Jumaat, Mei 29, 2020

Apabila suamiku seorang ahli mikrob....

Assalamualaikum..selamat pagi. Hari ini aku nak kongsi hasil perbincangan aku dengan Mr.Y sewaktu melihat sidang media Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia berkaitan perkembangan virus covid 19 pada 26 Mei 2020. Sebelum itu kami melihat status yang dimuat naik oleh sahabat kami yang mana anaknya telah hampir 3 bulan dijangkiti oleh virus membunuh ini, tetapi sehingga hari ini hasil ujian masih positif. Maka kebetulan sangat Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Noor Hisham memperkatakan hal tersebut. 

LAPORAN terbaharu Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan pesakit Covid-19 yang masih positif boleh dibenarkan discaj selepas 14 hari dirawat di hospital.

Ia disebabkan tahap kebolehjangkitan mereka yang rendah selepas menjalani tempoh rawatan selama dua minggu.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham, laporan terbaharu itu juga akan mengubah protokol Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam menguruskan pesakit positif di Malaysia selepas ini.

"Mengikut laporan WHO, kalau mereka telah melepasi tempoh 14 hari, kebolehjangkitan mereka adalah sifar....Baca Lanjut di.. https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2020/05/26/pesakit-covid-19-boleh-discaj-selepas-14-hari-dirawat-walau-masih-positif---kita-akan-ubah-protokol


Aku harap sahabat aku sedikit gembira dengan berita yang disampaikan oleh  Ketua Pengarah Kesihatan. Selain itu ada juga diberitakan bahawa mungkin menggunakan PCR most probably mengesan dead virus fragment. 

Oleh kerana aku masih was-was maka aku tanya lah dekat Mr.Y, itu yang paling dekat. Yakin ke virus itu dah mati selepas 2minggu. Ada kemungkinan atau tidak virus itu berada dalam fasa pendam? Jawapan seorang mikrbiolgist bertauliah... Kemungkinan itu ada, sebab itu Dr. Noor Hisham kata perlu kajian lagi, sampel yang diambil dari pesakit akan dikultur untuk melihat sama ada virus itu ada ke tidak, mati ke hidup, aktif ke tidak aktif. Kerana kalau virus ada dan berada dalam fasa tersebut maka ia akan aktif kembali setelah menemui perumah yang sesuai. 

Maka kita tak payah nak risau lebih sangat kalau pesakit covid yang masih menunjuk hasil ujian positif selepas 2minggu kerana kementerian ada menjalankan ujian lain bagi memastikan keselamatan rakyat malaysia lain.

Semalam merupakan jumlah paling sedikit kes baru dilaporkan.....harap-harap hari ini makin menurun.

Khamis, Mei 28, 2020

'Segmen Hari Raya by Ummi


Jom meriahkan majlis kawan baru saya ni....

klik banner atas untuk sertai...

Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez

Assalamualaikum dan selamat pagi. Bloglist pertama aku join selepas raya. Jom sama-sama meriahkan majlis kawan kita ni...



syarat-syarat :
  1. follow Blog Adianiez.
  2. masukkan " https://www.adianiez.com/ " ke dlm bloglist utama blog anda.
  3. copy & paste banner di atas (link kan ke entri ini) ke dlm satu entry bertajuk " Segmen Exchange Bloglist PKPB 2020 by Blog Adianiez ". publish!
  4. sila copy & paste link entry penyertaan anda di kotak komen sini.



Sabtu, Mei 23, 2020

Selamat hari raya aidilfitri daripada yamanaimy


Aidilfitri 1441H akan menjadi pengalam pertama buat semua....


Assalamualaikum dan salam semua. Setiap tahun menjelang syawal maka semua rakyat Malaysia akan bergembira kerana bukan hanya yang beragama islam akan bercuti tetapi bangsa lain  seperti cina, india, kadazan, iban dan lain-lain etnik di Malaysia akan bercuti yang agak panjang. Tahun 2020 kita teta bercuti panjang tetapi dalam konsep Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Perkara penting yang perlu kita tahu dalam perayaan PKPB adalah
  1. Hari raya pertama sahaja boleh berjalan raya
  2. Boleh pergi tak lebih daripada 20buah rumah
  3. Tak boleh ziarah merentasi negeri
  4. Kalau sakit jangan berjalan
  5. Tak boleh bersalaman
  6. Jaga jarak
Kenapa aku kata Aidilfitri 1441H akan jadi pengalaman pertama buat semua
  • Bagi mereka yang tak pernah merasa raya di perantauan akan merasai raya berjauhan dari kampung halaman dan ibu bapa dan nenek dikampung.
  • Bagi mereka yang tak pernah merasa raya sendirian akan mula merasa perasaan beraya sendirian. Boleh lah menyelami perasaan anak-anak yatim saat sendirian. Kesedihan dan kerinduan yang tiada ubat. 
  • Bagi mereka yang tak pernah menyediakan juadah raya sendiri, balik kampung semua mak ayah sedia, maka ini kali pertama nak sediakan juadah raya sendiri untuk anak-anak dan suami yang pasti nak merasa masakan tradisi.
  • Bagi yang setiap kali raya akan ada berpasang-pasang pakaian baru, mungkin raya kali ini hanya ada sepasang pakaian baru kerana PKPB tak dapat nak buat shoping raya, beli online lambat pula sampai.
  • Bagi yang bila raya, juadah penuh meja, maka raya kali ini aku percaya ramai yang sediakan juadah ala kadar.
  • Bagi yang setiap kali raya akan melawat kubur, akan membaca yassin dirumah seperti saranan kerajaan. Kita tak nak wujud Kluster Kubur lepas Aidilfitri.
Bagi aku ini adalah pengalaman raya pertama apabila Mr.Y buat aktiviti mengecat rumah, anak-anak tak sibuk dengan nak main mercun dan bunga api, pertama kali sepanjang ramadan semua berbuka puasa dirumah, tiada majlis berbuka puasa bersama rakan pejabat atau reunion kawan belajar dan pertama kali aku tidak akan melakukan ziarah semua anak aku bawah 12tahun, walaupun kerajaan kata boleh ziarah tak lebih 20buah rumah dalam satu kawasan. 

Anda bagaimana?




Beraya dalam PKPB.... langkah & Carta Alir

Assalamualaikum dan salam semua. Insyalah esok kita semua akan beraya buat pertama kalinya dengan norma baru. Aku gembira sahaja nak raya, macam-macam ada dalam kepala tapi dalam kegembiraan nak terima kedatangan tetamu, aku risau andai ada yang datang adalah pembawa virus covid 19. Berikut adalah langkah dan carta alir yang dianjurkan...

Langkah dalam Pemberdayaan Komuniti: "Beraya dalam PKPB"
Komuniti Sasaran:
  • Kawasan dan Desa Kediaman
Objektif:
  • Memastikan orang ramai mematuhi semua SOP yang diberikan oleh Kementerian Kesihatan (kepatuhan sosial, disiplin sosial dan tanggungjawab sosial)
Keperluan, Masalah, Peluang:
  • Keperluan: Untuk mengikuti SOP CMCO semasa perayaan Hari Raya.
  • Masalah: Ketidakpatuhan terhadap SOP terutama dalam pergerakan dan jarak sosial, kemungkinan sesak dan pembersihan peralatan yang tidak betul boleh menyebarkan penyakit.
  • Peluang: Pemimpin masyarakat memimpin pengawasan dan pemantauan kawasan mereka.
Pengetahuan, teknologi dan idea untuk memperkasakan masyarakat
  • Mematuhi SOP
  • Jarak fizikal, walaupun semasa melayan tetamu, jarak yang selamat mesti dijaga
  • Gunakan `mask’topeng muka apa bila menerima tetamu
  • Membudayakan pengunaan pembersih tangan atau membasuh tangan dengan betul sekurang-kurangnya selama 20 saat
  • Jaga kebersihan rumah
  • Gunakan pinggan dan cawan pakai-buang. Cuci semua peralatan hidangan dengan   teliti setelah melayani tetamu. Makanan sedia bungkus adalah alternatif.
  • Elakkan kesesakan, tempat tertutup dan kontak dekat dengan tetamu
  • Berani mengatakan ‘TIDAK’ kepada bakal tetamu terutamanya mereka yang rumahnya mempunyai kumpulan berisiko seperti warga emas, kanak-kanak, orang didalam rawatan dsb.
  • Belajar menerima tetamu secara berperingkat-peringkat dan menghadkan bilangan tetamu di dalam rumah.
  • Belajar menggunakan teknologi ‘Zoom’, Facetime’ atau ‘Skype’ untuk beramah mesra secara maya, bukannya berjumpa secara fisikal.
Carta Aliran Pelaksanaan
1. Pemimpin masyarakat / kampung dan jawatankuasa perumahan / kampung(JTK)
  • Memastikan semua ketua isi rumah di kawasan mereka mengetahui SOP.
  • Memutuskan definisi bilangan orang yang maksimum dalam satu rumah di kawasan mereka, samada 10/15/20 (bergantung kepada keluasan rumah).
  • Memilih dan melatih sekuriti untuk ditempatkan di pintu masuk jika belum ada sekuriti.
2. Di pintu masuk:
  • Periksa rumah yang akan dikunjungi pelawat, pastikan bilangan ke setiap rumah dalam satu masa tidak melebihi jumlah maksimum ditentukan JTK.
  • Pastikan semua orang memakai ‘mask’ /topeng muka.
  • Daftar masa masuk, nama pemandu, nombor plat kereta, alamat rumah yang dikunjungi, bilangan orang dalam kereta, nombor hubungan.
  • Sekiranya ada orang di dalam kereta yang mengalami simptom COVID-19, jangan biarkan mereka masuk ke rumah.
  • Sekiranya boleh, lakukan pemeriksaan suhu badan.
3. Langkah-langkah di rumah:
  • Setiap rumah mesti mempunyai pembersih tangan di pintu masuk.
  • Daftar nama dan nombor telefon pelawat.
  • Tidak boleh berjabat tangan, salam atau berpelukan.
  • Jauhkan jarak antara satu sama lain terutama warga emas, jika warga emas boleh  diasingkan atau ada penghadang kaca adalah lebih baik.
  • Bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik perlu lebih berhati-hati atau jangan melawat langsung.
  • Jangan menghidngkan makanan secara ‘buffet’. Elakkan makanan dari terdedah.
  • Makanan lebih baik dibungkus terlebih dahulu atau gunakan pinggan dan cawan pakai buang di mana penghapusan sisa makanan dan peralatan pakai buang.
  • Pastikan semua permukaan di ruang makan, ruang legar dan kawasan yang tetamu   mengunjung di bersihkan dengan rapi setelah tetamu pulang pada penghujung hari.
4. Sebelum beredar pulang, mohon tetamu mencuci tangan atau guna pembersih tangan.5. Semasa keluar, sekuriti mencatat masa para tetamu meninggalkan kawasan ini.
Semua langkah di atas akan mempermudahkan pengesanan kontak sekiranya berlaku kes positif dari kawasan tersebut.
Kami berpendapat bahawa yang terbaik adalah tidak merayakan Hari Raya dengan mengunjungi sesiapa tahun ini, tunggu hingga wabak ini terkawal, masih ada Raya tahun hadapan.
Kaedah alternatif adalah menelefon saudara-mara atau menggunakan 'Zoom' untuk berbual, ianya lebih selamat.
Sumber:http://www.astroawani.com/berita-malaysia/ini-senarai-cadangan-garis-panduan-beraya-dalam-pkpb-242794

Senarai Peserta Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy

Assalamualaikum dan salam semua... insyaAllah semua peserta yang join segmen raya aidilfitri oleh yamanaimy akan di letakkan di sini. Jika ada yang tertinggal, jangan malu-malu untuk bagitahu ye....

Senarai Peserta Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy


  1. CCL - https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-by-yamanaimy.html
  2. Radhia - https://penselduabee.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  3. Cik Puan Rrai - http://www.bajuwarnacoklat.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  4. Naim - https://pemudattbc.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  5. Aiman - https://thejagungspirasi.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  6. Mia Liana - https://www.mialiana.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  7. Ejulz - https://ejulz.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html?m=1
  8. Ziana - http://www.zianaeunos.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  9. Ct Cheery - https://ctcheery87.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  10. Najiah - https://www.njiakreatif.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  11. Asyiqin - http://nurasyiqin201.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  12. Cik Dylah - https://cikdylah.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  13. Ain - https://akukaudansesuatu.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  14. Tiara - https://tiaarasapphire.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  15. Aien - https://www.aienienka.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  16. Qyu - https://theqyutoday.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  17. Misya - http://www.aimisyahirah.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  18. Aida - https://www.adianiez.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh-yamanaimy.html
  19. Baizura - http://adindabaizuramazlan.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  20. Azian - https://www.aziankhalil.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html?m=1
  21. Shir Ven - http://zzzyy.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  22. Ombak Bergigi - http://www.ombakbergigi.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  23. Ninja - https://theninjablogging.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  24. Siti - https://sitiyangmenaip.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  25. Mamapp - http://www.mamapipie.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  26. Cikgu Zim - https://cikguzim.blogspot.com/2020/05/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html?m=1
  27. Mazahalti  - https://weolls.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  28. Sha - https://kasihkuamani.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  29. yysella - https://dramaticyang.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  30. Sayidah - http://www.sayidahnapisah.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  31. Cik Ila - https://cikilamenari.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  32. At-Tarmizi - https://at-tarmizi.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html
  33. Nasrina - https://thethoughtsintowords.blogspot.com/2020/06/segmen-raya-aidilfitri-2020-oleh.html


Khamis, Mei 21, 2020

Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy

Assalamualaikum dan salam semua, ini merupakan kali pertama aku buat sepanjang penglibatan aku dalam dunia blogging. Harap mendapat sambutan.

 Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog https://yamanaimy.blogspot.com/ di dalam bloglist korang
4. Buat satu blog post penyertaan dengan tajuk "Segmen Raya Aidilfitri 2020 oleh Yamanaimy" dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini.
6. Tinggalkan link penyertaan korang di post ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 4 Jun 2020

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. 3 pemenang akan memenangi RM 10 setiap sorang. Seorang pemenang bertuah akan diberi design nama khat kufi dalam format PNG hitam putih dan duit RM10 . Nama bentuk khat kufi dibuat khas oleh saya.
Contoh seperti gambar di atas.



Kenapa hitam putih Format PNG, kerana ia lebih mudah untuk anda edit kembali mengikut warna kegemaran anda. Seterusnya bolehlah jadikan ia sebagai profil photo media sosial anda. Atau anda boleh juga cetak pada baju, mug atau framekan nama khat kufi anda. 

Pemenang akan diumumkan pada tarikh hari lahir saya iaitu 9 Jun 2020, hari terakhir PKPB dilaksanakan.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

Klik untuk lihat Senarai Peserta

Ahad, Mei 17, 2020

Kenapa anak-anak tak dengar cakap ibu ayah?

Assalamualaikum dan selamat malam. Malam ini aku nak kongsi sedikit tips dari kakak Humaira. Kisahnya begini....

Beberapa hari lepas aku masuk bilik dan nampaklah kakak Humaira dan kakak Hana bergaduh. Apabila dah gaduh maka aku cakap lah kat dorg, "kenapa asyik gaduh, tolong lah dengar cakap ummu. Main elok-elok bolehkan." Sekali kakak humaira kata, "ummu tahu tak kenapa anak-anak tak dengar cakap ibu ayah?" Aku kata lah tak tahu. Dia balas,

"kakak nak kongsi apa yang kakak baca. Buku yang kakak baca itu kata, anak-anak susah nak dengar cakap mak ayah mungkin kerana mak ayah kurang bersedekah. Ummu dengan abi kena banyakkan sedekahlah, mungkin sebab ummu dengan abi kurang sedekah anak-anak asyik tak dengar cakap"

Mak ai setepek dia bagi...aku nasihat dia, dia nasihat aku balik. Tapi mungkin betul juga apa yang kakak humaira kata. Sedekah itu pembuka  pintu rezeki. Apabila anak-anak mendengar kata, maka itu adalah rezeki yang tidak dapat kita nak beli dekat kedai. Selalu kalau keluar nampak mana-mana orang minta sedekah, kita akan hulur...tapi sejak PKP kuranglah aktiviti sedekahnya.

Sini aku ongsi doa untuk anak...


Isnin, Mei 11, 2020

Aku & Wahed (Bahagian 7- 5 sebab kenapa aku pilih untuk melabur di Wahed Investment)

Assalamualaikum dan sejahtera semua.

Setiap orang pasti mempunyai alasan tersendiri untuk melakukan apa-apa atau di mana-mana pelaburan. Disini aku dapat senarai 5 sebab utama kenapa aku pilih untuk melabur di Wahed Invest.

Berikut adalah 5 sebab kenapa aku pilih untuk melabur di Wahed Invest
  1. Tak tahu nak buat apa dengan duit - Aku mula melabur dalam wahed invest pada awal Mac 2020. Masa itu negara kita mula menghadapi gelombang kedua covid-19. Kebetulan aku baru keluarkan duit dividen ASB tanpa apa-apa tujuan. Pernah ke tak anda mengalami perasaan nak keluarkan wang tapi tak tahu nak buat apa? Aku selalu jugalah mengalami hal itu terutama masa masih kerja dahulu. Sekarang jarang-jarang sangat rasa nak keluar duit. Mungkin pada sesetengah orang kalau nampak duit banyak dalam dompet, ada saja idea nak belanja apa. Tapi situasi itu tak berlaku kepada aku. Jika bujang dulu apa-apa keperluan aku, kakak dan mak aku belikan sehingga bila dah mula kerja, aku bayar saja barang yang mereka pilih untuk aku. Bila dah kawen mestilah Mr.Y yang belikan. Maka bila Mr.Y tanya nak buat apa duit itu, aku hanya jawab masuk bank balik kot. Mr.Y pun cadangkanlah aku melabur dalam wahed invest. Maka itulah permulaan aku. Tapi jangan jadikan permulaan aku sebagai permulaan korang. Sebab kalau korang jenis yang pantang nampak duit, akan ada saja idea nak beli apa, korang tak akan pernah sampai kepada alasan tak tahu nak buat aa dengan duit. Baru-baru perintah kawalan pergerakan dilaksanakan, kerajaan menwar-warkan bahawa bermula 1 April 2020, bank-bank tempatan akan menawarkan moratorium atau penangguhan bayaran balik sehingga enam (6) bulan kepada peminjam-peminjam individu dan PKS di masa yang amat mencabar ini. Maka aku cadangkan korang mengambil sedikit daripada wang moratorium ini untuk melabur dalam wahed invest. 

  2. Tak ada ilmu tentang pelaburan - Jika anda hendak melabur maka anda perlu ada ilmu tentang pelaburan bagi memaksimakan keuntungan dan dan meminimalkan risiko kerugian. Aku pula memang tak pernah belajar tentang pelaburan, sekadar membaca dan mendengar kisah satu atau dua pelabur hebat. Maka keberanian untuk membuat pelaburan secara sendirian amatlah rendah atau mungkin tiada. Dalam bahagian 2 - pelaburan halal aku ada sebut dekat Malaysia hanya ada 3 robo advisor dan salah satunya adalah wahed invest. Apa itu Robo Advisor? Ia adalah perisian yang dapat menyediakan perkhidmatan pengurusan kekayaan untuk membantu anda membuat portfolio pelaburan. Portofolio ini dibentuk berdasarkan algoritma dan tidak menggunakan bantuan perancang kewangan. 

    Pada dasarnya Robo Advisor menggantikan fungsi perancang kewangan anda dalam mengesyorkan portfolio pelaburan. Oleh kerana Robo Advisor adalah mesin yang tidak mempunyai dan memahami emosi maka emosi atau masalah peribadi tidak dapat dipertimbangkan. Penasihat Robo hanya berfungsi berdasarkan data tepat yang anda masukkan. Dari data inilah Robo Advisor akan membuat keputusan portfolio mengenai apa yang sesuai dengan keperluan anda.

  3. Patuh Syariah -Sebagai seorang muslim yang sentiasa mencari keberkatan dalam rezeki, sudah pasti aku nak sesuatu yang halal. Bab patuh syariah ini ada diterangkan secara panjang lebar dalam bahagian 2. Klik sini.

  4. Salah satu sumber pendapatan portfolio -Secara umum kita perlu tahu bahawa ada 4 jenis pendapatan iaitu, pendapatan aktif, pendapatan pasif, pendapatan sampingan dan pendapatan portfolio. Apa yang dimaksudkan dengan pendapatan portfolio adalah pendapatan yang terhasil dari aktiviti pelaburan seperti ASB, Bursa saham, emas dan sebagainya. 

    Robert Kiyosaki dalam buku retire young, retire rich ada menceritakan bahawa Rich Dad melakukan belian saham berpotensi yang banyak ketika jualan murah berlaku atau dalam kata lain kejatuhan nilai saham, dan menjual kembali ketika nilai saham meningkat. Konsep ini sama sebagaimana orang kebanyakkan akan membuat pembelian stok makanan atau barang keperluan yang banyak ketika jualan murah. Apa yang bezanya adalah, Rich dad mendapat keuntungan apabila menjual kembali saham-sahamnya manakala orang kebanyakkan hanya akan mengenyangkan perut dan barang keperluan mungkin di pakai habis atau terbuang. 

  5. Ada benda aku nak kongsi dengan pembaca blog - Adakala aku tak ada idea apa nak dikongsi dengan pembaca blog. Walaupun aku tahu blog ini tak ramai follower tapi aku tetap nak kongsikan sesuatu yang berguna. Semoga dengan perkongsian ini, pengunjung blog mendapat manfaat, jika tidak banyak, sedikit pun jadilah. Mungkin ada antara yang masih berfikir bagaimana nak menambah sumber pendapatan, tapi buntu tidak tahu dimana nak cari. Mungkin ada yang berminat untuk melabur tetapi tidak yakin dengan sistem pelaburan yang digunakan, mungkin ada yang takut untuk melabur kerana tiada ilmu pelaburan. Maka wahed invest adalah yang terbaik pada aku, ia patuh syariah, ia menggunakan robo advisor dan hasil pendapatan dari wahed invest ini, boleh dijadikan sebagai modal untuk kita mendaftarkan diri dalam mana-mana kelas pelaburan yang sebenar.
Lengkap sudah 5 alasan kenapa aku pilih untuk melabur di Wahed Investment. Korang macam mana? Dah ada alasan kukuh ke?

Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136

Aku & Wahed (Bahagian 6- pelaburan dalam sarang berbeza)

Assalamualaikum... 

Apa yang aku maksudkan dengan pelaburan dalam sarang berbeza adalah dengan melaburkan wang pada beberapa tempat yang berbeza. Jika salah satu tempat mengalami kejatuhan, maka kita masih ada beberapa tempat yang selamat. Rasanya lebih senang faham kalau tengok video kat bawah. 
Kalau nak tengok banyak lagi video menarik pasal kewangan di Channel Fidelity Investments


Pada aku wahed invest merupakan salah satu sarang pelaburan yang aku buat selain ASB dan tabung haji menggunakan lebihan wang aku ada. Ingat konsep pelaburan adalah menggunakan wang lebihan bermaksud anda tidak menggunakan wang simpanan kecemasan dan simpanan keperluan semasa. Wahed investment sendiri melakukan pelaburan dalam sarang yang berbeza. Cuba perhatikan gambarajah dibawah.

Sebelah kiri adalah jenis portfolio yang terdapat dalam Wahed Investment, manakala sebelah kanan adalah peratusan kepelbagaian pelaburan yang dilakukan.

Berdasarkan gambar di atas, korang boleh tahu bahawa dekat wahed investment ada 7 jenis portfolio yang disediakan. Anda tidak perlu risau untuk melakukan pemilihan jenis portfolio kerana system akan membantu anda memilih jenis portfolio yangs sesuai dengan profil risiko anda. Bagaimana sistem ini membantu? Sewaktu hendak mendaftar, anda dikehendaki menjawab beberapa persoalan. Kemudian sistem wahed akan mencadangkan jenis portfolio yang sesuai untuk anda. Macam aku, portfolio jenis aggressive diberikan. Kira berada tangga ke-2 berisiko. Very Aggressive adalah paling berisiko. Maksud berisiko di sini adalah, keuntungan yang bakal diperolehi adalah paling tinggi dan kerugian yang mungkin dialami juga paling tinggi. Paling selamat adalah very conservative, tapi keuntungan pun paling rendahlah.

Baru-baru ini wahed mewujudkan satu lagi jenis portfolio iaitu Emas. Jika jenis portfolio yang lain, pelaburan dilakukan dalam pelbagai jenis syarikat dan industri, manakala emas memang pelaburan dilakukan dalam emas 97.5% dan tunai 2.5%. Satu kelebihan yang diberikan oleh wahed bagi jenis Portfolio Emas, adalah bagi setiap individu yang telah memiliki akaun bagi salah satu portfolio sama ada very aggressive, aggressive, moderate, conservative dan very conservative, individu tersebut boleh juga melabur dalam portfolio emas. Kalau anda hendak tahu lebih jelas tentang hal ini anda boleh terus melawati laman sesawang portfolio wahed invest.

Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136






Ahad, Mei 10, 2020

Resepi Nasi Arab Berempah dengan air asam meletop

Assalamualaikum semua, kali ini aku nak kongsi resepi nasi arab berempah yang teramat sedap di tekak kami sekeluarga.

Nasi Arab Berempah

Bahan-Bahan

  1. Daging 1kg (ikut suka hampa nak lembu, kambing atau ayam, pada aku kambing sedap)
  2. 2sudu makan rempah kurma
  3. 5ulas bawang merah dimayang
  4. 1/2 inci halia 
  5. 2ulas bawang putih dimayang
  6. 1batang kayu manis
  7. 3biji cengkih
  8. 3biji buah pelaga
  9. 1/2 sudu makan serbuk lada hitam
  10. 3 cawan beras
  11. 2-3 sudu makan minyak sapi
  12. 2-3 sudu makan minyak zaitun
  13. 1/2 cawan sos tomato
  14. garam
  15. serbuk perasa

Cara-Cara
  1. Daging dibersihkan dan dimasukkan ke dalam periuk bersama dengan rempah kurma, bawang merah, bawang putih, halia, kayu manis, cengkih, buah pelaga dan serbuk lada hitam (kalau tak ada, masukkan aja biji lada hitam itu dalam 1/3 sudu makan). Setelahs semua masuk maka rebuslah ia sehingga daging tersebut empuk. (tips: kalau guna daging rebus lebih kurang 1 jam atas dapur biasa manakala dalam 30minit kalau pakai periuk tekanan)
  2. Sementara menunggu daging empuk, bolehlah anda membasuh beras. Jika anda menggunakan beras basmathi, hendaklah direndam beras tersebut dalam masa lebih kurang 20 ke 30 minit. Tapi jika menggunakan beras nasi biasa cukup sekadar membasuh dan mentoskan ia.
  3. Setelah siap rebus daging semua tadi, asingkan daging dalam satu bekas, manakala sup nya ditapis dan bahan-bahan rempah dimasukkan ke dalam blender bersama sedikit sup tadi. Blend semua sehingga hancur lumat.
  4. Dalam periuk nasi, masukkan minyak sapi dan minyak zaitun, Apabila minyak dah panaas, masukkan bahan yang di blend tadi bersama sos tomato. Tumis ia sekejab sehingga nampak macam naik minyak sikit.
  5. Kemudian masukkan sup daging tadi sesuai dengan sukatan beras yang kita nak guna. Kalau guna beras biasa masukkan 4 cawan sup, tapi jika menggunakan beras basmathi maka masukkan 4.5 cawan sup. (kalau sup tak cukup, tambah saja air biasa).
  6. Apabila sup tadi telah mendidih, maka masukan garam dan serbuk perasa, diikuti dengan beras berselang seli dengan daging dan masak ia seperti biasa.

Boleh cuba juga: 

Resepi Nasi Ayam Goreng


Air Asam

Bahan-bahan
  1. 1 biji buah tomato
  2. 1 labu bawang holand
  3. 5 ulas bawang merah
  4. 2 batang cili merah
  5. 4 batang cili padi
  6. 1/2 mangkuk air asam jawa
  7. garam
  8. gula
Cara-Cara
  1. Mayang semua bahan dari no 1 hingga 5, halus-halus. Cili itu ikut kepedasan yang anda nak.
  2. setelahs semua siap, maka boleh curah air asam dan dimasukkan gula dan garam. Gula dan garam ikut kesedapan mulut anda. 
Boleh cuba juga: 

Ayam percik air fryer


Ulam timun jepun atau salad sesuai sangat dimakan bersama.

Selamat mencuba.

Sabtu, Mei 09, 2020

Segmen Pertukaran Bloglist Oleh Abam Kie'.



Assalamualaikum...kita dapat jemputan sertai segmen pertukaran bloglist dari Abam kie.... maka kita disini menyahut seruan tersebut. 
Siapa nak join boleh klik banner... 


Jumaat, Mei 08, 2020

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger

Assalamualaikum, Bulan puasa kena pula waktu PKP. Mesti mak-mak banyak cuba resepi baru. Mamapipie buat pula segment share resepi. Rasanya banyak sahaja resepi yang aku buat, tapi yang paling menarik adalah Nasi Ayam Goreng. Selamat mencuba ye....

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger 


Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.

5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 10 May 2020


P/S: Kalau korang takde entry resepi dalam blog, jangan risau ye, korang boleh ambil mana-mana resepi dalam blog mama dan letak dalam post korang. Jangan lupa letak credit utk mama tau. Resepi mama di sini

Dari semasa ke semasa mama akan random pilih resepi peserta dan share dalam blog mama ni. Jangan risau nanti mama akan credit pada owner nanti. Mama akan senaraikan nama peserta mengikut link resepi di blog mereka nanti. So, bolehlah kita tengok-tengok resepi yang ada dalam segment ni kan.. 

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela

Assalamualaikum.... Nampak ada segmen bloglist... agak lama tak join, maka jom kita meriahkan majlis... klik banner kalau nak sertai juga....


Syarat Penyertaan:

1. Follow Blog Cik Miela
2. Follow instagram @salmilanadia
3. Buat entri bertajuk " Segmen Bloglist 2020 by Cik Miela"
4. Jangan lupa komen link entri penyertaan dan username IG di entri ni untuk Miela follow back

Hadiah:
10 x bloglist selama 3 BULAN (dipilih secara random)

BONUS
1 x Photobook 6x6 + Bloglist 3 BULAN
(dipilih peserta paling aktif)

Segmen bermula hari ini 26/4/2020 sehingga 15/5/2020. Pemenang akan diumumkan pada hari keesokannya. Selamat bersegmen korang!

Khamis, Mei 07, 2020

Aku & Wahed Invest (Bahagian 5-referral reward)

Assalamualaikum dan salam sejahtera....Dah masuk bahagian 5 kisah Aku & wahed invest. Korang boleh baca kisah-kisah aku & wahed invest bahagian 1 hingga empat dekat link bawah:

Kisahnya pada 3 Mei 2020, aku buka aplikasi wahed invest untuk tengok berapa dah nilai duit yang berjaya aku jana. Setakat 2 mei 2020 duit pelaburan dan mencecah RM134.95. Jika ditolak dengan duit deposit dan welcome reward, maka duit yang betul-betul hasil pelaburan halal wahed adalah RM14.95. Pada pendapat aku, ok lah dapat banyak itu, aku pun melabur RM100 sahaja. Kalau duduk dalam beg duit aku, duit itu tak beranak tetap je RM100. Alhamdulillah, masuk wahed dia beranak.

Selepas 3 hari, iaitu semalam 6 mei 2020 aku jenguk lagi sekali aplikasi wahed invest. Entah kenapa rasa hati nak menjenguk duit itu walaupun baru je tengok beberapa hari lepas. Buka-buka aja, terkejut tengok duit dah jadi RM158.48. Dalam kepala terus muncul persoalan macam mana boleh naik banyak macam itu dalam tempoh 3 hari sahaja. Tengok screenshot di bawah kalau tak percaya.




Maka kita terus tanya kepada yang pakar...siapa lagi kalau bukan Mr.Y. Mr.Y kata cuba tengok bahagian referral. Buka bahagian referral ada successful referral pada 30 april 2020. Boleh rujuk gambar di bawah untuk lebih jelas bagaimana referrals berfungsi.



Maka nasihat aku, kalau korang nak join wahed invest, masukkan kod referral norbin136, kemudian promote atau war-warkan kod korang dekat mana-mana media sosial yang korang ada. Semoga kita sama-sama dapat manfaat daripada perkara ini.


Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136


Aku & Wahed Invest (Bahagian 4-welcome reward)

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Aku & Wahed invest, bahagian empat pula aku nak cerita yang aku dah dapat ganjaran RM20 apabila daftar akaun wahed menggunakan kod referal Mr.Y. Seperti tuan punya kod dapat USD5 maka kita yang menggunakan pun turut mendapat nilai ganjaran yang sama. Seperti yang di beritahu sebelum ini, ganjaran ini akan masuk selepas 30hari akaun pelaburan kita aktif. Sebenarnya aku tak sedar pun ganjaran ini telah masuk sebab aku tak check email atau aplikasi wahed. Kebetulan masa PKP ini lah telefon nak rosak. Apabila Mr.Y tanya dan minta semak, baru teringat. Sekali nampak ada email dengan tajuk CONGRATS! YOUR WELCOME REWARD HAS BEEN APPROVED. Macam gambar di bawah.


Kesimpulannya sertai wahed dapat bonus RM20, siapa nak bagi senang-senang je dekat kita kan. Kata adik aku ini untung tidur...

Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136

Selasa, Mei 05, 2020

Adobe Photoshop vs Picsart

Semalam aku edit gambar anak-anak menggunakan aplikasi picsart dalam telefon. Hari ini ada masa dan merasa dah agak lama tak mengedit gambar menggunakan adobe photoshop. Aku try asah balik skill yang masih berbaki.
Secara am nya aku lagi puas hati buat editing menggunakan adobe photoshop. Kepuasan ini atas individu ya....

Berikut adalah editing menggunakan adobe photoshop

Berikut adalah editing menggunakan Picsart











Kakak dapat ukulele sebagai hadiah birthday.....




Assalamualaikum....dua hari lepas hadiah hari lahir kakak telah selamat sampai. Hadiah ini adalah pemberian mak saudara kesayangan dia. Oleh kerana sekarang kita dalam Perintah Kawalan Pergerakan. Maka hadiah hanya di beli di beli online dan terus hantar kepada dia.

Hadiah kakak adalah ukulele bersize 21" dan warna kopi. Happy sangat dia. Dapat je ummu suruh dia rakam video ucap terima kasih tapi kakak cakap malu. Maka ummu kata kita ambil gambar je lah ye.....



Nampak kan senyuman dimuka dia tu...


Kenapa mak aku bakar semua anak patung apabila anak dah remaja....

Assalamualaikum dan selamat pagi...Korang pernah ada anak patung mainan tak? Tak kira lah patung binatang atau makhluk apa pun. Aku rasa ramai yang pernah ada kan. Masa kecil-kecil budak perempuan suka sangat main benda ni. Dulu kita selalu nampak anak patung yang lebih sesuai sebagai permainan anak-anak gadis. Tapi sekarang banyak juga anak patung yang sesuai untuk permainan anak-anak bujang, seperti anak patung berbentuk dinosaur.


Apabila dan besar adakah anda masih bermain anak patung? Kebanyakkan mesti tak main dah kan. Anak-anak patung pun mesti tersimpan sahaja dalam almari atau tepi bucu katil. Apa hukumnya kalau kita tak main dah anak patung tersebut sekadar dia duduk terdiam di salah satu sudut rumah yang mungkin tak dipandang oleh sesiapa.

Merujuk kepada artikel yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan....

AL-KAFI #1331: HUKUM MENYIMPAN PATUNG PERMAINAN KANAK-KANAK

Aku simpulkan bahawa anak patung tersebut boleh disimpan dalam rumah selagi ia menjadi permainan dan alat pembelajaran. Islam tidak meredhai umatnya menyimpan patung di dalam rumah kerana ia mirip kepada sembahan-sembahan yang biasa dipertuhankan oleh orang-orang kafir..Selain itu malaikat rahmat pun tak sudi masuk...
Kerana ini lah mak aku bakar semua anak patung apabila kami semua dah remaja. Operasi pembersihan ini dah berlangsung pada mac 2011..hampir sepuluh tahun dah. Tapi beberapa hari lepas aku tengok hard disk lama dan  nampak gambar masa kerja-kerja pembersihan ini dilaksanakan.
Oleh kerana dah lama tak main anak patung, maka adik-adik aku ambik peluang mengkenak dahulu. 

Ini lah nasib jadi anak patung dalam rumah aku...akhirnya ia kembali menjadi bahan bakar.

Mungkin ada yang bertanya tak sayang ke? Sayang tapi mak aku kata lagi sayang kalau malaikat rahmat tak masuk rumah. Kenapa tak diberikan kepada kanak-kanak lain..untuk makluman semua jiran-jiran aku ada anak yang baya-baya adik aku...semua dah besar dan kategori kanak-kanak pula tak ada. Maka tak sesuai untuk mereka main anak patung lagi kan.

Korang punya anak patung dah kemana sekarang?