Memaparkan catatan dengan label takaful. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label takaful. Papar semua catatan

Ahad, Januari 22, 2017

Berapa Harga Bisnes Perlu Dilindungi


Contoh : Jika bisnes anda mula modal dengan RM100,000, perkara yang patut anda pertimbangkan adalah:
1. Kira perbelanjaan tetap bulanan anda:
Contoh:
Sewa kedai.        : RM2,000
Gaji diri/pekerja: RM5,100
Elektrik/Air.       : RM800

----------------------
Jumlah : RM7,900
----------------------
.
2. Sediakan payung sebelum hujan,
Perbelanjaan tetap anda sebulan x 6 bulan
= RM7,900 x 12 bulan
= RM 94,800(perbelanjaan tetap untuk 12 bulan)

3. Jumlah Perlindungan Asas bisnes yang anda miliki mesti melebihi Rm94,800.Ini kerana jika berlaku sebarang masalah dan bisnes tidak dapat berjalan Perbelanjaan tetap perlu dibayar.

4. Caruman takaful mestilah melebihi Rm94,800 untuk satu tahun perniagaan itu berjalan tanpa anda.Jika duit belanja untuk waris maka sebaik baiknya jumlah diatas boleh guna untuk 10tahun akan datang.Ia mungkin mencecah 1 juta.

Cerita diatas sekadar pandangan peribadi tidak kena mengena dengan yang hidup atau yang telah tiada.

Lindung bisnes dengan melindungi Diri anda.

#Coffeetalkaful
#bussH2O

#copypaste status Mr.Y

Sabtu, Januari 21, 2017

HIBAH

Siapa nak bagi 'hadiah' lepas kita 'pergi', bulan-bulan bayar kurang RM200 perlindungan mencecah RM500,000. Mati itu pasti, bila tu, kita tak tahu lagi
===================================
Penerangan tentang HIBAH.

1. Perkataan hibah jarang kita dengar, jika pernah dengar mungkin jarang yang ambil tahu secara terperinci. Biasa kita dengar tentang wasiat, sedekah, zakat atau hadiah.

2. Hibah ialah pemberian.

3. Hibah boleh dilakukan kepada ahli keluarga(waris) atau bukan ahli keluarga.

4. Kelebihan hibah berbanding wasiat adalah seseorang boleh hibahkan hartanya kepada waris atau seseorang semasa dia masih hidup dan jumlahnya tidak terhad.

5. Wasiat dan hibah boleh dilakukan sebagai salah satu instrumen kewangan sebelum kita pergi

Ramai orang pandang sepi terhadap hibah, namun ia adalah salah satu instrumen kewangan yang terbaik kita boleh lakukan selain wasiat

Kita tak tahu bila kita pergi, namun tidak salah jika kita sempurnakan kewangan kita yang satu ini

(*nilai caruman bulanan adalah bergantung pada umur dan nilai hibah)

#busstakaful

====================================
Saudara/ri boleh Whatsapp terus ke 0126606419 jika berminat nak apply hibah dalam kewangan diri/ keluarga

Beri details seperti di bawah:

Pm saya berminat dengan hibah
1. Nama:
2. Tinggal di mana:
3. Takaful: Ada/ tiada

Terima Kasih 😊

Selasa, Februari 23, 2016

Agen Takaful Ikhlas ~Yaman Idris

Hari ni saya nak share text pengenalan agen takaful ikhlas. Siapa lagi kalau bukan Mr.Y.  jom baca kenapa semua orang perlu ada perlindungan takaful.

Assalam tuan/puan,
Saya Yaman Idris daripada Buss Consulting Takaful Ikhlas. Saya Ingin berkongsi plan takaful, plan kad perubatan / medical card yang mana sekarang sangat penting untuk anda miliki.

Anda plan nk buat Medical Card Takaful utk diri & family tersayang anda?

Kenapa kad perubatan kami yg harus anda pilih:-

1. Kad perubatan yang tiada annual limit, unlimited coverage dari RM850,000 sehingga RM3.5 juta

2. Pengecualian Bayaran jika ditakdirkan tuan kena 40 jenis penyakit Critical , kad perubatan tuan percuma sehingga tuan umur 100 tahun.

3. Jika tuan mengambil untuk Anak tuan pun percuma sehingga umur 100 tahun sekiranya tuan sbg pembayar meninggal dunia, hilang upaya kekal & penyakit kritikal.

4. Takdirnya kena cancer, dialisis buah pinggang & pemindahan organ perlindungan pun unlimited

5. Sumbangan kami flat rate, tiada kenaikan.

6. Utk atasi inflasi kenaikan harga bilik hospital, setiap 3 tahun kami bagi tuan kenaikan kelayakan bilik sebanyak 10% dgn bayaran sumbangan yg sama ( syarat :tiada claim utk setiap 3thn)

7. Plan untuk penyakit2 khas wanita.

8. Elaun harian hospital ( jika perlu )

9. Ada pelepasan cukai sebanyak RM3000 10. Ada sedekah & amal jariah

Hubungi saya segera bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut:
Yaman Idris
0126606419
(Perunding BUSS consulting Takaful ikhlas ).

Selasa, Februari 09, 2016

Jika semalam ayah ada....akan datang?

Jika semalam AYAH keluar pergi kerja, Pukul 5 AYAH balik dengan senyuman. Jika pagi tadi AYAH keluar pergi kerja, Pukul 8 malam AYAH masih belum balik2 lagi!

Rupa2nya ada orang call bagi tahu AYAH terlibat dengan kemalangan.

Pastinya seorang isteri yang tadi pengurus rumah tangga akan risau sangat akan bagaimana keadaan nya!

Mula lah bimbang terkenangkan akan nasib 3 orang anak kita. Memikirkan segala perbelanjaan, makan minum, hutang dan kos sara keluarga untuk masa mendatang. Lagi2 kalau isteri sepenuh masa dan AYAH sahajalah yang bekerja.

Hrrmm... BAGAIMANA KALAU AYAH PERGI UNTUK SELAMA-LAMANYA ? SILA BACA terutamanya kepada ISTERI.

Pernah tak kita terfikir jika semua perkara di atas ini berlaku kepada kita? Adakah kita sudah bersedia? Contoh jikalau Ayah HILANG UPAYA dan TAK BOLEH BEKERJA maka hilanglah mata pencarian.

Bagaimana untuk meneruskan hari-hari mendatang ?
Dengan PLAN Ikhlas Premier Investment sebanyak RM 150 kita dilindungi sehingga RM 360,000 jikalau kita meninggal dunia atau hilang upaya.
★ Hutang kereta RM 80,000 [✔] SELESAI
★ Hutang rumah RM 180,000 [✔] SELESAI
★ Hutang personal loan RM 30,000 [✔] SELESAI
★ Bakinya boleh dibuat perbelanjaan untuk hari mendatang..
Dengan bayaran RM 150 sebulan anda dilindungi sehingga RM 360,000 dan wang akan dibayar kepada peghibah.

Dengan ini segala hutang dapat dibayar dan waris anda (peghibah) akan dapat meneruskan kehidupan dengan selesa.

TAPI jika tiada apa-apa berlaku, anda akan dapat wang simpanan.

Macam mana tu?
CALL @ PM kalau nak tahu!

KINI dapat kan segera Plan TAKAFUL
[1] PLAN Ikhlas Premier Investment (Saving dan Protection)
[2] PLAN Ikhlas Link Secure Takaful (MediCard)

Pastikan orang yang anda sayang dilindungi TAKAFUL.

Jangan sampai sesuatu musibah yang berlaku baru terbitnya penyesalan!

Mana satu pilihan anda [1] atau [2] ?
Atau kedua-duanya?

Berminat nak tau boleh hubungi saya segera!!!

PERCUMA Konsultansi.

Perunding Takaful Anda -
Yaman Idris- 019-6998384

P/s: N3 ini adalah satu usaha seorang isteri membantu suami menambah pendapatan keluarga... tlg promote dkat blog...

Khamis, Januari 28, 2016

i-smart ~ Takaful Ikhlas


Hari ni kita bercerita pasal takaful ikhlas skit...


Tahniah Mr.Y


Pengguna Pertama yang berjaya menghantar borang permohonan menggunakan Apps I-Smart melalui Tablet Android di Sarawak.


Logo App I-Smart



Screen shoot FB Mr.Y

P/s : bukan nak cerita pasal takaful pun... nak bgtaw saya sokong husband saya dalam apa jua yang dilakukan...selagi tak bertentang dengan hukum hakam agama....







Ahad, Januari 10, 2016

Setelah seminggu kakak sekolah

Hari jumaat 8/1/2016 genap 5 hari kakak masuk sekolah sedidik.

Menu Bekal

Alhamdulillah selama 5 hari jugak kakak tidak miss bekalan ke sekolah. Ini menu bekal kakak minggu pertama...

Isnin - roti sapu coklat & kurma, air coklat
Selasa - nasi goreng kampung, air coklat
Rabu - Roti Sapu planta & Kaya, Roti sapu mentaga kacang & coklat, air kosong
Khamis - Roti sapu planta & kaya serta cokodok pisang, air kosong
Jumaat - Nasi goreng telur, air kosong

Bukan menjadi suatu masalah besar nak sediakan bekal kakak humaira kerana memang sejak ada anak kecil menu makanan seharian di masak awal pagi. Selalunya lepas subuh aku akan bersilat dekat dapur. Maka dapat lah Mr.y bawak bekal ke pejabat setiap hari.(wpun kadang2 ada terlajak tidur so tak sempat sediakan.)

Agak2 apa menu bekal abi dan kakak untuk minggu seterusnya. Idea bekal selalu malam sebelum tidur baru ku fikirkan... apa nak makan esok, sebelum tidur keluarkan apa yang perlu dari peti ais...


Kebersihan


Apabila anak-anak pandai melangkah @ bertatih, kami mula mengajar mereka menjaga kebersihan terutama apabila memasuki bilik air. Nak masuk bilik air kena pakai selipar, sampai kami pernah bawak balik selipar toilet ke KL & Terengganu sbb kakak & hana nak pakai waktu masuk bilik air. Ye lah kita siapkan selipar orang tua tapi selipar anak tak sediakan. Patut ajar dari kecil...

Hari ke-2 bersekolah kakak balik kakak terus nak kencing,
Ummu: kenapa kakak tak kencing dkat sekolah tadi?
Humaira: tak ada selipar kat tandas sekolah.
Ummu: Abis tue kakak tahan lah?
Humaira: yelah, kan ummu kata masuk tandas pakai selipar.
Ummu: Tandas sekolah bersihkan...kalau kakak nak kecing, jangan tahan...nanti terkencing dalam seluar lagi susah...
Humaira: Ye lah... cakap lah sayang..

Bahasa percakapan

Ok sejak bersekolah kakak suka dipanggil sayang. Setiap kali lepas tolong ummu dia akan minta di peluk... antara ucapan sayang yang dia suka...hana pun ikut sama nak peluk & sayang

"Terima kasih sayang...Tolong sayang...Baiklah anak ummu ni sayang...Bagus kan sayang"

Dengar lah pengucapan sayang dan pelukan dirumah puas2 wahai anak, moga engkau tidak mencarii kasih sayang diluar yang tidak sepatutnya...yang paling buat ummu terharu apabila kakak cakap

"ummu, kakak nak jadi anak soleh."
Inysalah kakak, kita usahakan sama-sama.


Aurat

Humaira di hantar sekolah yang bercampur antara muslim & non-muslim... Di sekolah aku perhatikan hanya humaira yang pakai tudung. Pada awalnya aku banyangkan humaira akan buka tudung setelah beberapa jam pakai... tapi selama seminggu sekolah dia tak pernah buka tudung di sekolah. bila ditanya kakak panas tak pakai tudung? dia jawab panas, tapi kan nant nampak aurat,...kena tutup. Sejak umur 3 tahun aku mula bercerita tentang aurat lelaki & perempuan dekat humaira...wpun aku tak pasti dia faham ke tak. Alhamdulillah nampaknya ada kefahaman sedikit.

Selasa, Oktober 16, 2012

Takaful Ikhlas kepada Takaful Etika.

Takaful adalah suatu konsep insuran atau perlindungan yang berlandaskan perbankan islam.  Banyak syarikat yang menawarkan perkhidmatan takaful di Malaysia. Sebelum berhijrah ke Sibu, Serawak, Mr.Y adalah seorang agen Takaful Ikhlas yang berpusat di Kuala Lumpur. Setelah berhijrah ke Sibu, aktiviti sebagai seorang agen agak terbatas dan mempunyai banyak halangan. Setiap kali ada latihan atau penerangan produk, Mr.Y tidak dapat hadir. Cadangan kes takaful juga menjadi lambat kerana di Sibu tiada pejabat Takaful Ikhlas yang boleh Mr.Y rujukan kes. Masa itu terfikir juga, bukan ke lebih mudah untuk laksanakan kes takaful jika menjadi agen berdaftar di Sibu. Maka nak dijadikan kisah nya....

Alhamdulillah, mungkin rezeki anak. Sewaktu memperbaharui roadtax kereta pada April 2012, Mr.Y bertemu dengan pemilik agensi Takaful Etika di Sibu. Maka bermula lah episod mentauliahkan diri Mr.Y menjadi agen takaful etika di Sibu. Sekarang Mr.Y dah sah jadi agen takaful etika.

Oleh kerana pada Sabtu lepas barangan elektrik dirumah tidak dapat digunakan kerana masalah tertentu, ummu dengan humaira pun ikut abi pergi meeting pasal takaful nie, hehhee... bagus nyer humaira tak nangis pun walaupun lama duduk dalam pejabat tue...Lepas meeting, dapat makan free... humaira pun makan... tapi makanan dia lah...

Ummu, cepat lah Humaira dah lapo nie...