Ahad, Mei 30, 2021

TOTAL LOCKDOWN 1 hingga 14 Jun 2021 - My Reaction Be Like.....

 


Assalamualaikum... Kita sedia maklum sekitar jam 8 malam 28 May 2021, kita dimaklumkan bahawa TOTAL LOCKDOWN akan dilaksanakan di seluruh negara. Aku tahu berita pasal LOCKDOWN melalui astro awani sewaktu tengah bercakap dengan ayah pasal PKPD 21 mukim di Daerah Kuala Terengganu.


Orang terengganu baru dikejutkan dengan info PKPD (sebenarnya telah dijangka dengan kenaikan kes di terengganu), tetiba dapat info pasal Total Lockdown.


Tengok berita ini aku terus cakap dekat ayah, ayah pula kata letak dulu. Maka aku rekod lah bagi dekat ayah dan family lain.

Sebenarnya agak mengejut berita ini walaupun ini yang kita harapkan. Kiranya hari tersebut kita terkejut beberapa kali iaitu dengan peningkatan kes sehingga 8ribu lebih, lepas itu PKPD di kampung, Akhir sekali TOTAL LOCKDOWN.

So My Reaction Be Like....Alhamdulillah akhirnya suara kebimbangan kami didengari. Kami tahu ekonomi itu penting tapi nyawa juga penting. Maka apabila yang perlu sahaja boleh keluar, ia suatu kelegaan. Pada aku kalau tak buat macam ni, orang akan tetap keluar dan akan ada yang cuba untuk melanggar SOP.

Semoga apa yang berlaku akan ada hikmah dikemudian hari. 


Resepi Semperit Sukatan Cawan

Assalamualaikum...konon tahun ini ummu tak nak buat kuih or biskut raya. Sebenarnya biskut semperit dan tart nanas saja yang menjadi permintaan tinggi dalam rumah. Tapi oleh kerana semperit dan tart nanas yang dibeli telah habis, anak-anak request untuk buat. Mr.Y pun berbunyi juga, ayat best "Ulya tidur, awak buat lah semperit, saya unjut buai", bila Mr.Y pun cakap kesanggupan jaga anak...kita on je lah..

Hana dan Humaira tolong terap..

Sebelum di bakar.


Resepi ini ingat-ingat lupa, agar tak lupa pada tahun-tahun mendatang maka simpan sini.

RESEPI SEMPERIT

Bahan – bahan:

~1 cawan buttercup (org guna majerin daisy je...buttercup mahal)

~3/4 cawan gula aising (org guna gula costor 1/2 cawan)

~1 cawan tepung gandum

~1 cawan tepung kastard

~1 cawan tepung jagung

~1 biji kuning telur size B

~1 sudu kecil esen vanila

Cara – cara memasak:

~Kacau semua bahan dengan senduk kayu saja. Terlebih kacau nanti semperit akan kembang ketika bakar. Jadi, kacau bagi sebati je.

~Pakailah acuan yang disukai.

~Bakar 180°c selama 15-20 minit atau sehingga masak.

P/S:kalau adunan lembik, tambah tepung kastard...agak2 tak lekat kat tangan ok lah..

Beli Barang Dapur Basah di GRAB MART

Salah satu cara mengurangkan pergerakkan dalam melawan pandemik covid-19 adalah kita beli barang dapur terutama barang basah seperti daging ayam, itik, lebu, kerbau dan ikan secara atas talian. Semalam ada yang tanya macam mana kami beli barang basah online?Cara mudah saja, kami guna aplikasi yang menyediakan perkhidmatan pembelian barang dapur. Antara aplikasi tersebut adalah TESCO ONLINE, HAPPY FRESH, PANDA MART, GRAB MART dan lain-lain.

Sebelum bersalin, sekali sekala aja beli barang dapur online. Selepas bersalin kes covid makin naik, kami makin risau nak keluar tapi orang rumah tetap kena makan. Maka sejak itu, kami mula aktif membeli apa saja secara online.
Jika sebelum covid melanda, seminggu sekali bawa mak keluar beli barang dapur, sekarang selang 2-3 hari tanya "mak nak apa? nak order barang dapur ni." Awal-awal mak macam tak selesa bila kata order dalam telefon saja, lama-lama dia biasa. Kadang2 dia pula kata "nanti nak beli barang dapur belikan mak bla..bla..bla.."
Insyalah dah reda nanti kita boleh masuk pasar ye mak...abiskan 2nd dose vaksin dulu.
Salah satu apps yang boleh beli barang basah atas talian adalah GRAB MART. Apa best Grab Mart sebab dia ada pasar mix & match. Biasa pasar banyak kedai dekat dalamkan, maka disini kita boleh beli dari banyak kedai tapi menggunakan satu penghantaran. Dekat sini kita dah jimat kos penghantaran.

Pagi ini order ayam dan lain-lain sayur mayur dekat Pasar Pagi Selayang Baru.

Macam dekat area rumah kami, ada pasar pagi selayang, pasar besar TTDI dan bbrp lagi pasar sekitar rumah kami. (boleh taip pasar dekat search dan nanti akan keluar pasar berhampiran rumah anda).

Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua.

Khamis, Mei 27, 2021

Hadiah buat ayah...(Benda pertama beli menggunakan wang bonus Wahed Invest)

Assalamualaikum dan salam semua.

Berstatus sebagai surirumah bukan halangan untuk aku menghadiahkan sesuatu kepada hero kesayangan aku, siapa lagi kalau bukan ayah sendiri. Aku ingat lagi masa awal-awal aku pegang status surirumah sepenuh masa kira-kira 2 tahun lepas, aku selalu ditanya "awak ada duit ke nak tontong duit hadiah ni?" Kadang-kadang mereka akan kata macam ni, "awak tak payah kuar duit, letak nama je dekat hadiah ni, kitaorg cover bahagian awak" Ayat-ayat dan soalan macam ni sebenarnya buat kita rasa kita useless dan tak mampu. Tapi aku selalu jawab ada duit,masala mereka akan tanya mana dapat duit...guna duit Mr.Y ke? Aku kata, "tak lah, guna duit hasil titik peluh sendirilah." (Maaf, bunyi macam berlagak tapi kena jelaskan walaupun status surirumah, aku masih ada pendapatan sendiri) 

Bulan april hari itu hari lahir ayah...tahun lepas aku hadiahkan ayah mini photobook. Tahun ni aku belum hadiahkan apa-apa lagi. Nak bagi photobook tak banyak gambar ambik last year...ye lah COVID-19.

Nak dijadikan kisah, beberapa hari lepas aku buka shopee dengan tiada niat apa-apa. Bila buka tak ada arah tujuan maka kita melilaulah tengok apa yang best. Tetiba nampak shocking sale air fryer. Kalau bagi hadiah air fryer dekat ayah pun ok nie (nampak tak, kita tak ada tujuan untuk berbelanja kalau ada tawaran menarik, tetiba ada tujuan untuk berbelanja). Aku pun whatsapp adik bagitahu ada shockingsale air fryer dekat shopee (memang jenis suka bincang dengan adik nak bagi hadiah apa). Adik aku terus call tanya "ayah ada bagitahu awak juga ke dia nak airfryer?" Bayangkan perasaan aku macam mana, niat nak bagi dekat ayah benda tu, sekali adik cakap ayah memang nak (ayah dah suruh adik beli sebenarnya, mujur adik belum beli). Kebetulan tengah berborak dengan adik, Mr.Y ada sama. Usai bercakap Mr.Y tak setuju dengan brand Airfryer yang tengah buat sale tu. Mr.Y kata cari yang ada brand sikit. Cari punya cari jumpa yang ada brand yang aku berkenan tapi lebih sikit harga dari yang promo tadi. Beli ke tak? Tetap beli.

Apabila selesai cari dan jumpa masuk chart...Mr.Y tanya, "awak nak guna duit mana beli hadiah air fryer ni?" Terus aku jawab, referral bonus Wahed Invest. 

Sebenarnya aku tak pernah keluarkan wang bonus hasil referral code wahed invest. Keinginan nak keluar dah wujud beberapa kali tapi selalu terbantut sebab setiap kali aku nak keluar persoalan "Kenapa aku nak keluarkan? apa aku nak beli?" sering berlegar dalam kepala aku. Akhirnya kali ini aku jumpa tujuan aku nak keluarkan wang bonus wahed invest. 

Apa aku nak cakap dekat sini adalah, kita sebagai surirumah akan bebas berbelanja demi insan yang kita sayang jika kita ada pendapatan sendiri. Kita tak akan rasa bersalah atau teragak-agak untuk minta atau guna wang suami. Pada aku bukan tanggungjawab si suami memenuhi keinginan siisteri. Tanggungjawab suami adalah memenuhi keperluan isteri dan anak-anak, jika ada keinginan isteri yang dipenuhi anggaplah sebagai bonus. Memberi hadiah adalah keinginan bukan keperluan ye, maksudnya tak wajib pun. Tapi jika kita dapat beri hadiah sebagai tanda kasih sayang itu adalah lebih baik, terutama kalau guna duit titik peluh sendiri.

Ini lah yg dihadiahkan

Melaburlah dengan Wahed Invest tanpa ragu, kerana telah disahkan Patuh Syariah, dan berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti (SC).

Muat turun sekarang Aplikasi Wahed Invest di Apple Store, dan Google Play. Boleh mula melabur dengan modal serendah RM100.
Gunakan kod jemputan norbin136, bagi melayakkan anda menerima bonus bernilai USD2.5 (RM10).
Kod Jemputan: norbin136

Selasa, Mei 25, 2021

Bonus Referral RM40 Wahed Invest Kembali....masa untuk kembali beraksi..

Assalamualaikum dan salam semua. Jumaat lepas bawa baby Ulya check up 2 bulan dekat klinik. Sambil tunggu nombor naik kita check e-mail yang dapat. Dapat email kat atas...wow teruja sangat rasa. Ye lah bonus referral ini wahed bagi masa awal-awal dulu. Aku sempat beberapa referal je yang dapat bonus RM40.

Maka aku berangan dengan cuba membayangkan satu referal dapat RM40, kalau dapat 10 orang saja dah RM400. Berangan tak lama sebab nombor baby ulya naik.

Malam tanya Mr.Y sama ada dia tahu tak tentang tawaran yang dibuat oleh Wahed, dia kata tahu tapi tak detail...aku pun share lah email dekat dia. Point utama wahed nak bagi duit raya tapi limited kepada 10000 orang referral terawal sahaja.

Kata Mr.Y, awak dah lama tak share info pasal wahed, ini lah masanya. ada rezeki alhamdulillah. 

Maka kat sini aku nak shere..

Kalau kita makan kedai laksa sedap mesti kita bagitau rakan rakan kedai mana yang sedap.

Jadi ini kami nak ajak labur secara sihat dan patuh shariah.

Sejenis robo advisor patuh syariah.

Wahed Invest
Nak dapat Rm10 masuk Referral =

NORBIN136




Bila dah lulus cepat cepat share kod referral kurang untuk dapat bonus Rm40 setiap referral berjaya.

Promosi ini baru bermula 21 May 2021 dan terhad hingga 10ribu referral yang pertama.

Jadi musim COVID ini sambil duduk rumah sambil sharing benda bermanfaat dan dapat rezeki halal dan barakah.

Jangan lupa masuk kod NORBIN136 selepas muat turun Wahed invest di handphone.

Sabtu, Mei 22, 2021

Bila anak bertanyakan tentang isu Palestin?

 Assalamualaikum dan salam semua. Sekarang isu hangat umat islam bahkan seluruh dunia adalah isu Palestin dan Israel. Isu ini bangkit kemuncak pada 10malam terakhir Ramadan. Sejak itu berita tak putus keluar tentang isu tersebut dan tabung bantuan juga diwujudkan bagi menghulur bantuan buat rakyat Palestin. 

Kisahnya bila aku dan Mr.Y berbual dan berbincang untuk hulur derma kepada Tabung Bantuan Palestine didengari kakak Humaira. Maka dia pun nak menderma sama menggunakan wang dia yang abi masukkan dalam akaun bank. Semoga sifat dermawan kakak kekal sehingga bila-bila. Bab derma habis disitu, yang berpanjangan adalah kenapa palestin kena serang? kenapa kita nak bantu mereka? Siapa palestin? Di mana palestin? Maka jenuh ummu abi nak menjawab, sudahnya aku kata nanti kakak cari maklumat tersebut dekat youtube atau internet ye. Tapi perasaan seorang mak, macam tak patut pulak suruh dia cari sendiri. Nanti kalau keluar info dari pro-israel macam mana..dah salah info anak aku dapat... maka cerita dekat cucah dia, cucah cadang beli buku. Alhamdulillah buku dah jumpa dan dah masuk list, Mr.Y pun suruh baca buku. Itu lebih selamat sebab kita yang pilih dan tentukan.


Hari ini anak-anak tidur lagi aku buat blog walking dan terjumpa satu FB post yang bagus untuk menjawab persoalan kakak, FB post ini di share dalam blog Bicara Mummy. Berikut aku sharekan post tersebut...

Apabila anak kita bertanya, _"Mengapa kita memberikan perhatian kepada PALESTIN dan selalu mengikuti isu semasa di Baitul Maqdis?"_
Apa jawapan kita?
Ceritakan kepada anak kita:
"Wahai anakku, sesungguhnya PALESTIN adalah tempat tinggal para Nabi.
Nabi kita Ibrahim عليه السلام hijrah ke PALESTIN.
Nabi Lut عليه السلام diselamatkan oleh Allah dari azab yang turun pada kaumnya menuju bumi yang diberkati, iaitu bumi PALESTIN.
Nabi Daud عليه السلام tinggal di PALESTIN dan membangun mihrabnya.
Dan Nabi Sulaiman عليه السلام memerintah seluruh dunia dari PALESTIN, kisahnya yang popular berkaitan semut yangg berkata, “Hai semut, masuklah ke tempat tinggal kalian.” Tempat yang disebut dengan wadi an-Naml (lembah semut) itu terletak di PALESTIN dekat (‘Athqalan).
Di PALESTIN juga, terdapat mihrab Zakaria عليه السلام, sebagaimana Musa عليه السلام meminta kaumnya memasuki Bumi Muqaddasah, beliau menamakan dengan al-Muqaddasah, iaitu (suci) dari syirik, dan dijadikan tempat tinggal para Nabi.
Banyak mukjizat yang terjadi di dalamnya, di antaranya kelahiran Nabi 'Isa عليه السلام dari ibunya Maryam, seorang gadis tanpa suami, dan Allah mengangkatnya ketika Bani Israil sepakat untuk membunuhnya.
Di PALESTIN, Maryam menggoyang batang pohon kurma setelah kelahirannya dalam keadaan paling lemahnya wanita.
Termasuk tanda-tanda akhir zaman di PALESTIN, Nabi 'Isa عليه السلام akan turun di menara putih, dan akan membunuh Dajjal di gerbang Lod PALESTIN, serta banyak cerita lain yang pernah terjadi di PALESTIN, di antaranya kisah Talut dan Jalut.
1. Anak kita bertanya: _“Bagaimana dengan Nabi ﷺ dan hubungannya dengan PALESTIN?
Jawab: _“Dulu kiblat pada awal diperintahkannya solat adalah menghadap ke PALESTIN, dan ketika Nabi hijrah ke Madinah, Malaikat Jibril turun dan beliau sedang solat, Jibril memerintahkan untuk mengubah kiblat dari Baitul Maqdis ke Mekah al-Mukarramah lalu masjid tempat beliau solat dinamakan masjid Dzulqiblatain (dua kiblat).
Demikian juga ketika Rasulullah ﷺ melakukan Isra’, beliau pergi ke Baitul Maqdis sebelum Mi’raj ke langit. Inilah terminal pertama beliau berhenti setelah berangkat dari Mekah sebelum menuju ke langit, dan beliau menjadi imam solat para Nabi."
Abu Dzar radhiyallahu ‘anhu bertanya kepada Rasulullah: “Masjid mana yang pertama kali diletakkan oleh Allah di muka bumi?” Beliau menjawab, “Masjidil Haram.” Aku bertanya lagi, “Kemudian masjid mana?” Beliau menjawab, “Masjidil Aqsa.” Aku bertanya lagi, “Berapa jarak antara keduanya?” Beliau menjawab, “Empat puluh tahun.” Kemudian beliau bersabda, “Di manapun solat menjumpaimu, maka solatlah dan bumi bagi kalian adalah masjid.”
"Wahai anakku, Apakah kamu tahu bahawa Abu Bakar as-Siddiq radhiyallahu 'anhu meskipun sibuk dengan masalah kemurtadan orang-orang Arab di Jazirah Arab dengan menyediakan pasukan untuk memerangi mereka agar kembali kepada Islam yang benar, beliau tidak membatalkan pasukan yang diperintahkan Nabi untuk pergi ke Syam, meskipun memerlukan kekuatan untuk mengembalikan kestabilan Jazirah.
Apakah kamu tahu masa keemasan penaklukan Islam di masa Umar al-Faruq radhiyallahu ‘anhu, beliau tidak pernah keluar dari Madinah untuk merayakan penaklukan (pembukaan) negeri kecuali PALESTIN, beliau pergi ke sana sendiri dan membukanya dengan damai, solat di dalamnya dan menerima kunci untuk menyelamatkan orang-orang Nasrani dari penindasan orang-orang Rom saat itu.
Kemudian dibuka lagi oleh Salahuddin al-Ayyubi di hari bersejarah tahun 583 H hari Jumaat bertepatan dengan tanggal 27 Rajab, tanggal yang sama dengan malam Mi’rajnya Nabi ke langit melalui Baitul Maqdis. Ini merupakan fakta yang ajaib yang mana Allah memudahkan pengembalian al-Quds kepada pemiliknya sama seperti waktu Isra’ dan Mi’raj."
2. Anak kita bertanya lagi: “Kenapa dinamakan dengan Baitul Maqdis?”
Jawab: “Nama ini telah ada sebelum turunnya al-Quran, ketika al-Quran diturunkan, ia disebut Masjid al-Aqsa, dan dinamakan Baitul Maqdis kerana kesuciannya yang istimewa. Oleh kerana itu, tanah PALESTIN dan Syam adalah tanah Ribat, telah syahid di dalamnya 5000 dari kalangan para sahabat mulia, mereka bersemangat untuk membuka Baitul Maqdis dan membebaskannya daripada penindasan Rom. Para syuhada’ masih berguguran sampai hari ini, inilah tanah para syuhada’ dan tanah ribat.”
3. Anak kita berkata: "Jadi, pentingnya Masjid al-Aqsa dan bumi Syam seperti pentingnya Haramain, Mekah dan Madinah?”
Jawab: “Ya, anakku. Allah ﷻ mengumpulkan keduanya dalam firman-Nya, *“Demi buah Tin dan buah Zaitun. Dan demi bukit Sinai. Dan demi kota Mekah ini yang aman*.”(At-Tin: 1-3)
Ibnu Abbas berkata: "At-Tin adalah negeri Syam, az-Zaitun negeri PALESTIN, bukit Sinai adalah gunung di mana Allah berbicara kepada Musa عليه السلام di Mesir, dan al-Balad al-Amin adalah Mekah al-Mukarramah."
Allah ﷻ berfirman: “Dan sungguh kami telah tetapkan dalam kitab-kitab setelah dicatat di Lauh Mahfuzh bahawa bumi ini akan diwarisi oleh hamba-hambaku yang soleh.”_ (Al-Anbiya’: 105)
4. Anak kita berkata: “Sekarang saya faham pentingnya PALESTIN dan Masjid al-Aqsa, sebagaimana saya faham bahawa solat di dalamnya dilipatgandakan menjadi 500 kali ganda, apakah ini benar?”
Jawab: “Ya nak, itu benar, dan jangan kamu lupakan anak-anak PALESTIN dan penduduknya dari doamu. Semoga Allah memberkatimu nak.”
Semoga Allah sentiasa memberkati, merahmati dan melindungi saudara-saudara kita di PALESTIN.🤲🤲🤲


Jumaat, Mei 21, 2021

'Happy Birthday Giveaway by Abam Kie

 



Assalamualaikum dan salam semua..hari ini kita terima jemputan abam kie untuk join giveaway.

HAPPY BIRTHDAY ABAM KIE....SEMOGA MURAH REZEKI DAN SIHAT SELALU

Isnin, Mei 17, 2021

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin dari kami sekeluarga


 

Bila SABASUN dibuka di Kampong Baru, maka....


 Assalamualaikum dan salam semua. Jika anda adalah rakyat terengganu atau pernah menetap di terengganu, maka bukan suatu yang asing bila kata nak membeli di SABASUN. Aku sendiri bila dengar khabar-khabar angin yang Sabasun nak buka dekat Kg. Baru teruja semacam. 


Apa yang bestnya sabasun pada aku, dia ada produk orang-orang kampung, produk-produk keluaran muslim dan yang best lagi harga dia murah. Aku borak-borak lah dengan Mr.Y kenapa Dato' Ahmad Zaki bagi Sabasun buka dekat bangunan legasi itu, bukan Giant, Aeon, Tesco atau mydin ke. Jawapan Mr.Y sebab Kg.Baru adalah kawasan melayu dan diwartakan (dalam apa ntah aku pun lupa) bahawa orang selain bangsa melayu tidak boleh berniaga disini. Aku tanya lagi banyak je peniaga melayu yang lain, apasal pilih sabasun? Jawapan dia lagi Sebeb Dato'  Ahmad Zaki, orang terengganu dan Sabasun dari terengganu, milik orang terengganu. hahaha....reason yang Mr.Y bagi saja nak kenakan aku je... Sebab sebenar anda boleh baca kisah kejayaan Sabasun. Dengan tredmart HyperRuncit....bukan HyperMarket ye...

Itu saja kisah Sabasun dan aku...

Isnin, Mei 03, 2021

Kenapa pilih nama Ulya Hye Binti Mohd Yaman

 Assalamualaikum semua. Hari ini habislah tempoh berpantang anak ke-5. Alhamdulillah.

Antara isu yang sering dipermainkan oleh saudara mara, adik beradik dan siapa saja apabila ada insan kecil yang baru adalah isu nama. Banyak peristiwa yang berlaku untuk kandungan ke-5 yang menyebabkan kami memilih nama yang agak lain dari nama-nama sebelum ini.



Situasi 1: Bayi telah meninggal dalam kandungan.

Hari itu seperti biasa aku pergi klinik kesihatan kuala lumpur untuk pemeriksaan rutin ibu hamil. Tak silap aku, check up minggu ke 24 rasanya. Masa aku buat pendaftaran maka nurse B (kita letak nama senang) cakap, "Puan nanti jumpa doktor ye...hari ini ada bla..bla...la..." aku pun tanya lah kenapa nak kena jumpa doktor, dia jawab doktor nak scan. Sampai giliran masuk bilik pemeriksaan nurse A (kita letak nama nurse ni A) yang tanya aku, "kenapa doktor nak jumpa puan ye...tengok rekod tak ada masalah pun." Aku pun jawab ntah lah nurse....saya pun tak tahu kenapa. Tetiba nurse B masuk, maka berlaku perbualan seperti berikut:

Nurse B: Puan xxx xxxx kan? baby ada lagi tak?
(Aku dengan nurse yang buat pemeriksaan pun pelik lah)
Aku: ada...
Nurse B: nanti jumpa doktor scan dulu..lepas itu kita injection ye.
Nurse A: injection apa?
Nurse B: baby puan ni kan dah meninggal dalam perut. Semalam doktor pakar call puan kan?
Nurse A: hish...baby dia ada jantung lagi lh...aku baru je check ni...
Nurse B: ye ke...macam mana ni....betulkan nama pun xxx xxxx
Nurse A: xxx xxxx binti apa?
Nurse B: xxx xxxx binti mohamad
Nurse A: puan ni nama xxx xxxx binti mohd xxxx.....salah patient lah ko nii...
Nurse B: laaaaa....ye ke... sory puan..

Bayangkan kerana silap nama bapa aku boleh kehilangan kandungan yang masih sihat hanya kerana nama yang sama. 

Situasi 2: Nama hampir sama hanya kurang satu huruf.

Kisahnya nurse nak jumpa aku untuk ambil darah tapi panggil nor ain..memang tak lah aku pergi sehingga aku pelik bila dia sebut nama bapa...seingat aku yang nama nor ain dekat kaunter tadi binti lain. Maka aku beranikan diri pergi tanya, nurse nak jumpa nor ain ke nor aini? Maka nurse tengok balik buku,  baru perasan dia salah laung nama..dekat setengah jam gak lah dia melaung....hahahaha..kesian nurse mesti sakit tekak dan sakit hati masa duk melaung tu...

Situasi 3: Nama sama lebih dari seorang.

Ini berlaku sewaktu sistem nombor dekat KKKL ada masalah, maka nurse kena panggil nama. Apabila di laung nama Nor Aini..tetiba ada 4 individu yang tampil depan nurse. Nurse tanya kenapa, masing masing jawab serentak "Panggilkan". Nurse kata saya panggil Nor Aini, semua jawab saya..nurse pun sebut Nor Aini binti xxxx... akhirnya 3 daripada 4 individu kembali ke kerusi. Salah seorang adalah aku yang kembali ke kerusi.

Situasi 4: Hampir kena bedah

Ini betul-betul berlaku saat hampir bersalin. Seperti biasa selepas daftar untuk bersalin, doktor akan scan untuk tengok keadaan kandungan. Tetiba tengah duk layan contraction doktor cakap, "eh! awak kena operate esok ni. Macam mana boleh tetiba nak bersalin hari ini? Apa reason awak perlu operate ye?" Mau tak terkejut, "eh! saya tak operate lah." Nasib dia buka buku pink dan refer kepada data dalam komputer.. Nama sama tapi binti lain rupanya.

Kalau doktor operate juga sebab nama sama tanpa semak buku pink,aku tak dapat bayangkan betapa remuknya hati ini.

Bila ada orang pertikai nama anak orang, ingatlah ibu bapa mereka beri nama dengan nama yang baik dan atas kisah kejadian sepanjang anak itu dikandungkan hingga dilahirkan.

Disunatkan memberi nama-nama yang elok dan baik kerana Nabi s.a.w. bersabda;

إنَّكُمْ تُدْعَوْنَ يَوْمَ القِيامَةِ بأسْمائكُمْ وأسماءِ آبائِكُمْ فأحْسِنُوا أسْماءَكُمْ

“Sesungguhnya kamu akan dipanggil pada hari Kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu. Oleh demikian, perelokkanlah nama-nama kamu”. (Riwayat Imam Abu Daud dan Ahmad)

Begitulah kisah bagaimana aku dan Mr.Y tentukan nama Ulya Hye Binti Mohd Yaman

Ulya nama berasal dari Urdu yang bermaksud 'yang tinggi'. Manakala Hye berasal dari Korea Selatan yang bermaksud 'anggun dan bijaksana'. Semoga anakanda Ulya menjadi anak yang solehah dan muslimah berjaya dunia akhirat.