Khamis, November 26, 2020

Oden King....untuk sambutan birthday abg long...

 Hujung minggu lepas dapat lah aku merasa perencah oden keluaran oden king apabila kak ipar buat oden untuk sambutan birthday abang long shamil. Pertama kali aku rasa oden adalah yang beli kat family mart, pastu yang beli dekat aeon...pada aku yang family mart itu pedas dan aeon itu cukup-cukup rasa. Sekali aja aku pernah beli kat aeon sebab tak memenuhi citarasa sangat.

Kemudian viral buat kuah oden guna paste asam pedas dan tomyam. Aku suruh kakak aku buat, memang melantak lah kami makan...kemudian aku dah tak minta oden lagi sehingga keluar pelbagi perencah oden segera di pasaran.

Itu cerita tahun lepas, tetiba nak hujung tahun kak ipar buat sambutan anak dia dengan jamuan oden. Perasaan itu sedap, memula rasa yang tak pedas, ye lah sebab anak-anak nak diutamakan dahulu. Kemudian aku cuba yang pedas. Pada aku 2-2 sedap. Cuma kalau anda seorang yang kaki pedas boleh tambah kepedasan dengan cili padi atau pekatkan kuah. Budak-budak pun duk ngulang makan. 


ini menu yang letak dalam oden itu hari... periuk noxxa je pakai buat rebus..

kan betul sedap...testimoni pun kata sedap.

siapa berminat nak order boleh hubungi nombor kat atas, tak pun wasap je kat sini...





Menderita Sakit Pinggang & Sakit lutut ???

Pernah dengar Mak & Ayah mengadu lutut diorg sakit?
Pernah nampak diorang susah payah solat guna kerusi?
Sekarang ni tak payah bedah lutut mak ayah boleh sembuh?



Penggunaan #FreshNCool boleh bantu selesaikan masalah sakit lutut mak & ayah.

FUNGSI
✔️ Menyembuhkan arthritis (sakit lutut akibat kehilangan pelincir).
✔️ Menyembuhkan sakit lutut akibat kecederaan
✔️ Menyembuhkan sakit sendi
✔️ Menyembuhkan sakit tulang
✔️ Menyembuhkan sakit otot
✔️ Melegakan sakit akibat Gout peringkat awal
✔️ Melegakan sakit pinggang
✔️ Melegakan sakit belakang
✔️ Melegakan lenguh-lenguh
✔️ Melegakan bengkak

Testimoni Pengguna







Nak lebih info/oder Fresh & Cool ?
www.wasap.my/60196158384/NakOrderFreshNCool

Ahad, November 22, 2020

Jus Asmak Gold



Atas adalah ilustrasi kandungan yang terdapat dalam jus asmak gold. Antara kandungan yang penting pada aku adalah lemon, garlic dan halia. Selalu kalau anak batuk dan selsema aku akan sediakan air lemon halia madu. Kadang-kadang aku letak juga bawang putih sikit. Tapi selalu kalau ada bawang putih mereka tak nak minum. Beberapa bulan lepas berkenalan dengan jus Asmak gold. Maka aku tengok kandungan dia amatlah baik. Sekarang kalau anak selsema atau batuk aku bagi madu dengan jus asmak gold.

Bukan aku je kata ia bagus, ini beberapa kata pengguna yang lain.





Berminat boleh dapatkan dengan menghubungi: http://www.wasap.my/6019618384



Jumaat, November 20, 2020

Melekat pada insan yang salah...

 

Assalamualaikum dan selamat pagi....

Hari ini hari jumaat...

Pernah atau tidak anda termelekat dengan insan yang salah. Maksud insan yang salah ini bukan dia buat jahat atau tidak baik. Tapi insan yang tak menyokong perkembangan dan kemajuan anda. Lagi malang dia menghalang anda untuk terus maju. Ada sahaja insan yang rasa selesa dengan kehidupan sekarang dan tak nak berusaha untuk lebih selesa. Harap kita dapat jauhi dari insan sebegini. Selagi hidup kita patut berusaha untuk lebih maju dan berjaya. Berdamping dengan insan yang mampu memberi inspirasi dan mengeluarkan sesuatu yang luar biasa dalam diri kita. 

Rabu, November 18, 2020

Jom berdoa...

 Ya Allah, Sungguh aku minta kepadaMu ilmu yang bermanfaat, rezeki yang baik dan amal yang diterima.

Ya Allah jadikanlah pagi ini, pagi yang memberi ketenangan, keberkatan, dibuka segala pintu rezeki dan dipermudahkan segala urusan.

Ya Allah, kami tidak meminta kekayaan, cukuplah rezeki kami seperti air yang mengalir. Sentiasa ada dan tidak putus.

Ya Allah, Selamatkanlah kami dari bala, wabak yang menimpa kami, tiadalah kesembuhan melainkan dari engkau.

Ya Allah, Hidupkan lah kami semua dalam rasa yang penuh bahagia dan kesyukuran pada hari ini dan hari-hari seterusnya.

Ya Allah, sentiasa lindungi orang-orang yang aku sayang. Semoga mereka dalam keadaan selamat setiap masa.

Ya Allah, haramkanlah wajah ibu dan bapaku dari disambar api neraka, kurniakan mereka syurga yang terindah tanpa hisab..

Ya Allah, hiasilah hariku ini dengan sedekah, meskipun hanya dengan senyuman dan kata-kata yang baik lagi indah.

Ya Allah, kurniakan kesabaran  yang tinggi dalam jiwa kami agar kami sentiasa kuat dalam menghadapi ujian Mu.


Isnin, November 16, 2020

Jus Asmak Gold---senang nak berak

 

Assalamualaikum...Kali ini aku nak share produk yang Mr.Y amalkan sejak aku mengandung. Kenapa aku mengandung dia pula yang mengamalkan produk ini. Sebab produk ini tak boleh diambil oleh orang mengandung. 

Kisahnya, salah satu simptom orang mengandung akan mengalami sembelit dan sukar membuang air besar. Adakala sembelit menyebabkan buasir. Aku pernah bagitahu yang Mr.Y akan alami sympathetic pregnancy syndrome setiap kali aku mengandung. Selalu masalah sembelit akan dialami pada trimester ke-3 atau dekat-dekat nak bersalin. Tapi kali ini, awal-awal dah kena.

Seminggu lebih alami masalah, Mr.Y buat keputusan berjumpa dengan doktor. Maka dapat lah ubat tapi bila tak ambil ubat, kembali sembelit. Cerita masalah dekat abang ipar, abang ipar bagitahu dia pun alami masalah sama sebelum amalkan Jus Asmak Gold. Apa lagi terus order.

Alhamdulillah, setelah amalkan selesai masalah sembelit. Dapat lah dia berak dengan senang tanpa mengalami kesakitan. Korg nak tempah boleh klik 



Rabu, November 11, 2020

Minyak Herba Asmak

 

Apa itu Minyak Herba Asmak?????

Minyak Herba Asmak ialah produk keluaran Minyak Herba Asma Mujarab Sdn.Bhd. Minyak asmak digunakan sebagai rawatan alternatif herba untuk masalah pernafasan seperti asma/ lelah, semput, sesak nafas, kahak, batuk dan selsema serta pelbagai lagi kegunaan luaran yang lain.

Minyak Herba Asmak diformulasikan daripada kombinasi pelbagai minyak dan herba terpilih, Ianya sesuai digunakan untuk semua peringkat usia dari bayi sehinggalah ke warga emas.


****ISI KANDUNGAN MINYAK HERBA ASMAK

Minyak Herba Asmak ini diperbuat daripada minyak zaitun, minyak kelapa dara, habatussauda, pati gamat dan herba terpilih yang bukan sahaja selamat, tapi suci. Gunakan tanpa was-was kerana ia adalah hasil dari R&D dan menggunakan teknologi nano.


****CARA MENGGUNAKAN MINYAK HERBA ASMAK INI ;

1. Tebuk lubang pada "stopper" supaya senang digunakan dan jimat .

2. Goncang sebelum guna.

3. Cara paling asas : Sapu di leher dan ke dada , ke tengkuk dan ke belakang. Juga boleh disapu pada tapak kaki.


****KEISTIMEWAAN MINYAK HERBA ASMAK

1. KOS RENDAH, LEBIH JIMAT– Rawatan alternatif herba yang mudah dan kos rawatan rendah – TANPA nebulizer, TANPA ubat / pil (boleh memberi kesan jangka panjang), sekaligus menjimatkan wang anda !

2. MINYAK PELBAGAI GUNA– Juga boleh digunakan untuk pelbagai masalah luaran seperti gigitan serangga, luka, tergeliat, terkena api, bengkak, lenguh, sakit gigi, kembung / sakit perut dan lain-lain.

3. RAMUAN HERBA– Ramuan daripada formulasi habbatussauda’, minyak zaitun, minyak kelapa dara, minyak gamat dan herba terpilih – diproses dengan teknologi terkini di kilang bertaraf GMP.

4. SESUAI UNTUK SEMUA– Sesuai untuk semua peringkat umur. Kadar sapuan boleh disesuaikan mengikut keadaan, contohnya sapuan nipis untuk bayi.

5. MUDAH DIGUNAKAN– Untuk rawatan asma / lelah – sapu di leher, dada dan belakang, setiap kali selepas mandi dan sebelum tidur. Apabila sudah pulih, sapu apabila perlu sahaja.

6. MUJARAB DAN BERKESAN– Dengan ratusan testimoni, produk ini telah menjadi fenomena luar biasa dan diakui oleh ribuan pelanggan yang telah membeli. Hanya perlu sapu !!


UBATI MASALAH ANDA SEKARANG .

Klik Link untuk sebarang tempahan dan pertanyaan

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

www.wasap.my/60196158384/PM+MINYAK+HERBAL+ASMAK

3 Faktor kenapa surirumah kena ada pendapatan sendiri...

 



Assalmualaikum dan selamat pagi... atas adalah video yang aku rekod awal pagi untuk tugasan yang diberikan oleh Tuan Fadhil dalam kelas Advance Marketing Mastery. Sebenarnya kena buat live FB tapi aku belum ada kekuatan nak buat live lagipun lepas subuh siapa nak tengok live aku ni. Tugasan kena buat waktu malam, prime time dalam jam 9malam. 9 malam lah waktu aktif anak-anak....

Apa komen anda dengan video saya di atas...

Selasa, November 10, 2020

Antara mee rebus terengganu dan mee goreng basah...yang mana satu ni?

 Assalamualaikum dan selamat pagi..... semalam aku dalam dilema apa menu sarapan pagi untuk anak-anak... berikut adalah resepi mee rebus terengganu dan gambar mee goreng basah.






Setelah melihat dan merenung kedua-dua gambar maka aku buat keputusan untuk mee rebus terengganu...

Sabtu, November 07, 2020

Kembara Menuju Allah ustazah Asma Harun


Assalamualaikum semua... kali ini kita kongsi buku tak lah agak terbaru tapi amat kerap aku tengok iklannya. Apa yang terlintas dalam kepala aku, best sangat ke buku ini. Maka kita baca preview lah...

"Ya, Allah. Aku Rindu Kepada-Mu."

Kerinduan kepada Allah itu adalah fitrah. 
Namun, kita tidak sedar dan kita selalu menafikannya.

Buku ini akan membantu kita bagaimana menanam rasa rindu kepada Allah. Kerinduan ini akan membuatkan kita bersiap-sedia menghadapi kematian.

Kerana kita semua tahu, kematian adalah pintu untuk bertemu dengan Allah.

"Ya Allah. Jangan Biarkan Aku Sendiri."

Pada hakikatnya, Allah tidak pernah membiarkan kita bersendirian. Tetapi kita yang sering kali meninggalkan Allah.

"Ingatlah Aku, nescaya Aku ingat padamu, dan bersyukurlah kepada-Ku dan janganlah kufur." - Surah Al-Baqarah, ayat 152.

Kita tidak mahu hidup dalam keadaan dibiarkan oleh Allah dan jauh daripada hidayah-Nya.

"Ya Allah. Bersama-Mu Aku Bahagia."

Inilah fasa seterusnya dalam hidup kita. Kita mahukan satu kehidupan yang cukuplah kita dengan adanya Allah.

Hidup dengan Allah, kita rasa cukup. Apa yang Allah beri, kita rasa cukup. Apa yang Allah ambil, kita tahu itu yang terbaik untuk kita. Cukuplah Allah bagiku. Tiada apa-apa dalam hatiku melainkan Allah.

"Ya Allah. Kepada-Mu Aku Kembali."
Buku ini sebagai bekalan untuk menghadapi saat kepulangan kita kepada Allah. Semoga kepulangan kita dalam keredhaan Allah.
"Wahai jiwa-jiwa yang tenang. Kembalilah kepada tuhanmu dengan redha dan lagi diredhai-Nya. Masuklah ke dalam golongan hamba-Ku yang berbahagia. Dan masuklah ke dalam syurga-Ku." Surah Al-Fajr, ayat 27- 30.
Daripada Allah kita datang, kepada Allah jualah kita kembali.

Macam mana dah baca preview setiap buku? Bestkan ayat dia kan...siapa yang mencari ketenangan dalam jiwa sesuai sangat. Aku berhajat nak beli lah juga. Kalau korang nak beli boleh klik link sini.

Khamis, November 05, 2020

E-book ke-2 dari Srikandi Saham - Trade What You See Prequel

Assalamualaikum... Sebelum ini aku ada cerita pasal e-book dari srikandi saham yang amat mudah nak difahami oleh orang biasa, orang yang bukan dalam bidang saham dan pelaburan. Alhamdulillah aku belum baca sampai habis tapi dah 75% e-book aku berjaya baca. Kenapa lama sangat masa aku ambik nak baca e-book yang hanya 122 muka surat sahaja? Sebab aku nak faham betul-betul apa yang nak disampaikan. Kalau nak faham betul-betul aku kena buat catatan apa yang aku faham. Belum habis hadam buku 1, srikandi saham dah keluar e-book ke-2. Aku pun tau pasal e-book ke-2 ini melalui Mr.Y. Apa dia cerita dalam e-book ke-2 Trade What You See Prequel? 

Sebelum aku cerita apa yang ada dalam e-book kedua srikandi saham, aku nak share lah sikit apa ilmu aku dapat dari e-book pertama srikandi saham setakat yang aku baca ye. 

  • Pengenalan Srikandi saham cerita bagaimana dia bermula dan kenapa dia memilih untuk bermain saham walaupun modal kecil. Ini menarik sebab bukan semua ada modal besar nak mula main saham. Tapi dia tak suruh kita main beli sahaja saham.
  • E-book pertama Srikandi Saham banyak kongsi kajian kaunter yang dia buat, bagaimana nak buat kajian kaunter. Antara kaunter kaunter yang disentuh adalah Ucrest, keyasic, Perdana, Uzma, Hibics dan lain-lain.
  • Pertama kali aku dengar dan faham apa itu "buy on rumours, sell on news" dan perkaitan sentimen semasa dengan sektor mana yang akan beraksi. Masa awal pandemik covid-19, sentimen harga minyak jatuh giler-giler untuk kita orang biasa. Tapi bagaimana dengan pasaran saham? Dalam ini ada diceritakan.
  • Nak melabur kena ada trending plan. Nak buat trending plan kena tahu kaunter itu buat apa. Maka kena buat kajian kaunter. 
  • Dato' Awang Daud Bin Awang Putra, siapa dia? Korang kenal? Aku tak kenal sebelum baca, dah baca e-book Srikandi Saham baru kenal sikit. Kenapa beliau dikatakan insan yang ada sentuhan emas dalam Bursa Saham? E-book pertama Srikandi Saham turut berkongsi tentang individu penting dalam pasaran saham malaysia. Bagaimana rutin seorang pelabur berjaya turut dikongsikan.
Rasanya cukup 5 dulu apa aku dapat dari e-book trade what you see. Kalau anda nak tahu lebih lanjut jangan segan-segan klik link sini atau banner kat bawah.


E-book ke-2 Trade What You See Prequel dari Srikandi Saham pada aku adalah sambungan kepada buku 1. Kenapa? Bila baca buku pertama, aku fikir dia ni asyik cerita pasal kajian kaunter, plan pelaburan, syarikat-syarikat di bursa Saham, tapi tak ada cerita 

  • bagaimana nak mula?
  • dekat mana nak daftar?
  • apa jenis akaun saham yang ada?
  • kena pergi kaunter ke setiap kali nak beli saham? Sekarang musim covid-19 memang payah nak gerak ke sana sini...tak boleh beli saham guna online ke macam guna Maybank2u?
Rupanya segala persoalan itu ada dalam buku kedua iaitu Trade What You See Prequel.


Pelaburan saham adalah salah satu income yang pada aku mudah untuk surirumah buat kalau faham dan pandai. Maka nak faham dan pandai kita kena belajar dulu, jika baca tak faham bertanya kepada yang lebih faham. Sejak pandemik covid-19 melanda dunia, banyak sahaja sifu-sifu saham yang muncul. Pilih sifu yang betul-betul diyakini dapat membantu ye...Sekian sahaja perkongsian kali ini.


Rabu, November 04, 2020

#MYHackathon- Tahniah untuk pemenang ke peringkat akhir bagi lokasi Kuala Lumpur

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kewangan Malaysia (MOF), di bawah inisiatif PENJANA membawakan program MYHackathon yang bertujuan untuk mencari bakat bakat hebat anak Malaysia untuk membantu mendigitalkan sistem penyampaian servis kerajaan.
Program MYHackathon yang akan dijalankan secara hibrid fizikal (untuk hari pertama sahaja) dan “online” (untuk hari kedua sehingga ketujuh) ini akan diadakan di Enam (6) lokasi seluruh negara, seperti tarikh di bawah:
1️⃣ Kuala Lumpur - 03 Oktober 2020 (Sabtu)
2️⃣ Kuala Terengganu - 05 Oktober 2020 (Isnin)
3️⃣ Johor Bahru - 24 Oktober 2020 (Sabtu)
4️⃣ Kuching - 26 Oktober 2020 (Isnin)
5️⃣ Pulau Pinang - 21 November 2020 (Sabtu)
6️⃣ Kota Kinabalu - 23 November 2020 (Isnin)
Penyertaan adalah terbuka kepada rakyat Malaysia yang berumur 18 tahun keatas, samada secara individu berkumpulan ataupun syarikat.
Jadilah antara rakyat yang pertama menyumbang kepada penyelesaian masalah digitalisasi Kerajaan Malaysia, sambil memenangi pelbagai hadiah menarik termasuk wang tunai sehingga RM10 ribu dan geran kerajaan bersyarat bernilai RM250 ribu.
Jangan tunggu lagi, jom DAFTAR SEKARANG melalui http://bit.ly/myhackathon2020
Yuran adalah PERCUMA dan TEMPAT SANGAT TERHAD. Pihak penganjur hanya menerima 200 peserta di setiap lokasi program pada hari pertama untuk mematuhi syarat penjarakan sosial & SOP Covid-19.
Untuk maklumat lanjut sila layari www.myhackathon.gov.my
Dia atas adalah pengenalan apa MYHackathon yang disertai oleh Mr.Y..Alhamdulillah Mr.Y berjaya ke peringkat akhir. Selamat maju jaya untuk semua pemenang. Semoga perkhidmatan kerajaan lebih mudah dicapai oleh rakyat.





Selasa, November 03, 2020

Dr. Stranger~pengaruh drama korea Mr.Y

 Assalamualaikum, entah macam mana aku boleh terjoin Mr.Y layan drama korea. Sebelum ini kami marathon tengok Hotel De Luna, sekarang dia duk marathon Dr.stranger. Pada aku cerita ini menarik bukan sebab kisah cinta tetapi sebab kepakaran dan politik nya. Sambil aku tengok, terlintas dalam fikiran aku betul ke dekat korea utara pakar-pakar bedah akan diuji melakukan pembedahan dalam keadaan gelap? Betul ke orang korea utara menggunakan rakyat tak bersalah untuk jadi bahan uji kaji? Banyak sebenarnya isu yang wujud dalam kisah Dr.Stranger ini. 

Kerana nak dapat nama, maka sanggup korbankan kepakaran yang sukar dicari ganti. Kerana politik sanggup belakangkan nilai kasih sayang. Cerita ini ada lawak, serius dan sedih. Masa mula-mula Mr.Y kata nak layan Dr.Stranger, aku ingat Dr.Stranger Avengers tu, rupanya cerita lain..Cadangan aku...nak feeling layan sendiri, insyalah anda akan dapat sesuatu...