Ahad, Februari 23, 2020

5 Restoran Diyakini Halal di Tokyo


Assalamualaikum dan salam semua. Hari ini aku nak kongsi sikit pasal restoran diyakini halal di Tokyo. Sebelum kita pergi ke makanan, apa kata kita kenali serba sedikit pasal negara Jepun.
Jepun merupakan satu negara yang terletaknya di Asia Timur dan bersebelahan dengan China dimana ia menjadikan Tokyo sebagai ibu negaranya. Dengan populasi penduduknya yang hampir mencecah 130,000,000 juta manusia, ia sekaligus menjadikan Jepun antara negara yang tersibuk di dunia. Haa. Korang sibuk kata Kl jem kan. Korang datang Jepun, 1000 kali ganda jem dan sibuk nya. Tapi penduduk jepun ini lebih berdisiplin di jalan raya kalau nak banding yang kat KL tu. Uhuk uhuk.

Walaupun dengan kesibukan dan kemajuan kota raya, rakyat Jepun masih lagi mampu mengekalkan budaya mereka seiring dengan teknologi yang semakin canggih. Sekaligus membuatkan negara ini menjadi salah satu destinasi pelancongan terkemuka di dunia. Aku dari zaman kecil lagi berangan nak ke Jepun siap berimaginasi sambung belajar kat sana.

Salah satu negara yang menjadi penyumbang utama sebagai pelancong ke Jepun, sudah pastilah negara kita, Malaysia. Ini kerana untuk melancong ke Jepun, banyak syarikat penerbangan yang menawarkan harga tiket penerbangan yang berbaloi dan mampu milik bagi kebanyakan masyarakat di Malaysia. Antara airline yang menjadi pilihan untuk ke Jepun adalah Jetstar Airlines. Kalau korang nak cari harga tiket Jetstar airline ni, korang cuba gunakan Traveloka sebagai platform. Dia akan bantu korang buat perbandingan harga bagi setiap airline yang ada. Dengan menawarkan ke destinasi pelancongan yang terunggul, Jepun adalah satu daripadanya. Andaikata ada antara anda ada yang bercadang nak ke benua Eropah, nak try naik yang mahal dan mewah, boleh cuba Qatar Airways flight booking kat Traveloka. IsnyaAllah harga berpatutan.

So dah buat pilihan? Andai kata Jepun masih menjadi pilihan hati korang, mari la melancong ke Tokyo. Disamping melancong dan bercuti, dah menjadi kewajipan untuk kita memastikan perut berada dalam keadaan kenyang bukan? Tapi korang ada masalah untuk cari restoran makanan halal? Jangan risau. Aku senaraikan beberapa restoran halal yang korang boleh jengah masa bercuti nanti.

Halal Ramen Ouka @ Shinjuku

Bagi peminat cerita Naruto atau anime korang mesti popular dengan makanan yang berunsurkan ramen ni. Inilah salah satu kedai menjual ramen yang korang boleh datang untuk merasa hidangan ramen yang lagi halal tanpa was-was. Untuk hidangan ramen ni korang boleh pilih nak diapit dengan ayam ataupun daging. Bagi aku, dua-dua pun sedap. Kalau nak datang sini hari Isnin – Khamis, kedai ni bukak dari jam 2 petang, Jumaat jam 5 petang, Sabtu dan ahad pulak, dia bukak dari 12 tengah hari.

Sekai Café @ Asakusa

Kalau korang tengah on diet dan vegetarian, aku sarankan korang untuk terjah restoran ni. Sebab kat restoran ni dia ada menyediakan menu untuk orang-orang diet dan ada jugak untuk orang-orang yang tak diet. So senang la kalau travel in group. Menu dia dah menyeluruh. Bagi yang tak diet tu korang boleh cuba masakan lamb steak dia. Confirm telan air liur. Restoran ni mula beroperasi pada jam 10.30 pagi pada setiap hari.

Yoshiya @ Shinjuku

Bagi aku, makanan Jepun dengan tempura berpisah tiada. Mesti ada masakan yang berasaskan tempura. Macam kat kedai ni, hidangan nasi dia confirm ada mixed tempura dan itu yang korang tak boleh lepas. Dia dah kira macam hidangan tradisi bagi rakyat Jepun. Selain tu, korang boleh cuba jugak menu tradisi Jepun yang lain contohnya macam Chicken Karaage. Restoran ni mula dibuka seawal 11 pagi.

Gyumon @ Shibuya

Inilah antara restoran yang mendapat kunjungan pelancong muslim yang ramai kat Tokyo. Tak kira la sama ada pelancong berkeluarga atau yang berpasangan. Kat kedai ni korang akan menikmati daging segar yang dibakar dan dihidangkan panas-panas bagi santapan korang. Suasana dalam kedai pun tenang aman damai untuk korang menikmati hidangan ala Japanese korang tu. Restoran mula beroperasi pada jam 12 tengah hari.

Asakusa Sushi Ken @ Asakusa

Kini tiba lah masa yang dinanti-nantikan bagi penggemar sushi. Mana yang peminat tegar sushi tu, korang datang la kedai ni bagi merasa sendiri ras sebenar sushi serta sos nya yang dihidangkan bersama. Pelbagai pilihan sushi yang korang boleh dapatkan di restoran ni. Antaranya tamago, Ebiko, Ebi Nigiri dan beberapa lagi sushi yang terkenal dek keenakan dan kelezatannya. Confirm korang nak repeat lagi makan sushi kat sini.

Itu lah dia 5 restoran halal untuk korang terjah sepanjang bercuti di Tokyo. Kalau ada antara korang yang dah tak boleh terima nak makan hidangan ala Japan ni, korang boleh la memilih restoran Malaychan1. Terletak di Ikebukuro. Haa, kat situ memang dihidangkan makanan ala Malaysia. Roti canai pun ada. Mana la tau tekak nak balik kampung halaman. Haha. Okay lah. Sampai kita berjumpa lagi. Selamat bercuti dan enjoy makanan korang okay!

Tiada ulasan:

Catat Komen

Sila komen yang baik-baik