari bayi sehinggalah ke warga emas.


****ISI KANDUNGAN MINYAK HERBA ASMAK

Minyak Herba Asmak ini diperbuat daripada minyak zaitun, minyak kelapa dara, habatussauda, pati gamat dan herba terpilih yang bukan sahaja selamat, tapi suci. Gunakan tanpa was-was kerana ia adalah hasil dari R&D dan menggunakan teknologi nano.


****CARA MENGGUNAKAN MINYAK HERBA ASMAK INI ;

1. Tebuk lubang pada "stopper" supaya senang digunakan dan jimat .

2. Goncang sebelum guna.

3. Cara paling asas : Sapu di leher dan ke dada , ke tengkuk dan ke belakang. Juga boleh disapu pada tapak kaki.


****KEISTIMEWAAN MINYAK HERBA ASMAK

1. KOS RENDAH, LEBIH JIMAT– Rawatan alternatif herba yang mudah dan kos rawatan rendah – TANPA nebulizer, TANPA ubat / pil (boleh memberi kesan jangka panjang), sekaligus menjimatkan wang anda !

2. MINYAK PELBAGAI GUNA– Juga boleh digunakan untuk pelbagai masalah luaran seperti gigitan serangga, luka, tergeliat, terkena api, bengkak, lenguh, sakit gigi, kembung / sakit perut dan lain-lain.

3. RAMUAN HERBA– Ramuan daripada formulasi habbatussauda’, minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak gamat dan herba terpilih – diproses dengan teknologi terkini di kilang bertaraf GMP.

4. SESUAI UNTUK SEMUA– Sesuai untuk semua peringkat umur. Kadar sapuan boleh disesuaikan mengikut keadaan, contohnya sapuan nipis untuk bayi.

5. MUDAH DIGUNAKAN– Untuk rawatan asma / lelah – sapu di leher, dada dan belakang, setiap kali selepas mandi dan sebelum tidur. Apabila sudah pulih, sapu apabila perlu sahaja.

6. MUJARAB DAN BERKESAN– Dengan ratusan testimoni, produk ini telah menjadi fenomena luar biasa dan diakui oleh ribuan pelanggan yang telah membeli. Hanya perlu sapu !!


UBATI MASALAH ANDA SEKARANG .

Klik Link untuk sebarang tempahan dan pertanyaan

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

3 Faktor kenapa surirumah kena ada pendapatan sendiri...

 



Assalmualaikum dan selamat pagi... atas adalah video yang aku rekod awal pagi untuk tugasan yang diberikan oleh Tuan Fadhil dalam kelas Advance Marketing Mastery. Sebenarnya kena buat live FB tapi aku belum ada kekuatan nak buat live lagipun lepas subuh siapa nak tengok live aku ni. Tugasan kena buat waktu malam, prime time dalam jam 9malam. 9 malam lah waktu aktif anak-anak....

Apa komen anda dengan video saya di atas...

Selasa, November 10, 2020

Antara mee rebus terengganu dan mee goreng basah...yang mana satu ni?

 Assalamualaikum dan selamat pagi..... semalam aku dalam dilema apa menu sarapan pagi untuk anak-anak... berikut adalah resepi mee rebus terengganu dan gambar mee goreng basah.






Setelah melihat dan merenung kedua-dua gambar maka aku buat keputusan untuk mee rebus terengganu...

Sabtu, November 07, 2020

Kembara Menuju Allah ustazah Asma Harun


Assalamualaikum semua... kali ini kita kongsi buku tak lah agak terbaru tapi amat kerap aku tengok iklannya. Apa yang terlintas dalam kepala aku, best sangat ke buku ini. Maka kita baca preview lah...

"Ya, Allah. Aku Rindu Kepada-Mu."

Kerinduan kepada Allah itu adalah fitrah. 
Namun, kita tidak sedar dan kita selalu menafikannya.

Buku ini akan membantu kita bagaimana menanam rasa rindu kepada Allah. Kerinduan ini akan membuatkan kita bersiap-sedia menghadapi kematian.

Kerana kita semua tahu, kematian adalah pintu untuk bertemu dengan Allah.

"Ya Allah. Jangan Biarkan Aku Sendiri."

Pada hakikatnya, Allah tidak pernah membiarkan kita bersendirian. Tetapi kita yang sering kali meninggalkan Allah.

"Ingatlah Aku, nescaya Aku ingat padamu, dan bersyukurlah kepada-Ku dan janganlah kufur." - Surah Al-Baqarah, ayat 152.

Kita tidak mahu hidup dalam keadaan dibiarkan oleh Allah dan jauh daripada hidayah-Nya.

"Ya Allah. Bersama-Mu Aku Bahagia."

Inilah fasa seterusnya dalam hidup kita. Kita mahukan satu kehidupan yang cukuplah kita dengan adanya Allah.

Hidup dengan Allah, kita rasa cukup. Apa yang Allah beri, kita rasa cukup. Apa yang Allah ambil, kita tahu itu yang terbaik untuk kita. Cukuplah Allah bagiku. Tiada apa-apa dalam hatiku melainkan Allah.

"Ya Allah. Kepada-Mu Aku Kembali."
Buku ini sebagai bekalan untuk menghadapi saat kepulangan kita kepada Allah. Semoga kepulangan kita dalam keredhaan Allah.
"Wahai jiwa-jiwa yang tenang. Kembalilah kepada tuhanmu dengan redha dan lagi diredhai-Nya. Masuklah ke dalam golongan hamba-Ku yang berbahagia. Dan masuklah ke dalam syurga-Ku." Surah Al-Fajr, ayat 27- 30.
Daripada Allah kita datang, kepada Allah jualah kita kembali.

Macam mana dah baca preview setiap buku? Bestkan ayat dia kan...siapa yang mencari ketenangan dalam jiwa sesuai sangat. Aku berhajat nak beli lah juga. Kalau korang nak beli boleh klik link sini.

Khamis, November 05, 2020

E-book ke-2 dari Srikandi Saham - Trade What You See Prequel

Assalamualaikum... Sebelum ini aku ada cerita pasal e-book dari srikandi saham yang amat mudah nak difahami oleh orang biasa, orang yang bukan dalam bidang saham dan pelaburan. Alhamdulillah aku belum baca sampai habis tapi dah 75% e-book aku berjaya baca. Kenapa lama sangat masa aku ambik nak baca e-book yang hanya 122 muka surat sahaja? Sebab aku nak faham betul-betul apa yang nak disampaikan. Kalau nak faham betul-betul aku kena buat catatan apa yang aku faham. Belum habis hadam buku 1, srikandi saham dah keluar e-book ke-2. Aku pun tau pasal e-book ke-2 ini melalui Mr.Y. Apa dia cerita dalam e-book ke-2 Trade What You See Prequel? 

Sebelum aku cerita apa yang ada dalam e-book kedua srikandi saham, aku nak share lah sikit apa ilmu aku dapat dari e-book pertama srikandi saham setakat yang aku baca ye. 

  • Pengenalan Srikandi saham cerita bagaimana dia bermula dan kenapa dia memilih untuk bermain saham walaupun modal kecil. Ini menarik sebab bukan semua ada modal besar nak mula main saham. Tapi dia tak suruh kita main beli sahaja saham.
  • E-book pertama Srikandi Saham banyak kongsi kajian kaunter yang dia buat, bagaimana nak buat kajian kaunter. Antara kaunter kaunter yang disentuh adalah Ucrest, keyasic, Perdana, Uzma, Hibics dan lain-lain.
  • Pertama kali aku dengar dan faham apa itu "buy on rumours, sell on news" dan perkaitan sentimen semasa dengan sektor mana yang akan beraksi. Masa awal pandemik covid-19, sentimen harga minyak jatuh giler-giler untuk kita orang biasa. Tapi bagaimana dengan pasaran saham? Dalam ini ada diceritakan.
  • Nak melabur kena ada trending plan. Nak buat trending plan kena tahu kaunter itu buat apa. Maka kena buat kajian kaunter. 
  • Dato' Awang Daud Bin Awang Putra, siapa dia? Korang kenal? Aku tak kenal sebelum baca, dah baca e-book Srikandi Saham baru kenal sikit. Kenapa beliau dikatakan insan yang ada sentuhan emas dalam Bursa Saham? E-book pertama Srikandi Saham turut berkongsi tentang individu penting dalam pasaran saham malaysia. Bagaimana rutin seorang pelabur berjaya turut dikongsikan.
Rasanya cukup 5 dulu apa aku dapat dari e-book trade what you see. Kalau anda nak tahu lebih lanjut jangan segan-segan klik link sini atau banner kat bawah.


E-book ke-2 Trade What You See Prequel dari Srikandi Saham pada aku adalah sambungan kepada buku 1. Kenapa? Bila baca buku pertama, aku fikir dia ni asyik cerita pasal kajian kaunter, plan pelaburan, syarikat-syarikat di bursa Saham, tapi tak ada cerita 

  • bagaimana nak mula?
  • dekat mana nak daftar?
  • apa jenis akaun saham yang ada?
  • kena pergi kaunter ke setiap kali nak beli saham? Sekarang musim covid-19 memang payah nak gerak ke sana sini...tak boleh beli saham guna online ke macam guna Maybank2u?
Rupanya segala persoalan itu ada dalam buku kedua iaitu Trade What You See Prequel.


Pelaburan saham adalah salah satu income yang pada aku mudah untuk surirumah buat kalau faham dan pandai. Maka nak faham dan pandai kita kena belajar dulu, jika baca tak faham bertanya kepada yang lebih faham. Sejak pandemik covid-19 melanda dunia, banyak sahaja sifu-sifu saham yang muncul. Pilih sifu yang betul-betul diyakini dapat membantu ye...Sekian sahaja perkongsian kali ini.


Rabu, November 04, 2020

#MYHackathon- Tahniah untuk pemenang ke peringkat akhir bagi lokasi Kuala Lumpur

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF), di bawah inisiatif PENJANA membawakan program MYHackathon yang bertujuan untuk mencari bakat bakat hebat anak Malaysia untuk membantu mendigitalkan sistem penyampaian servis kerajaan.
Program MYHackathon yang akan dijalankan secara hibrid fizikal (untuk hari pertama sahaja) dan “online” (untuk hari kedua sehingga ketujuh) ini akan diadakan di Enam (6) lokasi seluruh negara, seperti tarikh di bawah:
1️⃣ Kuala Lumpur - 03 Oktober 2020 (Sabtu)
2️⃣ Kuala Terengganu - 05 Oktober 2020 (Isnin)
3️⃣ Johor Bahru - 24 Oktober 2020 (Sabtu)
4️⃣ Kuching - 26 Oktober 2020 (Isnin)
5️⃣ Pulau Pinang - 21 November 2020 (Sabtu)
6️⃣ Kota Kinabalu - 23 November 2020 (Isnin)
Penyertaan adalah terbuka kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas, samada secara individu berkumpulan ataupun syarikat.
Jadilah antara rakyat yang pertama menyumbang kepada penyelesaian masalah digitalisasi Kerajaan Malaysia, sambil memenangi pelbagai hadiah menarik termasuk wang tunai sehingga RM10 ribu dan geran kerajaan bersyarat bernilai RM250 ribu.
Jangan tunggu lagi, jom DAFTAR SEKARANG melalui http://bit.ly/myhackathon2020
Yuran adalah PERCUMA dan TEMPAT SANGAT TERHAD. Pihak penganjur hanya menerima 200 peserta di setiap lokasi program pada hari pertama untuk mematuhi syarat penjarakan sosial & SOP Covid-19.
Untuk maklumat lanjut sila layari www.myhackathon.gov.my
Dia atas adalah pengenalan apa MYHackathon yang disertai oleh Mr.Y..Alhamdulillah Mr.Y berjaya ke peringkat akhir. Selamat maju jaya untuk semua pemenang. Semoga perkhidmatan kerajaan lebih mudah dicapai oleh rakyat.





Selasa, November 03, 2020

Dr. Stranger~pengaruh drama korea Mr.Y

 Assalamualaikum, entah macam mana aku boleh terjoin Mr.Y layan drama korea. Sebelum ini kami marathon tengok Hotel De Luna, sekarang dia duk marathon Dr.stranger. Pada aku cerita ini menarik bukan sebab kisah cinta tetapi sebab kepakaran dan politik nya. Sambil aku tengok, terlintas dalam fikiran aku betul ke dekat korea utara pakar-pakar bedah akan diuji melakukan pembedahan dalam keadaan gelap? Betul ke orang korea utara menggunakan rakyat tak bersalah untuk jadi bahan uji kaji? Banyak sebenarnya isu yang wujud dalam kisah Dr.Stranger ini. 

Kerana nak dapat nama, maka sanggup korbankan kepakaran yang sukar dicari ganti. Kerana politik sanggup belakangkan nilai kasih sayang. Cerita ini ada lawak, serius dan sedih. Masa mula-mula Mr.Y kata nak layan Dr.Stranger, aku ingat Dr.Stranger Avengers tu, rupanya cerita lain..Cadangan aku...nak feeling layan sendiri, insyalah anda akan dapat sesuatu...




Sabtu, Oktober 31, 2020

Antara masa dan duit....

Aku perhatikan, ada suami yang tak pernah berkira hulur duit dekat isteri tetapi amat sukar memberi waktu untuk isteri melakukan apa dia suka. 

Aku perhatikan juga, ada suami tak mampu nak hulur duit untuk isteri tetapi sentiasa izinkan isteri memiliki ruang waktu untuk melakukan apa yang diingini.

Aku perhatikan lagi, ada suami duit nak bagi dekat isteri amat berkira, masa untuk isteri pun berkira.

Aku perhatikan terus, ada suami yang memberi keseimbangan antara keperluan duit dan masa. Isteri beruntung mendapat kedua-duanya secara seimbang.

Duit itu ibarat keperluan luaran manakala masa itu keperluan emosi. Antara keperluan fizikal dan emosi, mana lagi penting? Hakikat isteri cukup pakai menutup aurat sudah memadai. Manakala keperluan emosi itu lagi utama apabila suami dah meyediakan keperluan fizikal yang wajib itu cukup. Emosi isteri atau ibu yang stabil akan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Emosi isteri senang untuk dilayan. Ada isteri cukup sekadar suami mendengar dia membebel, manakal ada isteri hanya perlukan waktu solat yang tenang. 






 

Khamis, Oktober 29, 2020

Rabu, Oktober 28, 2020

Sedihkan, bila perkembangan anak-anak kecil dibanding-bandingkan.

Ibu atau ayah yang ada anak pasti pernah mengalami situasi ini. Jangan kata orang lain bandingkan anak mereka dengan anak kita, kadang kita sendiri bandingkan perkembangan antara anak kita. Contoh, kenapalah adik tak boleh cakap lagi dah 2tahun tapi kakak dulu 2tahun dan bercocet mulutnya. Bayangkan kalau anak itu faham, mesti dia sedihkan, anak 4 tahun sudah boleh memahami perbualan ringkas orang dewasa terutama apabila kita bicara tentang mereka...

Setiap anak akan alami perkembangan yang berbeza. Sepertimana kita memerlukan pelbagai kemahiran dalam kehidupan, tetapi kita akan lebih cepat menguasai kemahiran tertentu. Ada kemahiran kita akan sedikit perlahan untuk kuasai. Begitulah anak kecil. Mungkin anak kita lambat bercakap tapi dia cepat menguasai kemahiran bermain muzik atau boleh makan sendiri dengan bersih dengan baik sekali.

Berikut adalah panduan carta perkembangan anak-anak. Jadikan ini sebagai panduan bukan penentu kecemerlangan anak. 



Jika perkembangan anak terlalu lambat dari yang sepatutnya memang wajar kita bawa jumpa yang pakar. Apa yang aku nak cakap disini perbandingan yang dibuat oleh pakar bukan perbandingan makcik bawang. Bahasa yang digunakan adalah kemas dan cermat. Manakala bahasa makcik bawang adakala boleh menyakitkan hati. Adakala ini boleh jadi pergaduhan. 

Jika kita bukan dalam bidang tersebut cukup kita sekadar menasihat mereka untuk bertemu dengan yang pakar. Tidak perlu kita bandingkan perkembangan anak kita dengan anak mereka. Aku baca dari buku Revolusi IQ.EQ.SQ (menyingkap rahsia kecerdasan berdasarkan quran dan teori neurosains mutakhir) karangan Taufik Pasiak. menyentuh mengenai teori multiple intelligence. Teori ini ada 7 aspek kecerdasan yang perkatakan iaitu lisan, matematik, gerak badan, kreativiti, muzik, interpersonal dan intrapersonal (emosi). Setiap kepandaian ini tidak berkembang secara sekata tetapi ada yang lebih kehadapan dan ada yang lebih kuat. Tetapi bagi setiap individu ia berbeza. 

Mungkin anak mereka mengalami perkembangan kreatif yang pesat, sebab itu perkembangan muzik lambat. Apa yang penting sebagai orang luar, jangan bandingkan kerana kita tak tinggal sebumbung dan melihat perkembangan lain kanak-kanak tersebut.Itu sahaja bebelan hari ini..

Ahad, Oktober 18, 2020

Anak suka buat apa yang mak ayah buat....

Kalau anda anak kecil pasti anda perasan bahawa anak ini sebolehnya akan cuba buat apa yang anda buat. Kadang-kadang mereka mengambil alih kerja yang sedang anda buat. adakah kita kena marah atau biarkan sahaja?

Kalau aku, tengok keadaan. kalau apa aku buat itu membahayakan mereka mestilah tak bagi tapi tak lah marah. Terang elok-elok. Adakala kita tengah nak cepat dia pun datang menyibuk, redha aja lah. sampai usia berapa kena layan karenah anak-anak ini? Pada pendapat aku sehingga usia merek 7 tahun. Kerana usia 7 tahun mereka dah faham arahan dan insyalah dah boleh membantu sebaiknya. Kakak humaira umur 7tahun telah pandai cuci bekas dalam sinki dengan bersih. Masuk usia 8 tahun dia telah mampu buat telur mata sendiri dan goreng nuget. Walaupun ketika aku suruh kakak humaira buat semua itu, mertua bising kerana dia tak yakin budak itu boleh buat. 
Kembali kepada tajuk kita iaitu anak suka buat apa mak ayah buat. Ini kerana kita mak ayah adalah model, idola, icon dan cikgu utama bagi anak-anak. Jangan salahkan anak asyik nak tengok telefon andai kita sentiasa melihat telefon didepan mereka.  Sampai waktu kita perlu main dengan mereka tetap mengadap telefon. Bagaimana kita nak didik anak fokus andai kita sendiri tidak fokus melayan mereka? 
Kalau kita marah mereka tiru apa kita buat, mereka akan hilan panduan utama. Sebaliknya kita kena jelaskan apa yang mereka boleh tiru dan apa yang mereka tidak boleh tiru. Kita kena faham, anak-anak ikut apa mak ayah buat kerana mereka nak merasa perasaan melakukan sesuatu itu. 


Uzayr berbeza dengan uwais, dia suka sangat tiru ummu buat kerja dekat laptop manakala abangnya uwais yang lebih suka turut serta ummu masak di dapur. Bagi peluang mereka merasai perasaa tersebut, insyalah kita akan dapat kesan minat dan kecenderungan anak-anak. 

Itu sahaja perkongsian kali ini.