Ahad, Jun 19, 2022

Tips elak sakit hati


 Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu... 

Hari ni kita kongsi tips elak sakit hati. Yang selalu menyebabkan manusia sakit hati adalah mulut. Adakala kita main cakap aja apa kita nak cakap. So mulai hari ni kita cuba elakkan calap ikut sedap mulut. Kita cakap ikut sedap yang mendengar.

Rabu, Jun 08, 2022

Menu minum petang tak sampai petang

 


Menu minum petang tak sampai petang...macam tu lah gayanya kalau dah cuti sekolah gak. Apa ada abis saja.....


Resepi:
~5cawan ubi dah parut/blend (kalau blend sila tapis buang air dan tunggu pati mendap untuk ambil pati)
~1kotak santan (200ml)
~3/4 cawan gula pasir (sekadar manis-manis buah, mak minta guna gula tebu hari ni-sebab itu bingka jadi coklat bukan kuning)
~secubit garam
~minyak sapi 2 sudu makan
*kalau parut sila tambah air dalam 1/4 cawan.

Bakar dengan airfryer suhu 170 dan masa 25-30minit.
Adunan ni dapat 2 loyang 6"

Kalau tak ada air fryer, boleh bakar pakai pemanggang ajaib or oven pun boleh... tak pun bakar macam orang dulu-dulu..letak api atas bawah.


#bingkaubikayu
#yamanaimy

Kisah kerusi 20tahun

Assalamualaikum dan salam semua

Ini gambar raya 2019, sebelum datangnya virus covid-19.


Al-kisahnya setiap kali menjelang perayaan kami adik beradik akan berbunyi kepada ayah untuk menukar kerusi yang kami duduk itu. Gesaan itu bertambah semejak 7tahun kebelakangan. Tapi setiap kali kami suarakan hal tersebut, ayah tidak bersetuju. 

Antara sebab utama ayah tak setuju adalah kerana kerusi tersebut merupakan kenangan manis ayah dengan cik. "Mung sedap-sedap je nok tukor. Tahu dop ayoh jalan dengan cik mung sekeda (satu kedai) ke sekeda. Cik mung pilih kusi meja ni." Awal dulu kami akan diam apabila ayah mula kata begitu. Kami faham sangat ayah sangat hargai kenangan tersebut. 

Makin lama, kerusi kayu itu mula hilang ketahanan dan tempat duduk dah patah...apabila ia patah kami suarakan lagi untuk tukar. Sekali lagi ayah menempelak "barang rosak, kita baiki. Bukan terus buang. Buat apa membazir duit beli baru. Ganti lah papan bawah dia."

Semenjak beberapa tahun kebelakang ini, kerusi tersebut mula mereput dan sentiasa kena sapu atau vacum habuknya. Maka tahun 2022, kami adik beradik berbincang dah buat keputusan, walau apa jadi tahun ini kita perlu tukar kerusi ayah. Beberapa hari menjelang hari raya, saat mengemas rumah sebagai persediaan hari raya. Kami suarakan kepada ayah secara bersemuka. Jika suarakan dalam telifon kami tak dapat menang. Ayah tanya kenapa nak tukar, kami bagi faktor keselamatan. Walau sayang macam mana, apabila melibat keselamatan anak cucu, ayah mengalah. 

Apabila ayah bagi persetujuan, terus kami empat beradik pergi cari kerusi dari satu kedai ke satu kedai. Ayah telah nyatakan bahawa dia ingin kerusi kayu. Setelah mejelajah kuala terengganu dari manir ke pulau musang, menghala ke pulau kambing, menuju pula ke batu enam dan akhir nya kembali ke beladau kolam. 



Apabila dah sampai kerusi baru...ayah sebenarnya gembira. Semoga kegembiraan ayah berpanjangan.

Sabtu, Mei 28, 2022

Kisah Raya Mengejut 2022


 Assalamualaikum dan salam semua.


Baiki Handphone DIY

Gambar diatas menceritakan segalanya.

Ini adalah handphone brand Meizu. Sejarah dapat telefon ini agak sadis...Telefon sebelumnya adalah Xiaomi A2. Al-kisah masa Mr.Y mengerjakan umrah pada januari 2020, Uwais dan Uzayr kena muntah-muntah dan cirit. Masa aku duk sibuk uruskan Uwais yang baru muntah, Uzayr layan telefon aku..tetiba Uzayr pun muntah...betul-betul atas telefon. MAKA berenang-renang lah telefon tersebut dalam lautan muntah.

Lepas itu aku pasrah....telefon masih boleh digunakan tetapi untuk kecemasan...2 hari elok..seminggu buat masalah...elok balik 2 hari, bermasalah balik...

Beberapa bulan selepas itu, Mr.Y kata dia beli fon baru untuk aku. Ini lah telefonnya...Meizu M8

Warna Pink ye Mr.Y pilih

Selepas setahun lebih pakai, Mr.Y dapat free gift POCO M3 dari HSBC. ( aku ada cerita kat Unboxing Xiaomi Poco M3-Guaranteed gift with HSBC Credit Card).Oleh kerana waktu itu anak-anak sibuk duduk PDPR maka Mr.Y bagi aku POCO. Telefon Meizu aku beri kepada kakak Humaira di kongsi dengan adik-adik.

Maka sangat lah rajin diorang bawa handphone kehulu kehilir sebab nak online sampai jatuh lcd screen. LCD pecah teruk dalam awal tahun ni. Tapi sebelum raya baru aku buat pembelian part yang perlu tukar di Shopee dan lepas raya baru sampai. Punya lama menanti sampai Hana tanya banyak kali bila nak baiki Handphone dia. Sekarang telefon dah jadi hak milik hana memandangkan kakak dah ambil fon abi yang lama lagi satu.

Sebelum barang sampai aku buka youtube belajar cara buka screen dan tukar yang baru. Selepas tiga minggu barang sampai. Berikut adalah barang dan harga

Dan kali ini tampal sekali tempered glass,kalau kena ganti glass tu sahaja.

Tapi aku tersalah beli tempered glass untuk meizu m6... saiz dia kecik sikit dari meizu m8. Pakai je lah dulu hana...nanti beli lain ye..

Mr.Y kata upah kerana berjaya jimatkan wang dia adalah Starbuck!!!

Setakat hari ini aku belum claim upah tersebut. Nanti dah kempunan aku claim. 

Itu saja perkongsian kali ini. Pada aku, ada benda yang boleh belajar dan cuba buat sendiri tak salah kita cuba. Selagi apa yang kita buat mampu menjimatkan wang. Apasalahnya.


Khamis, April 21, 2022

Masalah rambut gugur selepas bersalin setel dengan SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar

Hai semua.

Salah satu masalah kita lepas bersalin adalah rambut gugur. Bersalin tahun lepas, dah cuba beberapa produk tapi masih tak setel. 😭


Baru-baru ini kita dapat tahu yang safi shayla ada keluarkan tonik untuk masalah rambut gugur. Apa yang buat kita lebih tertarik nak cuba sebab ia menggunakan habatussaudah sebagai salah satu bahannya. Bau pun wangi. Nama produk adalah SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar ❤️ alhamdulillah berkesan untuk rambut gugur.

Cara pakai SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar senang sangat ☺️
1. Semburkan Tonik pada kulit kepala
2. Urut kulit kepala untuk beberapa minit dan biarkan sehingga kering
3. Gunakan 2x sehari

Kalau sejenis tak sabar dan nak hasil terbaik macam kita, gunalah satu set lengkap kawalan rambut gugur 🥰
1. Syampu - untuk membersih & menguatkan struktur rambut dengan wangian sehingga 72 jam
2. Refreshing Scalp Mask - menjaga kulit kepala, mengurangkan sebum, menguatkan folikel rambut & menghilangkan bau hapak
3. Hair Tonic - dirumus dengan Hijab Scalp Biotics teknologi, Ginseng Merah Korea & Niacinamide menguatkan folikel rambut dari akar rambut, mengurangkan rambut gugur dan 4.6X rambut lebih lebat
4. Serum Rambut - membaiki dan menguatkan rambut rapuh dengan menembusi ke struktur rambut 
5. Hair Mist - mengunci, mengekalkan dan melindungi nutrien rambut  supaya rambut  lebih kuat.

Anak-anak kata, "wanginya rambut ummu."


Apa yang best lagi tentang SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar?

✅Di formulasi khas dengan teknologi Hijab Scalp Biotics, 7 Habbatus Sauda Complex dan  ginseng merah bermuti tinggi
✅ 73% Rambut Lebih Kuat dari Akar
✅ 57% Kurang Rambut Gugur dari Akar Rambut
✅Menyejukkan, melegakan kulit kepala, kulit kepala cepat kering
✅ tidak berminyak
✅ Wangi! bau bunga yang menyegarkan.

Recommend untuk anda cuba😁

Beli dari watson atau guardian , shopee pun ada.
Selamat tinggal rambut gugur 🤩

#hairtok #haircare #hairtips #Shaylatonik #rambutgugur 
#fyp #safimalaysia

Ahad, Mac 27, 2022

11 tahun bersama

 25 Mac 2022 usia perkahwinan  kami dah masuk 11 tahun.  

Apabila bertambah usia perkahwinan maka fahamlah kita, usia sendiri juga bertambah. Lihat diri sendiri apa kita capai sepanjang perkahwinan. Bandingkan pemikiran dan tindakkan kita sepanjang bergelar pasangan. Muhasabah diri untuk menjadi pasangan yang lebih baik.

Memang kami tak pernah plan pun sambutan anniversary. Paling kuat kami beri ucapan sesama sendiri. Cuma ada sekali kawan belikan kek untuk sambut anniversary kami. Pada kami, anniversary sekadar nombor. 

Maka ucapan aku kepada si dia tahun ni adalah hantaran video dari canva...


Dia pun tak nak mengalah... maka hantar ucapan melalui video editing menggunakan Capcut


Setiap kali berlaku perselisihan faham, aku akan kembali mengenang bagaimana tindakkan ibu bapa aku. Sepanjang aku bergelar anak kepada kedua orang tua aku, aku tak pernah melihat mereka bergaduh mulut apatahlah berperang fizikal. Jika ada ketidakpuasan, aku memerhatikan salah seorang akan mendiamkan diri sementara seorang lagi menyatakan ketidakpuasan. Apabila keadaan reda dan tenang mereka akan berbincang. Aku perhatikan semua ini dari hal kerja sehingga pengurusan kewangan keluarga. Kedua orang tua aku bekerja sebagau tukang jahit yang menggunakan ruang kerja sama tapi ayah buat baju lelaki manakala mak baju perempuan. Ibarat 2 pekerja menggunakan ruang sama dan berkongsi peralatan yang sama. Maka perlu saling memahami dan bertolak ansur. Bagitulah suami isteri yang duduk dalam satu rumah tapi masing-masing adakala mempunyai keinginan dan keperluan berbeza. 

Semoga apa yang baik dapat diteruskan untuk menjalani kehidupan lebih mencabar pada masa depan. Kami perlu belajar bagaimana mengurus emosi anak yang mula nak memasuki usia remaja. Semoga Allah memberi petunjuk dan panduan. Amin....

Giveaway 2022: Happy 1st Anniversary CCL & husband .


 Assalamualaikum dan salams semua.


Happy Anniversary CCL & Husband. 

Semoga kehidupan keluarga CCL dan Husband kekal dalam bahagia, dirahmati dan diredhai Allah. 



Jika ada yang berminat nak join Give away, boleh lah klink banner atas sekali...
atau link bawah...



Isnin, Mac 07, 2022

Giveaway Syazni Rahim Blog Nak Masuk Tingkatan 1!


 Assalamualaikum dan selamat pagi...

Jom kita support GA oleh Syazni... dah masuk 13tahun dah rupanya blog dia...


Sabtu, Mac 05, 2022

Khawlah Al-Azwar

 Jom kenali siapa Khawlah Al-Azwar....srikandi yang mengejutkan Panglima Perang Khalid Al-Walid...





Ada lagu lagi untuk srikandi islam ni...lirik kat bawah..

Engkaulah serikandi islam
Pahlawan di zaman silam
Pedang Allah menjadi gelaranmu
Terkenal berani serta tangkas

Cintamu pada Rasul terserlah
Mengorbankan diri ketengah musuh
Tangkasmu menjadi persoalan
Siapakah dirimu sebenarnya

Berbekalkan cinta takutkan Tuhan
Segala-galanya sanggup dikorbankan
Agar islam terus dipertahankan
Hebatnya engkau Khaulah Al-Azwar

Demi Tuhan Yang Maha Pemurah dan Pengasih
Khaulah memacu kudanya ke medan pertempuran
Berbangkitkankan semangat juang seluruh pasukan
Memburu syuhada yang Tuhan janjikan

Perjuangan kebenaran mahal nilainya
Emas bahkan darah pun takkan terbayar
Yang dipandang hati seorang hamba
Yang cinta dan takutkan Tuhan
Khaulah Al-Azwar

Engkaulah serikandi terpilih
Menjadi idola remaja
Peribadimu menjadi contoh ikutan
Agar islam kembali cemerlang terbilang


Jumaat, Mac 04, 2022

Minum petang - cucur sayur, cheesy sweet corn & teh o

 



Resepi cucur sayur

Taugeh
lobak, potong halus-halus
Bawang Besar
daun kucai
kiub/serbuk bilis (kita guna serbuk bilis utk makanan baby..baby dah pandai makan, kita pun buat ikut keperluan rasa dia. Kalau keperluan rasa kita serbuk bilis know kita guna..tapi terlalu masin untuk baby 1 tahun kita rasa)
tepung gandum
air sejuk
last sekali letak air panas sikit.

Gaul semuanya menjadi macam jemput-jemput dan goreng sampai masak/

Siap goreng, duduk anak beranak makan. Tak lengkap kalau tak ada air manis....maka kita buat teh o manis stevia. Maksudnya tak guna gula, kita pakai stevia asmak.

Bila anak ramai, beli sweet corn satu mana cukup...maka kita buat lah

Cara buat cheesy sweetcorn versi yamanaimy
Kukus jagung manis sehingga masak (ikut arahan dekat plastik ye), Lepas siap masukkan dalam bekas, letak planta, susu pekat, garam, keju. Gaul bagi rata. Sukatan adalah agak-agak. 

Apabila anak batuk berpanjangan...hati mak tak tenang...

 Apabila anak alami batuk berterusan, mak mana tak risau. Hujung disember tahun lepas ada sepupu-sepupu mereka datang bercuti di rumah nenek. Lepas beberapa hari, ada beberapa yang batuk (total kanak-kanak dalam rumah masa itu adalah 12orang) ...maka masa tersebut mula bagi makanan tambahan yang lebih baik. Tapi kalau nak berjangkit...berjangkit juga. Budak-budak apa sangat kita boleh harapkan...sekejab saja kita cakap 'jangan bergumpal, jangan batuk depan adik." beberapa minit saja dengarnya...lepas itu sambung bergumpal...mak-mak ini abis suara jerit. 

Bila mula batuk bagi semua kanak-kanak madu dengan jus asmak gold. Masalah dalam ramai-ramai ada sorang yang tak baik-baik selepas beberapa hari. Maka ikhtiarnya, kita bawa pergi klinik. Sampai klinik doktor cek semua ok...pernafasan tak laju, dada clear...dan budak itu dibekalkan ubat batuk dan selsema.

Masalahnya lagi, budak itu hanya batuk waktu tidur malam. Kesian budak time tidur batuk-batuk...selera makan pun jadi kurang. Siang budak itu aktif je...tak ada bunyi batuk pun. Habis ubat klinik batuk belum baik sepenuhnya, Masa pergi klinik, doktor ada cakap if masih berterusan nak x-ray dada. Sebelum kembali ke klinik aku cuba dan tawakal dengan makanan sunnah. Masa ini memang aku dah kawal pemakanan. Sampai adik beradik lain tanya bila lah mereka dapat makan aiskrim, makanan bergoreng...semua makanan aku bakar, sampai mak buat pisang goreng kena makan sembunyi-sembunyi. Pasal budak ini memang suka sangat makan benda rangup.

Akhirnya aku buka Minyak habbatussauda. Spray dalam mulut terus... apa jadi dia batuk makin teruk....tetiba muntah kahak yang banyak. Alhamdulillah setelah beberapa minggu abi tak tidur lena malam, malam tersebut abi merasa nikmat tidur lena pasal tak perlu jaga anak batuk. (bila anak tak sihat, memang Mr.Y tak lena tidur sebab dia akan jaga...aku jaga baby je).


Ini lah budak itu....

Sekarang kalau bunyi batuk je kita spray...tak batuk pun aku spray dalam mulut anak-anak skrg...

Segala kesembuhan kembali kepada Allah...yang penting kita usaha dan berdoa.

Nak cari makanan sunnah boleh lah wasap www.wasap.my/60196158384

Giveaway Wang Tunai RM500 Mamapipie & Jomjalan


Mama pipie buat giveaway lagi wei....join dengan JOM JALAN...

Syarat no.5....

Sila pilih salah satu post Jomjalan yang korang suka beserta link. Terpulang nak pilih tempat melancong, hotel, tempat makan, etc. Nyatakan mengapa post ini menjadi pilihan

 Aku pilih


 [GILA!] 15 Tempat Menarik Di Malaysia – Tapi Macam Overseas ✈.


Kebetulan aku tengah cari tempat bercutikan...maka post atas sesuai sangat untuk panduan....daripada 15 tempat yang dicadangkan aku tertarik dengan Colmare Tropicale, Bukit Tinggi.... nak rasa macam kat jepun n perancis lah....

Done berangan....

Siapa nak join sila klik banner atas ye....

Ahad, Februari 27, 2022

MINI GIVEAWAY SS 2022

 


Ini adalah give away kedua yang aku sertai pagi ini....Kenapa nak join GA by SS nie?

Mula-mula nampak banner....wow menarik nya.....

Baca syarat dan hadiah... makin menarik....

Nak join sila lah klik banner kat atas...

Giveaway Buku Kereta Lembu Dari Melaka oleh www.fairusmamat.com


 

Assalamualaikum dan salam semua. Hari ni nampak ada rakan blogger join give away kereta lembu dari melaka. Sebagai tanda menyokong giveaway dari sahabat blogger maka kita join. Jika ada yang berminat nak join sila klik banner kat atas. 

Bagi ulat buku, hadiah dia amat menarik...iaitu buku dan 2 pemenang akan dipilih.

Rindu pada yang tiada... hanya doa pengubatnya...

Assalamualaikum dan salam semua.. Bila datang rindu pada yang telah tiada...hanya doalah pengubatnya...




Ya Allah,
Rendahkanlah suaraku bagi mereka; Perindahlah ucapanku di depan mereka; Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas kesayangan yang mereka limpahkan padaku, peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku.

Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku, atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku, jadikanlah itu semua penyebab hilngnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah, hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda.

Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku, Izinkanlah mereka memberi syafa’at untukku. Tetapi jika sebalikn ya, maka izinkanlah aku memberi syafa’at untuk mereka, sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu,ampunan-Mu serta rahmat-Mu

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih di antara semua pengasih.

Amin Ya Rabbul Alamin..

Jumaat, Februari 25, 2022

Alasan dan kejayaan......


 Assalamualaikum dan salam semua. Ada yang menjadikan alasan sebagai faktor kejayaan manakala ada orang menjadikan alasan sebagai faktor kegagalan. 

Apabila kita besarkan alasan yang ada, maka kita melambat dan menghalang kejayaan sendiri.

Rabu, Februari 23, 2022

Print A3 poster dekat TayTrading - Murah, senang dan cantik

Assalamuualaikum dan salam semua. Dalam hidup kena ada visi dan perancangan. Sebelum masuk awal tahun 2022 lagi aku dah mula buat vission Board. Tapi ada beberapa kali perubahan setelah dibincang dengan Mr.Y.  Apabila dah siap, duk mencari mana yang print cantik dah murah. Maka survey dekat shoppee...jumpa tay trading.
Proses nak boleh ke siap simple je... beli kat shopee, nanti mereka akan minta kita email art work yang nak dicetak. Lepas dapat terus lah dicetak dan pos.

Keadaan yang sampai lepas buka plastik hitam
Sticker nama dan nombor senang nak tampal dekat pamphlet

Vision board buat beberapa keping, satu tampal bilik kerja, satu bilik tidur dan satu lagi dekat mana tahu. Yearly planner pulak adalah perancangan bulanan dan akhir seklai ada weekly planner untuk anak dara kita.

 

Ahad, Februari 20, 2022

Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie


 Assalamualaikum dan salam semua. Awal pagi minggu kita sertai Giveaway by Mamapipie.com.

Syarat penyertaan mudah aje:

      1. Terbuka lepada semua blogger di Malaysia.
      2. Buat blog post bertajuk "Giveaway Awal Tahun 2022 Mamapipie". Tepek banner di atas beserta link ke post ini.
      3. Nyatakan 1 blog post mama yang menjadi kesukaan korang beserta link post tu. Saja mama nak tahu post mama yang disukai korang.
      4. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang
      5. Jemput Follow Media Social Mama (tak wajib pun)  || Instagram | Youtube | Twitter | FB Page| |
      6. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini..
Sesiapa yang follow mama kat instagram minta tulis nama instagram korang kat komen. Nanti mama follow back. 

Hadiah

3 beg comel seperti dalam banner tu menunggu tuannya.

Menarikkan hadiah dia..cara nak join pun mudah. Bagi memenuhi syarat yang ditetapkan. Aku tak dapat nak pilih post mana yang menjadi kesukaan aku. Mamapipie seorang kaki minum kopi, aku suka baca post pasal kopinya. Tetiba aku nampak dia ceta pasal Semooth Ngopi Seksyen 9 Shah Alam Selangor. Kebetulan aku memang tengah cari booth semooth ngopi area chowkit ni. Nak tengak apa beza rasanya. 

Maka buat masa ini rasanya post pasal kopi lah menjadi kesukaan saya. 

Sabtu, Februari 19, 2022

Saya jual @ Puspanita Corner Jabatan kimia malaysia, PJ

 

Bermula minggu lepas aku dah mula letak barang dekat puspanita corner, pejabat Mr.Y. Maka lebih mudah untuk warga Jabatan Kimia Malaysia, Petaling Jaya mendapatkan Produk-produk Asmak. Rak kita berada pada nombor 3. Rak 1 dan 2 tak tahu jual apa...tapi rak no 4 jual barang berkaitan pokok bidara..manakala rak no 5 paling bawah jual kerepak dan kudapan. 

Satu lagi langkah untuk lebih kedepan...


RM30 off & penghantaran percuma

 


Hi, I got my groceries delivered with HappyFresh! Get RM30 OFF & Free Delivery on your first order!

Use this link: https://app.happyfresh.com/ref/nor1735?channel=webapp

*Only eligible for users who install for the first time after clicking on the above link.

Assalamualaikum dan salam semua..... Anda nampak iklan di atas. Sebenarnya dah beberapa bulan tak guna aplikasi Happy Fresh untuk beli barang dapur. Sebab apa...sebab boleh keluar beli barang dapurlah. Tapi minggu ini kita terpaksa guna khidmat happy fresh kembali akibat Mr.Y adalah kontak rapat kepada pesakit covid-19. Bila driver dah tak leh jadi driver maka berfungsi amat aplikasi happy fresh ini.

Macam biasa bila buka online, sebelum beli atau buat apa-apa bayaran kita tengok kedai mana yang beri free delivery, yang banyak item promo atau potong harga dan kedai mana yang ada paling banyak keperluan yang kita nak. Tetiba nampak dekat akaun Happy Fresh ada promo untuk 1st user. Wow banyak gak kalau off RM30 tu....

Dengan ini saya menyeru, jika anda dalam proses kuarantin, download lah Happy Fresh dan guna kod saya sebagai rujukan untuk dapat potongan RM30. Aku tak pasti sebenarnya pembelian berapa Ringgit baru dapat potongan RM30.

Jika tanya aku kenapa lagi suka beli dekat happy fresh berbanding yang lain? Sebab personal shopper akan call kita bagitahu apa barang tak ada, apa barang boleh tukar. Aku siap buat tambah order kat personal shopper kadang-kadang. Siap tanya apa ikan ada kat situ? Awak nampak ikan apa yang fresh? Haahahaha...jangan risau kalau dapat personal shopper yang tak tahu nak pilih barang mana, dia akan wasap or call kita suruh pilih.

Itu saja promotion aku kali ini.... nak siap satu entry ni pun aku behenti beberapa kali. Biasalah mak anak lima.

Rabu, Februari 16, 2022

Beringatlah....



Beringat lah.....

Ramai betul sekeliling saya yang terjangkit dengan covid-19 skrg.

Ramai juga yang lupa jaga SOP....

Al-kisah 3 minggu lepas kami bawa baby ulya ke satu majlis. Serius ummu mmg tak beri baby ulya dekat dgn orang luar. Risau nak bawa baby sebenarnya, tapi tak dapat elak kena bawa juga.

Sebolehnya ummu cuba jaga jarak baby ulya dengan orang lain. Tetiba entah dari mana datang seorang acik, lalu depan ummu, tangan dia laju je sapu pipi baby ulya sambil kata comelnya. Ya Allah, terus ambil sanitizer sapu pipi. 

Maka terus ummu keluar dari majlis.   Kejadian itu buat kami lebih berjaga-jaga. Itu lah orang kata beringat sebelum kena. Kalau dah terlajak, cepat-cepat berundur. 

Kita tak mampu nak pastikan semua orang mengikut SOP, maka kita lah kena pastikan diri kita mengikut SOP.

Peringatan untuk diri.

#yamanaimy

Ahad, Februari 13, 2022

4 langkah untuk membaca lebih banyak buku


Artwork ini aku jumpa dalam template canva. 4 langkah untuk mula membaca lebih banyak buku.

1. Cuba mula baca 10 muka surat sehari. 
(paling banyak setakat ini 3muka surat aja....)

2. Baca apa yang anda nak bukan yang anda patut....
maksudnya jika ikut umur kakak kena baca buku cereta dogeng tapi dia nak baca buku dokumentari dan motivasi.

3. Cuba alihkan gangguan...
ini palig payah nak buat....ada je yang datang nak itu...nak ini....Mak anak ramai memang macam ni. Tambahan anak kecil-kecil lagi..

4. Cari kawan membaca. 
Nak cari kat luar payah, maka aku ajak anak-anak lah jadi reading buddy. nak lebih galakkan lagi aku buat contest dengan mereka. Kena tulis balik apa yang difahami dari bacaan tersebut. 

Ini hasil bacaan hari pertama kakak humaira dan kakak hana...

Perbualan Ummu dengan hana

Ummu: hana kenapa tulis tajuk je...mana ringkasan
Hana: kan dah tulis tu ringkasan oleh hana
Ummu: ye lah mana nya...kosong je bawah ni
Hana: ala..takkan ummu tak tahu kisah nabi adam...
Ummu: Ummu tahu, tapi nak hana tulis apa yang hana faham.
Hana: tu hana dah tulis.
Ummu: ye lah hana.....(geram pulak kita..)

Rabu, Februari 02, 2022

APAKAH PERAHAN SEJUK (FIRST COLD PRESS)

Perahan Sejuk (First Cold Press) merupakan satu kaedah menghasilkan minyak daripada biji-biji Habbatus Sauda yang TIDAK dicampurkan dengan apa-apa BAHAN KIMIA dalam proses penghasilan minyak. Kualiti minyak dapat dikekalkan pada tahap terbaik melalui proses perahan sejuk di bawah paras suhu 30 darjah celcius. Ini kerana suhu yang tinggi dikhuatiri bakal menjejaskan mutu minyak yang dihasilkan.

Tidak dinafikan sekiranya minyak dihasilkan pada suhu yang tinggi, minyak yang terhasil adalah lebih banyak berbanding kaedah kehangatan rendah. Sebagai contoh, 500-750 gram minyak dapat dihasilkan daripada 1 kilogram biji Habbatus Sauda melalui proses perahan panas berbanding hanya 150 gram yang terhasil sekiranya diperah melalui kaedah perahan sejuk. Namun,  elemen panas dalam proses pemerahan ini menjejaskan ciri-ciri, khasiat serta warna minyak yang dihasilkan.

Bagi tujuan penyembuhan dan perawatan, kita digalakkan untuk memilih minyak yang dihasilkan melalui kaedah perahan sejuk yang lebih mengekalkan kualiti terbaik Habbatus Sauda.


RASA DAN BAU MINYAK HABBATUS SAUDA PERAHAN SEJUK

Minyak Habbatus Sauda yang dihasilkan melalui kaedah perahan sejuk memiliki warna kuning keemasan. Pernah tak anda melihat minyak Habbatus Sauda yang dijual di pasaran? Pastinya anda runsing apabila melihat warna minyak berbeza-beza mengikut jenama. Sebenarnya, perbezaan ini dikaitkan dengan kaedah penghasilan minyak tersebut. 

Seperti yang dilihat, minyak yang dihasilkan dengan kaedah perahan sejuk memiliki warna kuning keemasan manakala minyak perahan panas memiliki warna yang GELAP. Kami analogikan secara mudah melalui minyak masak. Minyak masak baru pastinya kelihatan kuning keemasan. Sekiranya digunakan dan dihangatkan berkali-kali, warnya turut berubah GELAP dan tidak lagi berkhasiat.

Jika dirasa, minyak hasil perahan sejuk berasa lebih baik berbanding minyak hasil perahan panas yang terasa lebih pedas.


Boleh dapatkan di www.wasap.my/60196158384/minyakhabatussauda

Ahad, Januari 23, 2022

Carian Bloglist Secret Whisper 2022

Assalamualaikum dan selamat pagi ahad. Rasanya dah lama tak join mana-mana segmen bloglist. Masa terlalu cemburui kita tapi kita perlu pandai urus masa.
Hari ini aku nak join carian bloglist oleh Secrert Whisper. Syarat dia mudah saja....

Saya sedang mencari blog2 untuk saya link di blog saya ni, dan juga untuk saya visit selalu ♥ Agak2, ada yang berminat ke ye? Hanya perlu buat berikut:

  1. Link kan blog saya di blog anda.
  2. Tinggalkan ‘Nama blog‘ dan ‘Link blog‘ anda di ruangan komen.
    Jangan lupa beritahu saya dimana anda link kan blog saya ya.
  3. Buat post bertajuk ‘Carian Bloglist Secret Whisper 2022‘ dengan banner di atas, dan link kan ke entry ni (optional)

Terima kasih!^^



Jumaat, Januari 07, 2022

PENEMAN SETIA SEPANJANG MASA

 



Dua orang anak sis ni walaupon perempuan, dia punya aktif macam lelaki tau 😁


Dengan keadaan cuaca yang tak menentu ni sis akan standby air mineral utk pastikan anak² sentiasa minum cukup air dan semestinya peneman ke mana² sahaja Minyak Herba Asmak


Budak ni susah nak dijangka. Tiba² je jatuh lah luka lah. Lepas dah sapu Minyak Herba Asmak pun bukannya nak berhenti. Sambung main pulak lagi tuu😅


Nasib baik Minyak Herba Asmak cepat berhentikan pendarahan dan mengeringkan luka dgn cepat juga. Tak ada lah luka mengganggu anak-anak saya bermain 😊

.

Terima kasih Minyak Herba Asmak🌹


#luka #jatuh 

#MinyakHerbaAsmak

Ahad, Januari 02, 2022

Meet And Greet Asmak - 25 Disember 2021, Kampung Baru, Kuala Lumpur

 Assalamualaikum dan salam semua. Ini adalah kali pertama aku join penganjuran program Meet and Greet Asmak. Apa itu MEET AND GREET ASMAK (M&G ASMAK)? M&G Asmak adalah sebuah program yang melibatkan pengguna, bakal pengguna, bakal dropshiper dan bakal agent. Penganjur bertanggungjawab untuk berkongsi kepelbagaian produk yang berada bawah jenama ASMAK.



Jom tengok gambar sekitar majlis...
Mana kita nak bergambar...disitu dia ada..

Orang kuat ni....



Sabtu, Januari 01, 2022

Bye Bye 2021, Hai 2022


 Selamat tahun baru semua..

Semoga kte terhindar dr perkara2 negative,bencana alam wabak penyakit,hasutan syaitan dan penyakit ..semoga ape yg dicita2 cita terlaksana tahun ini ..semoga Allah perkuatkan iman dan takwa kte semua Amin🤲🤲🤲