Isnin, September 26, 2022

Teruskan bayar takaful dengan niat untuk sedekah.

Kisahnya suatu malam Mr.Y tanya. Awak dah ambil takaful dari zaman belum kawen sampai dah anak lima. Lebih kurang dah 12tahun dah. Tapi tak pernah sekali awak guna. Awak tak rasa rugi ke setiap bulan bayar RM150 dari 12 tahun lepas tapi tak pernah guna?  Kalau nak ikutkan RM150 x 12 x 12 banyak dah tu. Dalam RM20k. Lepas sangat kalau nak buat downpayment rumah low cost. Tak rasa rugi ke?

Aku jawab lah, "kenapa saya pula nak rasa rugi? Dari 12tahun tu, hanya 5tahun awal saja guna duit saya. 7tahun selepas itu dan tahun-tahun mendatang, saya guna duit awak untuk bayar takaful. Awaklah patut rasa rugi."
Mr.Y pun balaslah, "kenapa awak nak bayar guna duit saya bagi bulan-bulan. Boleh je awak guna duit saya bagi untuk belanja benda lain."
Akhirnya aku jawab dengan jujur dan yang sebenarnya, "saya tetap buat bayaran takaful setiap bulan sebab saya nak sedekah. Saya tak jamin yang saya ada sifat istiqamah untuk sedekah setiap hari jumaat tapi bila ada potongan takaful setiap bulan,saya tahu wang saya bayar digunakan untuk orang yang memerlukan. Awak dapat jamin ke yang awak akan tetap istiqamah buat sedekah setiap hari?"
Apa yang aku faham, dalam takaful ada satu konsep dikenali sebagai  tabaru’, iaitu pemberian tanpa mengharapkan balasan. Konsep ini memberikan kelebihan kepada takaful kerana peserta mengerjakan amalan kebaikan dengan menderma kepada mereka memerlukan.
Sedekah dalam takaful ni, ibarat tangan kanan memberi tapi tangan kiri tak tahu. Aku sendiri pun tak tahu duit aku bayar, bahagian sedekahnya itu mengalir kepada siapa dan kemana. Aku anggap je lah, setiap hari ada orang memerlukan pakai duit aku, maka pahala sedekah aku dapat setiap hari. Amin. Aku doa-doa lagi, yang pakai duit sedekah aku adalah seorang pelajar yang sedang berjihad. Amin.
So, masih nak rasa rugi ke? Pada aku, buat masa sekarang aku tak rasa rugi langsung, semoga rasa itu kekal, Insyallah.

Ahad, September 25, 2022

4malam 5hari di Hospital Pakar Al-Islam, Kampung Baru.

Assalamualaikum dan salam semua. Kira-kira dua minggu lepas Uwais alami batuk yang agak teruk sehingga nampak laju pernafasannya. Apabila nampak pernafasan laju maka aku pun buatlah kiraan Kadar Pernafsan dengan Mr.Y. Macam mana nak kira kadar pernafasan? Mudah saja, cuba buat orang yang diukur berehat supaya pengukuran boleh setepat mungkin. Gunakan set pemasa selama satu minit untuk menjejaki masa dan mengira bilangan kali dada naik dan turun selama satu minit. Hasilnya, Kadar pernafasan Uwais adalah lebih dari kadar Normal iaitu 34 nafas seminit. Sepatutnya pada usia uwais kadar pernafsan tidak boleh melebihi 30 nafas seminit. 
Berikut ialah pecahan julat kadar untuk kanak-kanak:
  • Bayi baru lahir: 30-60 nafas seminit
  • Bayi (1 hingga 12 bulan): 30-60 nafas seminit
  • Kanak-kanak kecil (1-2 tahun): 24-40 nafas seminit
  • Kanak-kanak prasekolah (3-5 tahun): 22-34 nafas seminit
  • Kanak-kanak umur sekolah (6-12 tahun): 18-30 nafas seminit
  • Remaja (13-17 tahun): 12-16 nafas seminit
Selepas itu kami ambil bacaan Oksigen dalam darah menggunakan Oxymeter. Lagi sekali keputusan tak seperti diharapkan, bacaan oksigen yang diperolehi  adalah bawah 95%, sekitar 92% dan 93% sahaja. Apabila dah macam itu, maka Mr.Y suruh bersiap untuk ke hospital. Pada mulanya kami bercadang untuk ke Klinik Halim sahaj, tapi Klinik Halim dah tutup saat kami sampai. Maka Mr.Y meneruskan perjalanan ke Hospital Pakar Al-Islam. Saat sampai doktor memberi neb dan selepas neb bacaan oksigen masih tak ok, begitu juga kadar pernafasan, ditambah dengan kahak banyak. Maka doktor suruh masuk wad, Mr.Y telefon aku untuk tanya macam mana? Aku tanya dah berapa kali neb diberikan. Kata Mr.Y baru sekali, maka aku cakaplah, kalau boleh try minta neb lagi sekali. If ok boleh balik tak perlu stay hospital. 



Bila dah pasti nak atau tak kena masuk wad, maka doktor bagitahu dekat Al-Islam tinggal bilik singgle paling besar. Kadar harga semalaman antara RM250-RM270. Kalau nak ke hospital lain, doktor akan bagi surat rujukan. Aku cakap dengan Mr.Y, biar lah hospital dekat. Bayar lah sikit. Pada aku tak kisah hospital itu kerajaan atau swasta, yang penting dekat. Maka apabila doktor bagi tahu dekat Al-islam hanya tinggal bilik harga RM250, iaitu
lebih RM70 dari nilai kadar bilik yang dicover oleh kad perubatan Uwais. Mr.Y setuju sahajalah. Kenapa masih nak duduk kalau kad perubatan tak dapat cover sepenuhnya, pergi je lah HKL, FREE sebab Mr.Y kerja kerajaan. Sebab nya adalah:
  1. Pengalaman anak sepupu kena tunggu hampir 7 jam nak dapat masuk ke wad di HKL membuat aku rasa ya Allah penatnya nak tunggu dengan anak tak sihat. Swasta kalau kena tunggu sampai 7jam, mesti kena komplain kaw-kaw kan.. Lagi pun pihak hospital swasta kena jaga imej mereka.
  2. Aku terpaksa order grab atau bawa kereta (yang mana sejak bermula PKP 2020 sehingga sekarang aku langsung tak bawa kereta) untuk hantar barang atau apa-apa makanan ke HKL. Ke Al-Islam, aku hanya perlu jalan kaki.
  3. Tak pasti dapat bilik single atau berkongsi. If berkongsi mungkin mak kena teman..macam mana baby ulya menyusu badan.
Tiga sebab dah cukup untuk kami memilih masuk sahaja ke Hospital berbayar. Nampak tak sakit kewangan kat situ jika tiada kad perubatan dan tabung kecemasan.



Kakak Humaira kena denggi tahun 2018, belum datang Covid-19. Maka yang masuk wad dapat keluar beli makanan dan minuman. Aku pun boleh saja nak pergi hantar makanan or peralatan tanpa perlu buat selftest covid-19. Tapi macam aku cakap, aku kena drive nak ke HKL, lepas tu nak cari parking...faham-fahamlah parking HKL macam mana. Masa ini aku ke hospital 2 kali sahaja, untuk hantar sup ketam 
(orang kata bagus untuk denggi, beria pergi pasar dan masak) dan hantar barang keperluan. Maka bila hantar barang, kita drop sahaja depan lobi nya. Mr.Y keluar ambil. Kakak masuk HKL sebab dapat direct referred dari klinik kesihatan kuala lumpur. (2018 Uzayr masih baby menyusu, memang bapak lah teman kat hospital)

Kembali kita kepada kisah Uwais....


Pesen kemasukkan ke wad zaman sekarang kena buat RT-PCR. Ini kena keluar duit sendiri dahulu, nanti kita buat tuntutan dekat Takaful untuk bahagian uwais. Bahagian bayaran abi, sendiri tanggung.
Mana-mana yang bosan boleh lah baca...

Pagi sabtu 10 september, giler ramai orang dekat medan selera kampung baru. Banyak kedai kena beratur nak beli sarapan. Aku pelik lah kenapa lebih ramai dari biasa...RUPANYA ada bola Terengganu lawan Johor malamnya. Ramailah orang pantai timur datang cari makan. 

Pagi itu juga doktor ambil sampel kahak nak buat test. Nak pastikan tiada hamba Allah lain dekat dalamnya sebab hasil scan paru-paru semua clear. Maksudnya doktor kata bukan bronchitis atau pnemonia.


Sebelum hantar barang dekat abi, kita singgah kedai beli apa kudapan untuk abi dan Uwais dulu. Bila dah bawa yang lain, masing-masing nak minta satu barang. Ulya saja tak minta, tapi semua orang dia pau lepas itu.
Apabila ummu tertinggal, kakak humaira lah tukang perabiskan. 

Petang ahad, aku suruh Mr.Y tanya if ada bilik single lain yang lebih murah kadar bayaran semalam. Alhamdulillah dapat dan kadar bayaran adalah dalam nilai yang ditanggung oleh medical card Uwais. Kira hanya 2 malam sahaja kami kena tambah bayaran.

Sebenarnya dari malam lagi dia dah tak sedap badan, tidur nak berunjut dalam buai sahaja. Ummu lah mangsa, kalau abi ada boleh gilir-gilir. Kakak humaira beberapa kali tanya, "ok ke ummu". Ok je lah jawabnya sebab kesian nak minta dia ganti, esoknya nak sekolah kan.

Akhirnya petang isnin, keputusan ujian makmal kahak Uwais keluar. Alhamdulillah semua ok. Maka hanya kahak lah banyak dekat paru-paru. Rawatan yang di dapat adalah sama dengan rawatan pesakit Asma, doktor suspect dia sakit lelah. 

Malam selasa Ulya makin teruk nak berkepit dengan ummu. Masa ini kakak humaira dan hana main peranan sangat melayan Uzayr. Bila Uzayr duduk cakap, "ummu tak sayang uzayr, uzayr sedih sebab ummu tak layan." kenalah duduk peluk dan cakap, adik ulya tak sihat dan dia kena minta kakak tolong nak apa-apa. Alhamdulillah dia faham dan dia kata, "uzayr nak tidur dengan kakak." (if abi ada dia akan tidur atas badan abi hampir setiap malam). 

Al-kisahnya dalam pukul 2 lebih, aku bagi ubat dekat ulya dan unjutlah dia sambil tidur-tidur ayam, tetiba hana bergolek dekat dan rasa basah. Aik!!! hana kencing dalam seluar ke, semak-semak rupanya Uzayr yang kencing. Kejutkan hana suruh tukar baju, tapi hana bukan setakat tukar baju, dia siap mandi dan pakai baju sekolah. Kakak bangun tolog tukar baju uzayr dan lipat tilam basah, ganti toto lain. Hana datang balik ke depan dalam pukul 3pagi dah siap pakai baju sekolah. Maka ummu kena marah sebab tak bagitahu dia awal yang sekarang pukul 3pagi bukan 7 pagi... Aduhai anak....

Akibat dari hal itu, pukul 7 semua tak bangun dan selamatlah anak-anak tak sekolah semuanya. Redho je lah...

Apabila Mr.Y kata doktor bagi discharge, Ya Allah happy sangat. Setidaknya waktu malam boleh gilir-gilir jaga Ulya dengan abi. Sampai Hari Khamis dia nak tidur berunjut malam dan siang. Walaupun khamis dah tak demam tapi badan belum segar sepenuhnya.

Bayaran tambahan ini, kami keluarkan duit dari simpanan kecemasan. Alhamdulillah wang perbelanjaan biasa tak terusik. Maksudnya aku tak perlu nak potong belanja dapur. 

Bila dah keluar hospital, mak tanya berapa kena bayar. Mr.Y cakap lah dalam RM500 termasuk untuk RT-PCR masa nak masuk wad. Mak punya reaksi sama macam aku, murahnya. Sebab pada mak masuk swasta bil mesti ribu-ribu. Dia mengimbau kenangan arwah abah kena bil beribu masuk al-islam. Abah masuk syarikat bayarkan tapi selepas keluar baru buat tuntutan. Maka awal-awal kena dahulukan duit sendiri dahulu. Kita bagitahulah nilai sebenar kena RM5+++.

Bila dah bagitahu nilai bil sebenar, mak tanya lah macam mana tu? Kerajaan bayar ke? Ye lah Mr.Y kerja dengan kerajaan kan, ingat macam abah lah, kerja dengan syarikat, syarikat bayar. Aku cakap lah, kerajaan bayar kalau masuk hospital kerajaan. Kalau swasta ni kena bayar sendiri, tapi Mr.Y ada ambil medical card untuk uwais, maka medical card dia lah bayar. Aku pun ceta lah pasal medical card yang Mr.Y duk bayar bulan-bulan....bla...bla...bla....

Tapi kesimpulan akhir mak dapat, tiap2 bulan bayar RM150, kira dah simpan lebih kurang dlm RM10k lah sepanjang 6 tahun. Bil hospital hari tu kena RM5+++. Maka tinggal lg RM5+++. Mujur tak lebih RM10K, kalau tak kena bayar duit sendiri pulak. Mak ingat tiap-tiap bulan RM150 itu, syarikat takaful tolong simpan. Nak pakai kita keluarkan...
😅😅😅


Tak apa lah mak, anggap je lah macam tu....penat nak cerita balik. (sebab ini bukan kali pertama terangkan dekat mak.)
Hakikatnya,kalau pun kita baru ambil medical card untuk anak dalam 1 tahun dan bayaran baru dalam RM1800, tapi masuk hospital kena bil RM5K, insyalah bil akan dilangsaikan oleh medical card anak tersebut dengan syarat bayaran kita tetap. Bukan bulan ni bayar, bulan depan tak bayar.

Bila anak sakit lah, duit banyak habis bukan ke arah kos rawatan sahaja tapi juga perkara lain seperti
-lebih kerap order online food, baby nak berkepit, mak tak sempat masak
-beli supliment tambahan, nak pastikan yang lain sihat.
-kena cukai mainan oleh anak2, menjaga emosi dan jiwa anak2 lain
-hantar baju untuk keringkan, sibuk urus yang tak sihat..mmg tak menyempatlah nak jemur dan lipat baju.

Nasihat untuk ibu bapa diluar sana... Kalau boleh ambillah medical card yang anda mampu bayar. Murah dulu tak apa, bila kewangan makin stabil, up lah yang lebih baik, yang penting kita ada bantuan kewangan lain saat anda memerlukan.

Apabila adanya medical card dan simpanan kecemasan, kita dapat mengurangkan sakit kewangan terutama yang bekerja sendiri seperti aku. Dah sebulan rasanya tak ada income masuk sebab sibuk uruskan hal-hal lebih penting. (tak apa jihad aini..insyalah ada ganjaran nanti---ini lah ayat memujuk diri sendiri.)

Kebanyakkan di atas aku hanya cerita bab anak sakit dan kesan kepada kewangan. Belum cerita bab emosi. Selalu kalau kewangan sihat, insyalah emosi nak sakit kurang sikit. Tapi kalau kewangan sakit, emosi secara langsung akan terpalit, mana nak belanja harian, nak bayar bil rawatan. Itu yang utama. Yang sampingan kena hargai juga, kerjasama anak-anak dan nenek mereka yang memudahkan urusan ummu abi.
Ini sedikit perkongsian. Mana yang baik, ambil.. saya mohon maaf jika ada terkasar bahasa dan penulisan dalam perkongsian kali ini. Terima Kasih.









Jumaat, September 09, 2022

kakak bercerita

ASSALAMUALAIKUM  HARI NI SAYA NAK CERITA PASL CONGKAK OKEY CERITA DIA MACAM NI  MALAM 8/9/22 ADIK SAYA TAK NAK TIDUR JADI SAMPAII PUKUL 12 LEPASTU SAYA NAMPAK CONGKAK ,CONGKAK TU SEPUPU SAYA PUNYA OK BACK TO THE CERITA SAYA AJAK MAK SAYA LAWAN COJNGKAK DENGAN SAYA SEBAB BIASANYE KALAU LAWAN DENGAN SEPUPU ASYIK KALAH JE KALAU MAIN ADIK ASYIK MENANG JADI LAWAN NGAN UMMU LAH PULAK AND MULA LAH PERLAWANAN TAPI TIBA TIBA PERMAINAN TU BERHENTI TENGAH JALAN SEBAB ADA ADIK YANG TERUJA BILA TENGOK GULI PASTU MAK SAYA CAKAP '' EEEMMMHH......TAK DE MAKNA MAIN NYE KAK ''PASTU SIMPAN LLAHDAN KAMI SEMUA PUN TIDUR LAH DENGAN TENANG OK LAH TU JE PENDEK JE KAN CERITA NI  OKLAH BYE ASSALAMUALAIKUM👍👍

Khamis, September 08, 2022

Sambutan Merdeka 65 Tahun, pengalaman buat anak-anak

Assalamualaikum dan salam semua. Gambar sekitar suasana sambutan hari kemerdekaan yang ke 65. Sebenarnya ini adalah kali pertama aku join orang ramai melihat perarakan. Maka bukan pengalaman pertama kali anak-anak sahaja. Tapi ia merupakan pengalaman yang entah ke berapa Mr.Y. 


Hari biasa ummu suruh tidur lama, awal bangun..hari nak jalan lambat bangun...

Punya semangat dah jalan baru perasan uzayr pakai seluar terbalik

Baru tersedar yang dia keluar jalan

With kakak cantik

Yang selalu cari pasal

mandi peluh adik

Setiap kali lalu kenderaan besar dia semangat.


dah penat, boleh nak tidur lak..



Dapat milo percuma

 

Khamis, September 01, 2022

Apabila anak bergilir-gilir tak sihat....

Assalamualaikum dan salam semua. Mana-mana ibubapa yang ada anak lebih dari seorang pasti pernah merasa anak-anak pas baton tak sihat. Setelah hampir dua minggu anak-anak bergilir tak sihat, beberapa hari lepas abi mula rasa sengal-sengal badan, hari ini ummu pula mula batuk-batuk. 

Bermula Isnin minggu lepas Ulya selsema, ramai tanya dari mana berjangkit. Sebenarnya Ulya duduk rumah sahaja, tak pergi mana pun. Tapi kalau dah nak terkena, kena juga. Apabila Ulya mula selsema, maka bermula episod dia susah nak tidur malam akibat hidung tersumbat. Untuk melegakan hidung tersumbat, ummu sapu nipis minyak asmak atas batang hidung dia, Alhamdulillah dapat tidur. Tapi dia masih mengada nak tidur atas lengan, ummu angkat lengan dia bangun, ummu bangun dia bangun. Nasib nak buat bekal anak-anak kesekolah, abi pinjamkan lengan dia. 

Masuk hari selasa, selsema Ulya makin teruk...maka kita bagi ubat selsema Ulya yang didapati dari Klinik Halim di samping itu kita spray gak minyak habbatusaudah dalam mulut dia. Masih sapu minyak Herba Asmak dekat batang hidung, dada, belakang, perut, tapak kaki dan belakang labu betis. Apa yang ummu risau adalah kalau hingus menjadi kahak dan menyebabkan batuk. 

Tetiba hari rabu pagi, Uzayr yang batuk-batuk...ulya makin ok, abang dia pulak sambung..Itu ok lagi, nak dijadikan kisah, petang boleh dia main celup-celup tangan air minum, ummu nampak marahlah. Ummu tanya lah, "ada minum air lepas celup tangan?". Jawapan yang menakutkan, ada..sebenarnya dia nak cuci tangan lepas main water colour. Selalu pandai dan rajin saja ke tandas untuk cuci. Malam tersebut Uzayr mula demam. Adik Ulya baru nak beransur baik, Uzayr pula demam. 

Apabila ada anak demam or sakit selain yang paling kecil, abi akan jaga mereka malam-malam. Ye lah siang kita dah jaga. Tapi demam kali ini, dia bersungguh-sungguh tak nak tidur dengan abi. Maka kiri adik, kanan abang. Nampak lah muka abi serba salah sebab ummu kena handle 2 budak tak sihat siang dan malam. Sebelum tidur tengok tekak dia, nampak lah tonsilnya merah. Maka kita spray Minyak habbatusaudah dekat uzayr juga.

Alhamdulillah, hari jumaat semua kembali sihat. Tapi tak lama, hari isnin hana dan uwais demam serentak. Seorang kena infection tonsil, seorang lagi bengkak tonsil. 2 hari ummu buat lemon madu dan spray habbatusaudah. Malam-malam abi yang handle 2 kanak-kanak itu. Dari bagi ubat sampai sapu minyak herba Asmak. Hari rabu semua kembali sihat.



Tapi bangun pagi ini, ummu pulak sakit tekak....harap baik lah lepas makan habbatusaudah ni....Susah kalau mak yang jatuh sakit...kesian anak-anak terabai...