Memaparkan catatan dengan label pruedential. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pruedential. Papar semua catatan

Rabu, Jun 29, 2022

Boleh ke bayi baru lahir ambil takaful.


 Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Ramai yang bertanya dan dalam keadaan tidak tahu bahawa bayi baru lahir boleh ambil takaful atau tidak. sebenarnya dari dalam kandungan lagi boleh ambil dah takaful.

Aku kekeringan idea tapi rasa nak buat sesuatu yang aku suka. Nampaklah iklan Mr.Y pasal takaful untuk bayi dekat group wasap komuniti. Maka tangan laju je copy paste mana yang perlu. Yang tak perlu kita buang. Sudah siap kita tunjuk lah dekat dia, dia kata cun. Tanya dia buat apa itu, dia jawab tengah buat takaful untuk ibu mengandung dan bayi dalam kandungan. WAH!!!!WAH!!!WAH!!! mengandung dan dalam kandungan pun dah boleh ambil takaful ye...

Aku pergi gatal tanya, masa saya pregnant dia buatkan tak untuk aku. Dia jawab, ini plan baru, so next pregnancy boleh apply.....CUKUP....CUKUP lah dulu. Ini yang 5 ketul pun macam nak apa dah urus. Banyak beza urus anak dulu dengan sekarang....


Kepada yang berminat nak tahu lebih lanjut pasal benda ni...boleh lah cuba call or msg Mr.Y.

Selasa, Disember 14, 2021

Apa beza sayang bini waktu hidup dan selepas meninggal.

Assalamualaikum dan salam semua...

Laki siapa selalu kena macam gambar dibawah?


Laki kita tak selalu tapi dia suka kalau kita suruh dia...Gambar diambil ketika aku sedang berkemas selepas berkelah dekat tasik putrajaya beberapa minggu lepas...

Apabila Mr.Y bantu sebaiknya maka kerja aku menjadi mudah dan cepat. Kadang-kadang aku kesian dan pelik dengan sikap para suami yang terlalu nak jaga ego sehingga biar isteri tungang tonggek buat semua benda. Dia buat apa, kalau perokok, merokok kalau bukan maka akan main telefon. Lepas itu sekejab-sekejab akan tanya "dah belum?"

Tapi ada suami yang sayang sangat bini, semua benda nak buat sampai bini tak tahu nak buat apa lagi. Sikap macam ini pun bahaya takut bini tak pandai nak berdikari nanti.

Pada aku sikap melindungi dan membantu perlu ada antara suami isteri. Kalau tak macam mana nak harmonikan.

Pernah tak korang terfikir, masa suami ada, kalau ada apa-apa masalah tak kiralah dari segi kesihatan, mental atau kewangan, kita akan cari dia. Tapi andai kata suatu hari nanti si suami meninggal dunia atau tak mampu bekerja. Siapa nak bantu terutama bab kewangan. Kenapa bab kewangan, jika kewangan bermasalah boleh bawa kepada mental dan kesihatan. Akhirnya keluarga seperti layang-layang putus tali, kemana angin bertiup kesitulah dia pergi, tidak tetap di suatu tempat dan bergantung kepada pemain layang-layang. Maksudnya lepas hilang tempat bergantung, hilang sumber kewangan maka kita akan cuba mencari sumber kewangan baru. Bila ada orang kata, buat ini nak dapat duit, kita buat, orang kata buat itu, kita buat. Kita terpaksa bergantung kepada simpati dan ehsan orang untuk teruskan kelangsungan hidup.

Kami selalu berbincang tentang hal ini, kenapa selalu sebab kita sentiasa ada perubahan dalam kehidupan. Kita tak tahu apa akan berlaku pada masa akan datang. Maka kita perlu bersedia dengan segala kemungkinan. Jika berbincang kami akan update status kewangan sama ada dari segi hutang, pendapatan, komitmen, takaful dan hibah. Contoh, awal tahun kami pakai kad kredit lain, sekarang dah pakai kad kredit lain. Kalau suami isteri tak update perubahan kewangan masing-masing, macam mana kalau tetiba ada masalah. Kita pergi hubungi bank kad kredit lama, sedangkan pasangan dah pakai yang lain. Tak ke pening. Bab pakai kad kredit ok lagi. Katakan bab takaful, kita bagi tahu pasangan kita jumpa agen insuran sebab niat nak ambil hibah, nak pergi tengok quotation dahulu. Lepas tu kita dia tak bagitahu pasangan yang kita jadi atau tak ambil hibah. Pasangan berangan, tak apa dah ada jaminan kewangan untuk dia if apa-apa jadi nanti. Tetiba bila jadi hal, baru pasangan tahu kita tak ambil pun. Jangan terkejut kalau pasangan anda kemurungan time nie..sebab sedih bertambah tertekan.

Benda pertama yang pasangan perlukan selepas berlaku kemalangan dan kematian adalah duit... Jika anda bekerja benda itu mungkin tak jadi masalah tapi kalau surirumah macam aku...masalah besar itu. Tambahan kalau suami yang tanggung mak ayah atau pemilik perniagaan yang ada pekerja.

 Apabila seseorang meninggal dunia, segala harta benda akan dibekukan. (Rumah, kereta, tanah, asb, unit amanah, tabung haji, akaun bank dll). Dah kalau semua kena beku, mana nak dapat duit nak buat belanja, kenalah cairkan dulu harta tersebut. Masalah proses pencairan harta pun kena pakai duit. Macam pinjaman perumahan bila meninggal kena tahu perlu bawa surat mati ke lppsa atau bank peminjam..Selepas itu mungkin ke Takaful untuk uruskan bayar pinjaman perumahan. Bayar baki pinjaman jika cukup, jika ada ambil moratorium mungkin sudah tak cukup nak langsai. Kenalah waris cari duit bayar

Agak-agak mana surirumah nak dapat duit dalam nilai yang tinggi dengan cepat. Apa aku faham, Hibah takaful adalah salah satu cara selain kamu anak orang kaya, boleh pakai duit mak bapak. Tak salah kalau semua dokumen lengkap (sila cari agen yang bertanggungjawab), dalam tempoh sebulan dah dapat tunai.
Bila dah ada duit boleh lah nak cairkan harta-harta yang dibekukan. Selain nak cair harta, duit hibah juga penting buat bayar pinjaman perumahan dan kereta dahulu sebelum urusan pencairan selesai. Pinjaman tetap kena bayar walaupun suami dah meninggal. Kalau tak bayar dalam tempoh 3 bulan, kereta kena tarik, rumah kena lelong. Nak gerak pakai apa, nak berteduh dekat mana?

2019 kakak sepupu aku meninggal, 2021 baru selesai urusan harta arwah. Tempoh 2 tahun ambil masa. Sepanjang tempoh nak selesaikan urusan harta si mati, kalau bini tak kerja macam mana nak bagi anak-anak makan. Ini lah keperluan utama kenapa perlu hibah. Maka dapat lah keluarga survive dengan duit hibah.
Pengalaman pertama naik van jenazah sebab iringi jenazah kakak sepupu dari KL ke Terengganu.

Kenapa aku share benda ini sedangkan aku bukan agen insurans pun, sebab kalau apa-apa jadi dekat korang aku tak mungkin bantu banyak dengan duit tapi aku dapat bantu dengan memberi kesedaran tentang kepentingan hibah dan takaful. Sebelum perkara tak diingini terjadi, kita bersedia. Kalau berminat nak tanya pasal hibah atau insurans boleh contact Mr.Y di https://wa.me/60196998384