Isnin, September 26, 2022

Teruskan bayar takaful dengan niat untuk sedekah.

Kisahnya suatu malam Mr.Y tanya. Awak dah ambil takaful dari zaman belum kawen sampai dah anak lima. Lebih kurang dah 12tahun dah. Tapi tak pernah sekali awak guna. Awak tak rasa rugi ke setiap bulan bayar RM150 dari 12 tahun lepas tapi tak pernah guna?  Kalau nak ikutkan RM150 x 12 x 12 banyak dah tu. Dalam RM20k. Lepas sangat kalau nak buat downpayment rumah low cost. Tak rasa rugi ke?

Aku jawab lah, "kenapa saya pula nak rasa rugi? Dari 12tahun tu, hanya 5tahun awal saja guna duit saya. 7tahun selepas itu dan tahun-tahun mendatang, saya guna duit awak untuk bayar takaful. Awaklah patut rasa rugi."
Mr.Y pun balaslah, "kenapa awak nak bayar guna duit saya bagi bulan-bulan. Boleh je awak guna duit saya bagi untuk belanja benda lain."
Akhirnya aku jawab dengan jujur dan yang sebenarnya, "saya tetap buat bayaran takaful setiap bulan sebab saya nak sedekah. Saya tak jamin yang saya ada sifat istiqamah untuk sedekah setiap hari jumaat tapi bila ada potongan takaful setiap bulan,saya tahu wang saya bayar digunakan untuk orang yang memerlukan. Awak dapat jamin ke yang awak akan tetap istiqamah buat sedekah setiap hari?"
Apa yang aku faham, dalam takaful ada satu konsep dikenali sebagai  tabaru’, iaitu pemberian tanpa mengharapkan balasan. Konsep ini memberikan kelebihan kepada takaful kerana peserta mengerjakan amalan kebaikan dengan menderma kepada mereka memerlukan.
Sedekah dalam takaful ni, ibarat tangan kanan memberi tapi tangan kiri tak tahu. Aku sendiri pun tak tahu duit aku bayar, bahagian sedekahnya itu mengalir kepada siapa dan kemana. Aku anggap je lah, setiap hari ada orang memerlukan pakai duit aku, maka pahala sedekah aku dapat setiap hari. Amin. Aku doa-doa lagi, yang pakai duit sedekah aku adalah seorang pelajar yang sedang berjihad. Amin.
So, masih nak rasa rugi ke? Pada aku, buat masa sekarang aku tak rasa rugi langsung, semoga rasa itu kekal, Insyallah.

Ahad, September 25, 2022

4malam 5hari di Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru.

Assalamualaikum dan salam semua. Kira-kira dua minggu lepas Uwais alami batuk yang agak teruk sehingga nampak laju pernafasannya. Apabila nampak pernafasan laju maka aku pun buatlah kiraan Kadar Pernafsan dengan Mr.Y. Macam mana nak kira kadar pernafasan? Mudah saja, cuba buat orang yang diukur berehat supaya pengukuran boleh setepat mungkin. Gunakan set pemasa selama satu minit untuk menjejaki masa dan mengira bilangan kali dada naik dan turun selama satu minit. Hasilnya, Kadar pernafasan Uwais adalah lebih dari kadar Normal iaitu 34 nafas seminit. Sepatutnya pada usia uwais kadar pernafsan tidak boleh melebihi 30 nafas seminit. 
Berikut ialah pecahan julat kadar untuk kanak-kanak:
  • Bayi baru lahir: 30-60 nafas seminit
  • Bayi (1 hingga 12 bulan): 30-60 nafas seminit
  • Kanak-kanak kecil (1-2 tahun): 24-40 nafas seminit
  • Kanak-kanak prasekolah (3-5 tahun): 22-34 nafas seminit
  • Kanak-kanak umur sekolah (6-12 tahun): 18-30 nafas seminit
  • Remaja (13-17 tahun): 12-16 nafas seminit
Selepas itu kami ambil bacaan Oksigen dalam darah menggunakan Oxymeter. Lagi sekali keputusan tak seperti diharapkan, bacaan oksigen yang diperolehi  adalah bawah 95%, sekitar 92% dan 93% sahaja. Apabila dah macam itu, maka Mr.Y suruh bersiap untuk ke hospital. Pada mulanya kami bercadang untuk ke Klinik Halim sahaj, tapi Klinik Halim dah tutup saat kami sampai. Maka Mr.Y meneruskan perjalanan ke Hospital Pakar Al-Islam. Saat sampai doktor memberi neb dan selepas neb bacaan oksigen masih tak ok, begitu juga kadar pernafasan, ditambah dengan kahak banyak. Maka doktor suruh masuk wad, Mr.Y telefon aku untuk tanya macam mana? Aku tanya dah berapa kali neb diberikan. Kata Mr.Y baru sekali, maka aku cakaplah, kalau boleh try minta neb lagi sekali. If ok boleh balik tak perlu stay hospital. 



Bila dah pasti nak atau tak kena masuk wad, maka doktor bagitahu dekat Al-Islam tinggal bilik singgle paling besar. Kadar harga semalaman antara RM250-RM270. Kalau nak ke hospital lain, doktor akan bagi surat rujukan. Aku cakap dengan Mr.Y, biar lah hospital dekat. Bayar lah sikit. Pada aku tak kisah hospital itu kerajaan atau swasta, yang penting dekat. Maka apabila doktor bagi tahu dekat Al-islam hanya tinggal bilik harga RM250, iaitu
lebih RM70 dari nilai kadar bilik yang dicover oleh kad perubatan Uwais. Mr.Y setuju sahajalah. Kenapa masih nak duduk kalau kad perubatan tak dapat cover sepenuhnya, pergi je lah HKL, FREE sebab Mr.Y kerja kerajaan. Sebab nya adalah:
  1. Pengalaman anak sepupu kena tunggu hampir 7 jam nak dapat masuk ke wad di HKL membuat aku rasa ya Allah penatnya nak tunggu dengan anak tak sihat. Swasta kalau kena tunggu sampai 7jam, mesti kena komplain kaw-kaw kan.. Lagi pun pihak hospital swasta kena jaga imej mereka.
  2. Aku terpaksa order grab atau bawa kereta (yang mana sejak bermula PKP 2020 sehingga sekarang aku langsung tak bawa kereta) untuk hantar barang atau apa-apa makanan ke HKL. Ke Al-Islam, aku hanya perlu jalan kaki.
  3. Tak pasti dapat bilik single atau berkongsi. If berkongsi mungkin mak kena teman..macam mana baby ulya menyusu badan.
Tiga sebab dah cukup untuk kami memilih masuk sahaja ke Hospital berbayar. Nampak tak sakit kewangan kat situ jika tiada kad perubatan dan tabung kecemasan.



Kakak Humaira kena denggi tahun 2018, belum datang Covid-19. Maka yang masuk wad dapat keluar beli makanan dan minuman. Aku pun boleh saja nak pergi hantar makanan or peralatan tanpa perlu buat selftest covid-19. Tapi macam aku cakap, aku kena drive nak ke HKL, lepas tu nak cari parking...faham-fahamlah parking HKL macam mana. Masa ini aku ke hospital 2 kali sahaja, untuk hantar sup ketam 
(orang kata bagus untuk denggi, beria pergi pasar dan masak) dan hantar barang keperluan. Maka bila hantar barang, kita drop sahaja depan lobi nya. Mr.Y keluar ambil. Kakak masuk HKL sebab dapat direct referred dari klinik kesihatan kuala lumpur. (2018 Uzayr masih baby menyusu, memang bapak lah teman kat hospital)

Kembali kita kepada kisah Uwais....


Pesen kemasukkan ke wad zaman sekarang kena buat RT-PCR. Ini kena keluar duit sendiri dahulu, nanti kita buat tuntutan dekat Takaful untuk bahagian uwais. Bahagian bayaran abi, sendiri tanggung.
Mana-mana yang bosan boleh lah baca...

Pagi sabtu 10 september, giler ramai orang dekat medan selera kampung baru. Banyak kedai kena beratur nak beli sarapan. Aku pelik lah kenapa lebih ramai dari biasa...RUPANYA ada bola Terengganu lawan Johor malamnya. Ramailah orang pantai timur datang cari makan. 

Pagi itu juga doktor ambil sampel kahak nak buat test. Nak pastikan tiada hamba Allah lain dekat dalamnya sebab hasil scan paru-paru semua clear. Maksudnya doktor kata bukan bronchitis atau pnemonia.


Sebelum hantar barang dekat abi, kita singgah kedai beli apa kudapan untuk abi dan Uwais dulu. Bila dah bawa yang lain, masing-masing nak minta satu barang. Ulya saja tak minta, tapi semua orang dia pau lepas itu.
Apabila ummu tertinggal, kakak humaira lah tukang perabiskan. 

Petang ahad, aku suruh Mr.Y tanya if ada bilik single lain yang lebih murah kadar bayaran semalam. Alhamdulillah dapat dan kadar bayaran adalah dalam nilai yang ditanggung oleh medical card Uwais. Kira hanya 2 malam sahaja kami kena tambah bayaran.

Sebenarnya dari malam lagi dia dah tak sedap badan, tidur nak berunjut dalam buai sahaja. Ummu lah mangsa, kalau abi ada boleh gilir-gilir. Kakak humaira beberapa kali tanya, "ok ke ummu". Ok je lah jawabnya sebab kesian nak minta dia ganti, esoknya nak sekolah kan.

Akhirnya petang isnin, keputusan ujian makmal kahak Uwais keluar. Alhamdulillah semua ok. Maka hanya kahak lah banyak dekat paru-paru. Rawatan yang di dapat adalah sama dengan rawatan pesakit Asma, doktor suspect dia sakit lelah. 

Malam selasa Ulya makin teruk nak berkepit dengan ummu. Masa ini kakak humaira dan hana main peranan sangat melayan Uzayr. Bila Uzayr duduk cakap, "ummu tak sayang uzayr, uzayr sedih sebab ummu tak layan." kenalah duduk peluk dan cakap, adik ulya tak sihat dan dia kena minta kakak tolong nak apa-apa. Alhamdulillah dia faham dan dia kata, "uzayr nak tidur dengan kakak." (if abi ada dia akan tidur atas badan abi hampir setiap malam). 

Al-kisahnya dalam pukul 2 lebih, aku bagi ubat dekat ulya dan unjutlah dia sambil tidur-tidur ayam, tetiba hana bergolek dekat dan rasa basah. Aik!!! hana kencing dalam seluar ke, semak-semak rupanya Uzayr yang kencing. Kejutkan hana suruh tukar baju, tapi hana bukan setakat tukar baju, dia siap mandi dan pakai baju sekolah. Kakak bangun tolog tukar baju uzayr dan lipat tilam basah, ganti toto lain. Hana datang balik ke depan dalam pukul 3pagi dah siap pakai baju sekolah. Maka ummu kena marah sebab tak bagitahu dia awal yang sekarang pukul 3pagi bukan 7 pagi... Aduhai anak....

Akibat dari hal itu, pukul 7 semua tak bangun dan selamatlah anak-anak tak sekolah semuanya. Redho je lah...

Apabila Mr.Y kata doktor bagi discharge, Ya Allah happy sangat. Setidaknya waktu malam boleh gilir-gilir jaga Ulya dengan abi. Sampai Hari Khamis dia nak tidur berunjut malam dan siang. Walaupun khamis dah tak demam tapi badan belum segar sepenuhnya.

Bayaran tambahan ini, kami keluarkan duit dari simpanan kecemasan. Alhamdulillah wang perbelanjaan biasa tak terusik. Maksudnya aku tak perlu nak potong belanja dapur. 

Bila dah keluar hospital, mak tanya berapa kena bayar. Mr.Y cakap lah dalam RM500 termasuk untuk RT-PCR masa nak masuk wad. Mak punya reaksi sama macam aku, murahnya. Sebab pada mak masuk swasta bil mesti ribu-ribu. Dia mengimbau kenangan arwah abah kena bil beribu masuk al-islam. Abah masuk syarikat bayarkan tapi selepas keluar baru buat tuntutan. Maka awal-awal kena dahulukan duit sendiri dahulu. Kita bagitahulah nilai sebenar kena RM5+++.

Bila dah bagitahu nilai bil sebenar, mak tanya lah macam mana tu? Kerajaan bayar ke? Ye lah Mr.Y kerja dengan kerajaan kan, ingat macam abah lah, kerja dengan syarikat, syarikat bayar. Aku cakap lah, kerajaan bayar kalau masuk hospital kerajaan. Kalau swasta ni kena bayar sendiri, tapi Mr.Y ada ambil medical card untuk uwais, maka medical card dia lah bayar. Aku pun ceta lah pasal medical card yang Mr.Y duk bayar bulan-bulan....bla...bla...bla....

Tapi kesimpulan akhir mak dapat, tiap2 bulan bayar RM150, kira dah simpan lebih kurang dlm RM10k lah sepanjang 6 tahun. Bil hospital hari tu kena RM5+++. Maka tinggal lg RM5+++. Mujur tak lebih RM10K, kalau tak kena bayar duit sendiri pulak. Mak ingat tiap-tiap bulan RM150 itu, syarikat takaful tolong simpan. Nak pakai kita keluarkan...
😅😅😅


Tak apa lah mak, anggap je lah macam tu....penat nak cerita balik. (sebab ini bukan kali pertama terangkan dekat mak.)
Hakikatnya,kalau pun kita baru ambil medical card untuk anak dalam 1 tahun dan bayaran baru dalam RM1800, tapi masuk hospital kena bil RM5K, insyalah bil akan dilangsaikan oleh medical card anak tersebut dengan syarat bayaran kita tetap. Bukan bulan ni bayar, bulan depan tak bayar.

Bila anak sakit lah, duit banyak habis bukan ke arah kos rawatan sahaja tapi juga perkara lain seperti
-lebih kerap order online food, baby nak berkepit, mak tak sempat masak
-beli supliment tambahan, nak pastikan yang lain sihat.
-kena cukai mainan oleh anak2, menjaga emosi dan jiwa anak2 lain
-hantar baju untuk keringkan, sibuk urus yang tak sihat..mmg tak menyempatlah nak jemur dan lipat baju.

Nasihat untuk ibu bapa diluar sana... Kalau boleh ambillah medical card yang anda mampu bayar. Murah dulu tak apa, bila kewangan makin stabil, up lah yang lebih baik, yang penting kita ada bantuan kewangan lain saat anda memerlukan.

Apabila adanya medical card dan simpanan kecemasan, kita dapat mengurangkan sakit kewangan terutama yang bekerja sendiri seperti aku. Dah sebulan rasanya tak ada income masuk sebab sibuk uruskan hal-hal lebih penting. (tak apa jihad aini..insyalah ada ganjaran nanti---ini lah ayat memujuk diri sendiri.)

Kebanyakkan di atas aku hanya cerita bab anak sakit dan kesan kepada kewangan. Belum cerita bab emosi. Selalu kalau kewangan sihat, insyalah emosi nak sakit kurang sikit. Tapi kalau kewangan sakit, emosi secara langsung akan terpalit, mana nak belanja harian, nak bayar bil rawatan. Itu yang utama. Yang sampingan kena hargai juga, kerjasama anak-anak dan nenek mereka yang memudahkan urusan ummu abi.
Ini sedikit perkongsian. Mana yang baik, ambil.. saya mohon maaf jika ada terkasar bahasa dan penulisan dalam perkongsian kali ini. Terima Kasih.









Jumaat, September 09, 2022

kakak bercerita

ASSALAMUALAIKUM  HARI NI SAYA NAK CERITA PASL CONGKAK OKEY CERITA DIA MACAM NI  MALAM 8/9/22 ADIK SAYA TAK NAK TIDUR JADI SAMPAII PUKUL 12 LEPASTU SAYA NAMPAK CONGKAK ,CONGKAK TU SEPUPU SAYA PUNYA OK BACK TO THE CERITA SAYA AJAK MAK SAYA LAWAN COJNGKAK DENGAN SAYA SEBAB BIASANYE KALAU LAWAN DENGAN SEPUPU ASYIK KALAH JE KALAU MAIN ADIK ASYIK MENANG JADI LAWAN NGAN UMMU LAH PULAK AND MULA LAH PERLAWANAN TAPI TIBA TIBA PERMAINAN TU BERHENTI TENGAH JALAN SEBAB ADA ADIK YANG TERUJA BILA TENGOK GULI PASTU MAK SAYA CAKAP '' EEEMMMHH......TAK DE MAKNA MAIN NYE KAK ''PASTU SIMPAN LLAHDAN KAMI SEMUA PUN TIDUR LAH DENGAN TENANG OK LAH TU JE PENDEK JE KAN CERITA NI  OKLAH BYE ASSALAMUALAIKUM👍👍

Khamis, September 08, 2022

Sambutan Merdeka 65 Tahun, pengalaman buat anak-anak

Assalamualaikum dan salam semua. Gambar sekitar suasana sambutan hari kemerdekaan yang ke 65. Sebenarnya ini adalah kali pertama aku join orang ramai melihat perarakan. Maka bukan pengalaman pertama kali anak-anak sahaja. Tapi ia merupakan pengalaman yang entah ke berapa Mr.Y. 


Hari biasa ummu suruh tidur lama, awal bangun..hari nak jalan lambat bangun...

Punya semangat dah jalan baru perasan uzayr pakai seluar terbalik

Baru tersedar yang dia keluar jalan

With kakak cantik

Yang selalu cari pasal

mandi peluh adik

Setiap kali lalu kenderaan besar dia semangat.


dah penat, boleh nak tidur lak..



Dapat milo percuma

 

Khamis, September 01, 2022

Apabila anak bergilir-gilir tak sihat....

Assalamualaikum dan salam semua. Mana-mana ibubapa yang ada anak lebih dari seorang pasti pernah merasa anak-anak pas baton tak sihat. Setelah hampir dua minggu anak-anak bergilir tak sihat, beberapa hari lepas abi mula rasa sengal-sengal badan, hari ini ummu pula mula batuk-batuk. 

Bermula Isnin minggu lepas Ulya selsema, ramai tanya dari mana berjangkit. Sebenarnya Ulya duduk rumah sahaja, tak pergi mana pun. Tapi kalau dah nak terkena, kena juga. Apabila Ulya mula selsema, maka bermula episod dia susah nak tidur malam akibat hidung tersumbat. Untuk melegakan hidung tersumbat, ummu sapu nipis minyak asmak atas batang hidung dia, Alhamdulillah dapat tidur. Tapi dia masih mengada nak tidur atas lengan, ummu angkat lengan dia bangun, ummu bangun dia bangun. Nasib nak buat bekal anak-anak kesekolah, abi pinjamkan lengan dia. 

Masuk hari selasa, selsema Ulya makin teruk...maka kita bagi ubat selsema Ulya yang didapati dari Klinik Halim di samping itu kita spray gak minyak habbatusaudah dalam mulut dia. Masih sapu minyak Herba Asmak dekat batang hidung, dada, belakang, perut, tapak kaki dan belakang labu betis. Apa yang ummu risau adalah kalau hingus menjadi kahak dan menyebabkan batuk. 

Tetiba hari rabu pagi, Uzayr yang batuk-batuk...ulya makin ok, abang dia pulak sambung..Itu ok lagi, nak dijadikan kisah, petang boleh dia main celup-celup tangan air minum, ummu nampak marahlah. Ummu tanya lah, "ada minum air lepas celup tangan?". Jawapan yang menakutkan, ada..sebenarnya dia nak cuci tangan lepas main water colour. Selalu pandai dan rajin saja ke tandas untuk cuci. Malam tersebut Uzayr mula demam. Adik Ulya baru nak beransur baik, Uzayr pula demam. 

Apabila ada anak demam or sakit selain yang paling kecil, abi akan jaga mereka malam-malam. Ye lah siang kita dah jaga. Tapi demam kali ini, dia bersungguh-sungguh tak nak tidur dengan abi. Maka kiri adik, kanan abang. Nampak lah muka abi serba salah sebab ummu kena handle 2 budak tak sihat siang dan malam. Sebelum tidur tengok tekak dia, nampak lah tonsilnya merah. Maka kita spray Minyak habbatusaudah dekat uzayr juga.

Alhamdulillah, hari jumaat semua kembali sihat. Tapi tak lama, hari isnin hana dan uwais demam serentak. Seorang kena infection tonsil, seorang lagi bengkak tonsil. 2 hari ummu buat lemon madu dan spray habbatusaudah. Malam-malam abi yang handle 2 kanak-kanak itu. Dari bagi ubat sampai sapu minyak herba Asmak. Hari rabu semua kembali sihat.



Tapi bangun pagi ini, ummu pulak sakit tekak....harap baik lah lepas makan habbatusaudah ni....Susah kalau mak yang jatuh sakit...kesian anak-anak terabai...

 

Selasa, Ogos 30, 2022

Resume Mak Anak Lima

Assalamualaikum dan selamat pagi. Kali terakhir aku buat resume adalah selepas kawen dengan Mr.Y. Waktu itu belum ada anak lagi. Kira-kira 11tahun lepas. Kalau minta resume terkini, rasanya resume kat bawah paling kena. 


 Ini aku ambil template dalam canva. serius macam ni corak resume sekarang. nampak sangat aku tak pernah update resume terbaru. Anda surirumah lain macam mana resumenya?

Ahad, Ogos 21, 2022

Fasa anak nak berjalan....


 Assalamualaikum dan selamat pagi... DAh siap nak habiskan hujung minggu dengan anak-anak?

Ini adalah kali ke-5 aku alami Fasa anak belum pandai cakap betul asyik ajak jalan. Kali ke-5 sebab dah lima orang anak. 


Sabtu, Ogos 20, 2022

Katering untuk Pertunangan adik yang macam-macam

 Assalamualaikum dan salam semua.

Bulan lepas berlangsung majlis pertunangan adinda tercinta yang macam-macam. Sebagai kakak yang tak keluar bekerja, aku ditugaskan mencari katering dan sediakan satu hantaran. 

Pencarian katering

Pada permulaan aku tanya dulu berapa bajet adik aku bajet dia...dia kata anggaran dalam RM1K. Tapi aku bincang dengan ayah dan ayah kata dia bayar bahagian katering. So kira selamat ke duit adik aku RM1K tu, tak lah...simpan untuk persiapan kawen lah jawabnya.

Peringkat awal aku tinjau-tijau katering yang ada sekitar sri kembangan. Adalah beberapa katering yang aku test nasi dia. Bukan aku makan, tapi kakak dan adik aku makan sebab dekat rumah mereka. Kenapa cari dekat sri kembangan, bukan dekat terengganu. Kisahnya, adik aku ni nak wat majlis pertunang di Rumah kakak aku. Ye lah kalau buat kat terengganu, rasanya tak dapat aku nak balik sama. Sebab baru seminggu sebelum itu aku balik terengganu kerana ikut Mr.Y kursus.

Tapi hasil tinjauan aku buat dekat facebook dan laman sesawang serta group wasap, tak ada yang memuaskan hati. Oleh kerana tengok isterinya buntu, maka Mr.Y beri nombor owner Nasi Briyani Kukus Abg Buncit. Kata Mr.Y ini katering untuk majlis buka puasa dekat pejabat dia bulan ramdhan hari tu. Maka kita berhubung lah dengan katering itu. Soalan pertama kita boleh buat penghantaran ke Sri kembangan tak? DIa jawab boleh sangat. Maka selepas itu ini dia bagi RM11.50/pax untuk 70pax, jumlah adalah RM825.  Murah sangat, kenapa ? Ia sekali dengan penghantaran dan peralatan. Benda tak ada hanyalah meja. Tuan rumah kena sedia.

Apabila selesai bab menu utama, maka kita cari pencuci mulut pula. Oleh kerana kakak ipar kita selalu dah order kuih dari kawan dia nie, pemilik QUEHTO FOOD, maka kita pun order dari dia sajalah. Dalam kata lain, kalau tak sedap, kita tak order. Kuih yang menjadi kegemaran adalah Popia Sira bagi Mr.Y dan Serimuka bagi anak-anak. Ower awal-awal bagitahu delivery mahal sebab dia hantar dari sri gombak. Aku setuju sajaha, sebab pada aku berbaloi walaupun mahal sebab kuih dia sedap. 

Sebenarnya apa yang paling aku risau bila jaga bahagian makanan adalah komen dan ulasan dari ayah. Ayah sedikit cerewet bahagian makan terutama nasi. Tapi Nasi abang buncit ayah makan tak kata apa-apa. Maksudnya sedap, tetamu pun makan bertambah-tambah. Nasi dia kena sangat makan dengan air asam utara. Aku pernah rasa air asam utara, tapi pada aku, air asam biasa lagi sedap sebab air asam utara yang aku rasa tak sedap dan aku tak akan buat. Tapi air asam Abang buncit memang sedap. Sampai ada tanya, mana dapat katering ni, walaupun kami berdebar sebab majlis dah hampir mula tapi makanan tak sampai. Rupanya waze salah tunjuk jalan, dia bawa orang katering lalu jalan jauh. Kuih pula seperti jangkaan, Popia sira lah paling laku.

Ini kuih dari QUEHTO...semua sedap.

Makanan sampai masih panas dan dalam periuk

Bekas hidang makanan (tak kan nak hidang dalam periuk kata adik tu..ye tak ye jugakan), pinggang mangkuk dan gelas disediakan juga ye.

Satu perkara baru bagi kami warga pantai timur adalah ADAT MAKAN GULA. Oleh kerana adik aku ni bertemu dengan pasangan dari Pulau Pinang, mereka ada satu adat ketika majlis pertunangan, iaitu makan gula dimana ibu dan ahli keluarga perempuan pihak lelaki dan pihak perenpuan akan menyuap bakal pengantin wanita dengan gula. Oleh kerana bukan budaya kami, kami tak tahu rupanya kena ada seorang disebelah memegang air kosong untuk si wanita minum, nasib lah ada kakak si lelaki bagi tahu. Kat bawah kita share video adat tersebut ....


Sabtu, Julai 30, 2022

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1444H

Assalamualaikum dan salam semua. Sedar tak sedar dah masuk tahun baru islam kita semalam. Apa hajat dan azam tahun baru korang? Hajat dan azam tahun lepas dah terlaksana atau belum? Ke renew azam tahun lepas sahaja?

Sibuk tanya pasal orang kan...diri sendiri? Hakikat simpan diri sendiri.

Dekat bawah aku hadiahkan sedikit video ucapan dengan quote di copy paste dr ntah mana-mana di internet.


 

Sabtu, Julai 09, 2022

Kalau Kena kanser konfem mati ke?- Batrisyia Humaira

 



Semakin hari semakin mencabar persoalan yang kakak kemukakan. Ummu pun merasa makin kena tambah ilmu. Di hujung perbualan kakak bertanya,


KENAPA ADA TAKAFUL, RAWATAN HOSPITAL MENJADI MURAH?

Jika kita mengambil perlindungan takaful terutama yang ada kad perubatan, kita perlu bayar nilai tertentu untuk perlindungan yang kita nak. Pakej perlindungan yang kita nak ini kita panggil polisi takaful, dalam polisi ia menyatakan apa yang terlindung dan nilai yang kita bayar. Bayaran boleh dilakukan setiap bulan atau setiap tahun.

Kelebihan ada takaful adalah kita tak perlu menunggu giliran untuk mendapat rawatan. Bayaran kos rawatan dibayar oleh pihak takaful mengikut polisi yang diambil. Kalau kena masuk hospital, kita akan dapat duit. 

Apa yang aku ceta ni, apa yang aku faham. Itu je lah kot...

Rabu, Jun 29, 2022

Apabila anak bertanya Kanser Ovari itu apa?


Kisahnya dalam perjalanan itu, ummu tak sangka kakak akan tanya tentang kanser ovari. Ini rentetan kematian Adibah Noor secara mengejut akibat kanser Ovari. 

Adakala kita kena bersedia dengan persoalan yang kita tak sangka akan muncul dari anak-anak yang makin membesar....


Boleh ke bayi baru lahir ambil takaful.


 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ramai yang bertanya dan dalam keadaan tidak tahu bahawa bayi baru lahir boleh ambil takaful atau tidak. sebenarnya dari dalam kandungan lagi boleh ambil dah takaful.

Aku kekeringan idea tapi rasa nak buat sesuatu yang aku suka. Nampaklah iklan Mr.Y pasal takaful untuk bayi dekat group wasap komuniti. Maka tangan laju je copy paste mana yang perlu. Yang tak perlu kita buang. Sudah siap kita tunjuk lah dekat dia, dia kata cun. Tanya dia buat apa itu, dia jawab tengah buat takaful untuk ibu mengandung dan bayi dalam kandungan. WAH!!!!WAH!!!WAH!!! mengandung dan dalam kandungan pun dah boleh ambil takaful ye...

Aku pergi gatal tanya, masa saya pregnant dia buatkan tak untuk aku. Dia jawab, ini plan baru, so next pregnancy boleh apply.....CUKUP....CUKUP lah dulu. Ini yang 5 ketul pun macam nak apa dah urus. Banyak beza urus anak dulu dengan sekarang....


Kepada yang berminat nak tahu lebih lanjut pasal benda ni...boleh lah cuba call or msg Mr.Y.

Ahad, Jun 19, 2022

Tips elak sakit hati


 Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu... 

Hari ni kita kongsi tips elak sakit hati. Yang selalu menyebabkan manusia sakit hati adalah mulut. Adakala kita main cakap aja apa kita nak cakap. So mulai hari ni kita cuba elakkan calap ikut sedap mulut. Kita cakap ikut sedap yang mendengar.

Rabu, Jun 08, 2022

Menu minum petang tak sampai petang

 


Menu minum petang tak sampai petang...macam tu lah gayanya kalau dah cuti sekolah gak. Apa ada abis saja.....


Resepi:
~5cawan ubi dah parut/blend (kalau blend sila tapis buang air dan tunggu pati mendap untuk ambil pati)
~1kotak santan (200ml)
~3/4 cawan gula pasir (sekadar manis-manis buah, mak minta guna gula tebu hari ni-sebab itu bingka jadi coklat bukan kuning)
~secubit garam
~minyak sapi 2 sudu makan
*kalau parut sila tambah air dalam 1/4 cawan.

Bakar dengan airfryer suhu 170 dan masa 25-30minit.
Adunan ni dapat 2 loyang 6"

Kalau tak ada air fryer, boleh bakar pakai pemanggang ajaib or oven pun boleh... tak pun bakar macam orang dulu-dulu..letak api atas bawah.


#bingkaubikayu
#yamanaimy

Kisah kerusi 20tahun

Assalamualaikum dan salam semua

Ini gambar raya 2019, sebelum datangnya virus covid-19.


Al-kisahnya setiap kali menjelang perayaan kami adik beradik akan berbunyi kepada ayah untuk menukar kerusi yang kami duduk itu. Gesaan itu bertambah semejak 7tahun kebelakangan. Tapi setiap kali kami suarakan hal tersebut, ayah tidak bersetuju. 

Antara sebab utama ayah tak setuju adalah kerana kerusi tersebut merupakan kenangan manis ayah dengan cik. "Mung sedap-sedap je nok tukor. Tahu dop ayoh jalan dengan cik mung sekeda (satu kedai) ke sekeda. Cik mung pilih kusi meja ni." Awal dulu kami akan diam apabila ayah mula kata begitu. Kami faham sangat ayah sangat hargai kenangan tersebut. 

Makin lama, kerusi kayu itu mula hilang ketahanan dan tempat duduk dah patah...apabila ia patah kami suarakan lagi untuk tukar. Sekali lagi ayah menempelak "barang rosak, kita baiki. Bukan terus buang. Buat apa membazir duit beli baru. Ganti lah papan bawah dia."

Semenjak beberapa tahun kebelakang ini, kerusi tersebut mula mereput dan sentiasa kena sapu atau vacum habuknya. Maka tahun 2022, kami adik beradik berbincang dah buat keputusan, walau apa jadi tahun ini kita perlu tukar kerusi ayah. Beberapa hari menjelang hari raya, saat mengemas rumah sebagai persediaan hari raya. Kami suarakan kepada ayah secara bersemuka. Jika suarakan dalam telifon kami tak dapat menang. Ayah tanya kenapa nak tukar, kami bagi faktor keselamatan. Walau sayang macam mana, apabila melibat keselamatan anak cucu, ayah mengalah. 

Apabila ayah bagi persetujuan, terus kami empat beradik pergi cari kerusi dari satu kedai ke satu kedai. Ayah telah nyatakan bahawa dia ingin kerusi kayu. Setelah mejelajah kuala terengganu dari manir ke pulau musang, menghala ke pulau kambing, menuju pula ke batu enam dan akhir nya kembali ke beladau kolam. 



Apabila dah sampai kerusi baru...ayah sebenarnya gembira. Semoga kegembiraan ayah berpanjangan.

Sabtu, Mei 28, 2022

Kisah Raya Mengejut 2022


 Assalamualaikum dan salam semua.


Baiki Handphone DIY

Gambar diatas menceritakan segalanya.

Ini adalah handphone brand Meizu. Sejarah dapat telefon ini agak sadis...Telefon sebelumnya adalah Xiaomi A2. Al-kisah masa Mr.Y mengerjakan umrah pada januari 2020, Uwais dan Uzayr kena muntah-muntah dan cirit. Masa aku duk sibuk uruskan Uwais yang baru muntah, Uzayr layan telefon aku..tetiba Uzayr pun muntah...betul-betul atas telefon. MAKA berenang-renang lah telefon tersebut dalam lautan muntah.

Lepas itu aku pasrah....telefon masih boleh digunakan tetapi untuk kecemasan...2 hari elok..seminggu buat masalah...elok balik 2 hari, bermasalah balik...

Beberapa bulan selepas itu, Mr.Y kata dia beli fon baru untuk aku. Ini lah telefonnya...Meizu M8

Warna Pink ye Mr.Y pilih

Selepas setahun lebih pakai, Mr.Y dapat free gift POCO M3 dari HSBC. ( aku ada cerita kat Unboxing Xiaomi Poco M3-Guaranteed gift with HSBC Credit Card).Oleh kerana waktu itu anak-anak sibuk duduk PDPR maka Mr.Y bagi aku POCO. Telefon Meizu aku beri kepada kakak Humaira di kongsi dengan adik-adik.

Maka sangat lah rajin diorang bawa handphone kehulu kehilir sebab nak online sampai jatuh lcd screen. LCD pecah teruk dalam awal tahun ni. Tapi sebelum raya baru aku buat pembelian part yang perlu tukar di Shopee dan lepas raya baru sampai. Punya lama menanti sampai Hana tanya banyak kali bila nak baiki Handphone dia. Sekarang telefon dah jadi hak milik hana memandangkan kakak dah ambil fon abi yang lama lagi satu.

Sebelum barang sampai aku buka youtube belajar cara buka screen dan tukar yang baru. Selepas tiga minggu barang sampai. Berikut adalah barang dan harga

Dan kali ini tampal sekali tempered glass,kalau kena ganti glass tu sahaja.

Tapi aku tersalah beli tempered glass untuk meizu m6... saiz dia kecik sikit dari meizu m8. Pakai je lah dulu hana...nanti beli lain ye..

Mr.Y kata upah kerana berjaya jimatkan wang dia adalah Starbuck!!!

Setakat hari ini aku belum claim upah tersebut. Nanti dah kempunan aku claim. 

Itu saja perkongsian kali ini. Pada aku, ada benda yang boleh belajar dan cuba buat sendiri tak salah kita cuba. Selagi apa yang kita buat mampu menjimatkan wang. Apasalahnya.


Khamis, April 21, 2022

Masalah rambut gugur selepas bersalin setel dengan SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar

Hai semua.

Salah satu masalah kita lepas bersalin adalah rambut gugur. Bersalin tahun lepas, dah cuba beberapa produk tapi masih tak setel. 😭


Baru-baru ini kita dapat tahu yang safi shayla ada keluarkan tonik untuk masalah rambut gugur. Apa yang buat kita lebih tertarik nak cuba sebab ia menggunakan habatussaudah sebagai salah satu bahannya. Bau pun wangi. Nama produk adalah SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar ❤️ alhamdulillah berkesan untuk rambut gugur.

Cara pakai SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar senang sangat ☺️
1. Semburkan Tonik pada kulit kepala
2. Urut kulit kepala untuk beberapa minit dan biarkan sehingga kering
3. Gunakan 2x sehari

Kalau sejenis tak sabar dan nak hasil terbaik macam kita, gunalah satu set lengkap kawalan rambut gugur 🥰
1. Syampu - untuk membersih & menguatkan struktur rambut dengan wangian sehingga 72 jam
2. Refreshing Scalp Mask - menjaga kulit kepala, mengurangkan sebum, menguatkan folikel rambut & menghilangkan bau hapak
3. Hair Tonic - dirumus dengan Hijab Scalp Biotics teknologi, Ginseng Merah Korea & Niacinamide menguatkan folikel rambut dari akar rambut, mengurangkan rambut gugur dan 4.6X rambut lebih lebat
4. Serum Rambut - membaiki dan menguatkan rambut rapuh dengan menembusi ke struktur rambut 
5. Hair Mist - mengunci, mengekalkan dan melindungi nutrien rambut  supaya rambut  lebih kuat.

Anak-anak kata, "wanginya rambut ummu."


Apa yang best lagi tentang SAFI Shayla - Tonik Pelebat Rambut & Penguat Akar?

✅Di formulasi khas dengan teknologi Hijab Scalp Biotics, 7 Habbatus Sauda Complex dan  ginseng merah bermuti tinggi
✅ 73% Rambut Lebih Kuat dari Akar
✅ 57% Kurang Rambut Gugur dari Akar Rambut
✅Menyejukkan, melegakan kulit kepala, kulit kepala cepat kering
✅ tidak berminyak
✅ Wangi! bau bunga yang menyegarkan.

Recommend untuk anda cuba😁

Beli dari watson atau guardian , shopee pun ada.
Selamat tinggal rambut gugur 🤩

#hairtok #haircare #hairtips #Shaylatonik #rambutgugur 
#fyp #safimalaysia