Isnin, November 01, 2021

Cara elak isteri kemurungan....urus duit belanja dengan ilmu.

 Ilmu pengurusan duit belanja ni dapat dari ayah sendiri. Kita sendiri bukan jenis rekod sgt semua perbelanjaan tapi dapat suami Mohd Yaman Idris (ᵇᵒˡᵉʰ ᶜᵃˡˡ/ʷᵃˢᵃᵖ ᵏᵃˡᵃᵘ ⁿᵃᵏ ᵠᵘᵒᵗᵃᵗⁱᵒⁿ ᵗᵃᵏᵃᶠᵘˡ) hampir sama mcm ayah, iaitu rekod setiap perbelanjaan. Dia tahu bini dia malas nak buat rekod, maka semua pembelian disuruh buat online. Bila buat online semua ada rekod (k̶i̶t̶a̶ s̶u̶k̶a̶ a̶j̶a̶ s̶e̶b̶a̶b̶ b̶e̶l̶a̶n̶j̶a̶ p̶u̶n̶ p̶a̶k̶a̶i̶ a̶k̶a̶u̶n̶ d̶i̶a̶).


Tiap2 awal bulan kena hantar berapa jumlah belanja bulan sebelumnya. Ini kita share bulan september punya.

Bulan september lepas, semua anak2 kena chicken pox. Bil beli barang kesihatan dan rawatan klinik dan hospital lebih kurang RM800. Mesti ada yang tanya kenapa mahal sangat? Kenapa tak ke klinik or hospital kerajaan sahaja. Jujur cakap semenjak covid melanda, kita lebih selesa bawa anak ke klinik dan hospital swasta. Orang tak ramai dan lebih selesa.


Bila mak tahu nilai bil, dia risau anak cucu dia tak cukup belanja makan. Kita bgtahu lah tak perlu risau sebab kami memang ada simpanan kecemasan. Waktu macam ni lah kita guna. Maka wang belanja bulanan tak terjejas. (i̶s̶t̶e̶r̶i̶ b̶o̶l̶e̶h̶ k̶e̶m̶u̶r̶u̶n̶g̶a̶n̶ k̶a̶l̶a̶u̶ b̶e̶l̶a̶n̶j̶a̶ d̶a̶p̶u̶r̶ k̶e̶n̶a̶ p̶o̶t̶o̶n̶g̶)


Jangan risau, simpanan kecemasan boleh kumpul balik. Nak best lagi kalau ada medical card dan boleh claim. Tapi kita tak da rezeki nak claim bil baby ulya sebab dia punya medical card belum  cukup matang masa kena chicken pox. (U̶m̶m̶u̶ b̶e̶r̶a̶n̶g̶a̶n̶ n̶a̶k̶ t̶a̶m̶b̶a̶h̶ s̶t̶o̶k̶ ᴘʀᴏᴅᴜᴋ ᴀsᴍᴀᴋ k̶a̶l̶a̶u̶ d̶a̶p̶a̶t̶.)

Hurm...kalau kena chicken pox boleh claim ke... di luar pengetahuan kita pulak bab ni..harap ada agen prudential boleh jawab.


#yamanaimy

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila komen yang baik-baik