Sabtu, Februari 29, 2020

Resipi kari kaki ayam tanpa santan noxxa

Assalamualaikum..semalam kita buat kari kaki ayam. Selalu buat sup kaki ayam je..bosan pulak. Maka kita ubah lah...


Kalau tak faham sangat tengok video, meh kita share resipi kat sini

BacaJuga:

Nasi ayam masak kurang sejam


Bahan-bahan
  • 1/2 kg Kaki Ayam
  • 3 sudu makan rempah kari
  • 5ulas bawang merah*
  • 2ulas bawang putih*
  • 1//2" halia*
  • 1 batang kayu manis
  • 2kuntum bunga lawang
  • Air
  • Garam
  • Daun Kari
  • Minyak masak
Baca Juga:

Resepi: Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Cara-Cara
  • Bahan bertanda ditumbuk (Tips: kena tumbuk nak bagi rasa lagi sedap), setelah tumbuh maka gaul dengan rempah kari.
  • Pasang periuk Noxxa pada butang 'Dtir Fry" dan setelah semua air kering masukkan minyak masak (Tips: kalau nak sedap lagi campurkan sedikit minyak sapi, kali ini aku tak letak sbb dah habis).
  • Apabila minyak panas, masukkan dahulu kayu manis dan bunga lawang dan tumis sehingga naik bau.
  • Apabila bau telah naik maka boleh masukkan bahan yang ditumbuk serta rempah kari. Tumis sehingga naik bau dan masukkan daun kari. (Tips: Daun kari perlu dimasukkan bersama-sama batangnya sekali)
  • Tumis bahan-bahan tersebut sehingga pecah minyak. Apabila telah pecah minyak masukkan kaki ayam dan digaul sekata.
  • Setelah itu masukkan air, jumlah air adalah mengikut kesukaan anda, nak kuah cair lebihkan air nak pekat sikitkan air. Biarkan mendidih.
  • Setelah mendidih tutup fungsi 'Stir fry' pada periuk Noxxa dan tutup penutup periuk. Pastikan tombol wap dalah keadaan 'close'.
  • Setelah itu set masa 30minit pada butang 'high pressure' di periuk Noxxa.
  • Setelah selesai 30minit buang wap air dah buka lah penutup.
  • Masukkan garam dan boleh hidang kepada keluarga.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Sila komen yang baik-baik