Sabtu, Oktober 31, 2020

Antara masa dan duit....

Aku perhatikan, ada suami yang tak pernah berkira hulur duit dekat isteri tetapi amat sukar memberi waktu untuk isteri melakukan apa dia suka. 

Aku perhatikan juga, ada suami tak mampu nak hulur duit untuk isteri tetapi sentiasa izinkan isteri memiliki ruang waktu untuk melakukan apa yang diingini.

Aku perhatikan lagi, ada suami duit nak bagi dekat isteri amat berkira, masa untuk isteri pun berkira.

Aku perhatikan terus, ada suami yang memberi keseimbangan antara keperluan duit dan masa. Isteri beruntung mendapat kedua-duanya secara seimbang.

Duit itu ibarat keperluan luaran manakala masa itu keperluan emosi. Antara keperluan fizikal dan emosi, mana lagi penting? Hakikat isteri cukup pakai menutup aurat sudah memadai. Manakala keperluan emosi itu lagi utama apabila suami dah meyediakan keperluan fizikal yang wajib itu cukup. Emosi isteri atau ibu yang stabil akan mewujudkan keharmonian rumah tangga. Emosi isteri senang untuk dilayan. Ada isteri cukup sekadar suami mendengar dia membebel, manakal ada isteri hanya perlukan waktu solat yang tenang. 






 

Khamis, Oktober 29, 2020

Rabu, Oktober 28, 2020

Sedihkan, bila perkembangan anak-anak kecil dibanding-bandingkan.

Ibu atau ayah yang ada anak pasti pernah mengalami situasi ini. Jangan kata orang lain bandingkan anak mereka dengan anak kita, kadang kita sendiri bandingkan perkembangan antara anak kita. Contoh, kenapalah adik tak boleh cakap lagi dah 2tahun tapi kakak dulu 2tahun dan bercocet mulutnya. Bayangkan kalau anak itu faham, mesti dia sedihkan, anak 4 tahun sudah boleh memahami perbualan ringkas orang dewasa terutama apabila kita bicara tentang mereka...

Setiap anak akan alami perkembangan yang berbeza. Sepertimana kita memerlukan pelbagai kemahiran dalam kehidupan, tetapi kita akan lebih cepat menguasai kemahiran tertentu. Ada kemahiran kita akan sedikit perlahan untuk kuasai. Begitulah anak kecil. Mungkin anak kita lambat bercakap tapi dia cepat menguasai kemahiran bermain muzik atau boleh makan sendiri dengan bersih dengan baik sekali.

Berikut adalah panduan carta perkembangan anak-anak. Jadikan ini sebagai panduan bukan penentu kecemerlangan anak. 



Jika perkembangan anak terlalu lambat dari yang sepatutnya memang wajar kita bawa jumpa yang pakar. Apa yang aku nak cakap disini perbandingan yang dibuat oleh pakar bukan perbandingan makcik bawang. Bahasa yang digunakan adalah kemas dan cermat. Manakala bahasa makcik bawang adakala boleh menyakitkan hati. Adakala ini boleh jadi pergaduhan. 

Jika kita bukan dalam bidang tersebut cukup kita sekadar menasihat mereka untuk bertemu dengan yang pakar. Tidak perlu kita bandingkan perkembangan anak kita dengan anak mereka. Aku baca dari buku Revolusi IQ.EQ.SQ (menyingkap rahsia kecerdasan berdasarkan quran dan teori neurosains mutakhir) karangan Taufik Pasiak. menyentuh mengenai teori multiple intelligence. Teori ini ada 7 aspek kecerdasan yang perkatakan iaitu lisan, matematik, gerak badan, kreativiti, muzik, interpersonal dan intrapersonal (emosi). Setiap kepandaian ini tidak berkembang secara sekata tetapi ada yang lebih kehadapan dan ada yang lebih kuat. Tetapi bagi setiap individu ia berbeza. 

Mungkin anak mereka mengalami perkembangan kreatif yang pesat, sebab itu perkembangan muzik lambat. Apa yang penting sebagai orang luar, jangan bandingkan kerana kita tak tinggal sebumbung dan melihat perkembangan lain kanak-kanak tersebut.Itu sahaja bebelan hari ini..

Ahad, Oktober 18, 2020

Anak suka buat apa yang mak ayah buat....

Kalau anda anak kecil pasti anda perasan bahawa anak ini sebolehnya akan cuba buat apa yang anda buat. Kadang-kadang mereka mengambil alih kerja yang sedang anda buat. adakah kita kena marah atau biarkan sahaja?

Kalau aku, tengok keadaan. kalau apa aku buat itu membahayakan mereka mestilah tak bagi tapi tak lah marah. Terang elok-elok. Adakala kita tengah nak cepat dia pun datang menyibuk, redha aja lah. sampai usia berapa kena layan karenah anak-anak ini? Pada pendapat aku sehingga usia merek 7 tahun. Kerana usia 7 tahun mereka dah faham arahan dan insyalah dah boleh membantu sebaiknya. Kakak humaira umur 7tahun telah pandai cuci bekas dalam sinki dengan bersih. Masuk usia 8 tahun dia telah mampu buat telur mata sendiri dan goreng nuget. Walaupun ketika aku suruh kakak humaira buat semua itu, mertua bising kerana dia tak yakin budak itu boleh buat. 
Kembali kepada tajuk kita iaitu anak suka buat apa mak ayah buat. Ini kerana kita mak ayah adalah model, idola, icon dan cikgu utama bagi anak-anak. Jangan salahkan anak asyik nak tengok telefon andai kita sentiasa melihat telefon didepan mereka.  Sampai waktu kita perlu main dengan mereka tetap mengadap telefon. Bagaimana kita nak didik anak fokus andai kita sendiri tidak fokus melayan mereka? 
Kalau kita marah mereka tiru apa kita buat, mereka akan hilan panduan utama. Sebaliknya kita kena jelaskan apa yang mereka boleh tiru dan apa yang mereka tidak boleh tiru. Kita kena faham, anak-anak ikut apa mak ayah buat kerana mereka nak merasa perasaan melakukan sesuatu itu. 


Uzayr berbeza dengan uwais, dia suka sangat tiru ummu buat kerja dekat laptop manakala abangnya uwais yang lebih suka turut serta ummu masak di dapur. Bagi peluang mereka merasai perasaa tersebut, insyalah kita akan dapat kesan minat dan kecenderungan anak-anak. 

Itu sahaja perkongsian kali ini. 

Sabtu, Oktober 17, 2020

Wanita Idaman Syurga


Topik Assalamualaikum pagi ini adalah sambungan dari minggu lepas....apa nama ustazah ini ye....gaya penceritaan menarik. antara perkongsia yang aku dapat adalah..

+ kenapa anda dengar ini kerana anda suka dengar ilmu, kerana anda terima hidayah. hidayah dengan ilmu yang mendekat dengan Allah.

+ istiqamah, berterusan walaupun kecil. biar kita faham kenapa buat sesuatu bukan sekadar ikutan. Jangan menggunakan alasan, "tunggu, nanti dapat hidayah baru pakai"

+ key point wanita idaman syurga adalah syahadah, rujuk al-quran, jangan main cedok hadis hadis atau cerita cerita. Teruskan mengaji dan mengkaji.

+ anak-anak akan melihat contoh dari ibu bapa, jangan kata dah besar nanti jangan jadi macam mak. tapi ubah diri kita untuk anak jadikan kita idola.

+ kita hamba, kita yang perlu tunduk kepada kata Allah dan bukan Allah ikut kata kita.

Usatazah ini banyak beri contoh Neelofa. Apabila melihat perubahan Neelofa dari dulus shingga sekarang maka sesuai sangatlah contohnya itu.


PKPB lagi sekali.....

 Apabila diumumkan bahawa PKPB akan dilaksanakan di seluruh KL, Putrajaya dan Selangor, maka wujud pelbagai reaksi.

Aku sendiri lebih setuju dengan perlaksanaan PKPB apabila melihat peningkatan kes baru covid 19.  Kawasan anda terlibat ke?

Jumaat, Oktober 16, 2020

Besyukur sebelum terlambat kerana bila-bila masa Allah boleh tarik.


 Assalamualaikum dan selamat pagi..Waktu makan malam semalam, ada lah borak-borak kami suami isteri. Aku bukan jenis banyak komplain dan merungut tetapi apabila ada benda yang sangat sangat buat aku terganggu aku akan mula bercerita. Pada Mr.Y, bercerita tak salah tapi jangan memperlekeh atau merendah-rendah orang lain. Sikap ini sama macam bonda aku, aku tak pernah dengar dia mengumpat orang atau bercerita tak elok tentang seseorang. kalau ada pun pasti berlapik dan tidak akan kita tahu tentang siapa dia katakan, tujuan agar kita ambil iktibar. Berbalik kepada cerita semalam, aku adalah termengata tentang seseorang ni, terus dipangkah oleh Mr.Y.

"Bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang, jangan bandingkan atau rendahkan orang lain. Apa yang kita ada ini sekelip mata sahaja Allah boleh tarik kalau kita tak bersyukur."

Apabila dah dapat ayat padu macam ini terus insaf lah kan... nak ke Allah tarik apa yang kita ada sekarang. Tak sayang ke...atau tak rasa menyesalkah kerana sikap kita, Allah tarik nikmatnya. 

Aku ingat kisah itu sekadar di meja makan, tapi rupanya ia bersambung di kamar tidur. Menjadi kebiasaan kami suami isteri akan berbual sebelum tidur. Maka sambungan malam  tadi adalah tentang syukur. Mr.Y berkongsi info dan ilmu yang dia dapat daripada kursus yang dia hadir semalam. Antaranya adalah,

Kita tak akan nampak dan rasa nikmat Allah beri kepada kita sekarang jika kita tak menilai perbezaan kita sekarang berbanding 15tahun lepas. Kenapa 15tahun? Kerana 15tahun tempoh yang panjang dan pasti kita mengalami perubahan walau tak banyak tapi pasti ada. Jika begitu, kita kena buat timeline lah kan...

Kira aku punya timeline, 15 tahun lepas belum kawin, sekarang dah anak empat. Itu rezeki lah...nak lagi jelas buat setahun demi setahun.

Itu sahaja perkongsian kali ini..moga bermanfaat...


Isnin, Oktober 12, 2020

Wiladah wajib atau tidak selepas bersalin?

 Assalamualaikum dan selamat petang. Aku nampak dekat Facebook masih ada yang berbicara tentang wajib mandi wiladah selepas bersalin walaupun darah nifas masih mengalir. Di sini aku nak kongsi sedikit pengetahuan yang aku dapat semasa menunggu hari kalahiran puteri sulong. Aku menunggu kelahiran di kampung ditemani ibunda tercinta. Bonda aku amat luas pengetahuan tentang agama bagi aku, selain suka mendengar ceramah dan hadiri kelas-kelas agama, beliau juga gemar membaca. Saat menunggu kelahiran aku melihat orang naikan status di media sosial tentang mandi wiladah, maka aku tanya dekat bonda. Wiladah itu apa? Apa itu mandi wiladah? Wajib ke? Jawapan yang aku dapat adalah...

"Wiladah adalah melahirkan, mandi wiladah adalah mandi hadas selepas melahirkan anak. Ia wajib bagi mereka yang tidak ada darah nifas tetapi adalah tidak perlu bagi yang ada darah nifas. Kerana hukum mandi wajib adalah bersih dari segala hadas. Jika masih mengalami darah nifas maka macam mana kita nak mandi wajib untuk wiladah."

Bila bonda aku kata melahirkan tak ada darah nifas, aku agak pelik sebab setahu aku kalau melahirkan pasti ada darah nifasnya. Jawapan bonda, "ada yang beranak, darah keluar habis semua sekali dengan bayi keluar. Kerana darah nifas adalah darah yang keluar selepas keluarnya bayi dari kandungan menurut mazhab syafie. Selain itu ada juga yang beranak secara pembedahan, tidak darah yang keluar dari faraj."

Sini aku share you tube ustas azahar idrus, moga anda lebih faham...



G2G Animal Garden - Sesuai sangat untuk masa bersama keluarga...

 Assalamualaikum dan salam semua. Ini kisah kami beberapa minggu lepas. Alhamdulillah, akhirnya kami berjaya menunaikan janji kepada anak-anak terutama kakak humaira untuk membawa mereka ke zoo, walaupun yang kami bawa ini hanyalah 'petting zoo' tapi rasa amat berbaloi dan berguna.

Sebenarnya ini adalah kali pertama anak-anak terdedah secara langsung kepada haiwan ternakan, memberi makan, menyentuh dan menunggang haiwan-haiwan terlibat kecuali Hana kerana dia pernah ikut lawatan sekolah ke G2G animal garden tahun lepas. Oleh kerana kakak humaira adalah anak sulung, maka dia paling berani memberi makan dan menyentuh haiwan. Syukur juga dia menjadi pendorong kepada adik-adik untuk mencuba. Anak-anak aku membesar di tengah kota raya, maka mereka sangat jarang melihat haiwan ternak. Jika balik kampung mereka selalu nampak ayam je lah, lain-lain tak jumpa. 

Lawatan kali ke-dua hana ke sini, aku gembira kerana dia berani buat sedikit kemajuan...kali pertama dulu dia tak pengang, bagi makan apa-apa haiwan, naik kuda pun bersama kawan. Kali ini dia berani pegang dan beri makan. Kami pergi bersama adik aku dan keluarga kakak aku. Layan gambar lah ye..






Sebenarnya banyak lagi gambar tapi dalam fon Mr.Y...Video tak siap pun ada...Itu sahaja perkongsian kali ini...

Sabtu, Oktober 03, 2020

Perasaan anda apabila melihat peningkatan kes baru covid-19


 Assalamualaikum dan selamat pagi...sejak beberapa hari lepas kita melihat trend meningkat bagi kes baru covid-19 yang berlaku di negara kita. Apabila ini berlaku, ramai yang menyalahkan ahli politik rentetan peningkatan ini berlaku akibat pilihnraya di negeri sabah. Apa pun aku tak nak terlibat dengan isu ahli politik ini. Apa aku nak tahu apa perasaan anda melihat peningkatan kes ini.

Sanggupkah kita menghadapi sekali lagi PKP? Bagaimana kedudukan kewangan kita jika terpaksa menghadapi ia sekali lagi? Adakah pinjaman dapat ditangguhkan lagi bayarannya? Bagaimana dengan emosi anak-anak yang tak dapat meneroka dunia luar...


Hakikat perasaan aku sendiri, takut dengan apa yang aku nampak...risau keselamatan dan kesihatan semua yang aku sayang. Kita doakan semua ini berakhir atau setidaknya berada dalam keadaan terkawal...

Macam mana aku dapatkan tiket G2G animal garden murah


Posting kali ini adalah sebagai panduan kepada yang teringin nak bawa anak jalan-jalan tapi ada kekangan kewangan atau ingin menjimatkan wang dengan cara bijak. Kita berjimat tapi kegembiraan anak-anak tetap menjadi keutamaan. 

Pada awal aku tinjau harga tiket masuk ke G2G Animal Garden di Web Site nya, berikut adalah harga tiket iaitu RM20 Dewasa dan RM15 Kanak-kanak, bagi kanak-kanak bawah 90cm, masuk adalah percuma. Maka bagi kami sekeluarga yang ada 2 dewasa dan 3 kanak-kanak memerlukan tiket jumlah yang perlu kami bayar adalah RM85. Uzayr tak kena tiket kerana tak cukup ketinggian.

Aku tinjau lagi ada tak yang buat tawaran tiket lebih murah atau ada apa-apa pakej yang sesuai untuk kami semua. Sekali terjumpa Web TripCarte, dia ada family pakej RM48.80 untuk 2 dewasa dan satu kanak-kanak dan diskaun pembelian secara atas talian bagi tiket kanak-kanak adalah pada harga RM14.10. Maka aku hanya perlu beli 2 tiket tambahan bagi kanak-kanak dengan harga RM28.20. Jumlah yang aku perlu bayar sekarang adalah RM77. 

Maka aku usul pada Mr.Y ok tak harga tersebut, kata Mr.Y adakah ada cashback kalau aku beli itu. Ohhh...kita kena tengok ada cashback tak, buka aplikasi shopback, taip tripcarte.. YES!!! ada 5% cashback. Tapi cash back akan dapat 90 hari selepas pembelian berjaya dilakukan. Tak kisah lah, ada lah juga sikit walaupun tak banyak.

Ini adalah cashback dari shopback yang akan aku dapat hasil pembelian tiket G2G Animal Garden. Kod rujukan bagi shopback aku adalah OEjnGNE6bab. Atau klik link ini https://app.shopback.com/OEjnGNE6bab 

Oleh kerana ini adalah pertama aku buat pendaftaran dan pembelian dari Tripcarte, maka aku dapat lah reward dalam bentuk point. apabila cukup 500 point, maka kita dapat RM15 OFF.  

Seterusnya, aku pun buat segala jenis pembelian tiket, waktu nak bayar dia kata ada diskaun 31% bagi pembelian melebihi RM60 menggunakan Grab Pay Kredit. Kiranya aku akan dapat potongan dalam RM20. apa lagi terus lah bayar guna GRAB Pay. maka hasil aku hanya Perlu bayar RM57.

Ini adalah resit pembayaran menggunakan GrabPay. Waktu ini aku dapat diskaun kerana ada Intensif Penjana. Intensif ini berakhir 30 September 2020. Kalau beli sekarang, masih akan dapat Grab Point.

Bila kakak aku tahu yang kami nak ke G2G animal garden, dia pun sama nak bawa keluarga ke sana...makanya  dia suruh kita beli tiket untuk dia dan keluarga. Waktu nak beli untuk dia, point aku dah cecah 500, maka aku terus guna dan dapat diskaun RM15. Tapi aku tetap minta aku bayar harga penuh dekat aku. Kira aku dapat balik lah RM15. Dari RM57 aku tolak dengan RM15, maka harga sebenar yang aku bayar untuk kami sekeluarga adalah RM32. Kelebihan bila buat pembayaran menggunakan Grab pay, kita akan dapat point juga. 

Secara ringkas aku guna 2 aplikasi dalam pembelian kali ini....iaitu SHOPBACK & GRAB... tripcarte tak ada mobile apps, maka kamu akan dibawa terus ke web Tripcarte dalam aplikasi ShopBack.

Itu sahaja perkongsian kali ini. Harap anda semua fahamlah apa yang aku sampaikan...

Selasa, September 29, 2020

Hampir sebulan.. facebook block link blog dan instagram tak dapat komen atau like...

 Assalamualaikum dan salam lunch semua...kecewakan apabila usaha macam-macam buat tapi masih tak selesai masalahnya.

Hampir sebulan aku tak dapat share link blog dekat Facebook sebab dikatakan ia sebagai SPAM. Pelbagai cara dan panduan dan tutorial aku ikut tapi masih tak selesai...dalam masa sama aku hanya mampu letak gambar sahaja dekat instagram. Nak komen atau nak like tak dapat. Aku perasan semua ini terjadi apabila aku lulus adsense hari itu. Selepas tukar domain, kena apply adsense baru...Alhamdulilah setelah hampir 2 bulan mohon adsense pun lulus.

Masalah bila adsense lulus aku perasan beberapa hari kemudian aku tak dapat share link blog dekat facebook. Sedey wei...

Ada rakan-rakan blogger pernah alami benda ini tak..kalau ada boleh sare macam mana nak selesaikan.... Job dapat pun kena reject sebab dia nak share post dekat media sosial...dah tu aku nak share macam mana kalau facebook dan insta block link aku... job lak ada due date... Menangis tepi bucu katil pun tak guna...

Terima kasih saya dahulukan pada yang sudi membantu....




Jumaat, September 25, 2020

Beza buku pink dahulu dan sekarang....

Assalmualaikum. Ok nak cerita pengalaman buka buku pink di Klinik Kesihatan Kuala Lumpur musim covid-19 kali ini. Jika 4 kandungan sebelum ini aku boleh call klinik tanya hari apa perlu datang untuk buka buku pink, kali ini sangat berbeza kerana perlu buat temujanji melalui apliksi bookdoc. Kalau tak ada screenshot temujanji, tak payah berangan nak buka buku pink...depan pintu masuk semasa check suhu dah kena halau.

 Sampai hari temujanji, maka ke klinik lah aku, jururawat tanya suami tak datang ke? aku jawab laki aku jaga anak kat rumah. Maka dia bagi tempoh 3 bulan untuk suami datang buat HIV test. Aku tanya wajib ke? Nurse kata wajib. Jika dulu hanya aku je buat segala jenis ujian dan test, sekarang Mr.Y pun kena.

Kalau dulu selepas beberapa kali checkup baru diberi tarikh untuk minum air gula, sekarang hari buka buku dah diberi tarikh untuk MGTT test. Ini kerana faktor usia. Umur aku lebih 35tahun dah kot tahun ni. 

Itu sahaja perbezaan dari segi proses buka buku pink antara dulu dan sekarang. 

Khamis, September 17, 2020

Bila anak bertanya, Kenapa ummu abi tak suka tengok drama?

 

Ini adalah anak sulung aku yang telah berusia 8 tahun dan mula menunjukan minat menonton drama-drama. Walaupun dia mula menunjuk minat, aku taklah sokong 100% dan tak menyeka 100%. Ada had dan limit. Dia selalu menonton drama bersama nenek dan sepupunya. Persoalan yang bermain dalam fikiran dia kenapa ibubapanya tak suka tengok drama terutama drama melayu? Apa yang dia perhatikan mak saudara, sepupu-sepupu dan nenek cukup jam akan mengadap slot drama kegemaran. Tapi tidak mak ayah dia, sebaliknya mak ayah dia lebih suka menonton anime jika berpeluang...Kenapa ye....?

Sebenarnya pada pendapat aku corak kita dibesarkan sewaktu kecil membentuk diri kita sekarang. Aku dan Mr.Y dibesarkan dengan membaca komik seperti pedang setiawan, dendam kesuma, dragon quest, detektif conan dan menonton kartun seperti dragon ball, doremon, anak-anak sidek, sailor moon dan lain-lain seangkatannya. Selain itu dirumah mak ayah aku, ada peraturan penggunaan tv. Setiap hari pukul 7malam wajib tutup TV sehingga selesai solat magrib dan mengaji. Pada dia waktu maghrib dan isyak adalah waktu beribadah. Sedangkan waktu 7malam lah dari dulu hingga kini siaran drama melayu kegilaan rakyat malaysia. Aku syukur mak aku tegas bab ini, kini aku buat peraturan itu dekat anak aku...memang ada protes sebab kenapa yang lain boleh duduk layan tapi dia kena tinggalkan drama waktu itu.

Drama malam-malam tak layan ke? Bukan pelayan yang setia, kadang-kadang tak buka pun tv malam. Bila ayah mula baca buku, anak-anak takut nak buka tv sebab ayah kata bising dia nak membaca. Terpaksalah anak-anak cari aktiviti lain. Mak aku pula akan buat kerja rumah yang belum selesai atau terus tidur, lagipun nak bangun awal kan esoknya.

Kesimpulan yang aku dapat buat adalah, bagaimana kita dibesarkan akan membentuk keadaan kita bila dewasa. Bagaimana contoh kita tunjuk dekat anak-anak, maka itu yang mereka tanam dalam diri. Berbalik kepada persoalan kakak humaira, Kenapa ummu abi tak suka tengok drama? Aku jawab, 

Ummu abi memang kurang gemar menonton drama kerana pada ummu drama hanya boleh ditonton saat kita tiada hal penting untuk dilakukan. Ummu dengan abi sentiasa ada hal lebih penting untuk buat seperti layan adik main, siapkan tempahan, bac abuku yang banyak abi beli tapi tak habis-habis baca. Menonton drama bukan sekadar untuk mengisi masa lapang, sebalik perlu tengok dengan tujuan tertentu seperti apa pengajaran dan ilmu kita dapat saat menonton. Lagipun jika drama menunjukkan ciri-ciri tak bagus, lebih baik tidak tengok supaya kita tidak terikut dengan perlakuan tersebut


 Harap penjelasan ini jelas buat anak kecil yang sedang membesar...anda bagaimana jawab jika ditanya soalan begitu?

Rabu, September 16, 2020

Resepi Homemade Kerepek Pisang




Assalamualaikum dan selamat pagi. Beberapa minggu lepas mak kita tebang pokok pisang nangka tapi buah pisangnya belum masak. Mak mertua kita tak pernah buat kerepek pisang, maka dia tanya kita pernah buat atau tak? Kita orang kampung mestilah pernah, dia cerita macam mana anak dia pernah  buat tapi kerepek melekat satu sama lain, tak jadi sekeping-sekeping. Sebenarnya ada semua bahan nak buat kerepek pisang ramai yang tahu tetapi teknik nak buat tak semua tahu. Maka kali ini aku nak kongsikan cara bagaimana aku buat kerepek dari zaman sekolah sehingga kini. Teknik ini semua aku perolehi daripada arwah ibu dan nenek. 

Bahan-bahan

  • Pisang putik (aku guna kali ini adalah pisang nangka)
  • Air 
  • Garam kasar
  • Minyak



Cara-cara
  • Besen besar digunakan untuk mengisi air sehingga dapat meredam semua pisang yang dikupas. 
  • Garam kasar dilarutkan kedalam air tadi. Anggaran jangan sampai air menjad terlalu masin...masin sikit-sikit sahaja.
  • Seterusnya kupas pisang tadi dan terus rendam ke dalam basen bersama air garam tadi. Buat sehingga semua pisang habis. Nasihat pakai sarung tangan kalau tak nak getah pisang melekat ditangan.
  • Biarkan pisang itu terendam sekitar 1 ke 2 jam...jangan lama sangat nanti kerepek hampa jadi masin sangat.
  • Selepas 1 ke 2 am, panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Kita buat 1 kg minyak terus dan pastikan kuali besar ye baru best nak memarut. 
  • Sementara tunggu minyak panas toskan beberapa biji pisang agar air nya kering, jangan tos semua sebab tak nak pisang nanti jadi hitam.
  • Apabila minyak telah panas, terus parut pisang ke dalam kuali, jika ada pembantu, maka seorang memarut dan seorang mengacau. Insya Allah kerepek yang diperolehi tak akan melekat satu sama lain. 
  • Sementara nak tunggu yang dalam kuali garing, toskan beberapa biji yang lain untuk parutan seterusnya dan buat sehingga habis.
Bagaimana nak tahu pisang telah garing adalah dengan melihat buih gorengan berkurangan, jangan tunggu sehingga pisang bertukar warna. Ada sesetengah orang meletakkan bawang putih ke dalam minyak tapi aku tak letak. Ada juga yang hanya rendam pisang dalam air biasa sahaja, apabila siap digoreng mereka gaulkan dengan garam untuk dapat kerepek pisang masin. Kalau zaman kecil dahulu nenek kita gaul gula castor maka dapat kerepek pisang manis. 

Itu sahaja perkongsian kali ini. Harap berguna...


Sabtu, September 05, 2020

Dinner @ HR Steak House

Assalamualaikum dan salam semua. Ini kedai makan telah lama ada. Jika waktu bujang dulu kedai ini salah satu pilihan utama aku dan kawan-kawan kalau nak makan western. Kenapa? Sebab harga murah dan kuantiti makanan banyak (tak kedekutlah). Sehari sebelumnya, aku keluar dengan adik aku, aku cakap dekat dia nak makan western tapi dia tak minta. Maka kami makan biasa-biasa sahaja. Aku langsung tak cakap dekat Mr.Y yang aku teringin sebab aku punya teringin dah hilang. Tetiba petang sebelum hari merdeka Mr.Y ajak keluar makan awal tapi tak cakap nak makan dekat mana. Maka kami anak beranak ini ikut je lah dia dari belakang. Sampai depan HR Steak House dia masuk. Aku macam wow!!! tak cakap pun dapat tahu apa bini mengidam. Hebat bapa nak tambah anak ini. Oleh kerana semenjak penularan covid-19 ini, kami jarang sangat makan kedai...seronok lah mereka dapat makan kedai kali ini.

Sampai awal, tapi tempat duduk dah penuh...kena tunggu sekejab.

Berikut menu yang kami pilih. Kebanyakkan makanan habis, tak ku sangka uwais, hana dan humaira habis satu hidangan. Berbaloi sangat makan kat sini walaupun masa menanti itu lama.

Pilihan Mr.Y
Ummu dengan kakak tetap pilih lamb chop. 


Nenek perut melayu, maka abi ambil nasi moroco dan nenek nak mencuba juga makan fish grill. Nenek punya fries kena pau dengan kakak humaira.  

Ini uwais dan hana punya menu. Mula-mula mereka makan guna piasu dan garfu, tapi orang melayu lagi nikmat makan guna tangan..sudahnya pakai tangan. Nampak tak uzayr lena tidur...




Resepi Mufin Labu airfryer




 Bahan-bahan

  • 1 cawan labu manis yang telah dikukus
  • 2 cawan tepung gandum*
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat*
  • 1 sudu kecil serbuk penaik*
  • Secubit garam
  • 1/3 cawan minyak masak / minyak zaitun (pastikan ia memang untuk masak bukan dressing) /minyak sayuran
  • 1/2 cawan susu segar/ susu cair/ susu penuh lemak (apa saja susu yang ada kat rumah anda kecuali susu pekat manis, jika tiada juga bancuhlah susu anak dalam setengah cawan)
  • 3/4 cawan gula perang
  • sedikit asen vanilla
  • 2 biji telur


Cara-Cara
  • Ayak bahan bertanda * sebanyak 2 kali dan ketepikan
  • Masukkan telur, asen vanilla, gula, labu, minyak, garam dan susu ke dalam blender. Maka kisarlah ia sehingga hancur.
  • Masukkan bahan-bahan kisar kedalam bahan-bahan yang telah di ayak tadi. Gaul sekata.
  • Panaskan airfryer ada suhu 160℃.
  • Sementara tunggu airfyrer panas, maka masukkan adunan dalam cawan mufin sehingga 3/4 penuh cawan. Aku guna size L, dapat 8 cawan.
  • Setelah air fryer panas, masukan cawan yang telah diisii adunan kedalamnya dan set 160℃/18minit.
  • Siap, angkat makan panas-panas dengan teh O.


Selasa, September 01, 2020

Berapa gajimu? hingga kamu rela tiggalkan solatmu.


Sedar atau tidak, ramai antara kita yang sanggup meninggalkan solat semata-mata hendak menyelesaikan pekerjaan. Ada yang mempersoalkan pula jika kita nak solat disaat kerja sedang dijalankan. 

Apa perasaan andai anda mendengar kenyataan ini secara tak sengaja dari seorang rakan kerja anda?
"Kenapa xxx sibuk nak solat tengah buat kerja, gaji bayarkan buatlah kerja dulu. Solat nanti-nanti boleh, tak pasal-pasal kena tunggu dia solat nak buat kerja." 
Kenyataan ini datang dari mulut seorang insan beragama islam, yang apabila diajak solat berjemaah dijawabnya, "solatlah dulu."

Sedar atau tidak yang bercakap bahawa gaji yang diperolehi dari pekerjaan itu datangnya dari Allah. Majikan, bos dan pekerjaan hanyalah perantara. Walaupun besar mana gajimu, ia tidak akan berkat andainya kamu menginggalkan solat saat untuk mendapatkannya.


Arwah cik, Rodziah binti Abas amat menitik beratkan soal solat dalam waktu, antara pesanan yang masih terpahat dalam hati aku...
  • Jangan tinggalkan solat walau sesusah mana kita, sebab Allah akan memudahkan kita menyelesaikan urusan yang susah.
  • Jika kita tunaikan hak Allah dalam masa yang ditetapkan, maka Allah akan menunaikan hak kita ketika kita perlukan.
  • Orang yang jaga solat tak akan pernah merasa kesempitan rezeki.
  • Hati mereka yang jaga solat akan tenang, air muka mereka nampak jernih dan jiwa mereka lebih bahagia. 
  • Awak nak fokus belajar, belajar untuk fokus dalam solat. Insyaallah kalau dapat khusyuk dalam solat, maka kita mudah untuk fokus ketika belajar.
  • Kerja, kerja juga tapi solat jangan buat senang, sebab gaji awak dapat tu, bila-bila je Allah boleh tarik balik kalau awak main-main dengan solat. Gaji awak dapat dengan izin Allah. (ini aku ingat sangat sebab masa tu baru kerja dan kerja pula asyik merantau dari satu tempat ke satu tempat. Faham sangat cik kalau dah kerja merantau dari satu tempat maka solat mungkin terabai.)

 

Ahad, Ogos 30, 2020

Borak petang: Duduk rumah, duit tak masuk?

Assalamualaikum dan salam subuh. Sebenarnya terlintas nak tulis pasal isu ini apabila berlaku dialog lebih kurang begini antara kami anak beranak.

Wan: abi hana keluar kerja ke?
Hana: kena keluar kerja baru duit masuk.
Nenek: keluar kerja baru ada duit, duduk rumah duit tak masuk.
Aku (tetiba datang menyampuk): apa dia mak?
Nenek: kita duduk rumah tak ada duit masuk.
Aku: eh! orang duduk rumah duit masuk je..
Nenek: laki ada duit boleh lah bagi.
Aku: tak lah mak,maksud orang bukan duit laki bagi, tapi sendiri kita buat.
Nenek: Ada orang order lagi ke barang ko buat, jarang dah nampak ko buat kerja dekat komputer.
Aku: kadang-kadang nak buat duit dari rumah bukan tunggu ada barang untuk dijual pun. Kita buat pelaburan, kita sediakan tempat untuk orang iklankan barang orang atau promote barang orang lain jual.
Nenek: dulu ada barang, orang beli baru duit masuk. Tapi bila sibuk jual barang dari rumah, kerja rumah banyak tak siap.
Aku: kerja rumah ni bila nya nak abis, kita basuh baju hari ini, esok dah bertimbun balik baju kotor, masak kena buat hari-hari, mainan dorg ni, kita kemas dia sepah..kemas sepah balik.

Daripada perbualan di atas, apa yang aku dapat simpulkan adalah, pertama masih ada segelintir ahli masyarakat menganggap bahawa surirumah hanya mengharap wang dari suami. Ada duit suami bagi, ada lah nak buat belanja, banyak laki bagi, banyak boleh belanja. Apabila ini berlaku, maka mereka akan dipandang rendah terutama jika suami tak berapa nak kaya. Sebenarnya ramai saja surirumah yang ada pendapatan sendiri sekarang. Kadang-kadang pendapatan mereka melebih pendapatan sewaktu mereka bekerja makan gaji. Kebanyakkan mereka akan persoalkan kenapa tak bekerja, terutama bagi yang berpelajaran tinggi tapi memilih untuk duduk rumah dan mengharap wang suami semata. Percayalah bukan senang untuk seorang yang menghabiskan masa bertahun-tahun belajar tinggi-tinggi untuk memilih menjadi surirumah sepenuh masa. Lagi sukar, jika mereka pernah bekerja dan merasa ada wang sendiri. Tetapi mereka semua ada sebab yang tersendiri. Jangan dipandang rendah kerana pilihan mereka buat bukan semua orang dapat buat. Dalam fikiran mereka, bagaimana nak jana pendapatan sambil menjaga ahli keluarga yang lain kerana ada yang memilih menjadi suri rumah sepenuh masa untuk menjaga orang tua, untuk menjaga anak-anak, untuk mengurangkan beban kewangan dan ada juga yang telah penat menjalani kehidupan hubungan jarak jauh, terutama yang telah memiliki anak. Aku kenal beberapa mereka yang belajar tinggi, yang berpangkat tetapi akhirnya memilih untuk menjadi surirumah sepenuh masa, tetapi mereka tidak mengharap wang suami semata, ada yang jadi penerjemah, yang mengarang buku, yang berblog pun ramai. maka kita perlu ubah pandangan masyarakat bahawa surirumah hanya mengharap wang suami.

Kedua, banyak cara surirumah boleh jana pendapatan tanpa perlu mengambil masa yang lama dan hanya dari rumah. Antaranya pelaburan saham, affiliate, dropshipper dan ghostwriter. Aku ceritakan bagaimana aku jana wang tanpa perlu mengambil masa lama dan wang modal yang besar disini. Mungkin ada yang berminat.

Ketiga, kerja rumah tak akan pernah habis. Aku rasa bakul baju dah kering dan bakul baju kotor tak pernah kosong melebihi setengah hari. Ada je yang baru masuk. Belum bab makan minum dan kemas rumah. Jadual harian seorang ibu itu tak pernah habis, akan ada saja hal yang perlu dia buat. Jika anda keluar bekerja lagi berganda kerja anda. Cuma apabila kita hanya duduk dirumah, mereka akan kata buat apa je kat rumah, bukan kerja pun. hahahaha...nasib bukan Mr.Y yang kata...



Surirumah jana wang hanya dari rumah...

Post aku kali ini nak kongsi bagaimana aku buat wang hanya dari rumah. Mungkin ada yang masih mencari kaedah atau jenis yang mana sesuai dengan mereka. 

Pelaburan saham... jika anda tidak tahu bagaimana nak main saham, anda boleh sertai wahed invest. wahid invest adalah platform yang membuat pelaburan bagi kita tanpa kita perlu pandai untuk mengkaji turun naik pasaran saham. Anda juga boleh baca post aku dekat sini Aku & Wahed Invest ( Bahagian 10 - Aku sesuai Saham yang mana?) berkaitan pemilihan jenis pelaburan saham bagaimana anda sesuai. 

Referral program dari wahed invest, selain dapat duit dari pelaburan, kita boleh dapat apabila kongsi kod jemputan


Affiliate
...cari mana-mana program affiliate yang mana kita perlu mempromosi perniagaan atau produk orang lain melalui link dan banner yang diberikan. Aku mula dengan affiliate tak berbayar, seperti Photobook malaysia, Princious dan sekarang aku buat affiliate jual e-buku belajar tentang saham. Niat asal beli buku sebab nak belajar tentang saham, sekali dia ada sediakan program affiliate dimana setiap kali ada pembelian menggunakan link kita, kita akan dapat komisen. Ilmu dapat, duit pun dapat.



Dropshipper...anda menjual produk orang lain tanpa perlu memikirkan masalah penghantaran dan pembungkusan. Sesetengah program dropship menyediakan satu sistem yang sangat mudah untuk digunakan. Mereka juga adakala menyediakan ayat-ayat dan gambar-gambar untuk anda buat promosi.  Selalunya dropshipper program mengenakan sedikit bayaran. Setakat ini aku hanya pernah join Heartbeat Dropshipper (sekarang dikenali sebagai printcious) dengan modal permulaan lebih kurang RM300, arissto dengan modal tak sampai RM50 dan sekarang merancang untuk sertai dropshipper asmak herbal oil. 

Apa yang anda perlu buat untuk promosi bagi kedua-dua program affiliate dan dropship adalah menggunakan kaedah schedule post di media sosial. Ada beberapa aplikasi yang kita boleh guna untuk buat post di media sosial secara banyak-banyak dan berjadual. Ini menjimatkan masa anda untuk meletak post iklan setiap kali waktu puncak tiba. Selalu waktu puncak surirumah sangat sibuk, nak masak makanan tengah hari, ambil anak sekolah dan bantu mereka buat kerja sekolah.

Review produk, perkhidmatan atau tempat...ini memerlukan anda ada follower yang ramai di media sosial atau website sendiri. Kalau ada dua-dua lagi bagus. Sesetengah tugasan mereka akan kirimkan barang untuk kita cuba dan buat ulasan, manakala ada yang memberi artikel dan kita perlu olah ikut kesesuaian kita. Aku suka kalau yang minat buat tugasan review tempat makan, sebab dapat makan percuma atau diskaun istimewa. Apabila kita buat review mungkin kita tak dapat wang tetapi kita akan mendapat sesuatu sebagai pulangan seperti produk atau pakej menarik. 

Bakat dan minat...aku minat design gambar, maka aku buat designer service mengedit dan design gambar, atau apa sahaja berkaitan gambar. Ini selalu memakan masa agak lama sikit. Mungkin juga memakan duit modal besar jika minat anda dalam kategori mahal. Ada yang minat berkebun, ada yang minat memasak. Sebenarnya buat sesuatu dengan minat akan lebih mudah untuk menarik pembeli terutama pembeli atas talian kerana kita tidak kekok untuk bercerita tanpa perlu bersemuka. 

Daripada 5 cara diatas, aku rasa paling seronok adalah jana wang melalui minat dan bakat. Kalau anda perasan, sepanjang aku buat duit dari rumah, aku tak pernah jadi stokis. Sebab apa tak pernah? Sebab buat masa sekarang aku rasa tak sesuai untuk aku simpan produk dengan anak kecil yang lasak. Tapi jangan jadikan alasan aku sebagai alasan korang kerana kita punya sebab dan big why yang berbeza. 

Semoga perkongsian ini bermanfaat...


Isnin, Ogos 17, 2020

Vaseline Expert Care (Sensitive Skin Rescue) menyelesaikan masalah ruam peluh dengan lebih cepat.

Ruam peluh atau dikenali sebagai Miliaria dalam dunia perubatan merupakan masalah ruam yang wujud akibat berpeluh. Ia merupakan gejala biasa dalam masyarakat kita akibat iklim negara kita yang panas lembab sepanjang tahun. Ianya boleh dialami bermula dari usia bayi lagi. Tetapi gejala ini boleh menjadi sangat teruk bagi sesetengah individu. Keterukkan boleh terbahagi kepada tiga. Boleh baca lebih lanjut pasal ini dekat blog Dr.Zubaidi-Miliaria atau ruam peluh.

Kali ini aku nak kongsi pengalaman aku merawat anak yang mengalami masalah ruam peluh dan kulit sensitif. Uwais sejak usia setahun setengah menunjukkan ruam yang agak teruk apabila berpeluh. Keadaan menjadi makin teruk apabila dia gatal dan mula menggaru sehingga berdarah. Sehingga sampai satu saat kami terpaksa memasang aircond. Aku juga pakaikan gel alovera untuk bagi dia rasa nyaman. 

Semenjak Uwais masuk sekolah, balik saja badan berpeluh, kadang-kadang sampai basah baju. Jawapan cuaca panas sangat. Maka di lipatan siku dan lutut, muncul ruam peluh. Aku dah risau takut ruam naik sampai ke leher. Maka aku cari lah losyen atau krim yang sesuai. Jumpa ada orang kata Vaseline intensive care, sesuai. Petang lepas Mr.Y balik kerja terus ajak pergi cari. Balik terus pakaikan, Alhamdulillah selang beberapa hari pakai, ruam berkurangan. Tapi lebih kurang seminggu lepas itu ruam peluh naik dekat leher. Kali ini agak teruk sebab biji-biji macam ada air di dalamnya. Kita pakaikan Vaseline intensive care...tapi kesan tak secepat dekat tangan, ruam pulak dah mula merebak ke muka. Mungkin silap aku juga sebab bagi dia makan seafood time tu, org dah gatal, bagi seafood makin gatal lah kan.

Tetiba ada posmen hantar barang. Rupanya aku terpilih untuk try and review Vaseline Expert Care(Sensitive Skin Rescue). Maka bermula malam tersebut aku pakaikan 2 kali sehari, selepas mandi pagi dan selepas mandi petang. Alhamdulillah,nampak serasi sangat. Tak sampai tiga hari bukan setakat ruam hilang, parut pun tinggal samar-samar. Aku bukan stakat pakaikan dekat leher, dengan muka sekali aku sapu. Uwais tak kisah sapu dekat muka sebab bau dia best dan tak melekit.

Saiz dia sedang elok, tak kecik sangat dan tak besar sangat. Senang nak bawa kemana dan masuk beg pampers adiknya. Maka yang hijau untuk hana, humaira dan uzayr, manakala uwais pakai yang putih. Satu keluarga suka produk keluaran vaseline.

Keadaan kulit Uwais sebelum guna dan selepas 2hari guna.

Bila ada anak yang cepat dapat ruam peluh selain menggunakan produk atau ubatan yang sesuai, kita perlu suruh mereka cepat-cepat mandi selepas peluh kering. Aku juga sabun khas untuk kulit sensitif kepada uwais, tapi dia seorang je lah pakai...ramai-ramai pakai nanti cepat habis lak. Mahal kot sabun tu...seketul sabun Uwais boleh beli 10 ketul sabun mandi biasa.

Itu sahaja perkongsian aku petang ini. Harap berguna untuk yang mengalami Miliaria dan kulit sensitif.

#VaselineMy #ExpertCare #SkinStrong #TryandReviewMY

Sabtu, Ogos 15, 2020

Couvade Syndrome, tanda cemburu suami kepada bakal anak?

Couvade syndrome iaitu sindrom pembawakan budak adalah situasi di mana suami mengalami gelaja-gejala seperti wanita mengandung saat isteri mengandung. Ia juga dikenali sebagai sympathetic pregnancy. Jika kita cakap hal ini kepada masyarakat bukan semua mereka akan percaya dan sesetengah akan mentertawakan. Aku pernah cerita pasal pengalaman kami menghadapi sindrom ini disini. Ketika blog walking menjelang subuh hari ini aku terjumpa satu artikel yang cerita pasal Apa itu Couvade Syndrome pada lelaki?  Aku hanya buat ulasan untuk point-point yang dinyatakan. Artikel penuh anda baca sendiri dekat link atas.

1. Ia adalah normal- pada aku dan Mr.Y ia memang normal sebab setiap kali aku mengandung dia akan mendapat hampir semua gejala dan simptom. Malahan untuk beberapa kandungan, dia dahulu merasa gejalanya. 

Nausea,smiley,kotzender,vomiting,bad - free image from needpix.com

2. Punca psikologi - menurut artikel tersebut gejala sindrom yang dialami oleh suami adalah kerana perasaan cemburu dengan bayi yang dikandung isteri dan terpaksa bersaing untuk mendapat perhatian. Kalau anak pertama mungkin, tapi kalau anak seterusnya....tak kot..Kalau ye, Alhamdulillah, maknanya walaupun dah lama kawen cemburu itu masih ada.

3. Rasa simpati kepada isteri - aku lebih suka point ini berbanding point no.2 tadi. Kerana simpati, maka suami ambil sedikit gejala tersebut. Adakala perasaan simpati akan memberi signal kepada badan untuk bereaksi.  

4. Bila akan berakhir - seperti kata artikel tersebut, anak lahir, gejala akan hilang. Jangan main-main bila tiba saat anak lahir pun golongan suami macam ini boleh rasa. Mr.Y pernah kena marah dengan rakan sepejabat sebab isteri tengah sakit nak bersalin dekat rumah, dia masih tenang berborak dan buat kerja di pejabat. Siap kena halau balik dengan kakak pejabat. Hakikat perasaan dia itu tidak salah kerana sampai hospital aku sempat gaduh manja dan tengok persembahan pasukan sorak dari nurse-nurse hospital. Manakala waktu melahirkan uzayr, dia paksa aku ke hospital walaupun aku kata, nanti dulu...hakikat tak sampai 20minit di hospital aku bersalin. 

Welcome to Luna's Baby ♥ » drawings » SketchPort



Kembali kepada tajuk, Couvade syndrome, tanda suami cemburu kepada bakal anak adalah tidak berapa tepat bagi aku. Sebaliknya aku rasa sindrom ini lebih kepada perasaan simpati suami dengan kesusahan isteri saat mengandung. Jika benar suami sayang isteri tak perlu tunggu isteri mengandung nak rasa cemburu, isteri balas komen lelaki lain berunsur sayang-sayang dekat facebook pun dah boleh. Hakikat semua lelaki teruja dengan anak yang bakal lahir, cuma sesetengah lelaki akan merasa gejala ini kerana naluri dan perasaan sayang yang lebih dekat kepada isteri saat mengandung. Bukan kata lelaki yang tak rasa, tak ada simpati kepada isteri atau sayang kepada isteri. Kita perlu faham bahawa setiap insan itu berbeza. 

Itu sahaja buat kali ini....selamat berhujung minggu.





4 hari 3 malam di Swiss Garden Residence Resort, Kuantan.

Assalamualaikum, sebelum raya haji kami sekeluarga ikut Mr.Y ke Kuantan untuk bekerja dalam perjalanan nak balik beraya di kampung. 

Penginapan di Kuantan kami memilih Swiss Garden Resort Residence. Aku tengok gambar dah teruja dah dengan kolam dan pantai yang macam best sangat. Tapi Mr.Y kata jangan berharap sangat sebab itu gambar sebelum PKP.

Ahad, 26 Julai 2020, kami sekeluarga memulakan musafir kami. Tapi sebelum sampai ke kuantan kami melencong ke Bentong sekejab bertemu sahabat Mr.Y. Kami sampai di Swiss Garden Resort Residence sekitar jam 6 petang. Mr.Y tempah bilik untuk 2 malam iaitu dari 26 julai sehinga 28 julai. Tapi kami terpaksa bermalam satu malam tambahan kerana selesai kerja Mr.Y ke bengkel kereta menukar starter yang rosak. (time-time jalan macam ni lah dia nak rosakkan). Satu malam tambahan itu, Mr.Y tempah bilik Family suite. 

Studio Suite
Aku tak sangka dia punya studio suite ada ruangan bilik dan ruang santai yang berbeza. Bilik tidur dan bilik air berada dalam ruangan yang tersendiri,manakala ruang dapur dan ruang tv satu ruang yang sama. Aku bayangkan apabila studio suite, semua berada dalam satu ruang. DI mana kamu akan nampak pintu tandas, katil, tv dan ruang makan tanpa dinding sebab studio suite yang pernah aku duduk sebelum ini macam itu. Cantik sangat kalau semua ruang ada pemisah, tak adalah si kecil asyik nak ke tandas dan main lompat atas katil. Ruang depan tv pun luas, anak-anak siap boleh baring dan kami boleh solat berjemaah. Tingkap yang kami dapat menghadap ke jalan raya, bukan menghadap pantai atau kolam. 

Sampai-sampai sahaja, semua mandi dan anak-anak terus membuka mainan. Menjadi kebiasaan aku membawa mainan kegemaran anak-anak jika bermalam atau berjalan ke mana-mana. Ini adalah tips kawal tantrum anak dan jimat duit dari sentiasa membeli mainan anak setiap kali keluar. Ruang depan sofa dan tv yang luas, selesa untuk anak-anak bermain. Anak-anak juga tidur diruangan tersebut. Bantal disediakan banyaklah pada aku, 4 biji, selalu 2 biji sahaja disediakan. 

Pemandangan dari tingkap bilik studio suite kami. Dari jauh kakak humaira nampak ada masjid. Aku juga suruh mereka tengok adakah kereta pejabat Mr.Y dah sampai atau belum apabila dah sampai waktu balik kerja kerana anak-anak asyik tanya bila abi nak sampai, mereka tak sabar nak mandi kolam. 

Ruang dalam bilik yang selesa dan luas. Oleh kerana bilik tidur adalah berasingan maka senang aku gosok baju kerja Mr.Y dalam bilik dengan kunci pintunya. Keselamatan anak-anak terjamin terutama uzayr yang dalam fasa meneroka semua benda. Iron board dan seterika disediakan, selain itu pengering rambut turut disediakan.

Ini adalah waktu sarapan pagi, jangan risau kedai-kedai jual sarapan pagi ada seberang jalan sahaja. Mr.Y beli sarapan dari kedai yang berbeza untuk hari selasa dan rabu. Hari isnin kami sarapan spaghetti carbonara sejuk beku (frozen). Senang sebab swiss garden resort residence menyediakan crowave, cerek elektrik dan peti ais. 

Family Suite

Selasa, 28 julai 2020 sekitar jam 2 petang kami berpindah bilik ke family suite. Baiknya staff mereka bagi bilik yang dekat dengan bilik studio suite kami. Dah ler, bagi masa kami nak pindah pukul berapa, aku bagitahu selepas laki aku balik kerja tengah hari. Kalau ikutkan pukul 12 kami dah kena pindah sebab ye lah mereka nak kemas bilik untuk next guest kan. Bilik yang kami dapat kali ini lagi best, menghadap kolam dan laut. Masuk saja anak-anak terus nampak kolam, Uzayr terus minta bukakan baju dan pampers. Saat ini semua dah tak tenang duduk, tapi mereka kena bersabar sebab abi nak pergi cari bengkel kereta dahulu. Akhirnya dalam jam 5lebih mereka dapat mandi kolam setelah selesai abi baiki kereta.

Kolam kanak-kanaknya besar....gembira bukan main mereka.

Kerja mereka tengok dah ada orang belum dekat kolam, uzayr dah buka baju. Masalah juga bila bilik menghadap kolam ini...Apa pun view dia memang cantik.

Ruang dapur memang cantik, untuk family suite siap disediakan sudu, garfu, pinggan mangkuk. Selain yang tertera. Arissto itu kami bawa mesin dia sekali, Senang mersin ringan dan mudah untuk nikmati kopi hipster mengadap laut, bukan pengalaman yang selalu dapatkan. 


Family suite ada 2 bilik di mana bilik pertama ada tandas di dalam dan 2 katil single, manakala bilik ke dua ada 1 katil queen. Meja makan pun lagi besar, iaitu meja 6 kerusi. 


Bawah aku share sedikit video kami disana....



Kenapa pilih Swiss Garden Resort Residence?
  • Jarak antara pejabat kimia kuantan dan residence sekitar 10minit sahaja.
  • Fasiliti yang disediakan family friendly
  • Kedai makan sarapan, tengah hari dan makan malam yang dekat, boleh jalan kaki sahaja.
  • Kedai serbaneka pun ada beberapa yang dekat, jalan kaki juga.
  • Dekat dengan pantai, keluar pagar sahaja.
Harap perkongsian ini memberi manfaat kepada yang memerlukan.



Rabu, Ogos 05, 2020

Patutlah mereka dipilih sebagai LO...

Assalamualaikum dan apa kabar semua? LO adalah Liaison Officer, yang berfungsi untuk memudah urusan individu yang dipertanggungjawabkan ke atasnya. Beberapa bulan lepas aku ada cerita pasal pemilihan Mr.Y sebagai LO. 

Kisahnya dalam perjalanan ke Kuantan hujung minggu lepas, Mr.Y ajak jumpa dan bersilaturahmi dengan salah seorang kawan LO dia. Kami isteri dan anak-anak sebagai penumpang kena ikut je lah kemana pemandu bawa. Masuklah kami semua ke pekan bentong, sambil tunggu kawan Mr.Y (kita gelar dia Mr.F lah), kami pesan makanan dekat restoran tawakal. Anak-anak suka sangat lah kan dapat makan dekat kedai..Tengah makan datang kawan Mr.Y.



Gaya dan penampilan kemas dan menyenangkan. Biarlah mereka berborak...aku ada misi masa itu, nak cari selipar dekat kedai-kedai runcit yang ada sebelah-sebelah restoran. (selipar aku putus dalam kereta dan aku tak bawa selipar lebih). Selesai semua urusan maka kita nak berpisah lah kan... 

DIsinilah kisah berlaku....kereta tak boleh nak start... Nasib baik Uzayr tidur... Mr.F pula setia menanti untuk membantu apa yang boleh dan yang menyenangkan bahasa serta percakapan tidak membuat kita cuak atau cemas. Penting untuk orang sekeliling tenang supaya orang yang hadapi masalah tidak terkesan dengan tekanan masalah terutama kalau ada anak kecil.

Adakala kereta mampus atau tak dapat start, orang yang berdekatan akan membuat kita lebih cemas. Manusia macam ini kalau boleh kita nak elak jumpa bila berlaku masalah, mereka bukan membantu tetapi buat kita lagi serabut. 

Alhamdulillah selepas beberapa ketika, kereta dapat hidup dan kami selamat sampai ke kuantan.

Salah satu ciri yang perlu ada pada seorang LO adalah untuk sentiasa tenang dalam menghadapi masalah dan tidak menambah kegusaran orang yang diiringi. Maka aku rasa patutlah mereka dipilih sebagai LO kerana tak semua orang ada ciri tersebut. 

File PSD kepada File PDF -ZamZar online file conversion

Assalamualaikum....nak share satu web yang bagus untuk kita tukar file dari satu jenis kepada jenis yang lain. Aku buat design menggunakan Adobe Photoshop...bila buat design guna photoshop kita akan save file dalam bentuk PSD dan Jpeg. Kadang-kadang dalam bentuk adobe illustrator...jika itu permintaan pelanggan. Petang semalam kita dapat permintaan nak file dalam bentuk PSD dan PDF. Seingat aku pernah save file design dekat photoshop dalam bentuk PDF. Entah apa masalah tadi,bila nak save dalam bentuk PDF, keluar memo, "program error". Cuba dua tiga kali tak berjaya. Maka cuba cari ada tak program.yang boleh tukar PSD kepada PDF. Kalau nak tukar word ke PDF itu banyak sahaja.

Ada rupanya web yang buat perkhidmatan tukar file online. Aku dah test zamzar ni..not bad...banyak juga pilihan fail yang dia boleh convert. 


Ini link dia https://www.zamzar.com/convert/psd-to-pdf/

Itu sahaja perkongsian kali ini....



Selasa, Julai 28, 2020

Apa pilihan hadiah untuk isteri dari suami.

Bukan suatu yang pelik jika sisuami menghadiahkan sesuatu buat isteri. Tapi adakala hadiah yang diberikan bukan pilihan si isteri, bila ini terjadi, selalunya hadiah itu akan tersimpan menjadi khazanah almari atau rak-rak dirumah.

Nasihat aku buat suami-suami diluar sana, jika nak hadiah sesuatu buat isteri,berilah apa yang akan si isteri pakai. Perempuan ada satu sifat yang aku sendiri tak pandai nak jelaskan (aku pun alami, sebab itu awal-awal kawin aku dah bagitahu hadiahkan aku dengan barang yang akan aku guna bukan sekadar suka). Perempuan tidak semestinya guna apa yang dia suka..contahnya, dia suka tengok baju itu, dia suka tengok orang pakai baju itu, dia rasa nak ada dan pakai baju itu tapi bila dah ada, dia tak pakai pun baju itu. Alasan, corak.baju tak sesuailah,badan dia tak nampak cantik lah kalau  pakai baju tu. Sudahnya rugi duit en.suami beli tapi tak guna.

Berikut adalah beberapa pilihan hadiah untuk isteri dari suami.

  • Emas dan perhiasan diri~beritahu aku berapa ramai yang tak suka emas dan perhiasan diri, hampir kesemua perempuan suka. Tapi suami kena perhatikan, adakah isteri sentiasa ada perhiasan itu di badan atau tidak terutama jika keluar rumah atau hadiri apa-apa majlis. Jika ada, anda boleh beli. Jika tiada, cari keperluan yang lain kerana isteri anda bukan jenis memakai.
  • Barang dapur~ini hakikat semua mak-mak suka. Perhatikan apa minat isteri ketika di dapur, maksudnya apa yang selalu dia guna dan menu masakan yang selalu dia buat. Maka tuan-tuan boleh adakan gadjet dapur yang tak ada seperti periuk noxxa, airfryer, air coway atau cookco tak pun mixer.
  • Tiket percutian - tak perlu yang mahal, dapat lari dari rutin harian sehari dua pun sudah cukup bermakna buat isteri. Jika selalu isteri masak dan tidur dirumah, apakata setahun sekali bawa dia berkhemah tepi sungai. Aku ada kenal seorang kakak ini, dia bukan kaki pancing dan ada anak dua. Laki dia pula adalah kaki pancing, oleh kerana bosan duduk dirumah, dia setuju ajakan suami untuk berkhemah tepi sungai bersama kawan pancing laki dia. Pasang khemah sendiri, bawa makanan untuk camping macam zaman-zaman sekolah...walaupun dia merungut banyak nyamuk, sejuk dan macam-macam...tapi di penghujung dia kata best sebab dapat keluar dari rutin harian dan merasai sedikit cabaran mrnyediakan menu makanan buat anak-anak. Maka sebebarnya bawa isteri balik kampung pun dah buat dia lari dari rutin harian yang sama.
  • Ilmu~ramai yang tak tahu bagaimana nak beri hadiah berbentuk ilmu kepada isteri. Kebanyakkan yang terbayang bila kata bagi hadiah ilmu, mereka bayangkan buku. Bagi yang tak ada anak kecil, sesuai lah nak beri buku pada aku. Tapi jika yang ada anak kecil, nak urus diri pun mereka tak tenang apa lagi nak duduk membaca dengan tenang. Apa kata hadiahkan mereka dengan kelas-kelas atas talian aja sekarang....sambil buat kerja rumah mereka boleh dengar kelas-kelas menambah pendapatan, menambah menu masakan di dapur dan ilmu parenting. Kelas-kelas ini seeloknya berbayar lah, baru lah isteri nampak suami berusaha membantu isteri upgrade diri walaupun duduk rumah.
  • Masa untuk minat si isteri~cakap sahaja dekat isteri..."hari ini awak lakukan apa yang awak nak diluar rumah, abang urus anak-anak dirumah." Atau pun join minat isteri, seperti jika isteri suka buat kerja amal rumah anak yatim atau orang tua, ikut sekali. Jangan suruh isteri lakukan apa yang dia minat itu dirumah kerana dia akan ketepikan minat dia sebaliknya akan selesaikan urusan rumah yang belum selesai.Kerja dekat rumah tidak akan pernah habis terutama jika masih ada anak kecil.

  • Tanya isteri apa yang diperlukan bagi memudahkan urusan kerja rumah. Kadang-kadang suami nampak isteri susah nak masak, maka dibeli pelbagai gadjet hakikat isteri bila tanya apa yabg mementkannya. dia menjawab merasa letih nak angkat jemur kain baju...setiap kali nak sidai baju kena pakai pakaian menutup aurat, cuaca pula tak menentu...maka sidai angkat sidai angkat..banyak masa habis untuk itu sahaja... Nah...hadiahkan pengering baju ye tuan-tuan. 
Apa yang penting untuk isteri bukan nilai Ringgit hadiah tersebut tapi keikhlasan suami dalam menghargai pengorbanan isteri.

Rahsia Sell Online Reloaded -25/7/2020

Assalamualaikum.... selamat pagi..hari ini nak kongsikan ilmu apa yang diperolehi sewaktu join kelas Funnelevo, Rahsia Sell Online Reloaded.

Kelasm mula jam 9pagi sehingga 5petang. Sebenarnya ini adalah kali pertama aku betul-betul join kelas online. Sebelum ini Mr.Y sahaja yang rajin join kelas-kelas or seminar ini. Jika sebelum PKP kita hadiri kelas dengan pergi ke venue-vanue yang ditetapkan..tapi kali ini kita join melalui internet. Alhamdulillah memudahkan kerja mak sebagai ibu (Mr.Y yang banyak ambil alih kerja hari tu).



Pada pendapat aku, banyak ilmu yang diperolehi antaranya:

  • Sesuatua yang tidak logik pada pandangan kita, mungkin logik pada pandangan seorang guru. Maka itu, jika guru menyuruh untuk melakukan apa-apa, kita sebagai murid, jangan membantah...sebaliknya cuba sebaikbya untuk laksanakan.
  • Buat apa yang Allah suka...Allah akan berikan apa yang kita nak.
  • Trafik tinggi, maka mata yang memandang lebih ramai. lagi ramai yang tahu tentang perniagaan kita,lagi tinggi jualan akan kita lakukan. Ini macam kita naikkan trafik blog lah.
  • Perkara utama dalam meningkatkan jualan atas talian adalah database dan trafik. Apabila kita ada database yang besar, kita boleh wujudkan trafik yang pesat melalui database tersebut.
Maka aku ambil keputusan nak mula mengumpul database. Sejak 2011 niaga online tapi buat database on off...tak istiqamahnya aku. Ya Allah kurniakan sifat istiqamah dalam diri nor aini. 

Itu sahaja perkongsian kali ini.

Isnin, Julai 20, 2020

Daftar bil TNB baru di rumah Subsale

Assalamualaikum... sebelum ini aku ada cerita macam mana surirumah belajar beli rumah subsale kan. Kali ini aku nak kongsi macam mana nak tukar nama dekat bil TNB rumah yang kita baru beli itu. Tak kan kita nak selamanya bil TNB keluar nama tuan rumah lama kan.  Sekarang mudah sangat nak daftar bil TNB baru di rumah subsale, ikuti langkah berikut..

Bahan bahannya
1) IC owner Baru
2) SNP muka tertera nama owner Baru Dan alamat rumah

Seterusnya buka mytnb portal dan pergi ke Change of Tenancy.(Boleh juga buat untuk setiap penyewa baru rumah dan rumah baru)

Bila isi borang Change of Tenancy,dan tunggu emel dari MyTNB untuk demand letter.Dalam demand letter tu dia akan minta bayaran deposit meter,duti setem dan change meter.So aku rasa macam terima demam letter 😆 deposit bil Rm500.


Selesai bayar di kiosk kedai tenaga dan dalam 48jam akan terima emel anda berjaya buka akaun baru myTNB.

Aku download myTNB apps di PlayStore dan cari nama pemilik dan alamat rumah untuk masuk akaun.

Siap semua dalam tempoh seminggu.
Ini link cara daftar akaun baru di MyTNB portal.   



Berikut adalah manual yang dikeluarkan oleh TNB...semoga membantu


Ahad, Julai 12, 2020

Minat berkongsi membuahkan hasil.

Assalamualaikum dan selamat pagi. Sedar atau tidak jika kita buat sesuatu yang kita minat, kita tak akan rasa ia susah, kita tak akan rasa ia membazir dan kita tak akan rasa ia membebankan. Bila kita buat sesuatu kerana minat, kita akan buat sepenuh hati, kita akan sampaikan kepada yang lain dengan keterujaan dan kita tidak akan merasa bosan untuk sampaikan kepada yang lain (sampai kita tak sedar yang orang lain pun bosan dengar cerita kita). Selalunya apabila kita buat sesuatu kerana minat, hasil kita akan dapat lebih memuaskan, kita akan gembira dan hilang tekanan. 

Kajian yang aku baca banyak mengatakan bahawa pekerjaan dirumah memberi tekanan yang lebih daripada pekerjaan pejabat. Aku tak setuju dengan kenyataan tersebut sebab pada pendapat aku, apa-apa pekerjaan tetap ada tekanan tersendiri. Manakala tekanan yang diterima dan mampu diterima oleh setiap insan adalah berbeza. Ada orang rasa kerja sebagai suri rumah senang, kerana dia memang minat pada kanak-kanak dan memasak. Manakala ada yang kata duduk rumah sebagai surirumah lebih memeningkan kepala mereka. Ini kerana mereka mungkin jenis yang outdoor person atau mempunyai minat yang lain selain menguruskan rumah tangga.

Macam aku sendiri, jujur cakap memasak bukan minat aku, aku juga tak suka kemas rumah, tapi aku terima semua tersebut dengan tidak meninggalkan minat. Aku suka bidang photography dan mengedit gambar, seterusnya aku suka kongsi hasil itu dengan kawan-kawan. Selain itu aku suka baca buku tentang pengembaraan dan berkongsi tentang tempat tersebut dengan mereka yang suka mengembara, kalau berpeluang aku pun nak mengembara ke tempat tersebut agar dapat dibandingkan dengan buku yang aku baca, sama ke tak. Memandangkan aku hanya seorang surirumah yang bekerja dari rumah, maka aku menggunakan blog sebagai tempat aku bercerita (walaupun aku tak pernah jumpa dengan kebanyakan pembaca blog, tapi aku amat berterima kasih kerana masih sudi membaca blog sendu aku ini). Suri Rumah, dunia dia hanya orang yang sama setiap hari, anak, suami dan jiran (kalau jiran surirumah juga kalau tak anak suami je lah). 

Baru-baru ini aku buat beberapa post berkongsi info tentang e-book 'Trade What You See'. Aku sertakan sekali link affiliate untuk e-book tersebut. Akaun affiliate bukan aku uruskan pun, aku hanya kongsikan apa yang aku faham dan link affiliate tersebut. Aku kongsi apa yang aku faham sebab aku suka cerita balik apa yang aku baca, tambahan awal pengenalan penulis bagitahu dia mengembara untuk sambung belajar di negara China. Bila dah kongsi hampir dua minggu dekat blog Mr.Y hantar screenshot bawah



Maka aku pun ucaplah tahniah sebab dapat extra income sebab tak sia-sia buat promosi e-book tersebut di instagram dan facebook. Dia balas, itu income daripada blog yamanaimy. Aku tanya macam mana boleh jadi income dari blog? Mr.Y balas dia tengok banyak track link dari blog yamanaimy. Terutama selepas aku post entry Bila kita ada niat, Allah akan tunjukkan jalan.... 

Alhamdulillah, ini lah yang dikatakan minat boleh membuahkan hasil yang tak disangka. Ramai sahaja sebenarnya yang membuat pendapatan dari minat. Bagi aku ini kali pertamalah minat bercerita membuah hasil, selalu minat mengedit dan photography yang membuahkan wang, sebab aku jadikan ia sebagai kerjaya dari rumah. Nak order design gambar, kad atau photobook boleh contact aku ye... Terima kasih. Itu sahaja perkongsian kali ini.

JOM TUKAR LINK BLOG

kempen tukar link blog

Menyahut jemputan Linda, saya join kempen ini... Mana-mana nak join boleh klik banner kat atas. Mari kita bagi semangat dekat kawan blogger baru kita ni..

Jumaat, Julai 10, 2020

Produk Asmak, Potong Gula...Tak perlu buat topping kek lagi..



Assalamualaikum, panjang juga tajuk kali ini. Kalau anda tengok video, anda akan faham dan tahu bahawa saya tak jual produk tersebut dan saya tak buat review berbayar untuk produk itu, Saya buat video itu sebagai bahan untuk kakak ipar guna bagi promote salah satu produk dia. Banyak sebenarnya produk yang dia jual, tapi kali ini aku hanya nak bagitahu tentang produk yang dikenali sebagai POTONG GULA ini.

Mula-mula aku dengar yang ini adalah sama seperti susu pekat manis tapi tiada gula, aku kurang yakin sebab takkan Asmak keluarkan susu pekat, ye lah Asmak kan rangkaian produk kesihatan dan penjagaan diri. Maka aku tanya lah lebih lagi, produk ini sebenarnya ada kandungan gula yang sesuai untuk mereka yang mengidap kencing manis. Ada 3 jenis, iaitu ASLI, GULA PERANG DAN COKLAT.

Kebetulan petang selasa lepas aku buat mufin coklat cip sebagai menu minum petang, maka saja cuba letak produk ini sebagai topping. Rasa dia sedap, tak manis sangat dan buat mufin kamu lebih lembab. Aku rasa lepas ini kalau buat kek coklat, aku tak perlu buat topping dia lagi...guna ini je sebagai topping. Harga RM6 sahaja satu pek untuk yang coklat. Yang lain aku tak tanya pasal aku tak beli yang lain...hehehehe....

Kalau nak tahu lebih lanjut tentang produk ini maka boleh lah 

Homeschooling sepajang PKP

Assalamualaikum dan selamat pagi. Insyalah 22 Julai 2020, anak-anak yamanaimy akan kembali ke sekolah setelah hampir 4bulan cuti akibat penyebaran covid-19. Apabila bermula sekolah, maka kuranglah akitiviti pembelajaran di rumah. 

Sepanjang tempoh cuti sekolah, anak-anak terima banyak kerja sekolah. Aku sebagai ibu, suka aja walaupun anak-anak ada yang payah nak buat kerja sekolah. Ini kerana sekurang-kurangnya mereka ada aktiviti dan pembelajaran masih diteruskan walaupun mereka di rumah. 

Sepanjang mengajar mereka, Humaira dan Hana dah beberapa kali menitik air mata. Aku tanya kenapa nangis, mereka jawab kenapa "ummu garang sangat." Aduhai anak, Sumayyah dan dafi tak ada nangis. Mereka berdua mengikut sahaja arahan. Memang betul kata orang, ajar anak sendiri lagi mencabar dari ajar anak orang tapi kelebihan ajar anak sendiri, kau boleh rotan bila degil.

Walaupun ummu garang, ummu tetap layan mereka buat aktiviti dari dalam rumah sampai luar rumah.Berikut kita share sedikit aktiviti dalam rumah.


Antara aktiviti yang aku kongsi dalam video adalah:

Menyanyi dan bercerita: Dekat sini aku suruh mereka nyanyi dan dengar lagu-lagu tentang sejarah islam. Kebanyakkan adalah lagu kumpulan raihan seperti 25 rasul, ababil, tihamah, sifat-sifat nabi, Nabi anak yatim dan pelbagai lagi. Setelah nyanyi mereka akan cerita kisah disebalik lagu. Kalau kisah disebalik lagu mereka tak tahu, maka aku lah tukang cerita...(sah-sah banyak mereka tak tahu). 

Finger painting: Bila ummu kata mewarna menggunakan jari, maka seronok sangat anak-anak. Ada pelbagai idea dalam fikiran mereka. Ummu sebenarnya tak jumpa mana berus lukisan mereka. aada yang jumpad berusnya telah kerasa kerana mereka buat cat dinding sebelum raya hari itu. Ini juga merupakan pengalaman pertama buat dafi dalam melakukan finger painting. Risau sangat dia kalau lantai kotor dan tak dapat cuci tangan. Aku kata kat dia kita guna cat air...jangan risau senang saja nak tanggal. 

Lukis dan teka: Ini pun aktiviti yang digemari  mereka. Pertama kali mereka semua buat. Seorang melukis dan seorang meneka. Lepas itu tukar kembali.

Read, write and Translate: ini aktiviti bahasa inggeris. Kebetulan awal PKP aku ada beli Koleksi buku "1 can read". Ada 12 buku semuanya. Maka mereka baca buku ini dan ceritakan apa mereka faham. 

Lawatan Maya ke Zoo: Oleh kerana masa Zoo tak buka masa ini, mereka pun cakap lama sangat tak keluar jalan-jalan, maka kita susun kerusi dan mereka duduk didalam kotak seperti mereka melawat zoo. Siap ada yang jadi pemandu...ini uzayr suka sangat...sebab semua kerusi jatuh kan...

Jalan-jalan Google Earth: Selain jalan-jalan dekat tv, mereka juga ummu pelkenalkan dengan google earth. Semua tempat mereka melawat, tempat pertama adalah balik kampung masing-masing, humaira dan hana balik terengganu, sumayyah balik kedah, dafi balik seremban.

Melukis dan mewarna: Lama ummu tak lukis dekat whiteboard, maka mula lah lukis dan mereka pun ikut...

Aku lupa dah apa lagi yang aku buat dengan mereka, macam banyak sangat. Kalau korang nak curi idea aku untuk buat aktiviti dengan anak-anak silakan...