Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label resepi. Papar semua catatan

Isnin, Ogos 23, 2021

Nasi Arab Tak Sengaja, Guna Bahan-Bahan Dekat Dapur Je Tapi Sedap.

Assalamualaikum dan selamat pagi. Semalam konon nak buat nasi ayam, tetiba rasa macam jemu pula buat nasi ayam...tetiba tercari resepi buat nasi arab... jumpa beberapa resipi maka kita gabungkan dia ikut kesesuaian bahan yang ada kat rumah. Oleh kerana kita telah ubah suai resipi maka kena simpan sini untuk kegunaan masa akan datang.



Stok Ayam

9 ketul ayam (sekor ayam potong 12)
1 Biji bawang besar 
1 Biji Tomato
1 sk jintan manis
1 sk lada hitam
1 sk biji ketumbar
3 Biji buah pelaga 
1 Batang Kayu manis
1/2 sk Serbuk kunyit
1 sk Rempah kurma
2 sudu minyak masak
Sedikit garam

Masukkan semua bahan di atas ke dalam periuk bersama air yang banyak. Kita akan gunakan air rebusan tersebut untuk masak nasi dan buat sup nya. Rebus sampai ayam masak.

Ayam Bakar Madu

1sk serbuk kunyit
2 sm Madu
2 sm Minyak

Ayam yang telah masak di tos keluar dan diperap dengan kunyit dan madu (aku guna madu kurma merah Asmak-madu itu je yang ada). Perap dalam 10minit sahaja. Sebelum masuk airfryer sapu ayam dengan minyak (Aku guna minyak zaitun asmak). Tujuan untuk dapat ayam bakar yang nampak dan rasa juicy. Dah cukup masa perap bakar pada suhu 150 api atas sahaja selama 15-25minit. (nampak ayam dah berkilat.. boleh lah angkat sebab ayam tu dah masak sebenarnya)

Kita kena galakkan anak-anak makan sayur

Nasi 

1 Biji Bawang besar
1 inci Halia
3 sekawan (kayu manis/bunga cengkih/bunga lawang)
1 sm minyak sapi
1 sm minyak zaitun
3 cawan beras (basuh dan toskan)
4 cawan air rebusan ayam yang kita sediakan awalnya tadi

Panaskan minyak sapi bersama minyak zaitun. (Kalau tak ada pakai majerin atau planta pun ok dengan minyak masak biasa). Setelah panas, masukkan bahan2 hiris dan 3 sekawan td.. Tumis smpi garing yer.

Masukkan beras.. Gaul bersama bahan tumis…Tumis sehingga garing.. Baru nasi sedap.

Last masukkan  air rebusan ayam td.. Masukkan dlm periuk, masak nasi macam biasa.

Salsa/sambal arab

Cili api
Cili besar
Tomato
Bawang putih
Mix Herbs
Garam sedikit
(blend semua bahan diatas perah sedikit jus lemon)

Salatoh

Tomato
Timun
Bawang besar
(potong kiub bahan2 diatas)
Gaul semua bahan dlm 1 bekas. Letak sedikit gula dan garam. Perah sedikit lg jus lemon dan tabur biji Habbatusaudah (dapat sekali dengan pembelian madu Asmak). Siap!

Ulam 

Daun salad
Lada hijau
Timun jepun
(bahan ulam ini ikut suka lah nak banyak mana dan apa jenis)


Jumaat, Mei 08, 2020

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger

Assalamualaikum, Bulan puasa kena pula waktu PKP. Mesti mak-mak banyak cuba resepi baru. Mamapipie buat pula segment share resepi. Rasanya banyak sahaja resepi yang aku buat, tapi yang paling menarik adalah Nasi Ayam Goreng. Selamat mencuba ye....

Segment Share Resepi Perintah Berkurung by Mamapipie & Cariblogger 


Syarat-syarat penyertaan:

1. Mestilah blogger yang mempunyai akaun bank Malaysia (senang nak bank in hadiah)
2. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com & https://cariblogger.com di dalam bloglist korang
4. Pilih satu resepi dalam blog korang yg korang nak share dgn mama dan paste perkataan beserta link ni di bawah post resepi korang tu.

5.. Buat satu blog post penyertaan dan pastikan dalam post tu ada banner di atas dan link ke post ini. Letak link resepi korang tu dlm post penyertaan ni.
6. Tinggalkanlink penyertaan korang di pust ini. Tu je,, Senang kan.

Tarikh tutup penyertaan pada 10 May 2020


P/S: Kalau korang takde entry resepi dalam blog, jangan risau ye, korang boleh ambil mana-mana resepi dalam blog mama dan letak dalam post korang. Jangan lupa letak credit utk mama tau. Resepi mama di sini

Dari semasa ke semasa mama akan random pilih resepi peserta dan share dalam blog mama ni. Jangan risau nanti mama akan credit pada owner nanti. Mama akan senaraikan nama peserta mengikut link resepi di blog mereka nanti. So, bolehlah kita tengok-tengok resepi yang ada dalam segment ni kan.. 

Hadiah:

4 orang pemenang akan dipilih. Setiap pemenang akan memenangi RM 50 setiap sorang. Mama akan buat undian, insya Allah.

Jemput ye sama-sama memeriahkan segment ni.

Sabtu, Februari 29, 2020

Resipi kari kaki ayam tanpa santan noxxa

Assalamualaikum..semalam kita buat kari kaki ayam. Selalu buat sup kaki ayam je..bosan pulak. Maka kita ubah lah...


Kalau tak faham sangat tengok video, meh kita share resipi kat sini

BacaJuga:

Nasi ayam masak kurang sejam


Bahan-bahan
  • 1/2 kg Kaki Ayam
  • 3 sudu makan rempah kari
  • 5ulas bawang merah*
  • 2ulas bawang putih*
  • 1//2" halia*
  • 1 batang kayu manis
  • 2kuntum bunga lawang
  • Air
  • Garam
  • Daun Kari
  • Minyak masak
Baca Juga:

Resepi: Vanilla Muffin with Blueberry Filling

Cara-Cara
  • Bahan bertanda ditumbuk (Tips: kena tumbuk nak bagi rasa lagi sedap), setelah tumbuh maka gaul dengan rempah kari.
  • Pasang periuk Noxxa pada butang 'Dtir Fry" dan setelah semua air kering masukkan minyak masak (Tips: kalau nak sedap lagi campurkan sedikit minyak sapi, kali ini aku tak letak sbb dah habis).
  • Apabila minyak panas, masukkan dahulu kayu manis dan bunga lawang dan tumis sehingga naik bau.
  • Apabila bau telah naik maka boleh masukkan bahan yang ditumbuk serta rempah kari. Tumis sehingga naik bau dan masukkan daun kari. (Tips: Daun kari perlu dimasukkan bersama-sama batangnya sekali)
  • Tumis bahan-bahan tersebut sehingga pecah minyak. Apabila telah pecah minyak masukkan kaki ayam dan digaul sekata.
  • Setelah itu masukkan air, jumlah air adalah mengikut kesukaan anda, nak kuah cair lebihkan air nak pekat sikitkan air. Biarkan mendidih.
  • Setelah mendidih tutup fungsi 'Stir fry' pada periuk Noxxa dan tutup penutup periuk. Pastikan tombol wap dalah keadaan 'close'.
  • Setelah itu set masa 30minit pada butang 'high pressure' di periuk Noxxa.
  • Setelah selesai 30minit buang wap air dah buka lah penutup.
  • Masukkan garam dan boleh hidang kepada keluarga.

Sabtu, Februari 27, 2016

Kerepek cangkuk manis

Ok semenjak anak-anak memilih untuk tidak makan sayur maka maknya kena lebih kreatif mempelbagaikan menu berasakan sayur. Ok selalu buat cendawan celup tepung. Hari ni kita kongsi resepi buat sayur cangkuk manis celuo tepung. Ada yang panggil kerepek.

Resepi olahan dari kerepek bayam.

Resepi kerepek cangkuk manis/cangkuk manis celup tepung.

Bahan-bahan
*Daun cangkuk manis (dibersih & tos)
*tepung beras
*telur sebiji
*garam
*serbuk kunyit
*minyak

Cara-cara
Campur semua bahan kecuali daun camgkuk manis sampai sebati. Dah siap panaskan minyak. Maka bila minyak panas, ambik daun sehelai-sehelai celup dalam adunan tepung dan seterusnya goreng. Nampak garing & ranggup trs angkat dan toskan.

Dah siap maka boleh makan....

Selasa, Februari 09, 2016

Resepi 15minit

Assalamualaikum...
Suatu petang hana & humaira merasa lapar selepas bangun dari tidur yang panjang. Maka ibu mereka yang sibuk melayan uwais aysar mula memerah otak fikiran bersama pak Google mencari resepi yang simple dan cepat. Inilah nasib ibu beranak kecil. Cari punya cari jupe resepi lempeng moden @ pancake. Jom tengok resepi yang dah diubah suai ikut barang2 yang ada di dapur kami saat itu.

Bahan:
Tepung gandum (1cawan)
Sri kaya (2sudu makan)
Garam (secubit)
Soda bicarbonat (1/2sudu kecil)
Air (secukupnya)

Cara:
Campur semua bahan sehingga sebati, pastikan tak terlalu cair & tak terlalu pekat.
Tapiskan adunan.
Ambil kuali non stick dan panaskan. Setelah panas, tuangkan 1senduk adunan. Apabila adunan berbuih2 boleh diterbalikan. 1-2minit boleh angkat. Buat sqmpai siap.

Apabila Mr. Y balik, dia sapu lempeng dengan kaya lagi.. owh..skali ngap dia cakap sedap mcm kaya ball..hurm... x kisah lah apa nak panggil... yg ptg sedap di mulut ahli keluarga.

Selamat mencuba.