Khamis, April 02, 2020

Anak sulong----

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Siapa kat sini anak sulung? Dalam keluarga anda, adakah anak sulung seorang perempuan atau seorang lelaki. Dalam keluarga aku anak sulung adalah perempuan manakala dalam keluarga Mr.Y pula anak sulung adalah lelaki. Dalam keluarga kecil Yamanaimy pula, anak sulong adalah anak perempuan iaitu kakak humaira.

Pada pendapat aku anak sulong tak kira lelaki atau perempuan perlu ada ciri-ciri berikut:
  • Melindungi
  • Tegas dan berani
  • Membantu
  • Mengarah 

Melindungi
Oleh kerana dia memiliki adik-adik, maka dia perlu lebih melindungi adik-adik daripada dibuli atau mengambil langkah yang salah. Bukan sekadar melindungi adik-adik tetapi anak sulung juga bertindak sebagai orang penting dalam melindungi kebajikan orang tuanya.

Tegas
Ada anak sulung yang tak tegas, apabila tak tegas maka senang dibuli oleh adik-adik, jangan kata nak lindungi adik, diri sendiri pun belum tentu berjaya dilindungi. Apabila dia merasa sesuatu itu bagus untuk orang sekeliling maka dia perlu nyatakan ketegasannya tanpa berbelah bagi.

Membantu
Siapa kata anak sulung pandai beri arahan sahaja. Anak sulung perlu menunjuk contoh yang baik terutama kepada adik-adik. Adakalanya kita tak perlu minta tolong untuk dibantu mereka dah membantu.

Mengarah 
Tak ada orang suka diarah tetapi mengarah adalah salah satu ciri utama anak sulung. sikap mengarah perlu dikawal kalau tidak ia akan menguasai diri.

Ini waktu kami naik tren ke kinrara...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik